Kaupallinen yhteistyö: IKEA Suomi & Asennemedia

Olen usein törmännyt harhaluuloon siitä, että meidän koti olisi aina siisti ja hyvässä järjestyksessä. Nautin kyllä siististä kodista ja siivouskin voi olla mukavaa, mutta totuus on se, että meillä vallitsee usein kaaos. Epäjärjestys on vallannut etenkin kaapit, sillä niitä ei ole järjestetty pitkään aikaan ja sotkuisuus kaappien sisällä on alkanut kasvaa vähitellen. Nyt siihen tulee muutos!

Kaapit, laatikot ja tasot ennen järjestelyä:

Yllä olevasta kuvasarjasta näette konkreettisesti lähtötilanteen. Astiakaapeissa ei ole käytännöllistä järjestystä, vaan astiat on kasattu summittain siten, miten ne sattuvat mahtumaan. Tällöin kaapista on pinon välistä tosi hankala ottaa haluamansa astia. Lisäksi useampi laatikko on muodostunut sekalaista sälää sisältäväksi epäjärjestyksen laatikoksi. Pikkusälää sisältävän ylälaatikon olen nimennyt ”miljoonalaatikoksi”, sillä siellä on miljoonaa eri sorttia tavaraa.

Toivoisin, että keittiön tasot olisivat mahdollisimman tyhjät, mutta nyt kissanruuat ovat vallanneet tason toisen päädyn; ihan vain siksi, että niille tarkoitettu laatikko on niin täynnä muuta tavaraa, ettei kaikki ruuat eivät mahdu sinne. En myöskään haluaisi pitää tasolla rumia vitamiinipurkkeja, mutta vitamiinit unohtuvat jos ne eivät ole esillä.

Valitsin IKEA-tavaratalon valikoimasta meidän keittiöön parhaiten sopivia säilytystuotteita etenkin VARIERA ja +365 -sarjoista

Päätin aloittaa järjestelyn näistä minua eniten ärsyttävistä laatikoista ja kaapeista. Valitsin IKEA-tavaratalon valikoimasta meidän keittiöön parhaiten sopivia säilytystuotteita etenkin VARIERA ja +365 -sarjoista. IKEA tarjoaa mitä mainiompia ratkaisuja kodin järjestelyyn ja tavaroiden organisointiin edullisesti. IKEA panostaa taidokkaaseen muotoiluun ja käytännöllisyyteen, joten säilytystuotteet ovat paitsi kauniita myös superkäytännöllisiä. Järjestelystäkin tulee astetta mukavampaa, kun säilytykseen tarkoitetut tuotteet ovat kauniita.

Valitsin VARIERA-sarjan bambuisia säilytyslaatikoita kahdessa eri koossa 24×17 cm ja 33×24 cm. Miljoonalaatikon tavarat ajattelin järjestää perinteiseen aterinlaatikkoon: lokeroratkaisut sopivat muuhunkin tarkoitukseen kuin keittiövälineille. Tilasin myös lisää +365-sarjan lasisia säilytysrasioita ruuantähteille, sillä nämä ovat meillä ahkerassa käytössä. Pari VARIERA-muovilaatikkoakin tarvittiin ja lisäksi päätin nyt toteuttaa toiveeni kodikkaasta reelinkitangosta.

Aterinlokerikot sopivat muuhunkin tarkoitukseen kuin keittiövälineille

Kävin läpi miljoonalaatikon tavarat ja organisoin ne kategorioittain VARIERA-aterinlaatikkoon: pikkujohdot omaan lokeroon, kynät ja ruuvimeisselit omaan, pienet led-polttimot omaan jne. Vieläkin laatikossa on sekalaista tavaraa, mutta ne ovat nyt paremmassa järjestyksessä, jolloin on paljon helpompi löytää etsimänsä. Samalla tuli myös karsittua paljon turhaa sälää pois. Lokeroissa tavarat pysyvät järjestyksessä, eivätkä seilaa ympäri laatikkoa kuten ennen.

Miljoonalaatikon alapuolella on kissanruuille tarkoitettu laatikko ja se on nyt ihanan siistissä järjestyksessä! Ensin karsin laatikosta pois sinne kuulumattomat tavarat (kuten eri laitteiden käyttöohjeet ja kangasservettini – tämä oli siis myös yksi sekalainen sälälaatikko). Sitten laitoin laatikkoon VARIERA-sarjan suuren bambuisen säilytysrasian, joka on täydellinen kissanruokapusseille. Sain aseteltua ruuat kauniisti ja käytännöllisesti rasiaan – siitä niitä on helppo ottaa. Topin penturuuat järjestin omaan VARIERA-muovirasiaan.

