Kaupallinen yhteistyö: Fiskars & Suomen Blogimedia

Me elämme juuri nyt kiireisintä ruuhkavuosiaikaa. Alakouluikäiset lapset, työt, harrastukset ja mökkiprojekti pitävät huolen siitä ettei tekeminen lopu kesken. Arki pysyy hallinnassa, kun perusjutut onnistuvat mahdollisimman helposti ja käytännöllisesti. Vahvemmin tämä näkyy meillä keittiössä: useimmiten pöytään katetaan perinteisiä, helposti valmistuvia kotiruokia. Arjen apuna ovat laadukkaat ja käytännölliset keittiövälineet.

Ruuanvalmistuksen suhteen meillä on melko selkeä työnjako: minä hoidan ruuanlaiton arki-iltoina ja mies ottaa ruuan valmistuksen vastuulleen viikonloppuisin. Mieluusti luovuttaisin tämän kotityön kokonaan Mankulle, sillä minä en itse varsinaisesti nauti ruuanlaitosta. Mankku puolestaan on luontainen kokki ja häneltä kokkailut ja leipominen sujuu näppärästi – kaiken lisäksi hän nauttii siitä. Meidän erilaiset työajat ovat kuitenkin syynä tähän nykyiseen järjestelyyn, joka kyllä toimii ihan mukavasti.

Vaikka en itse olekaan kummoinen kokki, haluan panostaa laadukkaisiin keittiövälineisiin. Tai oikeastaan juuri siksi niihin kannattaakin panostaa. Jos välineet eivät toimi, tuskastun entisestään, jolloin lopputuloksen epäonnistumisen riski kasvaa. Sitä paitsi upeat ja toimivat keittiövälineet tekevät minullekin ruuanlaitosta hitusen verran mukavampaa. Opiskeluajoistamme saakka olemme pikkuhiljaa keränneet keittiökaappeihin laadukasta kotimaista keittiödesignia.

Kesällä saimme testiin Fiskarsin uuden Norden-sarjan paistinpannun, padan sekä veitset. Norden-sarjan pannut ja padat on valmistettu valuraudasta ja viimeistelty Fiskarsin oman tuotekehitysyksikön luomalla Thermium™-mineraalikäsittelyllä, jonka ansiosta ruoka ei tartu kiinni astian pintaan korkeissakaan lämpötiloissa. Se on todella tullut testattua meidän arjessa: etenkin paistinpannu on ollut ahkerassa käytössä lähes päivittäin, eikä kertaakaan ruoka ole palanut pohjaan kiinni minunkaan kokkailussa. Vuosien varrella olemme joutuneet usein hankkimaan uuden paistinpannun pinnan rikkouduttua tai pohjan kuumennettua kuprulle – vihdoin löysimme tukevan paistinpannun, joka kestää arjessamme vuodesta toiseen!

Mankku on hyvin tarkka keittiöveitsistä. Hän tykkää käyttää kokinveistä, kun itse taas leikkaan mielummin kaiken röpelöreunaisella leipäveitsellä. Norden-sarjasta löytyi veitset meidän molempien makuun: kokinveitsi Mankulle ja leipäveitsi minulle. Olen itse aina kokenut, että kokinveitsi on liian paksu, eikä leikkaa yhtä hyvin kuin röpelöreunainen leipäveitsi. Nyt tajusin etten ole tainnut koskaan aiemmin kokeilla leikata kunnollisella, tarpeeksi terävällä kokkiveitsellä. Norden-sarjan myötä minäkin olen tykästynyt kokkiveitseen!

Fiskars Norden-sarjan veitsillä leikkaaminen on lähes nautinto, sillä ne liukuvat niin hyvin ja leikkaavat terävästi pienelläkin painalluksella. Norden-sarjan veitset on valmistettu suomalaisten veitsentekoperinteiden mukaisesti, ja terät ovat laadukasta kovaterästä, joka pysyy terävänä pitkään ja tehokkuuden lisäämiseksi terät on hiottu kiilamaiseen muotoon. Sarjaan kuuluu yhteensä kuusi erilaista keittiöveistä. Esteetikko osaa arvostaa kaunista viimeistelyä veitsien kahvoissa.

Fiskars Norden-padan kannen voi kätevästi asettaa pystyyn padan kädensijaan

Paitsi että edellytän keittiövälineiltä erinomaista toiminnallisuutta ja käytännöllisyyttä, esteetikkona haluan myös, että keittiövälineet näyttävät hyvältä. Fiskarsin Norden-sarja täyttää täydellisesti nämä molemmat vaatimukset – onhan sarja on saanut Red Dot -muotoilupalkinnon, joka on yksi maailman suurimmista ja tunnetuimmista suunnittelukilpailuista. Maininnan myöntämisen perusteena on erinomainen tuotemuotoilu sekä muotoilulliset ominaisuudet, jotka tekevät tuotteesta erottuvan omassa kategoriassaan.

Fiskars Norden-sarjan keittiövälineet tunnistaa upeasta, suomalaisesta lämpökäsitellystä koivusta valmistetuista yksityiskohdista veitsien ja pannujen kahvoissa sekä patojen kansissa. Kansien koivuiset renkaat antavat padoille paitsi ilmettä, toimivat myös käytännöllisinä pannunalusina. Uuniin puuosia ei luonnollisestikaan saa laittaa ja puuosat ovatkin helposti irroitettavissa tarvittaessa.

