Kuunvaihde on taas käsillä ja on aika summata kuluneen kuukauden sisustusuutiset. Lokakuussa julkaistiin monia aivan ihastuttavia designuutuuksia ja tämä kooste on minusta nyt erityisen inspiroiva.

Iittala

Iittala esitteli keskiviikkona tunnetun muotoilijan Jasper Morrisonin suunnitteleman uuden Raami-astiasarjan. Sarja koostuu keraamisista, lasisista ja puisista osista.

Raamissa on neljä astiakokonaisuutta. Ensimmäisen kokonaisuuden muodostavat juomalasit, karahvi ja kynttilälyhdyt. Viinilasit luovat toisen kokonaisuuden. Kolmannen kokonaisuuden muodostavat keraamiset astiat. Kulhojen ja lautasten kaareva muoto ja pyöristetty reuna luovat lempeät kehykset ruoalle. Neljäs kokonaisuus on sarjaan kuuluvat tammesta valmistetut tarjoilualustat, joita on saatavilla kolmessa eri koossa. Puiset alustat tuovat lämpöä ja syvyyttä kattaukseen.

“Uskon, että perinteisten astiastojen, joiden kaikissa osissa toistuu sama ilme, aika alkaa olla tietyllä tapaa ohi. Pöydän ympärillä vallitsevalla tunnelmalla on tänä päivänä suurempi merkitys: olen huomannut, että usein hyvin valitut, muo-tokieleltään erilaisetkin osat luovat kattaukseen rentoutta, joka puolestaan luo kotoisan ja välittömän ilmapiirin. Raamin jokainen osa on merkityksellinen kokoelmalle, mutta ne toimivat täydellisesti myös yksinään. Yhdessä osat toimivat mielenkiintoisella tavalla ja luovat hyvää tunnelmaa”, Morrison kertoo.

Raami-sarja tulee myyntiin vuoden 2019 alussa.

Katriina Nuutinen

Katriina Nuutisen Vieno-lasikokoelma ja uudet Lyyli-rasioiden värit lanseerattiin syyskuussa Helsinki Design Weekillä. Vieno-kokoelman lähtökohtana on aihio, joka täydessä koossaan on Vieno-pullon kokoinen. Leikkaamalla aihion eri kohdista saadaan aikaan viisi erilaista tuotetta. Tällä menetelmällä minimoidaan hukkaa. Jos jossain kohtaa Vieno-aihiota on virhe lasimassassa, voi virheettömän osan aihiosta kuitenkin käyttää johonkin toiseen Vieno-kokoelman tuotteista. Vieno-lasikokoelman yksi osa, Vieno-pullo, syntyi yhteistyönä puuseppämestari Antrei Hartikaisen kanssa.

”Pienelle, yhden hengen yritykselleni moduulituotesarjat, jotka saadaan hyödyntämällä yhtä muottia monipuolisesti, ovat mahdollisuus tarjota laaja tuotevalikoima asiakkailleni. Kahdeksan vuoden päätoiminen yrittäjyys on ohjannut oman tuotannon suunnittelua tehokkuuteen, kauneutta unohtamatta. Minulle on myös tärkeää, että työllistän suomalaisia lasinpuhaltajia. On meidän kaikkien etu, että teemme tällä Suomessa hiipuvalla lasialalla jotain toisin kuin isot tuotantolaitokset.” Katriina sanoo.

Artek

Artek lanseerasi TAF Studion suunnitteleman Atelier-tuolin. Atelier-tuoli suunniteltiin Ruotsin kansallismuseoon Tukholmaan. Nimi Atelier tulee tilasta, johon se suunniteltiin – taiteilijan ateljeeta muistuttavaan ravintolaan. Museo tilasi tuolin mittavan remonttinsa yhteydessä TAF Studiolta, joka yhteistyössä Artekin kanssa suunnitteli monikäyttöisen yleistuolin sekä julkisiin että yksityisiin tiloihin. Atelier-tuoli on nyt osa Artekin tuoteportfoliota.

Täyspuinen Atelier-tuoli on saatavana lakattuna tammesta, saarnesta ja pyökistä valmistettuna. Pyökkinen tuoli on saatavana myös mustaksi, vihreäksi tai tummanpunaiseksi maalattuna. Kevyt Atelier-tuoli pinoutuu kätevästi. Tuoli on mittasuhteiltaan siro ja helposti siirreltävä, joten se soveltuu ihanteellisesti julkisiin tiloihin kuin myös kotien ruokailuryhmiin tai työpöydän ääreen.

