Kaupallinen yhteistyö: Tikkurila & Suomen Blogimedia

Villa Fregatissa tehdään tällä hetkellä pieniä viimeistelyjä ja mökki alkaa pian olla sisältä valmis. Mikä ihana tunne onkaan, kun sisäpinnat alkavat valmistua! Maalasimme mökin sisäseinät valkoisiksi ja harkitsimme tarkkaan oikean valkoisen maalisävyn valintaa.

Valkoisesta on olemassa niin montaa eri sävyä, että sen oikean löytäminen voi tuntua hankalalta. Emme halunneet, että seinät taittaisivat liikaa harmaaseen saatika siniseen, mutta toisaalta liiallinen kellertävyyskin olisi aika kamalaa. Kotona olemme maalanneet seinät Tikkurilan F497 Paperi-sävyllä, joka on todella hyvä, neutraali valkoinen väri. Meille oli kuitenkin selvää, että halusimme valita mökkiin lämpimän valkoisen sävyn. Lämmin valkoinen sopii meidän mielestä valkoisista parhaiten mökkiä ympäröivään luontoon ja suurista ikkunoista taloon tulvivaan valoon. Valkoisen sävyn valintaa helpottaa huomattavasti se päätös haluaako kylmää vai lämpimää sävyä. Lisäapua valintaan saa tarvittaessa Tikkurilan maalilinjalta, joka toimii kätevästi myös chatissa.

Mallailimme erilaisia valkoisia värilastuja ensin kotona ja valitsimme niistä omat suosikkimme, joita lähtisimme testimaalaamaan Villa Fregattiin. Valkoisten värilastujen vertaaminen vierekkäin toisiinsa korostaa sävyjen erilaisuutta ja sävy saattaa vaikuttaa aivan erilaiselta yksittäistä värilastua tuijotellessa. Tikkurilan värilastut toistavat sävyt erittäin luonnollisina, mutta halusimme nähdä sävyn myös suuremmalla pinnalla, joten päätimme ostaa pienet testipurkit kolmessa ”finaaliin” päässeessä sävyssä: Jasmiini, Kalla ja Kookos.

Halusimme korostaa luonnonvalon lämpimyyttä valitsemalla lämpimän valkoisen maalisävyn seiniin

Teimme testimaalaukset mökillä kolmeen eri seinään eri puolelle taloa. Tämä siksi, että sävy näyttää erilaiselta eri valaistuksissa ja ulkoa tulevan valonkin sävy vaihtelee ilmansuunnasta riippuen. Pohjoisen ja idän suunnalta tuleva luonnonvalo on sinisävytteistä, kun taas lännestä ja etelästä säteilee lämmintä valoa. Meidän mökin suuret olohuoneen ikkunat suuntaavat etelään päin, joten sinne tulvii lämmintä valkoista valoa. Halusimme korostaa tätä luonnonvalon lämpimyyttä valitsemalla lämpimän valkoisen maalisävyn seiniin. Testimaalaukset auttoivat todella paljon valinnassa ja Villa Fregatin sisäseinien valkoiseksi sävyksi valikoitui G503 Kalla.

Uudiskohteessa ennen varsinaista pintamaalausta on tietysti ensin pitänyt suorittaa seinien tasoittaminen ja hiominen. Tässä urakassa vierähti jokunen tovi. Sen jälkeen seinät maalattiin Tikkurilan Siroplast 2 -pohjamaalilla. Tämän jälkeen seiniin päästiin sutimaan lopullista maalipintaa. Olen tallentanut työvaiheiden etenemistä Villa Fregatin Instagram-tilin kohokohtiin ja kohdasta ”Pinnat” löydät videopätkiä myös tämän sävyn valinnasta sekä seinien pintakäsittelyistä.

Valitsimme maaliksi Tikkurilan Harmony-sisustusmaalin, koska se on täyshimmeä (matta) ja toistaa sävyt todella kauniisti. Meillä on Harmony-maalista erittäin positiivisia kokemuksia aiemmista maalausprojekteista (esim. työhuoneessa). Maalia on helppo levittää, peittävyys on erinomainen ja se jättää kauniin, samettisen pinnan. Täyshimmeä maali häivyttää pinnan mahdollisia pieniä epätasaisuuksia. Lisäksi Harmony-maali on vähäpäästöinen (M1). Pintojen lopullinen maalaus sujui tosi nopeasti ja helposti.

Kalla on sävynä minusta juuri sellainen, mitä tavoittelimmekin! Se ei näytä yhtään liian kellertävänä yleisilmettä tarkastellessa, mutta lämmin valkoinen sävy tulee selvästi esille, kun vertaa seinien valkoista sävyä kattoon. Mökin toisessa päässä oleva sisäkatto on maalattu sävyttämättömällä valkoisella Siroplast 2 -maalilla. Jätimme katon ja seinän väliin n. sentin korkuisen alueen, joka on maalattu kattomaalilla sauman rajaamiseksi. Kallan sävy sopii hyvin yhteen listojen ja pistorasioiden valkoisen sävyn kanssa, eikä saa niitä näyttämään kellertäviltä.

Valkoiset seinät raikastavat mökin ilmettä, jossa sekoittuvat eri puulajien sävyt sekä rouhea betonilattia. Kuten olen useasti aiemminkin todennut, olen sitä mieltä, että pintamateriaalivalinnat kannattaa tehdä mahdollisimman aikaakestäviksi ja suhteellisen neutraaleiksi, jotta tilassa on mahdollista leikitellä erilaisilla sisustusratkaisuilla. Väriä tuon sisustukseen muilla tavoin ja voi olla, että innostumme vielä maalaamaan alakerran makuuhuoneen jollain toisella sävyllä – maalaaminen on niin helppo ja nopea tapa päivittää kodin ilmettä. Mutta nyt aluksi ainakin tuttu valkoinen tuntuu parhaimmalta vaihtoehdolta.

Author

6 Comments

  1. Näyttääpä ihanalta! Lämmin valkoinen sopii kauniisti mökin tunnelmaan.

  2. Kiitos tästä postsuksesta hurjasti. Siitä oli paljon apua etenkin, kun kerroit myös katon sävyn / sävyttämättömyyden. Itse pohdin juuri Kallan ja Jasmiinin välillä ja Jasmiini ehkä sittenkin on liian keltainen.

    • Suvi M Reply

      Mahtavaa jos tästä oli apua! 🙂 Mukavaa maalausprojektia!

  3. Osaatko sanoa miten Kalla sopii valkoisten kiintokalusteiden sävyn kanssa? Etsinnässä sellainen valkoisen sävy, joka sopisi niin listavalkoisen (ikkunankarmit, väliovet) kuin valkoisten kiintokalusteiden, pistorasioiden ja valokatkasijoiden sävyn kanssa. Haastavaa on, kun kyseessä uudiskohde johon täytyy tehdä sävyvalinnat jo hyvissä ajoin ilman että tilaan pääsee.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.