Tällä viikolla on vesieristetty saunarakennuksen kylpyhuoneen seinät. Siellä näyttää nyt niin ihanan valoisalta- ja siksi olemme alkaneet miettiä tummaa kylppäriä uudestaan.

Alkuperäinen suunnitelmammehan oli laittaa kylpyhuoneen seinät tummalla 30×60 Ii Micron 36N -laatalla ja lattioihin tumman harmaata mattapintaista mosaiikkia (kts. lisää laattavalinnoistamme täällä). Mutta olemme tulleet siihen tulokseen ettei lattiaan kannatakaan laittaa mattamosaiikkia, sillä saumat tulevat Mapein Kerapoxyllä, joka on todella herkkä jämähtämään laattaan kiinni ellei sitä heti pese pois. Tämä olisi siis vielä suurempi haaste mattapintaisen laatan kanssa. Eli vaikka pitäytyisimme vanhassa suunnitelmassa, täytyisi meidän kuitenkin löytää uusi laatta lattiaan. Ja voin kertoa ettei ole kovin helppoa löytää saman sävyistä tummaa mosaiikkia kuin Ii Micron N36. Ii Micronia saa myös mosaiikkikoossa, mutta sitten saunarakennuksen laattojen kustannukset nousisivat vähän liian korkealle meidän budjetin kannalta.

Olemme nyt sitten pähkäilleet, että olisikohan mahdollista päällystää osan kylpyhuoneen seinistä kosteutta kestävällä tasoitteella ja maalata sitten kosteuden kestävällä maalilla…? Ainakin Tikkurilalta löytyisi tähän tarkoitukseen sopivia tuotteita (kts. täältä).

Jos sellainen ratkaisu olisi mahdollinen, tekisimme luultavasti niin, että laatoittaisimme lattian, suihkuseinän, ammeen reunat sekä ammeen ja wc:n välisen seinämän tumman harmaalla Ii Micron -mosaiikilla (jota voisimme siinä tapauksessa hankkia, sillä kaikkia seiniä ei tarvitsisi laatoittaa).

Mietimme myös, että kuinkahan paljon vettä roiskuu ammeen ympärillä, että pitäisikö ammeen viereinen seinäkin varmuuden vuoksi laatoittaa…? Siinä tapauksessa laatoitus menisi samaan linjaan vieressä olevan puoliseinämän kanssa, mutta sitten ammeen ja suihkun väliin jäisi laatoittamatonta seinää…ääh, laatoituksen rajaaminen olisi hankalaa.

Samaa mosaiikkia tulisi myös osaan saunan seinistä. Löysin Laattapisteen valikoimasta aivan upean Stones-sarjan Block-laatan (josta ei valitettavasti ole kuvaa netissä), joka sopisi kivasti saunaan kiukaan taakse, mutta hinta on päätä huimaava (49 € / 1 kpl 30×30 laattaa, jolloin neliöhinta on todella korkea). Todennäköisesti siihen tulee sitten vain sitä samaa mosaiikkia kuin muuallekin kylpyhuoneessa.

Mikäli kylpyhuoneen seinien maalaaminen onnistuu ja kaunis vaihtoehto laattaosan rajaamiseen löytyy, maalattaisiin seinät vaalean harmaiksi. Jos seinät täytyy kuitenkin laatoittaa, kannattaako sittenkään laittaa tummaa kylpyhuonetta? Tuleeko siitä liian pimeä? Se saisi joka tapauksessa olla tunnelmallinen ja erilainen kuin talon kylpyhuoneet. Vaikeaa! Houkuttaisi myös laittaa tännekin valkoista laattaa tiiladonnalla kuten talossa lasten kylpyhuoneessa, mutta toisaalta olisi kiva laittaa jotain erilaista. Pitäisi mennä vielä kiertelemään laattakauppoja…

Saunarakennuksen vierashuoneen pintamateriaaleista meillä on ollut mielessä kaksi vaihtoehtoa: lattiaksi tulee lankkulattia, joka maalataan valkoiseksi ja seinät maalataan myös, TAI takaseinä päällystetään raakalaudalla, joka maalataan valkoiseksi ja lattia jätetään betonille, joka käsitellään (öljytään, maalataan tms.). Timpurimme sanoi, ettei lankkulattia sovellu tilaan lattialämmityksen takia, joten olemme päätymässä tuohon jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Se tuntuukin oikein kivalta. Nyt vaan kaikki vinkit kehiin, kuinka betonilattia pitäisi käsitellä…?

