Nyt on kuulkaas luvassa tuhti paketti sisustusuutisia (ja suurin osa kotimaasta), joten mennäänpäs heti asiaan sen suurempia jaarittelematta.

iittala_arabia_design_centre_store_013_jpg

Photo: Fiskars Group

Aloitetaanpas tämän viikon mielenkiintoisimmalla sisustustapahtumalla: Helsingin Iittala & Arabia Muotoilukeskus avattiin yleisölle 19.11.2016.

Muotoilukeskus on paitsi ikkuna Iittalan ja Arabian menneisyyteen, nykyisyyteen ja tulevaisuuteen, se on myös tila, joka tarjoaa mahdollisuuksia: siellä on mahdollisuus kohdata taiteilijoita ja osallistua opastetuille kierroksille, luennoille ja muihin tapahtumiin.

Muotoilukeskuksessa suomalainen keramiikka- ja lasitaiteen historia on koottuna yhdeksi näyttelyksi. Näyttelyn teemat ovat lasi, keramiikka, taide ja aika – esillä on ikonisia töitä maamme legendaarisilta taitajilta kuten Kaj Franckilta, Timo Sarpanevalta ja Tapio Wirkkalalta.

Muotoilukeskuksesta löytyy Design Lab, joka on avoin kaikille. Läpi kalenterivuoden Design Labissa pureudutaan suuriin vaihtuviin teemoihin poikkitaiteellisuuden ja muotoilun keinoin. Ohjelma pitää sisällään erilaisia tapahtumia, luentoja, työpajoja ja näyttelyitä. Design Lab tarjoaa ilmaisen wifi-yhteyden ja alati kuuman kahvipannun, värikarttoja sekä inspiraatiota kiihdyttävää lukemistoa.

Keskuksesta löytyy toki myös myymälä, joka tarjoaa mittavan tuotevalikoiman sisältäen kodin kattamisen ja sisustamisen tuotteita niin Arabialta, Iittalalta kuin Fiskarsiltakin.

tulevaisuuden_esine

Jatketaan Arabia-teemalla vielä toisenkin uutisen verran. Arabian Taideosastoyhdistys ry kunnioittaa Suomen 100-vuotisjuhlavuotta järjestämällä valtakunnallisen Tulevaisuuden esine -hankkeen neljäsluokkalaisille. Hanke toteutetaan kouluissa kevään 2017 aikana, ja Iittala & Arabia Muotoilukeskuksen tiloissa syksyllä 2017.

Tulevaisuuden esine -hankkeessa neljäsluokkalaiset lapset voivat piirtää oman näkemyksensä esineestä, joka on välttämätön tulevaisuudessa. Arabian Taideosastoyhdistys toteuttaa hankkeen yhteistyössä koulujen kuvataideopettajien kanssa ja työpajat liitetään osaksi normaalia opetussuunnitelmaa tammi-huhtikuussa 2017. Tavoitteena on saada lapset miettimään tulevaisuuden esineitä ja uusia elämisen muotoja. Projektin teemoja voi koostaa myös koko luokan kesken yhteisöllisenä teoksena.

Ehdotukset käydään läpi ja raati valitsee viisi koululuokkaa, jotka saavat tulla toteuttamaan ideansa savesta Arabian Taideosastoyhdistyksen taiteilijoiden kanssa järjestettävissä keramiikkataidepajoissa. Pajat järjestetään yhdistyksen tiloissa Iittala & Arabia Muotoilukeskuksessa Helsingissä lokakuussa 2017. Tulevaisuuden esine -hankkeesta ja siinä syntyneistä keraamisista esineistä koostetaan näyttely Muotoilukeskukseen syksyn 2017 aikana.

iittala_teema_tiimi

Photos: Iittala

Viime viikon sisustusuutisissani kerroinkin jo Iittalan Teema Tiimi -mallistosta. Tämän viikon alussa sähköpostiini kolahti tiedote, josta sain tarkempaa tietoa. Kyseessä on siis Iittalan ikonisen Teema-sarjan laajennus, joka on suunniteltu eri kulttuurien ruokailutapoja ja perinteitä kunnioittaen, sekä Iittalan kasvaville Aasian markkinoille että eurooppalaiseen muuntuvaan ruokakulttuuriin.

