Niin me tehtiin uusi ruokapöytä! Olen blogissakin monta kertaa ohimennen maininnut ruokapöytäideasta, joka on kytenyt mielessäni kolme-neljä vuotta. Haaveilin nimittäin sellaisesta ruokapöydästä, jonka kansi olisi käännettävä, jolloin pöydän ilmettä voisi vaihtaa. Mietin näiden vuosien aikana monenlaisia toteutustapoja pöydälle ja suunnittelin jalkavaihtoehtoja. Koko projekti tyssäsi aina siihen, että jalkojen tekijää oli vaikea löytää.

Kesällä päätin, että nopein tapa toteuttaa pöytä olisi käyttää valmiita jalkoja. En enää malttanut odotella. HAY:n Loop Stand ajattomat pukkijalat olisivat oikein hyvät – tarpeeksi yksinkertaiset ja sopivat kehittelemääni kiinnityssysteemiin. Tuli syksy ja kiireet. Pöytäprojekti ei nytkähtänyt yhtään eteenpäin.

Oikeastaan lähestyvä joulu sai lopulta vipinää kinttuihin. Vietämme perinteisesti jouluaattoa täällä kotona minun vanhempieni seurassa ja tuumasin ettei jouluruokailusta tule mitään Artekin pyöreän pöydän ympärille ahtautuneena. Toki olisimme senkin ympärille sopineet, mutta jouluruuat olisi pitänyt hakea erillisestä noutopöydästä. Niin lähdimme vihdoin toteuttamaan pöytäideaani!

Kolmen vuoden suunnittelun ja pähkäilyn jälkeen pöytä valmistui lopulta viidessä päivässä. Hankimme vaneria, jonka Mankku käsitteli toiselta puolelta mattamustaksi Kiva 10 -lakalla ja maalasi toiselta puolelta valkoiseksi. Pöydänkansi kiinnitetään jalkoihin kuvissa näkyvillä pyöreillä metalliosilla, jotka ovat kulkeutuneet meille eräästä remonttikohteesta. Tällä tavoin kantta on mahdollista kääntää.

Mattamusta pöydänkansi tuo hienoa kontrastia kattauksiin, eikä ole niin kylmän oloinen kuin musta maalipinta. Puunsyyt kuultavat kivasti läpi. Maalattu valkoinen puoli taas on ajaton valinta ja näyttää aina hyvältä. Metalliset kiinnitysosat tuovat kivaa ilmettä pöydän kanteen ja ajattelin, että näitä tuunaamalla voisi myös saada vaihtelua (osat voisivat olla myös esim. messinginsävyisiä).

Nyt pöydässä on valkoiset HAY:n pukkijalat (jotka meillä oli ennestään), mutta meille on tulossa vielä mustatkin jalat Sisustuksen Koodin muuttomyynnistä. Näin ollen myös pöydän jalkojen väriä voi välillä muuttaa.

Olen innoissani, että kaikki ihanat tuolini pääsevät taas käyttöön, eivätkä seilaa ympäri kotia. 220 cm pitkän pöydän ympärille mahtuu hyvin 6-8 tuolia. DIY-projektin myötä ruokailutilassa näyttää vielä vähän askeettiselta, mutta tunnelma muuttuu kunhan pääsemme viettämään arkea uuden pöydän ympärillä.

Tämän ensimmäisen ”prototyypin” kanssa katsomme miten pöytä toimii meidän arjessa. Maalipinta joutuu varmasti kovalle kulutukselle ja oikeassa tuotteessa pöydän kannen täytyisi olla pinnoitettu. Haaveenani on nimittäin, että jonain päivänä ruokapöytäideani voisi päätyä muidenkin koteihin, mutta katsotaan miten käy…


Translation: We made a new dining room table! The idea is that the table top can be turned, so you can change the look very quickly. I’ve had this idea on my mind for the past 3-4 years and finally it took 5 days to make. The table frame is HAY’s Loop Stand, but I have also designed my own frame. We have special metal pieces that keep the top in place. This is just a prototype to see how the table functions in our everyday life. Maybe someday my table will find its way into some other homes as well…that is my dream.

