Kaupallinen yhteistyö: IKEA & Babler

Vapaa-ajan kotimme, Villa Fregatin, rakentamisessa halusimme huomioida ekologisuuden niin pitkälle kuin mahdollista. Mutta sitä ajatusta ei pidä jättää vain rakentamisvaiheeseen, vaan haluan tehdä vastuullisia valintoja myös sisustuksessa – aina yksityiskohtiin saakka.

Villa Fregatin sisustuksessa haluan suosia melko neutraalia ja luonnonläheistä sävymaailmaa, materiaaleissa keskityn luonnonmateriaaleihin. Huonekalut valitsen niin, että ne kestävät aikaa ja ovat laadukkaita. Suuret linjat mökin sisustuksessa alkavat olla valmiina, mutta vielä täytyy tehdä sisustuksen hienosäätöä.

Meillä on ollut tarve hankkia mökille etenkin piensäilytykseen soveltuvia säilytyslaatikoita. Kaikenlaiset korit ovat minusta aivan ihania, mutta niidenkin valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota materiaaliin ja vastuullisuuteen. IKEA:ssa on erinomainen valikoima luontoystävällisesti uusiutuvista materiaaleista tuotettuja sisustustuotteita; esimerkiksi juurikin niitä ihania koreja, mutta myös valaisimia sekä erilaisia pienesineitä.

IKEA-tuotteiden suunnittelussa on tavoitteena käyttää ainoastaan uusiutuvia materiaaleja ja kierrätysmateriaaleja vuoteen 2030 mennessä. Näin pienennetään raakamateriaalien määrää ja ympäristöjalanjälkeä. Tämä on minusta erinomainen tavoite, varsinkin tällaiselta suurelta huonekalujätiltä, jonka tuotteita löytyy meistä monen kodista. Vastuullisempien valintojen tekeminen pitää olla helppoa ja kukkarolle sopivaa.

Vastuullisesti tuotettuja materiaaleja ovat IKEA:ssa esimerkiksi bambu, rottinki, meriheinä, banaanikuitu, poppeli, vesihyasintti, juutti ja rami. Nämä ovat ekologisempia materiaaleja, koska ne ovat uusiutuvia. Esimerkiksi bambu on yksi maailman nopeimmin kasvavista kasveista ja se on kestävää, kovaa sekä kosteutta hylkivää. Bambu on ruokokasvi, joka leviää ruohon tavoin, eli se ei tarvitse uudelleenistutusta niin kuin puut. Mikä erinomainen materiaali!

Vastuullisempien valintojen tekeminen pitää olla helppoa ja kukkarolle sopivaa

Makuuhuoneesessa erilaisille koreille on ainakin meillä paljon tarvetta: täytyy säilöä päiväpeitettä sekä erilaista pientä sälää, kuten kännykän latureita tai kauneudenhoitotuotteita. Aiemmin putelini ja purkkini ajelehtivat mökin tasoilla siellä täällä. Nyt kokosin ne kaikki kauniiseen, bambuiseen TJILLEVIPS-koriin yöpöydälle. Mummon virkkaaman peitteen laitoin poppelista valmistettuun TJILLEVIPS-koriin lattialle.

Jonkun mielestä se voi olla huono tapa, mutta meillä on tapana syödä sängyssä silloin tällöin. Katsomme leffaa tai saatamme aamuisin jäädä peiton alle selailemaan uutisia kännykästä. Nyt hankin meille RESGODS-vuodetarjottimen, joten toivottavasti kipposet pysyvät nyt paremmin pystyssä. RESGODS-vuodetarjotinta voi käyttää myös tavallisen tarjottimen tapaan, sillä jalat taittuvat tarjottimen reunojen alle piiloon.

Tämä tarjotin on myös tehty bambusta. Tällaisissa tuotteissa bambu on jaettu ohuihin kerroksiin ja ne on liimattu yhteen, jolloin syntyy erilaisia levyjä – muotoon prässättyä bambuviilua.

Kuten bambukin myös banaani on nopeasti kasvava kasvi. Banaani tuottaa hedelmää vain yhden kerran ja sadonkorjuun jälkeen kasvin maanpäälliset osat heitetään normaalisti pois – mutta ei aina, sillä IKEA on ryhtynyt hyödyntämään banaanikasvin varsia tuotteissaan. Esimerkkinä tämä meidän mökin olohuoneessa oleva banaanikuidusta punottu TJILLEVIPS-kori. Suuri kori on mitä erinomaisin säilytin lautapeleille ja lehdille. Esteetikkona heitin räikeiden pelikansien päälle torkkupeiton, jolloin lopputulos näyttää kauniimmalta myös ylhäältä katsottuna.

