Yksi tärkeimmistä sisustuksen kulmakivistäni on muunneltavuus. Haluan sisustaa kodin ajattomasti aikaa kestäväksi, mutta sisustusintoilijana kaipaan kuitenkin vaihtelua silloin tällöin. Siksi minulle on tärkeää, että kotiin hankitut huonekalut, tekstiilit ja sisustusesineet ovat monikäyttöisiä ja yhdisteltävissä monin eri tavoin.  Tässä minun viisi vinkkiä miten luot kodin sisustuksesta helposti muunneltavan.

1. Sohvan vaihtopäälliset & irrotettavat modulit

Kotimaisen Adean Band sohva on ensimmäinen laadukas sohva, jonka olemme hankkineet. Ostimme sohvan vuonna 2011 tähän kotiin. Yksi tärkeimmistä kriteereistä sohvaa hankkiessa olivat vesipestävät irtopäälliset. Olimme eläneet arkea valkoisten IKEA:n Klippan sohvien kanssa jo useamman vuoden ja todenneet kuinka kätevää oli heittää irtopäälliset tarvittaessa pesuun. Adean Band-sohvan valitsimme vaaleanharmaalla kankaalla, mutta hankimme jonkin ajan kuluttua myös valkoiset vaihtopäälliset. Näin ollen sohvan ilmettä voi muuttaa helposti päällisiä vaihtamalla.

Sohvamme koostuu kahdesta modulista, jotka yhdistettynä muodostavat kulmasohvan, mutta modulit näyttävät hyvältä erilläänkin. Näin ollen sisustusta voi muunnella sijoittelemalla sohvamoduleita eri tavalla olohuoneeseen; eri paikkoihin ja välillä erilleen tai kiinni toisiinsa.

2. Käännettävä ruokapöydän kansi

Haaveilin käännettävästä ruokapöydän kannesta useamman vuoden ajan. Raapustelin lehtiööni luonnoksia ruokapöydästä ja mietin miten jalkarakenteen voisi toteuttaa niin, että pöydän kannen saisi siihen tukevasti kiinni niin, että kannen kääntäminen olisi kuitenkin mahdollista. Lopulta ratkaisu löytyi ja tuunasimme kotiimme ruokapöydän, jonka käännettävä kansi on toiselta puolelta valkoinen ja toiselta puolelta musta. Kansi pysyy paikoillaan pöydän jaloissa pienten metalliosien avulla. Teimme pöydän itse HAY:n pukkijalkojen päälle, mutta käännettäviä ruokapöytiä löytyy myös valmiina joiltakin valmistajilta.

3. Sisustustekstiilit

Sisustustekstiilit ovat tietysti yksi näppärimmistä tavoista päivittää kodin sisustusta. Kun sisustuksen perusta on suhteellisen neutraali, on siihen helppo yhdistellä vaikka minkälaisia kuoseja ja värejä. Sisustustekstiilien avulla voi tuoda ajankohtaisuutta kodin ilmeeseen. Minä pyörittelen sisustustyynyjä, verhoja, mattoja ja petauksia kodissa aina silloin kun kaipaan jotain vaihtelua. Vuosien varrella kaappeihin on kerääntynyt sen verran eri vaihtoehtoja, että uutta ilmettä löytyy kun yhdistelee jo olemassa olevia tekstiileitä eri tavoin.

4. Taulut

Taiteilijan tyttärenä maalaukset ovat tärkeä osa kodin sisustusta ja omaa sisustustyyliäni. Tauluasetelmat vaihtuivat meidän ruokailutilan seinällä muutamia vuosia sitten useaan otteeseen, kunnes kiinnitimme seinään tauluhyllyn, johon on helppo vaihdella tauluja mielen mukaan. Suurempi taulukollaasi löytyy olohuoneen seinältä ja tv:kin sulautuu kokonaisuuteen saumattomasti.

Pääosa tauluistamme on tietysti isäni, Juhani Melenderin maalauksia, mutta on seassa muutama minunkin tekeleeni sekä juliste.

5. Sisustusasetelmat

Innokkaana sisustajana tykkään tietysti luoda erilaisia asetelmia kodin pöydille ja tasoille. Sisustusasetelmat ovat niin helppo ja nopea tapa tuoda vaihtelua kotiin. Välillä karsin asetelmia minimiin, kunnes taas alan minulle tyypilliseen tapaan rönsyilemään – vaihtelua sekin. Sisustusasetelman luominen saataa kuulostaa teennäiseltä, mutta kun asetelma on tehty sopivan rennolla ja persoonallisella otteella, ei se näytä keinotekoiselta.

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että jos kaipaa sisustukseen vaihtelua, sitä pitää pystyä tuomaan muutenkin kuin ostamalla jatkuvasti jotain uutta kotiin. Silloin kun niitä hankintoja tekee, kannattaa pohtia kuinka monikäyttöinen hankkimasi huonekalu tai tavara on: millä eri tavoilla sitä voi yhdistellä kotona jo olemassa olevien huonekalujen kanssa tai keksitkö tuotteelle muitakin käyttötarkoituksia kuin mihin se on alunperin tarkoitettu.

Yksi blogini kantavimmista teemoista on tuoda esiin sitä, miten sisustusta voi muunnella ja päivittää pienin keinoin. Samoissa nurkissa pyöritään vuodesta toiseen, mutta juju piileekin usein juuri niissä pienissä yksityiskohdissa…

Lue myös:

Lukijatoive: vinkkejä sisustusasetelman luomiseen

Itsetehty käännettävä ruokapöytä

 


Translation: My tips on how to change the look in your home without having to buy something new every time you feel you need a change. 1. Buy a sofa that has separate modules, so you can place them in different ways in your home. Also, invest in two different kinds of sofa covers, so you can change the look by changing the covers. 2. I have designed a dining room table that has a reversible top. One side is white and the other side is black and it is easy to turn the top (and it stays in place). 3. Interior textiles are an easy way to update the look in your home. 4. Artwork: my father is a painter, so we have lots of paintings in our home. Changing the gallery wall is one of the most effective ways to change the look in your home. 5. Still life arrangements: gathering objects into groups and creating different kind of combinations is also an easy way to bring changes to the interiors.

 

Author

4 Comments

  1. Mielenkiintoinen postaus – ja mahtavasti havainnollistavat kuvat. Pitäisi ehkä itsekin seuraavaksi ruokapöydäksi hankkia sellainen, jonka kannen voi kääntää!

    • Suvi M Reply

      Kiitos, ihana kuulla! 🙂 Käännettävä kansi on kyllä niin kiva. Mietittiin, että hankitaan ehkä vielä toinenkin kansilevy, niin sitten on neljä erilaista vaihtoehtoa… 😀 Puinen pöydänkansi olisi nimittäin ihana.

  2. Hei! Loistoidea tuo käännettävä kansi! Miten toteutitte sen? Saanko kysyä, mikä sävy on makuuhuoneen seinässä? Kaunis ????

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.