Kuivamuonapusseille on nyt kaikille omat BEVARA-pussinsulkijansa, sillä hankimme näitäkin lisää IKEA-tavaratalosta. Näitä pussinsulkijoita on ollut meillä käytössä vuosikaudet ja ne ovat minusta tosi käteviä! Kuivamuonapusseissa on usein sulkemismekanismi, mutta harvoin ne toimivat; tällä sulkijalla pussin saa paljon kätevämmin ja luotettavammin kiinni. Pussinsulkijoilla suljetaan myös kuiva-ainekaapin monet eri pussukat.

Viikasin servetit pystyyn, jolloin on helppo nähdä mitä laatikossa on ja sieltä on kätevää ottaa valitsemansa.

Keittiön seinäkaapistossa säilytämme juhlavampia astioita, kuten viinilaseja ja jälkiruokakulhoja. Ja lukematonta määrää paperiservettejä! Yllätyin kuinka paljon paperiservettejä meille onkaan kertynyt! Kangasservettini olivat aiemmin toisessa laatikossa, mutta loogisuuden kannalta on paljon parempi säilyttää kaikkia servettejä samassa paikassa. Niinpä järjestelin kangasservetit sekä pienet paperiservetit bambuiseen VARIERA-säilytyslaatikkoon. Viikasin servetit pystyyn, jolloin on helppo nähdä mitä laatikossa on ja sieltä on kätevää ottaa valitsemansa. Laatikko on helppo nostaa esiin kaapista ja valita sieltä kattaukseen sopivat servetit.

Astioille järjestyi paljon paremmin tilaa, kun siirsimme hyllyä ylemmäs ja laitoimme kaapin sisälle VARIERA-hyllysisusteen, joka tuo lisähyllyn kaappiin. Näin korkeille astioille jäi tilaa hyllyn reunaan ja sain jälkiruokakulhot sekä pienet kahvikupit ja asetit pinottua kätevästi hyllysisusteen päälle ja alle. Kaapin ylimmäinen matala-osuus on nyt sitten omistettu ainoastaan serveteille, eikä niitä enää sullota astioiden sekaan.

VARIERA-hyllysisuste toi järjestystä myös toiseen astiakaappiin. Aiemminhan sinne oli sullottu astiat vähän miten sattuu: leveät tarjoilulautaset ja kulhot olivat sekalaisessa järjestyksessä. Nyt siirsimme tässäkin kaapissa yhden hyllyn ylemmäksi ja laitoimme hyllysisusteen alahyllylle, niin sain asiat paljon paremmin järjestykseen! Ylimmälle hyllylle pinosin siististi kaikki isommat tarjoiluastiat. Alahyllylle jäi nyt hyvin tilaa pinottaville +365-sarjan säilytysrasioille, pikkulautasille sekä isommalle kulholle.

+365-sarjan lasiset säilytysrasiat ovat niin huippuja! Rasian voi laittaa uuniin ja kauniin lasisen rasian nostaa mielellään myös ruokapöytään toisin kuin muovisen säilytysrasian (kerroinkin näistä jo aiemmin kattauspostauksessa). Pidän myös siitä, että lasisista rasioista näkee selkeästi rasian sisällön, kun ruoka on säilötty jääkaappiin. Itse tykkään paljon mielummin käyttää lasisia rasioita ruuansäilytykseen kuin vähän kulahtaneita muovirasioita. Lasiin ei tule ruuasta värjäymiä, joten rasiat säilyvät siisteinä ja ne ovat helppo puhdistaa. +365-sarjan lasirasioihin saa sekä bambuisia että muovisia kansia ja kannet sulkevat rasian tosi tiiviisti. Meillä jää usein ruokaa vähän yli, joten nämä rasiat ovat lähes joka päiväisessä käytössä ehkäisemässä ruokahävikkiä.

VARIERA-sarja on hyvin laaja ja monipuolinen

Lautaslaatikkoon hankin VARIERA-lautastelineet, jotka pitävät lautaset siistissä pinossa. Vielä jäi pari pinoa ilman telinettä, mutta aion kyllä hankkia näitä lisää, sillä tämä on tosi kätevä tapa pitää lautaspinot paikoillaan!