Teema Tiimin osat on suunniteltu yhteistyössä nuorten, lahjakkaiden suunnittelijoiden Minjia Wangin (Kiina), Ai Onon (Japani), Kyuhyung Chon (Korea) ja Yenwen Tsengin (Taiwan) sekä Iittalan tiimin kesken. Yhteistyö oli jo Kaj Franckille tärkeää ja hänen ajatuksensa vaikuttavat myös Teema Tiimin nimessä: Franck ehdotti jo 1970-luvulla Teeman nimeksi Tiimiä korostaakseen tiimityön ja jokaisen vaiheen merkitystä teollisessa prosessissa, aina suunnittelijan pöydältä valmiiksi tuotteeksi asti. Vaikka Teema Tiimi -kokoelman takana olevien nuorten ja lahjakkaiden suunnittelijoiden juuret ovat Aasiassa, kaikilla on kuitenkin yhteys myös Pohjoismaihin, sillä he ovat eläneet ja opiskelleet täällä.

Teema Tiimi on 26-osainen ja kolmesta väristä (valkoisesta, helmenharmaasta sekä turkoosista) koostuva kokoelma huolella muotoiltuja, Franckin funktionaalisen estetiikan henkeä kunnioittavia esineitä. Teema Tiimiä täydentämään on otettu valittuja osia Heikki Orvolan ja Harri Koskisen aiemmin tuotannossa olleista esineistä.

Koko laaja sarja tulee ensi vaiheessa myyntiin tammikuussa 2017 Iittalan verkkokauppaan sekä lippulaivamyymälään Pohjoisesplanadille ja Iittala & Arabia Muotoilukeskuksen myymälään Arabiakeskukseen.

iittala_duo

Photos: Iittala

Tämän lisäksi Iittalan Teema-sarja täydentyy siis uusilla sinisillä sävyillä: vaaleansinisellä sekä duo-sinisellä, joka syntyi tuotekehityksen tuloksena. Uudenlaisen lasitteen joukossa on partikkeleita, jotka lasitteen kuumentuessa eivät sula, vaan muodostavat astian pinnalle sattumanvaraisia pilkkuja ja pisteitä. Lasitteesta muodostuva lopputulos on aina yksilöllinen ja siten jokainen duo-sininen tuote on uniikki. Uudet Teema-sarjan sävyt saapuvat myymälöihin tammikuussa 2017.

artek

Photo: Artek

Artekin joulu on avattu teemalla ”sininen hetki”, pohjoisen talven ainutlaatuinen hämärä. Artekin sininen hetki näyttäytyy Artekin omien klassikoiden uusissa sesonkiväreissä sekä heijastelee teemoina luontoa, kotia ja kaupunkia. Uutuutena ovat esimerkiksi helsinkiläisen Onarin pehmeän lämpimistä lampaantaljoista tehdyt irtopäälliset 60 Jakkaraan, joita on saatavana yllättävissäkin väreissä. Artekin jouluvalikoima muodostuu monipuolisesti kotimaisista sekä ulkomaisista tuotteista.

Artekin Helsingin myymälän pop-up tilan ovat valloittaneet joulun ajaksi Aamu Songin ja Johan Olinin Salakaupan tuotteet.  Salakauppa pop upissa on kotiinvietävää moderneista maatuskoista villasilkkisiin pingviiniasuihin.

lux-helsinki-2017-marimekko-veljekset

Photo: Marimekko

Marimekko toteuttaa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden 2017 aikana lukuisia yhteistyöhankkeita designin ja taiteen ympärillä. Vuoden käynnistää yhteistyö valofestivaali Lux Helsingin kanssa. Marimekko ja kuviosuunnittelija Maija Louekari ovat mukana toteuttamassa animaatiota, valoja ja painokuviota yhdistävää taideteosta Helsingin keskustaan 5.–9.1.2017. Teos pohjautuu Marimekon uuteen Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi suunniteltuun kuvioon.

100-vuotiaan Suomen kunniaksi Marimekko lanseeraa Veljekset-nimisen kuvion, johon Marimekon nuoren polven kuviosuunnittelija Maija Louekari on kuvannut suomalaisista kansantaruista inspiroituneena metsiemme eläimiä. Lux Helsingissä Veljekset-kuvio herää eloon Maija Louekarin valotaideteoksena, jolla Marimekko haluaa tarjota kaupunkilaisille tarinallisen kokemuksen ja innostaa värikkääseen unelmointiin keskellä pimeintä talvea.

