Olen viime aikoina pohdiskellut sisustamiseen ja bloggaamiseen liittyviä asioita ja tunnustellut omia ajatuksiani näistä kahdesta intohimoisesta harrastuksestani/sivutyöstäni. Kuten edellisessä postauksessa mainitsin, minuun iski Habitaren jälkeen eräänlainen sisustusähky – oikeastaan myös someähky. Muistin tämän Lauran minulle antaman blogihaasteen ja tuumasin, että nyt on hyvä hetki vastata näihin kysymyksiin ja raottaa niiden avulla tämän hetkisiä ajatuksiani.

Mitä kotisi tyyli kertoo sinusta?

Meidän kodin tyyli on säilynyt hyvin samanlaisena vuodesta toiseen. Vaihtelua tuon pienillä jutuilla tekstiilien, sisustusasetelmien ja muunneltavien huonekalujen avulla. Tämä kertoo minusta sen, että olen löytänyt oman tyylini ja olen sille uskollinen vuodesta toiseen. Samalla haluan kuitenkin myös seurata aikaa ja haastaa itseni kokeilemaan uutta.

Kotimme sisustus on myös aika rento, eikä meillä ole turhan tarkkaa. Jos ei jaksa siivota, niin sotkut saavat odottaa. En keskity yksityiskohtiin tai vaadi täydellisyyttä. Kotona pitää saada olla vapaasti juuri niin kuin huvittaa. Luonteeltani olen suvaitsevainen ja pyrin aina näkemään asioiden positiiviset puolet.

Mikä on kotisi persoonallisin sisustusesine?

Selvennettäköön heti aluksi: minusta persoonallinen ei tarkoita samaa kuin erikoinen. Persoonalliset ratkaisut tarkoittavat minusta yksilöllistä ennemmin kuin erikoista. Persoonallisinta meidän kodin sisustuksessa ovat kaikki itse-tehdyt jutut kuten kiinteät hyllyt ja muutamat huonekalut. Oman mausteen minun sisustustyyliini tuovat isäni, Juhani Melenderin taulut – ilman niitä tunnelma olisi aivan erilainen.

Eräs minulle tuntematon henkilö totesi meidän kodin kuvia Instagramissa nähdessään, että minulla on vähän romanttinen sisustustyyli. Täytyy sanoa, että kommentti yllätti, mutta toisaalta ymmärrän mihin hän kiinnitti kuvissa huomion. Pyrin sisustamaan kotia mahdollisimman ajattomasti ja skandinaavisestikin, mutta samalla en kuitenkaan ole minimalisti, vaan haluan lisätä joukkoon ripauksen tunnelmallista kodikkuutta. Juuri tuo pieni rönsy sisustustyylissäni erottaa sen modernin skandinaavisesta tyylistä ja tuo ehkä ripauksen persoonallista otetta. Välillä kyllä toivoisin, että rönsyily jäisi pois.

Onko kotonasi jokin sinulle tärkeä esine, jota et ole esitellyt julkisesti? Miksi?

On varmasti montakin. Ensimmäisenä tulevat mieleen lasten askartelut ja eräät lahjaksi saadut ja vuosia matkassa kulkeneet maljakot tai kynttilänjalat.

Vaikka sisustusblogeissa silloin tällöin kodin hankintoja esitelläänkin, niin eihän päätarkoitus kuitenkaan ole esitellä somessa kodin jokaista tuotetta, vaan ennemminkin kuvata kokonaisuuksia ja tunnelmia.

Miten sisustustrendit tai muiden mielipiteet vaikuttavat sisustusvalintoihisi?

Minusta on mielenkiintoista seurata sisustustrendejä ja pidän siitä miten ne haastavat miettimään uusia ratkaisuja ja näkemään kodin sisustuksen uudella tavalla. Tykkään maustaa kodin sisustusta muutamilla trendijutuilla, mutta sitäkin tärkeämpänä pidän sitä, että kodin sisustuksen perusta säilyy ajattomana ja melko muuttumattomana vuodesta toiseen. Sisustaminen on minun keinoni rentoutua ja uppoutua toisenlaiseen maailmaan päätyön vastapainoksi.