Eli saunarakennuksen osalta on kaikki vielä auki! Onneksi se ei ole niin kiirellinen, vaan voimme muuttaa vaikkei saunarakennus olisikaan valmis.

Olisimme todella kiitollisia kaikista vinkeistä kylpyhuoneen seinien maalaamisen ja vierashuoneen betonilattian käsittelemisen suhteen!

Ja mitä mieltä olette tummasta kylpyhuoneesta? Onko se tarpeeksi ajaton valinta?

Author

22 Comments

 1. >Hei, kommentoin "vedenkestävää" pesutilan maalia sen verran, että aikoinaan 50-luvun kylppärissä tein halvalla remonttia juurikin maalaamalla suihkutilan pesutiloihin tarkoitetulla maalilla, ja 5 vuoden päivittäisen suihkussa käymisen jälkeen seinä oli edelleen täysin siisti. Itselläni siis hyvä kokemus ko. maalista! Etenkin kun maalia pystyi sävyttämään juuri mieleisekseen, ihan kuin tavallistakin maalia 🙂

 2. >Olen jo pitkään lueskellut blogiasi ja I'm lovin' it! Nyt jos kuitenkin kommentoisin…Meillä oli edellisessä asunnossa tumma kylppäri. Raksamiehet sanoivat, että hulluja ootte, tulee tosi pimeä. Kun kävimme välivaiheessa katsomassa, iski meihinkin paniikki: onko mitään järkeä? Keskiharmaat mattapintaiset isot laatat (Kaakelikeskuksesta 5 vuotta sitten valittu) ja samankokoiset (oisko olleet 40×40)ja samansävyiset kiiltävämmät laatat lattiaan. Lattia saumattiin vaaleammalla, ainut asia joka minua häiritsi JOKA päivä, nyt ottaisin vähintään samaa sävyä. Kylppärin koko n.2×5 m, joten aika pieni. Kattoon tuli 6 halogeenispottia ja paneelikatto maalattiin valkoiseksi. Se toi ihanasti valoa ja raikkautta. Uudessa asunnossa kamala kylppäri ja JOKA päivä kaipaan vanhaa kylppäriäni! Laatat siis tummemmat kuin teidän suunnittelemanne, valitettavasti ei ole kuvaa, tai ehkä jostain löytyisi. Rakastin tuota kylppäriä ja vieläkin ottaisin yhtä tumman. Varsinkin, jos muuten jätätte saunarakennuksen vaaleaksi ja talon kylppärit ovat vaaleita. Maalauskin hyvä idis, haaveilen myös sellaisesta betoniseinästä (kosteudenkestävä laasti ja pinnoite?) kylppärissä, joita ulkomaisissa sisutuslehdissä joskus näkee. Onneksi teillä on aikaa, mutta peukutan tummia laattoja 😉 Ihanaa rakentamista ja suunnittelua teille. Tuskin maltan odottaa seuraavaa postaustasi!Terkuin, Irkku

 3. >Tummastakaan ei tule liian pimeä jos laittaa riittävän tehokkaat valaisimet. En tiedä onnistuuko tummien seinien kanssa tunnelmavalaistus spoteilla.Meille tulee pesuhuoneeseen valkoiset seinät, mutta lattia hyvin tummaa kuivapuristelaattaa (Kaakelikeskus). Kuivapuriste on mattapintaista ja imee hyvin vähän vettä. Suihkujen taakse tulee n. 30cm leveä lattiasta kattoon yltävä musta kiiltävä spektroliittilaatta.

