Viime viikon torstaina juhlimme meidän isän, Juhani Melenderin, taidenäyttelyn avajaisia K.H. Renlundin taidemuseossa Kokkolassa. Blogini lukijoille ovat isäni teokset varmasti tulleet tutuiksi, sillä taulukollaasit vaihtuvat meillä tiuhaan. Olen kertonut, että arvostan abstraktissa taiteessa sitä, että teos syntyy taiteilijan mielikuvituksesta, ilman varsinaista mallia. Pidän isäni maalausten muotojen tasapainoisesta sommittelusta ja herkullisista väriyhdistelmistä.

En kuitenkaan osaa antaa syväanalyysia isäni töistä, joten olen ripotellut näiden tunnelmakuvien sekaan otteita museotoimenjohtaja Kristina Ahmaksen puheesta. Hän analysoi mielestäni isäni teoksia todella hyvin ja asiantuntevasti.

unnamed2

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”Melenderin taiteessa nonfiguratiiviset teokset tuovat eteemme kaikista esittävistä yhteyksistä tai symboliikasta vapaita konkreettisia elementtejä: viivoja ja muotoja. Kyse on yksinkertaisista abstrakteista väripinnoista ja tasoista, joista muodostuu kaksiulotteisia tiloja teoksen pinnalla. Osassa töistä voi tulkita futuristista liikettä. Mutta, jos ja kun teokset herättävät katsojassa mielikuvia, ne perustuvat ennemminkin katsojan omaan tulkintaan ja tuttujen muotojen luentaan.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”Abstrakti konstruktivisti tai konkretisti Melender, jos sallitaan rinnastus modernismin heräämisen historiallisiin taidetyyleihin, paneutuu geometristen elementtien keskinäisiin suhteisiin.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”Historiallinen konkretismi toi 1900-luvun alussa geometrisen abstraktiuden taiteeseen. Tunnettuja konkretismin taitelijoita olivat mm. El Lissitsky, Kasimir Malevits ja Wassily Kandinsky. Konkretismin ohjelmallisessa ajattelussa abstrakti ilmaisu on viime kädessä konkreettisinta ja puhtainta taiteellista ilmaisua. Se ei tavoitellut tilallisuutta, toisin sanoen illuusiota, vaan pitäytyi kaksiulotteisena teoksen pinnalla. Jos kolmas ulottuvuus syntyi, se oli optinen ilmiö eli katsojan luoma harha. Uskallan määritellä Juhani Melenderin yhdeksi aikamme konkretismin henkiin herättäjäksi.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”Melenderin teoksille ominainen pohdinta käydään tarkasti punnituissa jännitteisissä rakenteissa, joita tekijä kunnioittaa ylitse muiden. Näin teoksiin latautuu nonfiguratiivisen maailman kauneus. Sinä toimitaan vain taiteen peruselementtien varassa: värit ja viivat luovat muotoja, joista syntyy sommitelma.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”Muotomaailma rakentuu geometristen perusmuotojen ja tekijän itse luomien muotojen keskinäiseen vuoropuheluun. Niitä ovat rinnastukset, hajottaminen, uudelleen kokoaminen tai päällekkäisyydet. Teoksiin latautuu joko intensiivinen dynamiikka tai vastaavasti hillitty viileä rauha.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”Yksittäisten teosten värimaailma on tarkkaan punnittu. Ne voivat rakentua päävärien varaan, perustua valöörien leikkiin, vastaväreihin, värien kylläisyyden tai lämpöominaisuuksien vaihteluihin. Mutta värimaailma saavuttaa aina tasapainon, jossa silmän on hyvä levätä.”

unnamed

juhani_melender_nayttely

Näyttely on avoinna K.H. Renlundin museossa aina 12.4.2015 saakka. Tervetuloa!

Lisää taidetta löydät osoitteesta www.juhanimelender.com sekä Instagramista juhani.melender.

Kiitos sikkolle kuvista!

Translation: These photos are from my father’s Juhani Melender’s art exhibition at K.H. Renlund’s museum in Kokkola, Finland. The exhibition is open until 12.4.2015. More images of his work can be found in his web site and instagram account.

Author

7 Comments

 1. Tykkään isäsi taiteesta.
  Tuo terrakotta seinällä oleva taulu (kuva 9) on tosi kaunis.
  Ihastelin sitä jo eilen ja palasin tänään katsomaan sitä uudestaan tänne.

  • Onpa kiva kuulla, että palasit vielä ihastelemaan tuota taulua. Se taulu on yksi lemppareistani ja onkin ollut myös täällä meillä jossain vaiheessa.

 2. Upeita teoksia. Pidän itsekin kovasti abstraktista taiteesta ja voimakkaista muodoista. Harmi, että isäsi töiden näyttely on hieman kaukana täältä Pirkanmaalta päin katsottuna. 🙂

  • Mukava kuulla, että taiteen ystäviä löytyy. 🙂 No jos hiihtoloma suuntautuu pohjoiseen, niin ainahan voi pysähtyä Kokkolassa kahvikupposella ja taidenäyttelyssä. 😉

 3. Onko näitä tauluja myynnissä jossain ? Minkä hintaisia nuo pienet taulut mahtaa olla ?

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.