Artek & Cozy

Artekin joulu syntyy syvistä sävyistä ja satumaisista lahjoista. Books & Stuff – Artek x Cozy tuo Artek Helsinki -myymälään kansallisromantiikasta ammentavan tunnelmallisen jouluvalikoiman. Myymälään on tehty tunnelmallinen jouluesillepano, joka jatkaa huonekalujen ja valaisimien kokonaisuutta Cozy Publishingin kirjavalikoimalla, tekstiileillä, koriste-esineillä, keramiikalla, vintage-aarteilla ja valikoiduilla kauniisti pakatuilla herkuilla.

Tapio Anttila Collection

Design Forum Finlandin jakaman Kaj Franck -muotoilupalkinnon saajaksi vuonna 2018 on valittu sisustusarkkitehti, muotoilija Tapio Anttila. Kaj Franck -palkinto on yksi Suomen merkittävimpiä muotoilupalkintoja ja se jaettiin nyt 27. kerran.

Palkintojury totesi perusteluissaan seuraavaa:

Sisustusarkkitehti, muotoilija Tapio Anttila on uransa aikana työskennellyt sekä inhouse-suunnittelijana isossa organisaatiossa että yrittäjänä omassa yrityksessään. Leimaa antavia piirteitä hänen koko uralleen ovat syvä yhteistyö tuotekehityksen kanssa, toimivat rakenteelliset ratkaisut ja varma, oma muotokieli. Tapio Anttilan suunnittelemissa tuotteissa on oivaltavia toiminnallisuuksia ja erinomainen ergonomia. Omassa yrityksessään Anttila on onnistunut rakentamaan kokonaisvaltaisen brändin, joka tuoteportfolioltaan ja identiteetiltään on raikas ja erottuva. Tapio Anttila jatkaa hienosti suomalaista muotoiluperinnettä omalla ammattimaisella ja luovalla tavallaan.

Familon julkaisi tietoa kevään 2019 Familon Home -kodintekstiilimalliston. Uusissa pussilakanoissa tuttua ovat puuvilla- ja pellavamateriaali. Rapea perkaalipuuvilla säilyy mallistossa jatkavien tuotteiden kangasmateriaalina. Pyyhevalikoima kasvaa mm. uusilla hamam-pyyhkeillä. Princess-kulttisarjan tyynyt ja peitteet sekä Hiphop Lasten ja Vauvan peitot ja tyynyt uudistuvat luomulaatuisiksi. Familon-mallisto kasvaa myös täysin uudenlaisilla tuotteilla: litistymättömällä Feel Aerelle -tyynyllä.

Lyhyesti:

  • IKEA julkaisi SJÄLVSTÄNDIG-malliston, jonka tuotteita voi muokata vapaasti oman maun mukaisiksi. Uudenlaista suunnittelua edustavat muun muassa paloista koostuvat matot. Suomalainen Hanna-Kaarina Heikkilä suunnitteli mallistoon maljakon, jossa näkyy tekijän kädenjälki. Lue lisää täältä.
  • Verkkokauppa.com esitteli uusia design-valaisimia upeissa installaatioissa karussa tehdasmiljöössä. Kurkkaa kuvia suunnittelija Laura Seppäsen Instagramista tai Jonna Kivilahden Mrs Jones-blogista.
  • Carl Hansen & Son juhlistaa 110-juhlavuotta ja julkaisi designklassikko Wishbone-tuolista (Y-tuolista) uusia värejä, jotka on nimetty: Rosy Blush, Russet Red, Deep Burgundy, Navy Blue, Oyster Grey, Forest Green, Midnight Blue ja Deep Olive.
  • Moni brändi on julkaissut myös joulumallistojaan, mutta palaan niihin blogissa erikseen.

Translation: Interior news of October. Iittala showcased their new Raami collection designed by Jasper Morrison. The collection will be released at the beginning of 2019. Designer Katriina Nuutinen has released Vieno glass collection. Artek released a new chair: Atelier designed by TAF Studio. Finnish designed Tapio Anttila received the Kaj Franck Design Award. Familon released information on their SS2019 collection. Many brands have also released their Christmas collections, but I will feature them separately on my blog later.

Author

3 Comments

  1. Kiitos, nämä sisustusuutiset ovat yksi suosikeistani 🙂 Pahimpanakin ruuhkavuotena pysyy ajan tasalla kiinnostavissa nostoissa sisustusmaailman suhteen. Leppoisaa joulun odotusta!

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.