 4. >Itsekin pähkäilen laattavalintojen kanssa. Tumma kylppäri kiehtoisi minuakin, mutta olen miettinyt juuri tuota ajattomuutta. Toisaalta, jos teillä on muutoin vaaleaa, niin saunarakennukseen tulisi ainakin täysin erilainen tunnelma tummilla laatoilla. Ja valaistuksellahan pystyy myös paljon vaikuttamaan. Hyvät yleisvalot esim. siivousta ajatellen ja sitten tunnelmavalaistus rentoutumista varten.Mukava seurata projektinne etenemistä :)ps. toivottavasti et pahastu, mutta saatamme kopioida sängynpäätyideasi uuteen kotiimme.

 5. >Itse kyllä laittaisin varmaan myös tuon tumman laatoituksen. Meillä on nykyisessä kodissa tummaa laattaa lattiassa ja vaaleaa seinissä – niinku niiiiin monissa nykypäivän huusholleissa. Ja olen itse näihin laattoihin niin totaalisen kyllätynyt, jos/kun pääsemme rakentaan niin jotain muuta tulee kylppäriin. Ootko tutustunut Decosin Stone tadelaktiin?(http://www.decos.fi/Tierrafino%20tadelakt.htm) Sillä saa kivan rouhean maalipinnan, hinnasta en niin tiedä mutta yhdessä kodissa olen livenä nähny ko. seinäpintaa ja hyvältä näytti.Onnea valintoihin, niiden kanssa ei varmasti ole helppoa kun vaihtoehtoja on kuitenkin paljon!

 6. >Meillä on tummat seinälaatat kylppärissä 3 seinällä, yhdellä pitkällä seinällä on saman sarjan vaalea laatta, lattia on samaten tumman harmaata, melkein mustaa. Enkä kadu yhtään päätöstäni :)Meillä on kylppärissä Massiven vähän koristeellisemmat halogeenit (?), näyttävät vähän jääkuutioilta ja tulevat siis katosta irti, eivät ole upotettuina kattoon. Samaten meillä on kuituvalaistus (?). Nämä säätyvät eri aikaa päälle ja molemmissa on himmennin, joten tunnelmaa saa jos haluaa ;)Meidän betonilattia on lakattu kolmeen kertaan. Hiottu eka ylimääräiset pois mutta ei liian tarkasti, on vaan kiva kun lattia ei ole liian sileä. Ensi kesänä tosin ajattelin karhentaa jonkin makkarin lattian ja maalata sen vaalean harmaaksi.

 7. >Meillä on tosiaan tummanharmaata seinät (yksi seinä on kyllä valkoinen) ja lattia. Edelleen ollaan tyytyväisiä, vaikka ajoittain saattaa tulla vaaleuden kaipuu. Mutta tummakin hyvin heijastaa valoa, jos ei kovin matta ole se lattia esimerkiksi. Käykää joskus täällä naapurissa katsomassa tai voin laittaa kuviakin 😉 Meidän kylppäritila on kyllä pienempi kuin teillä, mutta aika tummasävyinen silti.

 8. >Heippa. Meillä on kylppärissä todella tummaa seinää sekä lattia ja pari seinää on sitten valkoisella. Kaikki laatat 30×60 kokoa, koska luovat minusta rauhallisen tunnelman ja vihaan saumoja. Kokonaan tummaa vieraistaisin itse, koska siihen luultavasti kyllästyy. Mutta jos sekoitat siihen vaaleaa, niin tasapaino säilyy ja saat kuitenkin tummasi vaalealla höystettynä. Minä kehottaisin miettimään sen tiililadonnan kanssa, huoneesta tulee luultavasti aika sekava, koska mosaiikki ja pienehkö laatta tiililadonnalla on jo aika sekamelska saumoja..

 9. >Noissa laatta-asioissa menee kyllä pää niin pyörälle, vaihtoehtoja on aivan liikaa.Meillä sinne kesäpaikan saunan seiniin (suihkutilaan ja wc:hen)ei ollenkaan tule laattaa, vaan "sisustuslaastia", katsopa http://www.decos.fiSieltä löytyy siis eri tekniikoita, myös perinteistä marokkolaista tadelaktia ja kosteita tiloja varten on omat laastinsa. Nämä ratkaisut myydään siis valmiiksi asennettuina, eli heiltä tulee tekijä. Taivas on rajana sävyjen suhteen ja myös tekijän kanssa sovitaan, minkälaista "jälkeä" haluaa, eli itse en halua mitään pyyhkimisen tms jälkiä laastiin vaan hyvin neutraalia. Näin saa upeita harmaan eri sävyjä esim! (Heillä on juuri tullut uusi laasti joka on nopeampi ja helpompi ja näin ollen myös selkeästi edullisempi asentaa).

