Minulta on pyydetty postausta sisustusasetelmien luomisesta ja nyt päätin näpytellä teille muutaman oman vinkkini. Olen vuosia sitten kirjoittanut aiheesta blogipostauksen, mutta on todellakin aika tarttua aiheeseen uudestaan ja aiempaa monipuolisemmin. Sisustusasetelmat ovat niin helppo ja nopea tapa tuoda vaihtelua kotiin!

Kokoa ryhmään pariton määrä esineitä

Huomaan, että omat sisustusasetelmani sisältävät usein kolme esinettä. Esimerkiksi maljakon, kynttilänjalan ja kirjan tai lehden. En tietoisesti ajattele mitään sisustussääntöjä, kun kokoan asetelmia. Asetelmat syntyvät oman silmäni mukaan. Vaistomaisesti tulee yleensä valittua pariton määrä esineitä ja tätä suosittelevat sisustuksen ammattilaisetkin.

En kuitenkaan halua, että sisustusasetelmassa on liikaa tavaraa, sillä asetelma tarvitsee tilaa ympärilleen, jotta se pääsee oikeuksiinsa. En esimerkiksi laittaisi koko sivupöytää täyteen erilaisia sisustusasetelmia, vaan tekisin toiseen päähän ”pääasetelman” ja laittaisin toiseen päähän esim. kirja- tai lehtipinon. Sisustusesineet näyttävät minusta paremmilta selkeinä ryhminä kuin ripoteltuna erikseen pitkän tason päälle.

Yhdistele muotoja ja materiaaleja

Kuten sisustamisessa ylipäänsä, myös sisustusasetelmissa kannattaa yhdistellä rohkeasti eri muotoja ja materiaaleja. Näin asetelmasta tulee mielenkiintoisempi ja näyttävämpi. Itse olen tykästynyt pyöreisiin muotoihin ja niitä saattaakin usein bongata kotimme yksityiskohdista.

Pyrin aina myös sisällyttämään asetelmaan jotain luonnonmukaista: esim. oksan tai kukan, puuta tai kiveä. Asetelman voi myös koota yhteen esimerkiksi tarjottimen tai levyn/laatan päälle.

Käytä eri korkuisia esineitä

Korkeuserot tuovat rytmiä sisustusasetelmaan. Itse valitsen yleensä yhden korkeamman elementin, esim. maljakon ja kukkasen. Suuremmassa asetelmassa voisi olla parikin kookasta esinettä, mutta en valitsisi kahta saman korkuista.

Tärkeää on myös asetella esineet eri syvyyksiin sen sijaan, että ne olisivat rivissä vierekkäin. Usein myös asettelen yhden esineen etualalle suuremman esineen eteen.

Yhdistele uutta ja vanhaa, itsetehtyä ja designia

Sisustusasetelman avulla voit viestiä omasta persoonallisuudestasi tai elämästäsi. Voit lisätä asetelmaan esimerkiksi matkamuistoja, itsetehtyjä esineitä tai vaikkapa jonkin hauskan esineen. Liian ”täydellinen” asetelma saattaa tuntua keinotekoiselta. Parhaat asetelmat ovat minusta sellaisia, jotka näyttävät siltä, että tavarat olisi huolettomasti aseteltu juuri siten.

*

Nämä ovat omia ajatuksiani aiheesta; en usko, että sisustusasetelmienluomisen on olemassa mitään ”sääntöjä”.  Itsessään sisustusasetelman luominen saataa kuulostaa teennäiseltä, mutta kun asetelma on tehty sopivan rennolla ja persoonallisella otteella, ei se näytä keinotekoiselta. Minusta sisustusasetelmat tuovat kodikkuutta, persoonallisuutta ja kerrostumia kotiin.


Translation: How to create still life arrangements in your home? These are my tips. Combine an odd number of objects together (eg. three or five items, instead of four). Mix materials and shapes. Use objects of different heights. Combine old and new, DIY and design items together.

Author

4 Comments

  1. Jes, tätä olen odottanut! Asetelmasi ovat aina niin ihanan rentoja, eikä ollenkaan ”tekemällä tehdyn” näköisiä 🙂

  2. Mistä tuo matto on? Kauniin eleetön mutta kuitenkin siinä on jotain kiinnostavaa.

    • Suvi M Reply

      Matto on Linie Designin ”Charles” ja olen hankkinut sen Sisustuksen Koodista. 🙂

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.