Kuten huomaatte, VARIERA-sarja on hyvin laaja ja monipuolinen! VARIERA-sarjan bambuiset rasiat ovat niin nättejä, että niitä pitää mielellään esillä. Ja ne ovat juuri täydellisiä vitamiinipurkkien säilytykseen! Nyt ovat vitamiinit nätisti vähän piilossa, mutta kuitenkin sen verran esillä, että ne muistaa ottaa. Kannellisen laatikon sisään ne olisivat unohtuneet. Rasiat ovat käteviä myös kaappien sisällä pitämässä tavarat järjestyksessä ja ne on helppo nostaa sieltä esiin ja ottaa tarvitsemansa juttu.

Ja katsokaas! Nyt meillä on tällainen ihana reelinkitanko! Olen ihaillut reelinkitankoja aina ja meillä oli sellainen ensimmäisessä opiskelijakodissamme. Tässä NEREBY-tangossa roikkuivat nyt tismalleen samat ottimet kuin opiskeluasuntomme tangossa – IKEA-tavaratalosta nekin. Nämä ottimet ovat kulkeneet meidän matkassa jo siis vuodesta 1998 ja ovat edelleen tosi ahkerassa käytössä. NEREBY-tankoon saa käteviä lisäosia, kuten säilytyspusseja, joihin sujauttaa vaikkapa sakset. Reelinkitangosta lempivälineet löytyvät helposti ja tuo tämä kivan kodikasta ilmettäkin keittiöön. Tykkään kovasti!

ÖVERMATT-kannet ovat aivan loistava vaihtoehto muovikelmulle!

Lopuksi haluan vinkata vielä muutamasta ruuansäilytysratkaisusta. IKEA-valikoimasta löytyy nimittäin tällaisia käteviä silikonisia, venyviä ÖVERMÄTT-kansia, joiden avulla voi säilöä puolikkaita vihanneksia tai hedelmiä. Tai laittaa kanneksi mihin tahansa sopivan kokoiseen kulhoon. Aivan loistava vaihtoehto muovikelmulle! Nämä ovat olleet meillä käytössä jo pitkään, emmekä hankkineet niitä nyt – oli vaan pakko vinkata myös näistä! Ja VARIERA-muovirasiat ovat mitä mainioin apu pitämään järjestystä yllä myös jääkaapissa.

Keittiössä riittää vielä järjesteltävää, mutta ei kaikkea ole pakko heti saada valmiiksi

Tämän keittiöjärjestelyn myötä innostuin järjestelystä aivan uudella tavalla! Olin aikaisemmin ajatellut, että järjestely on niin työlästä, eikä minulla ikinä ollut energiaa aloittaa sitä. Mutta kun sain nämä muutamat laatikot ja kaapit järjestykseen, niin se tuntui niin mahtavalta, että teki mieli jatkaa. Niinpä sitten vielä samana iltana järjestelin työhuoneen!

Keittiössä (ja muuallakin) riittää toki vielä järjesteltävää, mutta ei kaikkea ole pakko heti saada valmiiksi. Muutama kaappi tai laatikko kerrallaan ja sekin tuo niin paljon iloa! Ja inspiroi jatkamaan! Eikä kaikkea tarvitse säilöä erillisiin rasioihin, vaan jo muutamakin rasia tuo käytännöllisyyttä lisää ja kun järjestelee loput tavarat siististi, niin ero on suuri. Parhaiten tavarat pysyvät järjestyksessä, kun kaikelle on oma paikkansa.

Vielä toinenkin vinkki loppuun: kannattaa ottaa kuunteluun kollegani, Home via Laura blogin Lauran uusi podcast ”Kaunis järjestys”. Seuraavassa jaksossa tiistaina 23.2. teemana on nimenomaan keittiön järjestys ja mukana Lauran kanssa aiheesta keskustelemassa on IKEA-tavaratalon asiantuntija. Olen varma, että podcastista saat uusia, inspiroivia vinkkejä järjestelypuuhiin.

Laitetaan kaapit järjestykseen – vaikka yksi kerrallaan!

Author

2 Comments

  1. Kiitos hyödyllisistä vinkeistä! ???? Tuo hyllynjakaja olisi loistava meidänkin kaappiin!

    • Suvi M Reply

      Tosi mukava kuulla, että sait tästä vinkkejä ja inspistä! 🙂 Tuo hyllynjakaja on kyllä näppärä!

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.