Vaikka tärkeintä minulle sisustamisessa on ajattomuus ja pitkäikäiset hankinnat, haluan samaan aikaan myös, että koti on ajanhenkinen. Seuraan mielenkiinnolla sisustustrendejä ja sovellan niitä kotiin pienin ripauksin. Trendeihin liittyen teen myös pieniä sisustusostoksia silloin tällöin (nyt kierrekynttilät!) ja tämä kirvoittikin minut miettimään kulutuskäyttäytymistä tarkemmin.

Mielessäni oli muutamat pienet sisustushankinnat kotiin. Kaipasin jotain kuosillista sisustustyynyä, sillä (vaikka minulla monia koristetyynynpäällisiä onkin) sellaisia minulla on vähemmän. Hullaannuin loppukesästä väreihin taas vaihteeksi ja nyt syksymmällä innostun etenkin pastellisten sävyjen yhdistelystä murretumpiin sävyihin. Lisäksi olin haaveillut kesästä asti kierrekynttilöistä ja melkein jo tilasinkin niitä Tanskasta. Onneksi en ehtinyt tilata, sillä nyt kierrekynttilät ovat ilmestyneet HAY:n mallistoon ja niitä saa ihan täältä kotikaupungin kivijalkamyymälästä Laatukalusteelta.

Koristetyynynpäällisissä luotan tälläkin kertaa kotimaiseen Marimekkoon. Ihastuin vaaleapohjaiseen Letto-kuosiin keittiöpyyhkeissä, joissa kuvitus on pakkakangasta aavistuksen pienempää. Niinpä teetin kahdesta keittiöpyyhkeestä Kulmakaapissa itselleni tällaisen tuunatun Marimekko-tyynyn ja se on aivan ihana! En myöskään voinut vastustaa uuden väristä Unikko-kuosia, jossa on syvää tummanpunaista ja vaaleaa liilaa.

Nyt on kotona pieniä piristeitä ja kierrekynttilät tuovat ripauksen trendikkyyttä. Kynttilät ovat ihanan herkullisen näköiset kiiltävässä pinnassaan. Jälleen huomasin myös sen, kuinka sisustus ja pukeutumistyyli heijastelevat toisiaan, sillä uusi neuleeni on lähes samansävyinen kuin yksi kierrekynttilöistä.

Pyrin kuluttajana olemaan harkitseva ja etenkin isoissa hankinnoissa panostan vahvasti laatuun ja pitkäikäisyyteen. Ostan kyllä kotiin pientä piristystä silloin tällöin, mutta tuollaiset hankinnat ovat tosi pieniä: kynttilöitä, tekstiileitä tai kukkasia esimerkiksi.

Koska minua kiinnosti teidän ajatukset kuluttamisesta, tein viikonloppuna IG Storeissa pienen gallupin ja sainkin tosi paljon vastauksia (lähes 2000) – valtavan iso kiitos niistä! Näin te vastasitte…

”Ostatko sisustustavaraa, jota et varsinaisesti tarvitse?”

Vastaajista 57% vastasi ”kyllä” ja 43% ”en”. Tästä kehittyi myös muutama mielenkiintoinen keskustelu inboxin puolella. Nimittäin on monta asiaa, jota ihminen ei välttämättä tarvitse, mutta ne tuovat iloa; kuten taide, kukat ja meille sisustajille varmastikin myös jotkin sisustusesineet ja tekstiilit. Itsekin kyllä siis ostan joskus jotain mitä en varsinaisesti tarvitse; esim. niitä koristetyynynpäällisiä. Esteetikolle sillä on kuitenkin väliä millainen se tuote tai tavara on, eli koristetyynynpäällisiäkin ”voi tarvita” jos ei ole tietyntyyppistä ennestään. Tässäkin asiassa kiinnostuksen kohteet määrittelevät pitkälle sen, mihin asioihin haluaa rahaansa käyttää.

”Ostatko joskus jotain vain piristykseksi / huvikseen?”

Vastaajista 80% vastasi ”kyllä” ja 20% ”ei”. Arvostan rehellisyyttänne, sillä tuntuu, että tällaista asiaa ei voi ääneen myöntää. Tietysti vastuullisuus ja ekologisuus on todella tärkeää, mutta toisaalta on myös inhimillistä joskus hemmotella itseään jollain pienellä jutulla (ja tietysti sekin voi olla vastuullinen ja ekologinen hankinta). Minusta on aivan itsestäänselvää ettei materia tuo onnea, mutta kyllä jokin pieni uusi juttu silloin tällöin piristää hetkellisesti. Onnellisuus sen sijaan on paljon laajempi käsite ja aivan eri asia minusta.

On aivan itsestäänselvää ettei materia tuo onnea

”Koetko huonoa omaatuntoa ostoksista?”

Vastaajista 71% vastasi ”joskus” ja 29% ”en”. Taustalla tässä fiiliksessä on varmaankin vastuullisuus. Varmasti suurin osa meistä haluaisi tehdä parempia valintoja, mutta herkästi myös soimataan itseä jos siihen ei täydellisesti pysty. Minäkin olen silloin tällöin kokenut huonoa omaatuntoa jostain ostoksista, etenkin silloin kun ne ovat osoittautuneet virhehankinnoiksi – onneksi virhehankintoja tulee tehtyä harvemmin. Mutta tällaisista pienistä sisustuksen piristyshankinnoista muutaman kerran vuodessa en koe huonoa omaatuntoa. Varsinkin kun satsaa omiin lempibrändeihin, niin sellaiset hankinnat harvemmin epäonnistuvat.

”Koetko, että koronatilanteessa ostosten tekeminen on ’sallitumpaa’ taloutta tukeakseen?”

Tämä meni ihan tasan: 50% puolesta ja 50% vastaan. Koronan myötä talouden merkitys hyvinvointiyhteiskunnassa on noussut vahvemmin esille ja moni kantaa huolta yrittäjien (varsinkin ravintoloiden) toimeentulosta. Kivijalkamyymälöillä on ollut haasteita jo pitkään, eikä korona varmastikaan helpota tilannetta. Itse ajattelen niin, että teen kivijalkamyymälöistä ne hankinnat mitkä voin. Eli nyt viimeisimpänä nämä kierrekynttilät sekä koristetyynynpäälliset. Ostan paljon mielummin myymälästä, jossa voin ensin hypistellä tuotetta ja nähdä paikan päällä eri vaihtoehtoja. Ja saan mukavaa palvelua ja ostoksen heti mukaani. Itse koen, että nyt koronan aikana on entistäkin tärkeämpää tukea pienyrittäjiä ja kivijalkamyymälöitä, ja sitä myötä ostosten tekeminen on tavallaan myös sallitumpaa. Tuntuu oikeastaan kummalliselta edes käyttää ilmaisua ”sallittua”…

Teen kivijalkamyymälöistä ne hankinnat mitkä voin

Toisten tekemiä hankintoja on tietysti helppo arvostella, me ihmiset ajattelemme asioista eri tavoin ja arvostamme eri asioita. Minä satsaan pennoseni mieluiten kotiin ja asumiseen. Sisutusvaikuttajana haluan seurata aikaa ja samaan aikaan tuoda esille myös aikaa kestävän sisustuksen filosofiaa. Muutama trendikäs kynttilä tai tyynynpäällinen riittää piristämään sisustusta silloin tällöin ja jos ne tuovat iloa, niin siinä ei minusta ole mitään pahaa.

Author

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.