Author

43 Comments

  • Suvi M Reply

   Jalat ovat toki Hayn ja vanerilevy näyttää samalta kuin Hayn pöydässä, mutta tässä jujuna on kiinnitysmekanismi, jonka avulla pöytälevyä voi käyttää molemmin puolin tällaisessa jalkaratkaisussa. Tämä on prototyyppi ja olen suunnitellut jalat vielä erikseen, joten valmis toteutus ei ole tämä.

 1. Hei todella hieno! Ja tykkään myös kiinnityskohdista, metalli antaa ilmettä ja särmää. Toivottavasti ideasi tulee joskus tuotantoon ?.

  • Suvi M Reply

   Todella kiva kuulla! 🙂 Saa nähdä toteutuuko tuo haave…

   • Suvi M Reply

    Ok. Kääntyvä kansi ja kiinnitysmekanismi ovat tosiaan se juju. Ei sinänsä pöydän ulkonäkö muuten, kun nyt on Hayn jalatkin tässä prototyypissä.

  • Suvi M Reply

   Ihana kuulla! 🙂 Jotain pehmeyttä meidän ruokailutila nyt kaipaa kuitenkin. Mutta sitä tulee luonnostaan, kun pöytä muotoutuu osaksi meidän arkea.

 2. Hieno idea, täällä olisi heti yksi potentiaalinen ostaja! ??‍♀️ ?

 3. Oo miten kiva!!! Täällä kanssa potentiaalinen ostaja 😀 Nimenomaan tuo kääntösysteemi olisi nimittäin aivan loistava! Välillä kun kaipaan mustaa pöytää valkoisen sijaan 😀 Sitten voisi olla vielä toinenkin kansilevy puunsävyisenä 😀

  • Suvi M Reply

   Niinpä, ajattelinkin että puinen pinta pitäisi vielä olla myös. Mutta saahan noita levyjä… ;D Kiitos Marja ihanasta palautteesta! <3

 4. On kaunis, siis todella kaunis. Keksintönä ihan super. Kelpaisi meillekin.
  Ihanaa joulun aikaa??.

  • Suvi M Reply

   Kiitos Raili, ihana kuulla! 🙂 Mukavaa joulun aikaa sinnekin!

 5. Kiva idea 🙂

  Monesti miettinyt, että monissa huonekaluissa pitäsi olla mahdollisuus muunneltavuuteen ja ehkä ostaa lisäosiakin. Näin huonekalu sais jatkuvuutta ja ehkä pysyy samalla käyttäjällä vuosia pitkään.

  • Suvi M Reply

   Aivan. Olen samaa mieltä tuosta monikäyttöisyydestä. Arvostan todella paljon sellaisia huonekaluja / sisustusesineitä, joita voi muunnella ja joille voi keksiä erilaisia käyttötarkoituksia. Näin tuotteen elinkaarikin pitenee.

 6. olemme pari vuotta sitten tehneet kutakuinkin samanlaisen – tosin käyttämällä pöydän pinnassa lakkaa. Mies hitsasi pöydälle mustsn rungon. koko komeudelle tuli hintaa levyineen ja runkoineen päätähuimaavat 100e, joten kovin paljon ei tuollaisesta tehtynä kannata maksaa…

  • Suvi M Reply

   Juu, ei tämä pöytä paljon tullut maksamaan. 🙂 Tässä jujuna on kiinnitysmekanismi – käännettävä ruokapöytähän ei sinänsä ole mikään uusi keksintö. Mutta se miten käännettävän kannen saa tämän tyyppisiin jalkoihin, eikä sellaiseen runkoon, on se juttu.

  • Hyvä idea! Odotan innolla lopullista versiota!

   Lelun kommenttiin lisäyksenä. (Raaka)materiaalit ovat usein se pienin kustannus. Työn osuus, alkaen suunnittelusta ja materiaalien hankinnasta, on usein se merkittävin tekijä kokonaiskustannuksessa ja sitä kautta hinnassa. Ja jos homma tekee ammatikseen pitää hintaan lisätä vielä sivukulut noin kertoimella 1,5.

 7. Upea ja juuri minullekkin sopiva pöytä! Olisi ihana vaihtaa välillä pöydän väriä ja tuoda vaihtelua ilman lisäkuluja sisustukseen!
  Samaa ideaa voisi soveltaa sohvapöytäänkin….?

