Teille ei varmasti tule yllätyksenä se, että rakastan kukkasia! Niiden avulla on superhelppo piristää kodin sisustusta ja omaakin mieltä. Viime sunnuntaisessa Koti-Livessä IG:n puolella juteltiin lempikukista ja maljakoista siskoni kanssa, ja koska eihän nyt upeita kukkasia voi olla myös taltioimatta kuviin, päätin jatkaa aihetta vielä tänne blogin puolelle.

Koostin tähän postaukseen useamman live-lähetyksessä esitetyn kysymyksen ja vastaukseni niihin. Tästähän tulee samalla myös kiva blogihaaste, eli jos sinulla on blogi, niin nappaa tästä postausidea! Olisi kiva jos linkittäisit postauksen tänne kommettiboxiin, niin minä ja muutkin löydämme sen ja voimme käydä lukemassa sinun vastauksesi. Ja minä ja siskoni voimme jakaa teidän postauksia myös IG Storyissa.

Meillä on kotona nyt epätavallisen värikästä paitsi kukkien myös sisustustekstiilien osalta. Olen innostunut keltaisesta entistäkin enemmän ja sen seurana on vielä murrettua vaaleanpunaista – mutta tästä kirjoittelen myöhemmin tarkemmin.

Lempikukkasi?

Meiltä kysyttiin livessä useammankin kerran mikä on lempikukkamme. Siihen kysymykseen on niin vaikea vastata! Myös sesonki vaikuttaa valtavasti kukkamieltymyksiin: ei niistä lemppareista jaksaisi välttämättä koko vuoden ympäri innostua. Pidän valtavasti ranskalaisista tulppaaneista, unikoista, magnoliasta ja pioneista muutaman mainitakseni. Lisäksi innostun luonnonkukista ja oksista.

Mutta jos olisi pakko valita vain yksi kukkanen, niin kyllä se olisi pioni. Ihastuin pioniin valtavasti silloin, kun suunnittelin hääkimppuani ja niinpä kimppuni koostui pelkästään isoista valkoisista pioneista. Pionilla on minulle siis myös suurta tunnearvoa, mutta pidän siitä visuaalisesti myös todella paljon. Eli liene yllätys, sillä tiedättehän miten viehätyn kaikista pallomaisista muodoista.

Miten valitset leikkokukat?

Juttelimme Instalivessä paljon myös siitä, miten valitsemme leikkokukat kotiin. Ellei minulla ole jotain tiettyä suunnitelmaa mielessäni, niin ostan kukat aina sattumanvaraisesti kukkakaupasta. Menen liikkeeseen ja valitsen sekalaisen setin sellaisia kukkia, jotka miellyttävät minua visuaalisesti. Kotona sitten koostan niistä asetelmat oman silmän mukaan.

En osta valmiita kimppuja, sillä miellän ne enemmänkin lahjoiksi tärkeisiin tilaisuuksiin ja juhliin – tuntuisi siten hassulta ostaa sellainen valmiiksi kotiin itselle. Toki valmiit kimput ovat upeita ja juhlavia! Kuitenkin oma maku on vähän rennompi, enkä tavoittele kukilla juhlallista fiilistä omaan kotiin.

Leikkokukkien hankkiminen ei välttämättä edes maksa paljon, sillä valitsemalla vaikka vain yhden näyttävän oksan, voi saada kotiin kivasti piristystä. Tai valitsemalla sekalaisen setin omia lemppareita budjetin mukaan. Voi ostaa vaikkapa vain pelkästään vihreitä ”lisukeoksia” – nekin näyttävät upeilta sellaisenaan.

Onko sinulla kukkainhokkia?

Ei tule mieleen olisinko nähnyt koskaan oikein rumaa kukkaa. Enemmänkin tiettyjen kukkien viehätystä vähentää se, että ne ovat niin nähtyjä joka puolella. Gerberat olivat trendikukkia joskus 90-luvulla, mutta eipä tekisi enää mieli valita niitä omaan kimppuun. Toisaalta taas jotkin nykytrendien kukkavillitykset aiheuttavat vastareaktion minussa, enkä siksi tule hankkineeksi niitä omaan kotiin – pampaheinä on tästä esimerkki. Kyllästyminen lienee ihan inhimillistä.

Joitakin vuosia sitten eucalyptyksen oksat olivat supertrendikkäitä ja niitä käytettiin paljon myös kukkakimpuissa. Olenkin viime vuosina pyrkinyt valitsemaan omiin kimppuihin aina jotain muuta kuin eucalypysta; minulla on ollut mm. pistaasin oksia ja nyt löysin uuden tuttavuuden, joka näkyy näissä kuvissa pionikimpussa. Uusi tuttavuus on nimeltään kielopuu ja se näyttäisi upealta ihan sellaisenaankin maljakossa. Täytyykin erotella oksat pioneista jossain vaiheessa – usein vihreät oksat kestävät kukkasia kauemmin.

Oletko kokenut jotain erityisiä onnistumisia kukkasten kanssa?

