Milloin huonekalu tai valaisin kannattaa heittää roskiin? Moni vastaisi varmaankin, että silloin kun sitä ei enää voi korjata. Kuinka paljon kannattaa sitten nähdä vaivaa rikkoutuneen sisustusesineen korjaamiseen? Jos esine on oikein mieluinen, niin kyllä korjaamiseen kannattaa panostaa. Tästä olkoon esimerkkinä meidän rikkoutunut lasinen Lantern-valaisin.

Halkeamat voisivat oikeastaan näyttää kauniilta, eikä haittaa vaikkei valaisimesta tulisi täydellistä…

Ehdinkin jo some-kanavissani surkutella, kun meidän Pörrö rikkoi korkean Iittalan Lantern-lasivalaisimeni* syksyllä leikkiessään mökillä yläkerrassa Pehmis-kissan kanssa. Helinä vain kuului alakertaan, kun valaisin rikkoontui pikkuosiin lattialle. Automaattisesti mekin ajattelimme, että se oli sen valaisimen loppu.

Aika kului ja lasinsirut unohtuivat muovipussiin mökin eteiseen. Joululomalla (sopivan joutilaisuuden aikaansaamassa luovuuden tilassa) sain idean, että mitä jos kokeilisinkin korjata valaisimen. Halkeamat voisivat oikeastaan näyttää kauniilta, eikä haittaa vaikkei valaisimesta tulisi täydellistä. Siitä tulisi kauniin herkkä ja persoonallinen versio alkuperäisestä. Näin jo silmissäni miltä halkeillut valaisin näyttäisi sisustuskuvissani…

Loppiaisena ryhdyin urakkaan. Löysin lasiliimaa Motonetistä ja kun pääsimme kotiin, halusin heti aloittaa valaisimen korjaamisen. Mankku oli ihan varma ettei siitä tulisi mitään, mutta minä en halunnut luovuttaa. Asettelin kaikki palaset pöydälle ja palanen kerrallaan aloin etsiä niille paikkoja. Valaisimen koko yläosa oli rikki ja urakka alkoi alaosan kokoamisesta yhteen.

Urakka oli kuin suuri 3D-design-palapeli. Ja se oli niin hauskaa! Oli todella palkitsevaa, kun löysi jollekin isolle palalle paikan tai kun vihdoin keksi, miten ne pienemmät palat piti yhdistää. Väliin jäi toki koloja ja valaisimen läpi kulkee iso railo. Ihan kaikki palaset eivät enää olleet tallella, sillä osa paloista meni niin pieneksi ja joutui imuriin.

Urakka oli kuin suuri 3D-design-palapeli

Sain valaisimen korjattua yhdessä illassa ja olen tosi tyytyväinen lopputulokseen! Minusta on kaunista, että valaisimen yläosa on röpelöinen ja pidän myös halkeamien muodostamasta kuviosta. Tietysti valaisin on hyvin hauras ja siinä on teräviä reunoja, mutta olemme tästä lähtien extra-tarkkoja sen kanssa.

Visiossani valaisimen halkeamat olisivat olisivat antaneet kauniin efektin lampun ollessa päällä, mutta tällä hetkellä valaisimessa on niin kirkas polttimo ettei eroa ehjään Lanterniin juurikaan huomaa (muuta kuin yläreunasta). Ehkäpä vaihdan siihen himmeämmän polttimon, jolloin halkeamat ehkä erottuvat vieläkin selkeämmin.

Onneksi olin sinnikäs ja korjasin tämän valaisimen! Epätäydellisyys on kaunista.

P.S. Nämä kuvat on muuten otettu meidän työhuoneessa, jota olemme (taas) siivonneet viikonloppuna. Tehdään sinne tarkempi kurkistus, kun tulee valmista.

*Iittalan Lantern-valaisin saatu vuosia sitten osana kaupallista yhteistyötä

Author

6 Comments

  1. Valkoinen tähdikki Reply

    Mieletön urakka, joka näyttää palkinneen! Lisääthän meille lukijoille ihasteltavaksi kuvan, kun kokeilet lamppuun himmeämpää polttimoa? Ne halkeamat ovat varmasti upeat illan hämyssä.

    • Suvi M Reply

      Urakka tuntui suurelta, mutta ei siinä lopulta mennyt kauaa. 🙂 Voisin laittaa kuvia, kun valaisimessa on himmeämpi polttimo…

  2. Tuli heti mieleen japanilainen termi ’kintsugi’, joka tarkoittaa kullalla korjaamista: korjaamisessa esim. juuri keramiikkapalojen yhdistämisessä käytettävään liimaan lisätään kultaa, ja näin ollen säröistä tehdään oikeasti näkyviä. Rikki mennyttä astiaa ei heitetä pois vaan ajatellaan, että korjaaminen tekee siitä entistä arvokkaamman.

    Ihanaa, että korjasit Lanternin, se on kaunis juuri tuollaisena. 🙂

    • Suvi M Reply

      Juu, sainkin Instan kautta viestejä tuosta kintsugista. Kun korjasin valaisinta, niin mietin että halkeamiin olisi voinut laittaa jotain ”tahnaa”. Visioissani se olisi ollut luonnonvalkoista. 🙂

      Minustakin tästä Lanternista tuli nyt tosi kaunis.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.