  • Suvi M Reply

   Onpa kiva kuulla! 🙂 Toki samaa ideaa voisi soveltaa myös sohvapöytään. 🙂

 8. Tämä on aivan mahtava idea ja onnistunut toteutus, todella kaunis pöytä! ❤️ Tuollainen kelpaisi minullekin 🙂

 9. No onhan tuo nyt nerokas! Kaunis pöytä, johon sopii monenlaiset tuolitkin. 🙂

  • Suvi M Reply

   Kiitos, kiva kuulla! 🙂 Ehkäpä toteutan yhden tuolihaaveeni nyt kun on pitkä pöytä, jonka ympärille tuolifriikin tuoleja mahtuu… 😉

 10. On kyllä kiva idea ja tuo kannen käännettävyys. Meillä on pöydän ääressä aina paljon väkeä ja teen paljon töitä myös pöydän äärellä. Tuolit tulee myös teillä kauniisti esille, vaikka Artekin pöytä oli kaunis niin kyllä tämä uusi on vaan upea!

  • Suvi M Reply

   Tykkään toki paljon Artekin klassikkopöydästä ja sillä on tunnearvoakin, mutta kyllä meidänkin arjessa toimii loppuen lopuksi tällainen pitkä pöytä paremmin. Onneksi meillä on Artekin pöytään myös ne lyhyemmät jalat, joten se pääsee saunatuvalle sohvapöydäksi. 🙂

 11. Kiinnitysidea on oikeinkin kiva. Swedesen Lime-sohvapöydässä (joka TaloPihkalan Maijalla on) on juurikin tuo hyvä idea kannen käännettävyydestä ja värin muunneltavuudesta. Materiaalina laminaatti on mielestäni tämän tyyppiseen pöytään todella toimiva. Malli on sinänsä tuttu (mm. Hay), jalkojen sijoittelu tuo pitkään pöytään keveämpää ilmettä. Sinänsä omaa silmääni miellyttää ajattomammat pöydät, joissa jalkojen paikat ovat pöytälevyn kulmissa. Näin jalkatilakin on pöydässä maksimoitu.

  • Suvi M Reply

   Kyllä, laminaattia olen minäkin ajatellut materiaaliksi sitten siihen valmiiseen pöytään. Sellaiseen kehikkorakenteeseen käännettävä kansi onkin helppo toteuttaa ja sellaisia pöytiä toki onkin jo markkinoilla.

 12. Hyvältä näyttää! Tein itsekin aika samanlaisen setin työpöydäksi, tosin käytin levynä melamiinipinnoitettua vaneria, jossa toinen puoli on musta ja toinen valkoinen. Pikkuruisesta puutavaraliikkeestä löytyi ja pakkohan sitä oli kokeilla! Hyvin on kestänyt kulutusta nyt jo vuoden päivät ja kaikki jäljet saa helposti pyyhittyä pois. Sivujakaan en käsitellyt muuten kuin hiomalla ja edelleen näyttää freesiltä.

 13. Kivalta näyttää. Itse olisin ehkä sijoittanut jalat hieman lähemmäksi päätyjä.

  • Suvi M Reply

   Niinpä, jalat tulivat ehkä aavistuksen liian keskelle, mutta halusin että pyöreät kiinnikkeet näyttävät hyvältä pöydän kannessa – jos ne olisivat olleet liian lähellä reunoja, niin se ei taas olisi näyttänyt kannessa hyvältä… 🙂

 14. Tämä näyttää niin kivalle. Olen monesti palannut tähän postaukseen ja pyöritellyt mielessä omaa keittiötä. Haaveissa uusi ruokapöytä. Joku tälläinen ratkaisu olisi ihan loistava. Millaista ja kuinka vahvaa vaneria käytitte? Tai ei kai voi olla liian ohutta ettei taivu. Ja nuo kiinnikkeet onko niitä mahdollista ostaa jostain?

  • Suvi M Reply

   Tosi kiva kuulla! 🙂 Vaneri on noin 3 cm paksua pinnoittamatonta. Kiinnikkeitä ei valitettavasti myydä missään, sillä ne ovat peräisin eräästä vanhasta myymäläseinämästä.

 15. Moikka!

  Tuliko tästä koskaan versiota tuotantoon? 😊 Jos ei, niin olisiko joskus mahdollista kuulla miten pöydän toteutitte. Käännettävä pöytä olisi ihana. Jos tuli, niin millä nimellä/mistä se mahtaa löytyä?

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.