Arki-iltoina pyrin valmistamaan mahdollisimman nopeaa ja helppoa kotiruokaa. Yksikertaiset raaka-aineet toimivat aina ja takaavat herkullisen lopputuloksen. Esimerkiksi kanttarellikastikkeeseen ei paljon muuta tarvita kuin itse sienet, sopivasti sipulia ja suolaa sekä ripaus kermaa.

Helppo kanttarellikastike syksyn arki-iltoihin

– n. 1 litra kanttarelleja
– 1 sipuli
– 2-3 rkl voita
– 2 rkl vehnäjauhoja
– n. 1 dl vettä
– 2 dl kermaa
– mausteeksi suolaa ja mustapippuria oman maun mukaan

Paista pannulla sipuli ja kanttarellit voissa. Ripottele joukkoon vehnäjauhot ja kaada sekaan kerma ja vesi. Keitä n. 5 minuuttia ja mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla oman maun mukaan.

Kastike maistuu sellaisenaan ihan vain perunoiden kera, mutta se sopii hyvin yhteen myös lohen tai kanan kanssa.

Viikonloppuisin käytämme enemmän aikaa ruuan valmistukseen. Useinmiten uunissa hautuu paistia tai uunilohta. Eräänä sunnuntaina valmistimme herkullista pulled porkia, joka syntyy todella helposti, mutta vaatii useamman tunnin kypsyttelyn uunissa mehevän lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Hitaasti uunissa haudutettu pulled pork viikonloppuun

– 1 pkt (n. 1,2 kg) miedosti suolattua porsaan kassleria
– 2 sipulia
– 4 valkosipulin kynttä
– n. 5 dl vettä
– 2 dl BBQ-kastiketta

Nosta liha huoneenlämpöön n. tunti ennen valmistusta. Leikkaa liha kahteen palaan. Kuori ja lohko sipulit sekä  valkosipulinkynnet. Laita liha valurautapataan ja lisää sipulit, valkosipuli ja vesi. Vettä pitää olla sen verran, että lihan pinta lähes peittyy.

Hauduta 150-asteisessa uunissa 3-4 tuntia tai kunnes liha on mureaa. Nosta liha liemestä ja revi kahden haarukan avulla nyhtöpossuksi. Sekoita revityn lihan joukkoon BBQ-kastike.

Tarjoa nyhtöpossu esimerkiksi hampurilaisten, burritojen tai tacojen täytteenä.

Fiskars Norden-sarjan padat ja paistinpannut toimivat kaikilla liesillä (meillä on induktioliesi). Puuosat irroitettuna ne voi myös laittaa uuniin, sillä uuninkestävyys on 400 astetta. Norden-sarjan keitto- ja paistoastiat eivät ruostu, eivätkä ne vaadi mitään erityistä pintakäsittelyä.

Kokkailun jälkeen riittää, että valurautaiset pannut ja padat pesee kuumalla vedellä. Ne puhdistuvat kuin itsestään. Myös veitsille suositellaan käsin pesua. Kauniit keittiövälineet jättää pesun jälkeen mielellään hetkeksi esille kuivumaan – ovathan ne myös ilo silmälle keittiössä.

Author

7 Comments

  1. Olen kuolannut tuota Norden sarjaa ensi näkemästä saakka! Niin upea! Täytyy hankkia ainakin tuo paistinpannu.

    Kiitos myös resepteistä! Kanttarellit ovat minun herkkuani.

    • Suvi M Reply

      Minäkin ihastuin Norden-sarjaan heti ensinäkemällä! Voin suositella lämpimästi. <3 Kiva jos reseptit olivat mieluisia. 🙂

  2. Onpa todellakin kaunis keittiösarja! Kiitos myös resepteistä, pitääkin kokeilla tuo nyhtöpossu, en ole koskaan tehnyt sitä itse 🙂

    • Suvi M Reply

      Eikös olekin aivan ihana sarja? 🙂 Olin aina kuvitellut, että pulled porkin tekeminen on vaikeaa, mutta eihän se ole ollenkaan – kestää vaan kauan, kun pitää antaa hautua uunissa. Tosi hyvää tulee tuolla simppelillä ohjeella. BBQ-kastikkeisiin löytyy monenlaisia reseptejä. Sekin on tosi hyvää, kun lorauttaa sekaan vähän cokista.

  3. Onpa kaunis sarja. Toimiiko paistinpannu myös induktioliedellä?
    Pieni vinkki, joka kannattaa hyödyntää pippurin käytössä. Pippuri kannattaa jauhaa rasvan sekaan jolloin siitä liukenee aromit paremmin. Laitan myös suolan tuolloin, kun olen ymmärtänyt että sitä tarvitsee vähemmän, kun sen lisää jo alkuvaiheessa.

    • Suvi M Reply

      Niin minustakin. <3 Kyllä toimii induktioliedelläkin - meilläkin on induktio. 🙂
      Ja kiitokset hyvistä vinkeistä! Olen aina maustanut vasta lopuksi... 😀

  4. Hei, onko tuon pannun tarttumaton pinnoite säilynyt edelleen hyvänä vai onko kulunut pois ?

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.