Maija Louekarin Veljekset ja muut Lux Helsingin valoteokset ovat nähtävillä kaupungin keskustassa 5.–9.1.2017 klo 17–22. Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.luxhelsinki.fi

Myös IKEA osallistuu Lux Helsinkiin. IKEA Suomen ja Aalto-yliopiston muotoiluyhteistyön tuloksena syntynyt led-valoteos esitellään osana Lux Helsingin virallista festivaalireittiä Kauppatorilla 5.–9.1.2017. Teoksen pääroolissa ovat energiatehokkaat led-lamput ja muut valaistustuotteet. Opiskelijat saavat valoteoksen suunnitteluun vapaat kädet. Tekijöiden sekä teoksen nimi julkaistaan lähempänä festivaalia. IKEA Suomen ja Aalto-yliopiston yhteistyö on jatkoa viime vuonna IKEA-tavarataloihin ja -lähipisteeseen toteutetuille valoinstallaatioille.

Lisäksi IKEA uutisoi aloittavansa Leikitään-hyväntekeväisyyskampanjan, joka käynnistyy 20. marraskuuta. Kampanjan tarkoituksena on tukea lasten kehitystä ja oppimista sekä antaa heille mahdollisuuksia urheiluun ja leikkimiseen. Kampanja järjestetään 20.11.–24.12., ja sen aikana IKEA Foundation lahjoittaa jokaisesta myydystä pehmolelusta ja lastenkirjasta yhden euron tukeakseen lasten oikeutta leikkiin ja kehitykseen maailman köyhimmissä yhteisöissä. IKEA Foundationin yhteistyökumppaneina kampanjassa toimivat Pelastakaa lapset, UNICEF, Handicap International Federation, Room to Read, Special Olympics ja War Child. Kampanjan avulla tuetaan lapsia, joiden elämään ovat vaikuttaneet esimerkiksi erilaiset vammat, Syyrian konflikti, köyhyys tai pakolaisuus.

Kampanjaan liittyy lelusuunnittelukilpailu, johon lapset voivat osallistua IKEA-tavarataloissa ympäri maailmaa. Kymmenen voittajapiirroksen perusteella valmistetaan ihka oikeita pehmoleluja, jotka ovat osa SAGOSKATT-erikoismallistoa. Näin lapset pääsevät suunnittelemaan leluja toisille lapsille.

ikea_ps_2017_gungstol_ph139212-700x525-640x480

Photo: Ikea

IKEA lähetti tällä viikolla kolmannenkin tiedotteen, jossa kerrotaan tarkemmin PS 2017 -mallistosta (josta kirjoittelin sisustusuutisissa 44/2016). Yhdeksäs IKEA PS -mallisto korostaa itsenäisyyttä ja se on suunniteltu liikkuville ihmisille, jotka vähät välittävät tylsistä rutiineista ja kahdeksasta neljään -elämästä. Mallisto on suunniteltu jatkuvasti muuttuville tarpeille ja joustavaan, huolettomaan elämäntyyliin sopivaksi. Huonekalutkin voivat tuoda elämään vapautta – esimerkiksi lepotuoli, joka on valmistettu 3D-neulontatekniikalla ja yksilölliset lasiset maljakot on suupuhallettu ylijäämälasista. Mallistosta löytyy myös kokoontaitettavia huonekaluja (sohva, lepotuoli ja sohvapöytä), jotka voi nostaa sivuun, kun tilaa tarvitaan johonkin muuhun.

IKEA PS -mallisto sisältää yli 50 tuotetta, joiden suunnitteluun on osallistunut 17 suunnittelijaa ympäri maailman. Suomalainen Iina Vuorivirta suunnitteli mallistoon ylijäämälasista valmistetun maljakon, kolmeosaisen altakasteluruukun sekä kannellisen lasisen mukin. Malliston tuotteet ovat saatavissa IKEA-tavarataloista ja osa myös nettikaupasta helmikuussa 2017. Osa tuotteista on saatavilla vain rajoitetun ajan. PS-malliston esitteen pääset kurkkaamaan tästä.

