Kaupallinen yhteistyö: Tikkurila & Suomen Blogimedia

Mökkiprojekti alkaa edetä siihen vaiheeseen, että on aika miettiä julkisivujen värivaihtoehtoja. Väri pitää ilmoittaa rakennusluvassa, joten nyt täytyy saada varmuus siitä, minkä väriseksi Fregatin maalaamme.

Ihastuin kovasti Tikkurilan inspiraatiotauluihin, joissa on esitelty julkisivuun sopivia värivaihtoehtoja maisemoittain: saariston sävyt, sekametsän sävyt ja mäntymetsän värit. Tikkurilan värisuunnittelijat suosittelevat valitsemaan ulkovärin taloa ympäröivän luonnon mukaan; näin talo sointuu kauniisti yhteen ympäristönsä kanssa. Inspiraatiotauluissa tämä havainnollistuu konkreettisesti.

Meidän mökkitontti on sekametsää, jossa kasvaa niin havu- kuin lehtipuitakin. Rannassa on korkeaa kaislikkoa ja alkukesästä, kun vesi on matalalla, on meillä pieni pätkä omaa hiekkarantaa. Luonnonsävyt vaihtelevat siis hyvin tummista väreistä aina vaaleisiin ja heleisiin sävyihin.

Tikkurilan värisuunnittelijan avulla löysimme nopeasti kolme potentiaalista värivaihtoehtoa, joita pallotella. Kerroimme millaisia sävyjä haemme ja sen perusteella ammattilainen osasi ehdottaa sopivia sävyjä. Tikkurilan kauniista kollaaseista inspiroituneena päätin tehdä omat inspiraatiotaulut meidän mökkitontilta löytyvällä luonnonrekvisiitalla. Kannustalolta sain Fregatin 3D-kuvat kolmella eri värillä vaihtoehtojen hahmoittamiseksi.

Musta mökki

Alusta saakka olemme miettineet, että mökistä tulee musta. Mutta mustan eri sävyjä on hyvin paljon: toiset taittuvat ruskeaan ja toiset taas sinertävään tai vihreeseen. Täysin musta sävy olisi tyylikäs ja varma valinta. Mutta mietimme onko se liian kova? Olisiko sävytetty musta pehmeämpi valinta?

Tummimmiksi sävyiksi voisi uudelta Puutalot-värikartalta kokeilla seuraavia: Noki Q841 mustanharmaa, Nuotio Q829 ruskeanmusta tai perusmusta Korppi D129.” Tikkurilan värisuunnittelija neuvoi.

Päätimme testata sävyä Noki Q841, joka taittuu kauniisti harmaaseen. Sävy on hyvin tummaharmaa – tietyssä valossa se on aivan musta, kun taas suorassa auringonpaisteessa huomaa harmaan vivahteen. Tästä pidämme kovasti!

Tummanvihreä mökki

Mustia taloja näkee nykyisin paljon ja se innosti meitä miettimään, mikä voisi olla erilainen vaihtoehto mustalle talolle. Entäs jos mökki olisikin todella syvän tummanvihreä? Sävyn voisi helposti poimia ympäröivistä vanhoista kuusista. Tummanvihreä mökki sulautuisi luontoon kauniisti, eikä olisi aivan niin kova kuin mustat tai tummanharmaat vaihtoehdot.

Tummin vihreä Puutalot kartalla on Sembra Q565. Toisaalta myös Deco Grey kartalta löytyy sopivia tummanvihreitä sävyjä, kuten 1907, joka on tosi kaunis ja skandityyliin varmasti sopiva – ja mikä tärkeintä myös luontoon hyvin istuva. Myös vaaleampi 1906 on kaunis harmaanvihreä.”

Päätimme testata Tikkurilan Deco Grey -värikartan sävyä 1907, joka on hyvin tummavihreä. Minä ihastuin tähänkin sävyyn, mutta toisaalta mietin sitä, että vihreä on sellainen väri, jota olen aina vähän vierastanut. Kaduttaisiko meitä myöhemmin jos maalaisimme mökin tummanvihreäksi? Tämä vaihtoehto voisi olla joko aivan napakymppivalinta tai sitten lopulta katuisimme värivalintaa.

Vaalea mökki

Kolmas värivaihtoehto, jota olemme pyöritelleet mielessä, on valkoinen tai hyvin vaaleanharmaa. Tämä ei ole kovin todennäköinen vaihtoehto, mutta jos rakentaisimme Fregatin omaksi kodiksi saattaisimme kallistua vaalean värin puoleen. Mielessäni ovat olleet kauniit murretun valkoiset sävyt. Minusta kesämökki voisi olla vaaleakin ja erottua metsän keskeltä. Ihailen usein Ruotsinristeilyllä kauniita kesämökkejä, joita näkyy Tukholman saaristossa. Ruotsalaisten villat saavat näkyä ja ne suorastaan kutsuvat luokseen.

Valkoisina Puutalot kartalta ehdottaisin sävyä Q819 Kide. Luontoa vasten myös Riekko Q848 on kaunis vaalea sävy, joka ei ole liian kova valkoinen vaan kauniisti murrettu sävy.” värisuunnittelija neuvoi.