Olen surkea viherpeukalo ja olen epäonnistunut kukkasten ja kasvien kanssa useasti. Mutta mukaan mahtuu myös onnistumisia! Viimeisimpänä mieleen tulee tämä syreeninoksa. Olen nimittäin aina ennen epäonnistunut syreenin oksan kanssa: se on kupsahtanut hyvin pian, yleensä seuraavana päivänä, sen jälkeen kun olen sen hankkinut. Puuvartisille kasveille täytyy aina laittaa kuumaa vettä ja olenkin tätä ohjetta noudattanut. Mutta kukkakauppias neuvoi myös, että syreeninoksa ei saisi olla liian aurinkoisessa paikassa. Luulen, että se oli syynä miksi kukka aina ennen nuupahti. Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen onnistunut pitämään syreeninoksan hengissä useamman päivän. En tosin uskaltanut leikata sille uutta imupintaa, joten siksi oksa on hitusen liian pitkä tähän maljakkoon.

Toinen kiva yllätys ja onnistuminen on oman pihan kasvi: kirjopikarililja. Viime vuonna olin unohtanut, että olin kaivanut nämä sipulit maahan ja yllätyin keväällä iloisesti, kun kukkapenkistä puski esiin tämä kaunis kukkanen. Yllätys toistui tänä vuonna, sillä en tiennyt, että kasvi on monivuotinen, joten en ollut osannut odottaa, että saisin nauttia näistä kukista uudestaan tänäkin vuonna. Ihanaa!

Miten hoidat leikkokukkia?

En ole mikään asiantuntija, joten noudatan niitä ohjeita, joita olen saannut kukkakauppiaalta tai mitä olen kuullut. Leikkaan kukille yleensä heti uudet imupinnat ja laitan ne sellaiseen veteen, jota kukalle suositellaan. Kuten aiemmin kirjoitin, puuvartisille kukille pitää laittaa tosi kuumaa vettä, ja sitten taas pehmeämpi vartiset kukat (kuten tulppaanit) täytyy laittaa viileään veteen. Useimmille sopii haalea vesi.

Tärkeää on muistaa poistaa varsista lehdet siltä osuudelta, joka osuu veteen. Jos veteen menee terälehtiä, kukat lakastuvat nopeammin.

Ravinnetta käytän satunnaisesti ja vähän huonosti muistan välillä myös vaihtaa raikasta vettä. Siinä pitäisi kyllä skarpata, sillä kimpun saisi kestämään paljon pidempään jos siihen vaihtaisi välillä veden.

Lempimaljakkosi?

Voi tämä on niin vaikea kysymys! Ehkä olette myös huomanneet, että rakastan maljakoita. Myönnän, että minulla on niitä ehkä vähän liikaakin. Käytän maljakoita myös tyhjänä, osana sisustusasetelmia.

Instaliveen valitsin nämä maljakot, jotka näkyvät näissä kuvissa: Marimekon ”Ming”, Svenskt Tennin ”Acorn”, Iittalan Issey Miyake-sarjan harmaa maljakko sekä Muuton ”Elevated”. Pidän valtavasti myös Marimekon ”Urna” maljakostani, ja jos olisi ihan pakko valita vain yksi maljakko, valitsisin sen – mutta ehkä jossain värissä (keltainen).

Millainen maljakko valita?

Nämä maljakot valitsin nyt siksi, että ne osoittavat millaisia kimppuja tykkään tehdä mihinkin maljakkoon. Voimakkaasti yläosastaan kapenevaan maljakkoon (Ming) valitsen yleensä vain yhden tai muutaman näyttävän oksan. Koen, että sen tyyppiseen maljakkoon ei voi laittaa isoa määrää kukkaisia ilman, että suuaukko näyttää liian tungetulta.

Monikäyttöisin maljakko taitaa olla sellainen, joka kapenee vain hiukan suuosastaan (esim. Muuton ”Elevated”). Siihen on helppo koota vaikka minkälaisia kukka-asetelmia ja myös runsammat asetelmat näyttävät siinä sopusointuisilta. Elevated maljakko oli hitti joitakin vuosia sitten ja nyt kun sitä ei enää näe niin usein, niin on se kiva taas ottaa esille.

Sitten pidän valtavasti pienistä maljakoista ja niitä minulla taitaakin olla eniten. Tästä esimerkkinä Iittalan ja Svenkst Tennin maljakot. Pieniin maljakoihin sujautan yleensä vain yhden pikkuoksan. Ne ovat aivan ihania myös ihan sellaisenaan, tyhjinä osana sisustusasetelmia.

Meidän kukka- ja maljakkoaiheinen Koti-Live on vielä katsottavissa siskoni IG-TV-kanavan puolelta. Valitettavasti IG TV -tallenteisiin eivät tule mukaan teidän kysymykset, mutta muuten live on vielä katsottavissa. Seuraavan Koti-Liven aihe on vielä mietinnässä – on monia vaihtoehtoja ja mielellään saa ehdottaa lisääkin!

Author

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.