muumishop-osasto_m

Photo: Finlayson

Helsingin keskustan Stockmannille on avattu Arabian ja Finlaysonin yhteistyössä toteuttama Muumi shop-in-shop. Tila esittelee Tove Janssonin teoksia ja tarinoita, joiden ympärille on koottu Arabian, Hackmanin ja Finlaysonin Muumi-tuotteita. Tilassa Muumit seikkailevat kolmessa eri tarinassa: Kuka lohduttaisi Nyytiä, Muumipeikko ja pyrstötähti sekä Taikatalvi, joiden näyttämönä toimivat eriväriset alueet. Osaston on suunnitellut Olli Mustikainen Finlaysonilta. Osasto on avoinna Stockmannilla 6.1.2017 asti.

tebian-carte-015

tebian-newave-05

Photos: .TEBIAN

Kotimainen .TEBIAN kasvattaa huonekalumallistoaan kahdella laadukkaalla kalusteella, Newave-jakkaralla sekä Carte-tarjoiluvaunulla. Tuotteet ovat suunniteltu funktionaalisuutta silmällä pitäen. Molemmille tuotteille yhteistä on niiden monikäyttöisyys eri tilanteissa.

“Olen ihaillut Aalto jakkaran historiaa, ja monikäyttöisyyttä. Ajatus omasta vastaavasta tuotteesta on elänyt mielessäni jo pitkään, ja koin että nyt olisi aika luoda ja lanseerata tälläinen tuote omaan repertuaariin. Kalusteen liitokset ja viimeistely on hiottu huippuunsa, ja olen erittäin tyytyväinen Newave jakkaraani. Jakkaran eri prototyypit ovat palvelleet omassa kodissani arjen askareissa, kuin juhlien keskipisteenä. Olen viime aikoina inspiroitunut kovasti 12-kulmaisesta muodosta, joten oli luonnollista käyttää tätä muotoa Newave jakkarassa.” Tebian kertoo.

“Hahmotelmat Carte tarjoiluvaunusta olivat muistipanoissani noin vuoden verran. En malttanut aloittaa tarjoiluvaunun tekemistä, ennen kuin koin että aika olisi oikea sille. Marmorin ja tammen liitto on pettämätön, ja vahva inspiraatio on tullut suuresti ihailemastani Gerrit Rietveldin vuonna 1917 suunnittelemasta Red-Blue chairista. Tuotteen nimi juontaa juurensa Cartesian liitoksesta, jota näissä molemmissa kalusteissa on käytetty.” Tebian jatkaa.

soft_feelings_tapetti_4627_shades_640

Photo: Boråstapeter

Boråstapeter lanseeraa uuden Soft Feelings -tapettikokoelman. Kokoelma syntyi sisustuksessa nyt vallalla olevasta trendistä, joka korostaa luonnollisuutta ja vieroksuu keinotekoisuutta, kerskakulutusta ja kertakäyttöisyyttä; moni kaipaa nyt kotiinsa aitoja luonnonmateriaaleja, lämpimiä sävyjä ja pehmeitä pintoja. 

Malliston kuosit ovat kaikki käsin maalattuja tai piirrettyjä. Mallistossa on kahdeksan erilaista kuosia, joista kuusi on suunnitellut ruotsalainen muotoilija Emma von Brömssen. Kahdeksasta kuosista on tarjolla yhteensä 33 eri värivaihtoehtoa. Värimaailma nousee luonnosta: kiven, saven ja hiekan sävyjä tasapainottavat pehmeän pastelliset sävyt: sininen, turkoosi, vihreä ja lohenpunainen. Non woven -tapetit on helppo kiinnittää seinään liimaamalla. Uutuustapetit tulevat marraskuussa myyntiin Värisilmä-liikkeisiin.


Translation: Interior design news of week 46. Iittala & Arabia Design Centre opened in Helsinki. Read more here. / More information on the Iittala Teema Tiimi -collection was released this week. I wrote about this already last week. / Artek Christmas is all about blue. / Marimekko will take part in Lux Helsinki light installation with their Veljekset print celebrating Finland’s 100th anniversary. / Three news from IKEA: also Ikea takes part in Lux Helsinki, they have also started a charity campaign for children and have released more information on PS 2017 collection. / New Moomin shop-in-shop has been opened in Stockmann in Helsinki. The shop features Moomin products from Arabia, Hackmann and Finlayson. / Finnish .TEBIAN has released two new products as seen in the images. / Boråstapeter have released a new collection called Soft feelings.

Author

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.