Syksyllä oleskelu alkaa taas keskittyä enemmän sisätiloihin ja sitä myötä meillä monella sisustusinnostus voimistuu entisestään. Syksy on minusta ihana vuodenaika, sillä rakastan hyggemäistä tunnelmaa ja käpertymistä oman kodin lämpöön. Millä tavoin kodin sisustusta voisi piristää pimeneviin syysiltoihin ja mitkä ovat syksyn sisustustrendit?

Photo: Ferm Living
Photo: Bloomingville

Kävin läpi sisustusalan ammattilaisten laatimia trendiennusteita ja selasin läpi usean eri brändin AW18-mallistojen upeita kuvia. Yksi vahvimmista teemoista syksyyn on 1970-luku. Se heijastuu mallistoissa etenkin värimaailmassa ja materiaaleissa.

Syysmallistoja hallitsevat murretut punaisen eri sävyt sekä ruskea väri. Punainen hehkuu niin tiilenpunaisena kuin hempeämpänä murrettuna vaaleanpunaisena sekä hyvin tummana viininpunaisena. Ruskeaa väriä nähdään paitsi tekstiilien kuoseissa kuin myös nahkaisissa huonekaluissa.

Metallit loistavat tänä syksynä vahvasti lämpimän kultaisissa sävyissä – sopiihan kulta kivasti yhteen syksyn trendivärien, punaisen ja ruskean, kanssa.

Photo: IKEA
Photo: Marimekko

Yksi trendikkäimmistä huonekaluista on edelleen rahi. Raheja löytyy moneen makuun: aina tyylikkäistä samettiraheista, rennompiin nahkaisiin ja kangasversioihin. Huonekalujen muotokielessä näkyvät edelleen pyöristetyt muodot.

Minusta tuntuu, että näen pystyyn ladottua puurimoitusta joka puolella. Ensin kuvittelin, että se johtuu siitä, että olemme hioneet mökin ulkoverhouspaneelin yksityiskohtia ja kiinnitän siksi niin paljon huomoita puupanelointeihin. Mutta kyllä taitaa olla niin, että rimoitetut seinät ovat yksi tämän hetken trendikkäimmistä pintamateriaaleista.

Photo: Broste Copenhagen
Photo: Bloomingville

Yksi eri brändien syysmallistoja yhdistävistä tekijöistä on luonnonläheisyys. Tämä näkyy harmonisessa väripaletissa, jota tehostetaan trendiväreillä, jotka aiemmin listasin. Luonnonläheisyys näkyy myös materiaaleissa, sillä nyt suositaan aitoja materiaaleja: kiveä, puuta, pellavaa jne. Muoviahdistus on levinnyt laajalle, eikä sitä pidetä enää hyvänä materiaalivaihtoehtona kodin sisustamisessa.

Photo: IKEA Livet Hemma
Photo: Ellos
Photo: Ferm Living

Persoonalliset ja ekologiset valinnat korostuvat sisustamisessa. Trendikästä ei ole ostaa koko ajan uutta – voisiko sanoa sen olevan jopa vähän paheksuttavaa. Vanhan ja uuden persoonallinen yhdisteleminen sekä kerroksellisuus on se mitä monet arvostavat. Materiaalien ja kalusteiden kierrätys näkyy monen brändin mallistossa eri tavoin: esimerkiksi Ellokselta löytyy vanhoista huonekaluista koottu vintagemallisto ja Finlayson on kehitellyt villamatolta tuntuvan kuidun kierrätysmuovista.

Photo: Ferm Living

Sisustuksen päivittäminen onnistuu helpoimmin keskittymällä yksityiskohtiin: sisustustekstiileihin ja asetelmiin. Syksyllä kotia voi somistaa esimerkiksi erilaisin heinin ja oksin. Kuivakukat ovat taas pinnalla, mutta pelkistetymmässä muodossa kuin takavuosina. Runsaammat tekstiilit (esim. pörrömatot) voivat korvata kesän kepeämmät versiot. Syksyinen tunnelma korostuu vaihtamalla somistuksiin tummempia sävyjä. Suurempaa muutosta kaipaava voi vaikkapa maalata seinän jollain jännällä sävyllä; brändien syyskatalogeista löytyy paljon inspiraatiota seinäsävyjen valintaan.

Photo: Ferm Living
Photo: Ellos

Minä taidan ripustaa jälleen samettiverhot olohuoneeseen ja vaihdan esille tummempia tekstiileitä. Somistusvarastoistani ei taida löytyä yhtäkään punasävyistä koristetyynyä, joten täytyy miettiä jos sellaisen lisäisi ostoslistalle.

Takana on upea ja lämmin kesä, mutta en pane yhtään pahakseni lähestyvää syksyä ja tunnelmointia takkatulen ja kynttilöiden ääressä.

Lue myös: Sisustustrendit 2018


Translation: A look at the interior trends of autumn 2018.

Photos: sources mentioned below the photos, the article photo is from Anno Collection

 

Author

2 Comments

  1. Kiitokset trendikatsauksesta! Kivaa, että punainen palaa sisustukseen. 🙂

    • Suvi M Reply

      Kiva jos postaus oli mieluinen! 🙂 Minustakin on kiva sisustella pitkästä aikaa punaisella…mietin, että ehkä sitä saattaa sittenkin löytyä oman kaapin kätköistä…

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.