Me päätimme testata sävyä Riekko Q848, joka on kaunis valkoinen sävy. Kannustalon 3D-kuvassa vaalea julkisivu näyttää minusta aivan ihanalta ja mielessä kävi jo, että pitäisikö sittenkin valita vaalea väri. Rimalomapanelointi erottuisi vaaleasta julkisivusta selkeästi. Mankku on kuitenkin vahvasti tumman värin kannalla ja toki teemme päätökset yhdessä. Onhan meidän kotitalo valkoinen, joten siksi on kiva maalata mökki jollain toisella sävyllä.

*

Tikkurilan Puutalot-värikarttaan on koottu 100 ulkokäyttöön soveltuvaa väriä. Värit näyttävät suurella pinnalla vaaleammilta ja kirkkaammilta kuin värikartan pienessä värimallissa. Sopivan sävyn valitseminen voi olla melkoisen vaikeaa puuhaa, kun vaihtoehtoja on niin paljon. Onneksi Tikkurilan Maalilinja (puh. 020 191 2002, ark. 8 – 19) antaa neuvoja ja vinkkejä tarvittaessa. Suosittelen myös hankkimaan pari pientä testipurkkia, joiden avulla voi tehdä koemaalauksia. Ja kun maalauspuuhiin on ryhtymässä, kannattaa tsekata Tikkurilan verkkosivuilta ulkomaalausohjeet.

Mökin maalipinnasta haluamme kauniin mattaisen, joten maaliksi valitsemme todennäköisesti Tikkurilan Ultra Matt -ulkomaalin. Ultra Matt on hyvin säänkestävä maali ja suojaa puuta vesirasitukselta läpäisten kuitenkin vesihöyryä – nämä ovat tärkeitä ominaisuuksia luonnonläheisissä, kosteissa merimaisemissa.

Me ajattelimme koemaalata vielä suuremman lautapaneloinnin valitsemallamme värillä, kunhan olemme tehneet päätöksen. Inspiraatiotaulut ovat kätevä apu värivalintaa tehtäessä ja lisäksi tällaisten kollaasien tekeminen on superhauskaa.

Minkä värin sinä valitsisit Fregattiin?

Kaupallinen yhteistyö:
Tikkurila & Suomen Blogimedia

Author

31 Comments

 1. Lähtisin rohkeasti kokeilemaan tummanvihreää, koska se saattaa taittaa valojen mukaan niin upeasti eri sävyihin, ettei niitä lakkaa ihastelemasta vuosikausiin. Nimimerkki jäkälänvihrään taittavan harmaan aikanaan valinnut, ja kyllä on yllättänyt, miten se jaksaa ihastuttaa moninaisuudellaan vuosikymmenenkin jälkeen.

 2. Tummanvihreä sopisi mielestäni parhaiten metsän keskelle. Sopivan erilainen, mutta kuitenkin tumma. Ainahan mökistä mustan saa, jos alkaa kaduttaan. ?

  • Suvi M Reply

   Tummanvihreä sopisi kyllä maisemaan. 🙂 Ja niin, kyllähän siitä saisi mustan jos kaduttaisi…ja jaksaisi maalata uudestaan. 😉 Ehkä uskallamme valita tummanvihreän jos sävy on tarpeeksi tumma. Olisi kieltämättä kiva valita jokin erikoisempi sävy.

 3. Ehdottomasti vihreä.Mustaa jo kaikilla ja valkoinen likaantuu luonnon keskellä itikoista,hämähäkin verkoista yms.
  Harmaa ei ole teillä vaihtoehtona,jokin sen sävyistä saattaisi olla myös hyvä.

  • Suvi M Reply

   Harmaata mietimme kyllä myös ja tuo ”musta” on periaatteessa aivan tummanharmaa. Mustaa on aika monella, se on totta. Houkuttelisi kyllä kovasti valita tuo tummanvihreä. Ehkä uskallamme… 🙂

 4. Tanja Jokikallas-Haaranen Reply

  Tuon vaalean poissulkisin heti. Musta on kyllä hieno, mutta näkee niin paljon l. Päätyisin tuohon vihreään.

  • Suvi M Reply

   Vaalea olisi minusta aivan ihana jos tekisimme tästä kotia. Ja olet oikeassa, että mustaa näkee tosi paljon. Vihreä meille saattaa lopulta tulla, kunhan sävy on tarpeeksi tumma… 🙂

 5. Kaikki ovat mielestäni tyylikkäitä vaihto-ehtoja… Itsekin olen näitä pyöritellyt mielessäni ja päädyimme lehtikuuseen ja valkoiseen. Mökki on siis lehtikuusta ja sauna/varastot valkoisia. Musta/hiili on todella lämmin aurinkoisella säällä ja käsiteltävä useammin, mikäli on aurinkoinen tontti…siksi tummat sävyt jäivät vanhempieni mökillä minimiin…

  • Suvi M Reply

   Lehtikuusi on upea materiaali! Meille tulee ehkä saunatupa lehtikuusesta (siis niin ettei maalata sitä)…. 😉
   Hyvä pointti tuo aurinkoisuus! Varmasti huoltomaalaus on tarpeen tehdä jossain vaiheessa joka tapauksessa valitsipa minkä värin tahansa. Vaalea mökki voitaisiin tehdä sitten jos koti olisi tumma – nyt tekee mieli valita mökkiin eri sävy kuin kotiin.