 10. >Meillä oliedellisessä talossa vuolukiveä lattia ja kaikki seinät, paitsi saunaan päin vähän lasitiiltä. Tykättiin siitä tosi paljon, eikä ollut liian tumma.

 11. >Uskaltaisin laittaa tumman kylpyhuoneen, meinataan uskaltaa meidänkin pesutiloista tehdä tummat. Ja saahan pihasauna olla tunnelmallinen ja poiketa kodin muista kosteista tiloista!! Lisäksi minun mielestä laatoitettuna kokonaisuus on harmonisempi kuin maalatun seinän ja mosaiikin yhdistelmänä. (Laatoittaisin ainakin ehdottomasti ikkuna&suihkuseinän, joita katsellaan saunasta.)Eikö 10*10 -laatta soveltuisi sitten lattiaan? Ja jos värimaailma tuntuu liian tummalta, voihan micron vaaleampaa laattaa laittaa mausteeksi, lattiaan/suihkuseinälle/ammeen kylkeen/saunaan? Ja sitten vaikka vierashuoneen lattialle sama vaaleampi laatta ja yhdistää näin tilat toisiinsa (sekä taloon)! Olen kuullut myös, että Laattapisteellä olisi Zeus (?) sarja, joka on Il Micronin "halvempi versio". Sävyistä en tiedä…

 12. >Hei, oikein ihanilta vaikuttaa suunitelmanne.Itse olemme myös tällä hetkellä rakentamassa. Mietin tuota maalipintaa kylpyhuoneessa? Mitä jos maalipinnan päälle laittaisi vielä kirkkaan lasin? Hinnasta en tiedä, mutta olisi ainakin roiskeen kestävä.Ps. meille tulee kakasi vessaa ja kylpyhuone mustasta laatasta.

 13. >Onpas vaikea pulma mietittävänä teillä. Oman pesuhuoneremontin aikana(http://kasivaylankahvila.blogspot.com/2011/01/kuvia-pesuhuoneesta.html)päädyimme yhteen tummaan tehosteseinään, mutta jälkikäteen mietittynä sitä olisi voinut laittaa huomattavasti suuremmallekin alueelle.ps. On kyllä melkoinen hinta kiukaan taakse laitettavalla laatalla. Värisilmässä oli ihan kivan näköistä kiveä n. 70 e/neliö.

 14. >Ihana ketju, sillä olen viime päivien aikana pohtinut myös näitä laatta-asioita, ja vaikeaksi menee…Nannasilta kysyisin heti alkuun, että minkä firman laatta se teidän tumma laatta on? Bongasin Adalmiinan blogista ko. laatan vaaleana, ja mainitsit siellä, että teillä on samaa tummana.Meille on tulossa kaksi kylppäriä, kaksi erillistä vessaa ja lisäksi saunan yhteyteen pesutila, jossa on kaksi suihkua ja amme. Aika monta, mutta kerroksiakin on kolme, joten pitää olla. Kun laattoja valitsee vielä muihinkin tiloihin, niin hulluksi tässä meinaa tulla;) Pidän mosaiikista, mutta en halua pestä saumoja, joten haluan mosaiikit muualle kuin lattiaan ja suihkun taakse. Olen juuri hinkannut saumoja puhtaaksi nykyisessä kodissa, hirveää hommaa… Amme tulee kuten teillä, Suvi, upotettuna "kehikkoon", ja siihen taas mosaiikit sopisivat kokonsa puolesta. Mustaa meille on tulossa yhteen vessaan, ja alkuperäinen ajatus oli tehdä saunaosastostakin hyvin tumma. Löysimme siihen hyvän betonimaisen laatan seinään, mutta lattian musta laatta tuottaa vaikeuksia, kun pitäisi sitä samaa saada mosaiikkina ammeen ympärille ja yhteen väliseinään. Minkä korkuinen muuten teidän väliseinä(ke) on? Meillä on tulossa sellainen toisen suihkun ja pukeutumisnurkan väliin. Itse pidän tummaa kylppäriä ajattomana, mutta tällä hetkellä kieltämättä pohdin, tuleeko liian tumma, siis meille. Mutta valaistus tekee paljon, sitä kannattaa miettiä huolella.Betonilattiasta tiedän, että ainakin maalatut kuluvat yllättävän nopeasti, vaikka on maalattu betoluxilla tms. Teidän khh:n betonitasosta kysyisin, miten se käsitellään? Käsittääkseni sen ylläpito on vaativampaa kuin puutason, pitääkö paikkansa?Glorialle kiitos uuden tadelaktin tiedoista. Pohdin edelleen sen sopivuutta suihkujen taakse, onko helppo puhdistaa? Tsemppiä Suville valintoihin, hengessä mukana!

