En varmastikaan koskaan lakkaa ihastelemasta luonnon voimaa ja ihmeellisyyttä. Luonto tarjoaa joka kerta erilaisen näkymän meidän mökkirannasta; sen kauneuden äärellä hiljentyy. Samalla tuntuu haikealta – ilmastopaneeli IPCC:n raportti sai varmasti meistä monet mietteliäksi. 

Olen aina nauttinut luonnossa liikkumisesta todella paljon. Lapsena leikin paljon lapsuudenkotini läheisissä metsissä sekä meren rannalla. Vuosien varrella ja arjen kiireessä ehkä vähän etäännyin luonnosta huomatakseni kuinka paljon sitä kaipaan. Virisi haave omasta mökistä luonnon keskellä ja muutaman vuoden etsinnän jälkeen löysimme täydellisen paikan meidän perheen kesämökille. En tiedä mitään rentouttavampaa paikkaa kuin oma mökkiranta. Jatkossa haluamme viettää entistä suuremman osan vapaa-ajastamme luonnonhelmassa.

Kaunis luonto on tärkein asia kesäpaikassamme ja haluamme vaalia sen hyvinvointia niin pitkälle kuin mahdollista. Pyrimme säilyttämään tontin mahdollisimman luonnonmukaisena ja pidämme huolta ympäröivästä metsästä. Villa Fregatin rakentamisessa huomioimme ekologisuuden parhaamme mukaan. Tärkeää on huomioida luontoystävälliset valinnat myös joka päiväisessä arjessa.

IPCC:n raportti ja sen innoittamana tekemäni Sitran Elämäntapatesti innostavat miettimään mitä arjessa voisi tehdä vielä enemmän luonnon hyväksi. Oma hiilijalanjälkeni on tuon testin mukaan 6800 kg CO₂e ja olen ”Säästeliäs pesänrakentaja”. Arjen pienillä ja suuremmillakin valinnoilla meistä jokainen voi vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeen. Ensimmäisenä itsellä  tulee mieleen lihansyönnin vähentäminen (en edes pidä lihasta erityisemmin), muovin karsiminen sekä autolla ajon vähentäminen. Kun lomailumme keskittyy omalle mökille, vähenee meidän perheen lentomatkustaminen.

Ekologisista valinnoista kirjoittaminen blogiin on tuntunut minusta pelottavalta, koska tämä aihe herättää niin voimakkaita mielipiteitä. Tuntuu, että aina löytyy arvostelijoita, jotka muistuttavat epäekologisista valinnoistasi. Täytyisi elää kaikin tavoin täysin ekologisesti, jotta voisi kirjoittaa tästä aiheesta uskottavasti. On äärimmäisen tärkeää, että voimme keskustella ympäristöasioista avoimesti ja ilman syyttelyä.

On tärkeää, että jokainen tekee oman osansa ilmaston hyväksi ja että annetaan arvoa niin suurille kuin pienille teoille. Se, että omatunto alkaa kolkuttaa ympäristöuutisia lukiessa on hyvä reaktio jos se herättää sinut toimimaan toisin. Tärkeää on, että jokainen tekisi edes jotakin asian hyväksi. Taidan palata tähän aiheeseen blogissa vielä kattavammin Lauran aloittaman #mitäminäolentehnyt haasteen myötä…


Translation: Nature is such a miracle! The view at our summer cottage is different every time. We all have to do something to preserve our precious nature on this earth. Even the small things count.

Author

6 Comments

 1. Nämä kuvat, jos mitkä ovat syy sille, että meidän JOKAISEN on osallistuttava luonnon säilyttämiseen omilla teoillamme.

  • Suvi M Reply

   Kyllä! Jokaisen on osallistuttava. Toivottavasti politikot ottavat tämän asian nyt tosissaan…ympäri maailman. <3

  • Suvi M Reply

   Kiitos! 🙂 Innolla odotetaan, että päästään mökkeilemään…

 2. Mielestäni juuri ne pienet arkipäiväiset teot ovat niitä kaikista tärkeimpiä! Meillä on aina kierrätetty kaikki tunnollisesti, onneksi täällä Kokkolassa kierrätys on tehty todella helpoksi ja meillä on mm. hyötykäyttöasema, jonne tavaraa saa viedä ilmaiseksi! Tämä ei ole itsestäänselvyys. Pyrimme pyöräilemään lyhyemmät matkat ja välttämään turhaa autolla ajamista. Lihansyöntiä olemme vähentäneet ja suurin osa maitotuotteista on korvattu kauravalmisteilla. Asunnossamme on suora sähkölämmitys, joten luonnollisesti sähkönkäyttöä seurataan ja kaikki turha energiankulutus on pyritty minimoimaan.

  Ostan uusia tavaroita harkiten. Varsinkin sisustuksessa haluan tehdä ajattomia valintoja vuosikymmeneksi eteenpäin. En voi sietää sitä kertakäyttöajatusmaailmaa, että sohvan voi uusia parin vuoden välein! Haluan myös ostaa kotimaisia tuotteita aina kun mahdollista, koska ne kuormittavat ympäristöä vähemmän ja minua harmittaa suunnattomasti, että niin moni yritys on siirtänyt valmistuksen ulkomaille. Kaikki turhaksi jäänyt menee koko kirpputorille tai hyväntekeväisyyteen, tavara heitetään roskiin vain siinä tapauksessa, että se on oikeasti rikki.

  Tein myös tuon Elämäntapatestin. Siitä huolimatta, että käymme ulkomailla kerran tai kaksi vuodessa, tuloksena on 5000 CO₂e. Olen tästä hieman yllättynyt, sillä meilläkin on vielä todella paljon parannettavaa!

  • Suvi M Reply

   Olen samaa mieltä! Hyötykäyttöasema on huippujuttu, samoin kuin se, että saatiin omat biojäteastiat omakotitaloihin. 🙂

   Erittäin hyviä valintoja teidän arjessa! <3 Meillä on vielä parannettavaa mm. siinä, että autoilisimme vähemmän ja söisimme enemmän kasvisruokaa...

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.