 6. Dark colors tend to fade over time so I can’t help but wonder if the dark green color would look worn and dirty over time? Now it looks fresh but 5 years from now? Of course you can always repaint:) I think black and white /light gray tend to age and soften nicely over time.

  • Suvi M Reply

   Yes, that might be true. 🙂 ’m sure we’ll have to repaint the cabin after some time anyway, despite which colour we choose. If we’ll choose dark green, the shade will be so dark it is almost black….

 7. Vihreä vihreä vihreä, ottakaa se vihreä!!!! Suomi alkaa olla masentavan täynnä toinen toistaan muistuttavia valkoisia tai tumma harmaita laatikoita, joita uusiksi taloiksikin kutsutaan?Ruotsalaiset ovat tässäKIN meitä edellä; siellä saatetaan käyttää useampia sävyjä uusissakin saati vanhoissa taloissa. Ikkunoiden karmeissa esim kahta maalia jne.
  Tuo tumman vihreä olisi varmasto todrlla upea! Pihkalan Maijan talon ovissa ja aidassa käytettynä näki kuinka huikaisevan kaunis tuo tummempi sävy voi olla, saati siitä vielä syvempi.
  Ihan outoa miksi meillä mennään tyyliin alle viidellä värillä rakentamisessa kun sävyjä ja värejä on satoja??
  Tyylisi on muuten loistava, kaipailen sisustuskuvien lisäksi edelleen asukuvien paluuta?

  • Suvi M Reply

   Kyllä tässä alkaa vahvasti kääntymään vihreän puoleen, kun täälläkin niin moni sitä suosittelee. Aivan yllätyin näistä vastauksista! 🙂 Villa Fregatin Instagramissa suurin osa suositteli mustaa. 😀

   Pihkalan Maijalla oli aivan ihanaa vihreää, joka sopi täydellisesti vanhaan taloon. <3

   Ja voi kiitokset ihanasta palautteesta! 🙂 En usko, että asukuvat palaavat, mutta olen miettinyt, että ehkä olisi syytä näyttäytyä itse useammin kuvissa. Siinä yritän petrata... toki asujen kera. ;D ;D ;D

  • Suvi M Reply

   Se on kyllä niin ihana sävy! Aivan tässä itsekin entistä enemmän vielä ihastuu, kun teiltä tulee näin kannustavia kommentteja vihreästä. 🙂

 8. Ehdottomasti vihreä. Ihan super kaunis sävy ja hyvin istuu sekametsään.

  • Suvi M Reply

   Tummanvihreä sulautuisi kyllä täydellisesti meidän metsään. 🙂 Täytyy tehdä sitten koemaalauksia, kun talo on pystyssä. Mutta ehkäpä uskallamme rakennuslupaan laittaa tuon aivan tummanvihreän koodin…

  • Suvi M Reply

   Kiitos mielipiteestä! 🙂 Vihreä saa kyllä nyt vahvaa kannatusta. Odotin, että mustaa olisi kannatettu eniten. 😀

 9. Hei Suvi, noista kolmesta valitsisin ehdottomasti vihreän – se on SUPERtyylikäs 🙂

  • Suvi M Reply

   Kiitos Merja mielipiteestäsi! 🙂 Onhan tuo vihreä tosi kaunis sävy, eikä niin nähty…

 10. Ehdottomasti vihreä. Jenkeissä olen nähnyt metsämökkejä tässä värissä – ihastuin.

  • Suvi M Reply

   Oi, Jenkeissä on varmasti hulppeita metsämökkejä. 🙂 Vihreä houkuttelee kyllä kovasti. Ehkä uskallamme sen valita, kun täältäkin saa näin kovasti kannatusta. 🙂

 11. Mustaa on käytetty aina. Ennen käytettiin kimröökiä mustaan väriin.
  Eli klassinen musta on hieno, ei liian musta (sellainen jätesäkin väri), vaan juuri se tummaan harmaaseen taittava. Sopii ihanasti muiden syvien perinnevärien sävyjen kanssa saaristoon.
  Toki aurinkoisella paikalla pitää uusintamaalata, mutta niin se on kaikkien värien kanssa.

  • Suvi M Reply

   Musta olisi varma valinta ja pidämme siitä tosi paljon. Jos valitsemme vihreän, niin sävy on joka tapauksessa niin tumma, että se näyttää tietyssä valossa mustalta. Vihreä sävy erottuu selvästi kirkkaassa auringonvalossa. Mutta lopullista päätöstä emme vielä ole tehneet… 🙂

 12. Musta ehdottomasti! Vihreästä tulee mieleen puolustusvoimien kalusto, ja valkoinen on jotenkin turhan heleä. Musta viehättää itseäni aivan valtavasti, ja haaveilen joskus rakennuttavani mökin, jonka ulkopinta on käsitelty hiiltämällä!

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.