Mietin Habitaressa sitä, kuinka hassua on se miten tietyissä ”piireissä” on tapana sisustaa tietyllä tavalla. Suomalaiset sisustustyylit voisi tavallaan lokeroida: trendikkäisiin edelläkävijöihin, värikkääseen ripauksen retroa sisältävään sisustuslehtityyliin, ylellisen klassiseen tyyliin, mustavalkoiseen skandityyliin sekä romanttiseen country-tyyliin. En oikein tiedä mihin kategoriaan oma tyyli parhaiten istuisi, sillä sekoittelen vähän noita kaikkia. Perustyyliltään kotimme sisustus taitaa kuitenkin olla moderni ja skandinaavinen.

Muiden mielipiteet (jos tässä tarkoitetaan perheen ulkopuolisia, tuntemattomia ihmisiä) eivät vaikuta sisustusvalintoihini suuresti. Minulla on muutama sisustusidoli, jonka tyyliä ihailen ja heiltä varmasti poimin vaikutteita omaan tyyliini silloin tällöin.

Jättikori, jota en ole vielä esitellyt blogissa

Oletko jättänyt jotain ostamatta, koska se ei ole vallitsevien trendien mukainen tai ei sovi Insta-feediisi?

En kyllä. Minusta olisi aivan pöhköä perustaa ostopäätökset yksinomaan trendeihin tai some-feedin tyyliin. Ostan sitä mitä tarvitsen, eikä aina ole mahdollista valita esteettisesti kauneinta vaihtoehtoa tai sellaista ei ehkä edes ole olemassa. Maailmani ei kaadu siihen.

Oletko hankkinut jotain kotiisi vain siksi, että koet sen sopivan imagoosi tai miellyttävän muita?

Kodin hankinnat tehdään tietysti ensi sijassa tarpeen mukaan ja toki pyrin ostamaan tuotteita, jotka sopivat tyyliini. Mutta en ole hankkinut mitään suurta kotiin vain miellyttääkseni muita tai saadakseni sisältöä blogiin. Pienempiä juttuja olen toki ostanut somisteeksi, esim. kukkia ja kynttilöitä.

Koetko paineita ostaa pieniä tai isoja kodinsisustusta päivittäviä tuotteita – olipa ne sitten tuoreita kukkia tai samettisohva, jotta saisit kauniita kuvia?

Olen pyrkinyt rakentamaan kodin sisustuksen sellaiseksi, että sitä on helppo maustaa pienin keinoin silloin, kun vaihtelunhalu iskee. Tämä ei automaattisesti tarkoita uuden ostamista. Tietysti olen ostanut kukkia tai poiminut oksia maljakkoon kauniiden kuvien, mutta myös kodin yleisilmeen vuoksi. Mutta en koe ulkoista painetta ostaa uutta – nykyäänhän minusta ennemminkin paheksutaan sitä, että ostellaan koko ajan jotain uutta. Kuluttaminen ei enää ole trendikästä.

Mitä asioita kotisi sisustuksessa rajaat pois kuvista?

Rajaan pois sotkuja ja lasten tavaroita. Olen varmastikin kuvannut blogiin kaikki kotimme nurkat, mutta lastenhuoneet ja keittiö näkyvät blogissa harvemmin. Sisustaminen on minun harrastukseni, joten luonnollisesti blogissa näkyvät eniten ne tilat, joissa hääräilen. Lapset eivät halua usein esiintyä kuvissa ja he saavat itse sisustella ja touhuta omissa huoneissaan vapaasti – siellä minä en usein sisustele.

*

Mitä mieltä sinä olet – koetko, että some aiheuttaa paineita ostaa uutta ja päivittää kodin sisustusta tiheään tahtiin? Oletko sinä löytänyt oman sisustustyylisi?

Author

1 Comment

  1. Myönnän, että saan ehkä pieniä paineita somesta. Se vaikuttaa ehkä itellä hieman blogin kirjoittamiseen, mutta yritän mennä omaa vauhtia 🙂 ja olen löytänyt oman sisustus tyylini, mutta on vielä paljon hankittavaa!

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.