 15. >Violette, kosteisiin tiloihin tarkoitettu sisustuslaasti on täysin normaalisti pestävä pinta. Kuinka helppoa sitä on puhdistaa, riippuu varmaankin siitä, onko pinta haluttu jättäää sileäksi vai onko siitä haluttu rosoinen tai vaikkapa kuviollinen.Hinnat tippuivat muistaakseni noin 20% tämän uuden laastin myötä (sama valmistaja, mutta parempi tuote), koska siinä kerroksia (eli aika lailla sama kuin käyntikertoja) tulee ainakin muutama vähemmän. Tadelaktiahan juuri tämä ei ole, mutta sitä heillä kyllä tarjolla. Kannattaa käydä heidän myyntinäyttelyssään Hämeentiellä, ihania mallivärejä!

 16. >Meillä oli edellisessä asunnossa seinissä tummanharmaa matta laatta, ja oli aivan ihana! Ei mielestäni ollenkaan liian pimeä.Onko teillä jonkinlainen kokonaishinta talolle ja saunarakennukselle, vai onko saunarakennuksen kustannuksia eritelty? Meillä on suunnitelmissa rakentaa samantyyppinen saunarakennus, ja kiinnostaisi tietää millaisessa hintaluokassa liikutaan kokonaisuudessaan.

 17. >Glorialle kiitos tätä kautta! Toivottavasti tiedoista on hyötyä Suvillekin.

 18. >moi =)nyt pakko kommentoida, kun tulin tänne kurkkimaan. ehdottomasti tummat laatat ovat hienot. tuttavillamme on mustat seinälaatat kolmella seinällä, ainoastaan poreammeen "takaseinä" on valkoinen. lisäksi lattia on hyvin tumma ja katto myös. aivan mahtava tunnelma pelkillä tuikkivilla kuituvaloilla kylppärissä =) ja eikös se ole kiva kun on hieman eri tunnelma saunarakennuksen kylppärissä kuin sisällä olevissa kylppäreissä?kevätterkuin maikki