Korit valmistetaan käsityönä, joten jokainen on oma uniikki luomuksensa

Kurkataan vielä yläkertaan. Ehkä muistattekin, kun kerroin miten meidän kissat leikkivät yläkerrassa niin villisti, että kaatoivat lasisen Iittalan valaisimeni ja se meni rikki. Minähän korjasin sen, sillä olisi ollut sääli ja tuhlausta heittää kallis valaisin pois, mutta en uskalla laittaa sitä enää samaan paikkaan. Niinpä olen etsinyt yläkerran tasanteelle näyttävää lattiavalaisinta, joka olisi sellaisesta materiaalista ettei se rikkoontuisi kovin helposti.

Ta-daa: täydellinen valaisin löytyi IKEA:sta! KNIXHULT-lattiavalaisin on sekin valmistettu bambusta, ja tässä tapauksessa sellaisista bambun osista, jotka olisi muutoin heitetty pois. Aika jännä ajatella, että nuo bambun osat löysivät tiensä tähän valaisimeen ja lopulta meidän mökille tänne Suomen länsirannikolle.

KNIXHULT sopii minusta erinomaisesti juuri tähän paikkaan ja se antaa kauniin valon, joka siivilöityy bambuverkon läpi heijastaen ihastuttavia kuvioita ympäristöönsä. Minkä ihanan tunnelman se luokaan!

Yläkerran sisustus on meillä mökillä keskeneräisin. Tänne on vielä tulossa työpiste seinähyllyineen, mutta nyt on ainakin yksi kori jo valmiina, ja sen sisälle kätkin tyttären puuvärit. Tämäkin TJILLEVIPS-sarjan kori on bambua. Tiesittekö muuten sen, että nämä korit valmistetaan käsityönä, joten jokainen on oma uniikki luomuksensa. Korit ja muut IKEA:n käsityönä valmistetut tuotteet auttavat luomaan kestäviä työpaikkoja, hyviä työolosuhteita ja parempaa arkea maihin, missä se ei ole itsestäänselvyys.

Uskon, että nämä luonnonkuituiset korit ja sisustusesineet tulevat kulkemaan matkassamme vuosikaudet. Kauniin ja ajattoman muotoilunsa ansiosta ne sopivat monenlaiseen tyyliin ja korit ovat erittäin monikäyttöisiä. Ja mieltä lämmittää ajatus siitä, että nämä ovat vastuullisia valintoja sisustuksessa. Luulenpa, että hankin seuraavalla IKEA:n reissulla vielä muutaman korin lisää meille kotiin…

Author

8 Comments

 1. Ekologista olosi ensinnäkin, että mökki/vapaa-ajan asunto ei olisi kovin iso, ja huonekorkeus ei olisi liian korkea. Kuvien mukaisessa asunnossa lämmitettåviä kuutioita on todella paljon. Ekologisempaa olisi myös pienempi ikkunapinta-ala.

  Kotimaisten, kestävien kalusteiden käyttö on ekologisempaa kuin toiselta puolelta maapalloa kuljetettujen, tunnetusti huonosti kestävien Ikea-tuotteiden käyttö.

  • Suvi M Reply

   Meidän mökki ei ole järkyttävän iso; se on yhteensä 80 m2, mutta tilaratkaisujen myötä vaikuttaa toki suuremmalta. Olemme käytännössä kotona huomanneet kuinka paljon isojen ikkunoiden takia kotiin tulvii auringonvaloa, mikä vähentää lämmitystarvetta. Meillä ei ole kotona maalämpö päällä kuin muutamat talvikuukaudet. Myös mökillä tila lämpenee tosi nopeasti isojen ikkunoiden ansiosta, joten lämmityksen ei todellakaan tarvitse tohottaa täysillä. Ja silloin, kun emme ole mökillä, on vain ylläpitolämpö, joka pääasiassa hoituu ilmalämpöpumpulla (jonka sanotaan olevan ekologinen lämmitystapa).

   Meillä on kotimaisia kalusteita paljonkin ja myös kalusteita, jotka ovat kulkeneet mukana vuosikymmeniä suvussa. Myös IKEA:n kalusteita, jotka ovat kestäneet mukana opiskeluajoista saakka. <3 Jos olet seurannut pidempään blogiani, niin varmaan tiedätkin että tyylini on säilynyt hyvin samalaisena aina ja samat huonekalut kulkevat mukana pitkään. Ajattomuus on myös ekologisuutta.

 2. Näyttääpä ihanalta! ???? Meilläkin on noita Ikean koreja ja olen järjestänyt niiden avulla eteisen kaapin kauniiksi.

  • Suvi M Reply

   Mukava kuulla! 🙂 Koreilla saa kyllä nätisti järjestettyä kaikenlaisen sälän.

 3. Kauniita tuotteita! Teksti on myös kauniisti kirjoitettu. (Inspiroi minua harjoittelemaan lisää kirjoittamista. Viestinnän työssäni se on eduksi 🙂 )

  Minua kiinnostaisi tietää lisää lähteitä IKEAN kestävästä kehityksestä ja toimintatavoista. Olen kyllä lukenut IKEAn oman raportin / suunnitelman, mutta muistaakseni tätä heidän toimintaa seuraavat IKEAn omat osastot. Tiedätkö ulkopuolisten tahojen raportteja tästä?

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.