IKEA täytti heinäkuun 28. päivä 75 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi IKEA tuo takaisin valikoimaan menneiden vuosien suosikkihuonekaluja uudessa GRATULERA-vintage-erikoismallistossa. Vintage-tuotteet lanseerataan kolmessa vaiheessa syksyn aikana.

GRATULERA-vintage-erikoismallistoon on valittu 1950- ja 1960-, 1970- ja 1980- sekä 1990- ja 2000-luvun suosikkituotteita, jotka saapuvat myymälöihin elokuussa, lokakuussa ja joulukuussa.

Jokainen lanseeraus on ihan erilainen, kuten niiden edustamat vuosikymmenetkin; aluksi on tummaa puuta ja klassista tyyliä, sitten leikkisää tyyliä vahvoissa väreissä ja lopuksi minimalistisempaa tyyliä vaalealla puulla ja graafisilla värisävyillä”, sanoo Karin Gustavsson, IKEA of Swedenin luova johtaja.

Elokuussa 2018 myyntiin tulevat 1950- ja 1960-lukujen tuotteet. Tämän aikakauden tuotteissa tumma puu kohtaa klassiset linjat. Mallisto sisältää muun muassa nojatuoleja, sivupöytiä, valaisimia ja tekstiilejä. Mallistossa on mm. klassisesta Thonet-tuolista inspiraationsa saanut BJURÅN-tuoli.

Myöhemmin syksyllä, lokakuussa, myyntiin tulevat 1970- ja 1980-lukujen GRATULERA-tuotteet ja viimeisenä, joulukuussa myymälöihin saapuvat 1990- ja 2000-luvun suosikit. Esimerkiksi IKEA PS –malliston tuotteita lanseerataan uudestaan ja todellinen klassikko KLIPPAN-sohva tekee paluun saa uudet päälliset kirkkaissa keltaisen, punaisen ja sinisen väreissä. Legendaarinen KLIPPAN-sohva oli yksi ensimmäisistä huonekaluhankinnoistamme 1990-luvun lopussa opiskelija-asuntoon. Luovuimme Klippaneista vasta, kun muutimme tähän nykyiseen kotiimme.

Poimin kollaasiin omat lempparini GRATULERA-mallistosta. Löysin lemppareita jokaisen aikakauden mallistosta, mutta eniten pidän 1970-80-luvun tuotteista (vaikka muuten 1950-luvun design onkin lähellä sydäntäni). Aivan ykköslempparini on kuvan alakulmassa näkyvä RÅANE-nojatuoli, jota olen ihastellut usein ruotsalaisissa sisustuslehdissä. Olisipa ollut mahtavaa jos myöskin näissä kuvissa näkyvä vintage-lepotuoli olisi tehnyt paluun!

Pidän kovasti myös GRATULERA-malliston valaisimista, joista etenkin FÄRGSTARK-lampun voisin nähdän teräksen värisenä meidän kotona tai kesämökillä. Joulukuussa mallisto täydentyy vielä myös pyöreällä SJUTTIOFEM-kattovalaisimella – pyöreät paperivalaisimet ovat olleet erittäin trendikkäitä viime aikoina.

Lavastetuissa kuvissa nämä IKEA-klassikot eivät täysin pääse oikeuksiinsa, mutta emmeköhän kohta saa ihastella näitä tuotteita sisustusbloggaajien kauniissa kodeissa…

Löysitkö sinä lemppareita näistä vanhoista IKEA-klassikoista?


Translation: IKEA celebrates 75th anniversary year by launching GRATULERA collection, which includes some of the favourite products from the past. These are my favourite.

Photos: IKEA

Author

10 Comments

  • Suvi M Reply

   Se on oikein kaunis ja selkeästi 50-luvun henkinen. 🙂

 1. Näyttää, että tuota tummanruskeaa Bjurån-tuolia on jo myynnissä. Osaatko sanoa, mikä tuo samannäköinen punainen on ja milloin se tulee myyntiin? Tai onko näitä tuoleja tulossa valkoisena?

  • Suvi M Reply

   Punainen on myös Bjurån ja se tulee myyntiin joulukuussa. Ainakaan mediamateriaalissa ei ollut muita värejä kuin tuo punainen ja tummanruskea…

 2. Mulla on kaksi noita råane-tuoleja. Niitä alkuperäisiä ❤️ Ne on jo vähän hurjassa kunnossa ja kaipaavat hitsausta kun ovat olleet ulkonakin, mutta tykkään niistä edelleen. Ne löytyi kummitädin työnantajan mökiltä siskoni ekaan kotiin ja ollaan tiedetty, että ne on vanhaa Ikeaa, mutta en tiennyt tarkemmin miltä vuodelta tai edes vuosikymmeneltä. Tavallaan harmi, että tulevat myyntiin uudelleen mutta kiva että uusivat ihania juttuja.

  Ihanaa kesän jatkoa! Blogisi on yksi parhaista ja sisustus tyylikkään ajaton, mutta silti sopivan rento ja omannäköisesi! ?

  • Suvi M Reply

   Oi, ne tuolit ovat upeita! <3 Vintage-versioissa on kuitenkin oma, erityinen viehätyksensä vaikka tuoleja aletaan taas valmistaa.

   Ja kiitos tuhannesti ihanasta palautteesta! <3 Lämmittää tosi paljon. Mukavaa kesän jatkoa sinnekin!

 3. Klippan on ollut koko ajan saatavilla, tulisikohan siihen vain uudet päälliset? ?

  Ja tuo puinen nojatuoli on myös myynnissä ollut pitkään, Ekenäset, siihenkin näyttää saavan eri päälliset nyt! Kivalta näyttää tuo sametti, ennen siinä oli se vaaleanharmaa.

  Itse odotan tuota PS 1995 -säilytyspenkkiä! ?

  • Suvi M Reply

   Juuri niin. Päälliset ovat uudet. 🙂
   Minustakin tuo PS-säilytyspenkki on ihana!

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.