 19. >KIITOS KAIKILLE OIKEIN PALJON KOMMENTEISTA JA ERINOMAISISTA VINKEISTÄ! :)Susanna: Oi, mahtavaa kuulla, että maali on toiminut kylppärissä. Se alkaa olla meillä nyt aika varteenotettava vaihtoehto! :)Irkku: Kiitos ihanasta kommentistasi! Kyllä meille tumma kylppäri tulee – alkuperäisen suunnitelman mukaan – mutta osa seinistä tod.näk. maalataan.Tapz: Käsittääkseni Ii Micron on myös kuivapuristelaattaa (tai jotain hyvin samantyypistä). Saunarakennuksen kylppäri saakin olla tunnelmallinen, joten siinä mielessä mitään kauhean tehokasta valaistusta emme tarvitse. Teille tulee varmasti hieno kylppäri! :)anniina: Enhän toki pahastu sängynpäätyidean kopioimisesta. 🙂 Kiva vaan jos joku saa täältä vinkkiä. Ja enhän muuten siitä olisi postannutkaan jos "matkiminen" minua haittaisi. ;)Saila: Kiitos vinkistä! Pitää tsekata tuo decos! :)Mari: Oi, kuulostaa hienolta! Ja kiitos kovasti betonilattian käsittelytiedosta. Pitää laittaa korvan taakse…Hannah: Teidän kylppäri on varmasti upea! Olisi kyllä kiva nähdä! 🙂 Olet vissiinkin Mankun vanha koulukaveri mikäli olen oikein päätellyt…? ;)Mari: Niinpä. Jos laittaisimme tiililadontaa, tulisi saumat samalla värillä kuin laatat. Tällöin ei tulisi "liikaa" saumoja. Mutta olemme päätymässä osittain maalattuun versioon. Silloin voimme helposti muuttaa seinien väriä jos tuntuu liian tummalta. :)Gloria: Sanos muuta! Menee kyllä pää pyörälle! Kiitos tuosta linkistä! Pitää selvittää tuokin vaihtoehto. :)anu: Ok, hyvä juttu. Kyllä aika moni tumman kylppärin omistaja näyttää olleen tyytyväinen valintaansa. :)Niina: Muistaakseni se Zeus on rösöpintaisempaa kuin Ii Micron, eikä siksi ollut niin mieleeni. Olen tässä selaillut monia (lähinnä ruotsalaisia) sisustuslehtiä ja niissä näkee paljon maalatun pinnan ja laatan yhdistelyä. Kuten myös esim. Norm Architectsien sivustolla. Taidamme koittaa sellaista yhdistelmää. Voi sen sitten laatoittaa myöhemmin jos siltä tuntuu. :)anne: Minä mietin myös, että ammeen viereiselle seinälle voisi tarvittaessa laittaa lasin, mutta uskon ettei siihen niin paljon vettä roisku ja jos maali on märkätilaan tarkoitettua, niin kyllä sen pitäisi roiskeet kestää. Tsemppiä teidän projektiin! :)Nannas: Kiitos linkistä! Pitääkin mennä heti katsomaan, kun olen saanut nämä kommentit kirjoitettua!Se Block-laatta on sellaista kuutiomaista, kolmiulotteista. Se olisi ollut niin hieno jonnekin, mutta saa nyt efektit jäädä. No, ehkä se onkin ajattomampi ratkaisu… ;)Violette: Oi, olisi kiva jos ehtisit jossain vaiheessa blogata taloprojektistanne. :)Pitääpäs mitata tuo väliseinämä – en muista sen tarkkoja mittoja.Khh:n betonitaso jäi sittenkin tilaamatta, sillä se on kuitenkin liian kallis. Meinataan yrittää itse valaa sellainen. Saa nähdä kuinka onnistuu. Vielä ei ole tarkempaa tietoa pintakäsittelystä, mutta eiköhän se selviä… 😀 Tasolla tullaan pääasiassa vain lajittelemaan pyykkiä, joten kovalle kulutukselle se ei joudu.Jappe: Emme ole eritelleen saunarakennuksen hintaa koko budjetista. Samaan konkurssiin menee kaikki. ;D Tsemppiä projektiin!Violette & Gloria: Kiitos molemmille! Oli oikein hyödyllisiä vinkkejä! :)Maikki: Kiva, kun kommentoit! 🙂 Jep, ideana on juuri tehdä saunarakennuksen kylppäristä erilainen kuin talossa, mutta alkoi vaan vähän pelottaa, kun näimme kuinka ihanan valoisaa siellä nyt on, kun pinnat ovat vaaleat. No, täytyy uskaltaa koettaa sitä tummaa kylppäriä…:)

 20. >Iso kiitos Nannasille!Suvi, aikainen talventulo lumineen ja pakkasineen on viivästyttänyt meidän projektia. Katto pitäisi tulla valmiiksi lähipäivinä, siis vasta nyt:( Voin laittaa jotain tuoreita kuvia, mutta ne on niin ankeita eikä niistä saa mitään selvää. Tuskastuttavan hidasta, mulla pitäis kaikki tapahtua nopeammin. Teidän talon valmistumisen seuraaminen antaa vähän toivoa mulle, että joskus päästään sinne mielenkiintoisiin sisätöihin meilläkin:)

 21. >Jep, vanhoja koulukavereita ollaan. Ehkäpäs me näillä kulmilla joskus törmäillään 🙂

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.