Keittiön sanotaan olevan kodin sydän ja sen suunnitteluun panostetaan kodin rakentamisessa ja remontoimisessa aivan erityisesti. Kiinteät kalusteet ja pintamateriaalit kannattaa minusta valita sillä perusteella, että ne kestävät aikaa – niin ulkonäkönsä kuin materiaaliensa puolesta. Emme kuitenkaan voi välttyä siltä etteivätkö sisustustrendit näkyisi myös kodin keittiöissä. Millaiset ovat keittiötrendit tällä hetkellä ja lähitulevaisuudessa? Kokosin oman analyysini pienoisen taustatyön pohjalta.

Photo: Nordiska Kök

Värit ja puun sävyt syrjäyttivät valkoisen keittiön

Täysin valkoisia keittiöitä näkee nykyään harvoin sisustuslehdissä. Täällä Suomessa mustat keittiöt ovat tainneet syrjäyttää valkoiset, mutta jos katsoo länsinaapuriin päin ovat keittiön ovet mieluiten kauniin murretun sävyisiä: paljon näkee eri harmaan sävyjä, tummansinistä ja ruskeaa. Rohkeimmat valitsevat vaikkapa viininpunaista.

Photo: Nordiska Kök
Photo: Nordiska Kök

Ajan hengen mukaisesti nyt panostetaan materiaaleihin, jotka vanhenevat hienolla tavalla, kestävät aikaa ja patinoituvat kauniisti

Photo: Picky Living / Lotta Agaton

Viime aikona esille ovat nousseet entistä useammin puupintaiset keittiön ovet. Ennustan, että tummat tammikeittiöt ja toisaalta vaaleat puulajit tulevat nousemaan suosituiksi keittiömateriaaleiksi.

Tärkeintä ovat aidot ja laadukkaat materiaalit sekä viimeistelyt. Ruotsalainen sisustussuunnittelija Lotta Agaton totesi Elle Decorationille suunnittelemastaan douglaspuisesta keittiöstä: “Ajan hengen mukaisesti nyt panostetaan materiaaleihin, jotka vanhenevat hienolla tavalla, kestävät aikaa ja patinoituvat kauniisti.”

Photo: Ballingslöv

Tasot ja välitilat usein samaa materiaalia

Marmori on noussut erittäin suosituksi materiaaliksi viimeisten vuosien aikana. Itse miellän marmorin ajattomaksi valinnaksi – välillä se vain nousee erityisesti pinnalle. Marmoria trendikkäämmäksi materiaaleiksi ovat nousseet terrazzo ja kalkkikivi. Terrazzo on komposiittimateriaali, jossa yhdistyvät erilaiset kivimateriaalit ja lasi. Erityisesti terrazzoa on näkynyt viime aikoina monissa sisustustuotteissa; jopa suihkuverhojen kuosit jäljittelevät tämän kivimateriaalin kuviota.

Photo: Nordiska Kök
Photo: Nordiska Kök
Photo: Nordiska Kök

Keittiötason materiaali jatkuu usein myös välitilassa. Näin ilme säilyy simppelinä ja yhtenäisenä. Paljon näkee myös keittiöitä, joissa välitilaan on nostettu tasomateriaalia vain kapean soiron verran – ja toisissa keittiöissä välitilan kivimateriaali jatkuu korkeana, ehjänä pintana melko ylös saakka.

Photo: Nordiska Kök

Vetimillä vai ilman?

Pitkään suosiossa olleet vetimettömät keittiöt ovat edelleenkin ajankohtaisia. Mutta entistä enemmän näkee keittiöitä, joissa vetimiksi on valittu sirot lankavetimet tai nupit. Olen huomannut kuinka hankalaa on löytää kauniita vetimiä kotimaisilta valmistajilta ja moni tilaakin niitä erikseen netin kautta esim. Superfrontilta.

Photo: A.S. Helsingö
Photo: Nordiska Kök

Keittiö erottuu omana tilanaan

Viime vuodet keittiö on pyritty häivyttämään kodin muista tiloista – keittiö on muotoutunut huomaamattomaksi osaksi olohuonetta ja ruokailutilaa. Tämä on kuitenkin muuttumassa ja keittiö saa ansaitsemansa huomion. Keittiökaapistot muodostuvat entistä huonekalumaisemmiksi, eikä niitä yritetä sulauttaa huomaamattomaksi osaksi seinää. Keittiötä sisustetaan kuten mitä tahansa kodin muita tiloja tuomalla sinne tunnelmavalaisimia, avohyllyjä, tauluja ja sisustuskasveja.

Photo: A.S. Helsingö
Photo: Nordiska Kök

*

Keittiöasiat pyörivät vahvasti mielessäni, sillä suunnitteilla on tietysti jo mökin keittiö, mutta myös eräs toinen keittiö, josta pääsen kertomaan teille myöhemmin syksyllä. Minusta nykysuuntaus, jossa keittiöt ovat selkeästi aiempaa kodikkaampia ja tunnelmaltaan lämpimämpiä (vaikka edustaisivatkin pelkistettyä, skandinaavista tyyliä) on aivan ihastuttava ja sellainen, jonka koen omakseni.


Translation: Kitchen trends of 2018: cozy and warm atmosphere. Focus on high quality materials (wood and stone) and natural tones. No more white kitchens. We are going to see dark wood as material much more than before. Kitchens are decorated like any other room in the house with plants, interior objects and art. The most important thing, however, is to create a kitchen that is timeless.

Photos: Nordiska Kök / Picky Living / Ballingslöv / A.S. Helsingö

Author

6 Comments

 1. Me ollaan aina tykätty just muista kuin valkoisesta keittiöstä. Meillä ollut 15 vuoden aikana harmaa, matta ruskea , saarni+murrettu vihreä. Mutta nykyisessä valkoinen nyt sattui olemaan valmiina. Kun tehdään remontti, niin valkoinen väistyy. Tosin se näyttää kivan raikkaalle, kun koskaan ei ole valkoista köökkiä ennen ollut, mut silti värillinen/puu sopii omaan silmään paremmin.

  • Suvi M Reply

   Varmasti on mukavaa välillä kokeilla valkoistakin keittiötä. 🙂 Sinä uskallat hienosti tehdä omia, persoonallisia valintoja. <3

  • Suvi M Reply

   Kiva jos sait tästä vinkkejä ja inspiraatiota! 🙂 Minulla jo sormet syyhyää, että pääsen suunnittelemaan uutta keittiötä…

 2. Ite ottaisin varmaan edelleen varman päälle ja valitsisin valkoisen keittiön edelleen ja marmoria. Tuo viimeinen keittiö tummeineen alakaappeineen näyttää myös tyylikkäältä ja modernilta, kaunis <3…ehkä sen uskaltaisin laittaa, kun on kauniit maanläheiset värit ja sopivasti tumman sävyä 🙂

  • Suvi M Reply

   Varmaan minäkin tekisin samoin. 😉 Tuo viimeisen kuvan keittiö on minusta aivan ihana! Valkoinen terrazzo on todella hieno materiaali ja tumma puu viehättää kovasti juuri nyt. Jos en valitsisi valkoista keittiötä, voisin hyvin ottaa puisen tai tumman ruskean keittiön. Mutta mustaa keittiötä en koe omakseni, vaikka niitä muilla ihailenkin.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.