Kaupallinen yhteistyö: Ekovilla

Kesämökkiämme Villa Fregattia suunnitellessa on yksi tärkeimmistä johtoajatuksista ollut ympäristön huomioiminen. Luonto on vahvasti läsnä merenrantatontillamme ja kivenheiton päässä sijaitsee luonnonsuojelualue. Kaunis luonto on tärkein asia kesäpaikassamme ja haluamme vaalia sen hyvinvointia niin pitkälle kuin mahdollista. Luonnollisesti haluamme huomioida tämän myös rakentamisessa. Alusta asti oli selvää, että haluamme rakentaa Villa Fregatin Kannustalon EKO-valinnoilla, mikä käytännössä tarkoittaa kotimaisen Ekovillan käyttämistä eristeissä.

Ekologisuus

Varmasti meistä moni on havahtunut siihen tosiasiaan, että maailmassa syntyy aivan liikaa muovijätettä ja muovin käyttö on alkanut ahdistaa. Omakotitalojen eristyksiin käytetään usein muovia ja nykyisin tuo seikka tuntuu entistäkin kurjemmalta. Onneksi on mahdollista valita toisin.

Kannustalon voi rakentaa hengittävällä rakenteella siten, että siinä käytetään Ekovillan lämmöneristeitä ja tuulensuojana huokoisia puukuitulevyjä. Muovin sijaan ilmansulkuna käytetään höyryä läpäisevää, hengittävää Intello-älykangasta. Vaihtoehtoisesti rakenteen ilmansulun voi toteuttaa myös Ekovillan X5 ilmansulkupaperilla. Tällä tekniikalla talon rakenteesta muodostuu paitsi ekologinen, mutta myös hengittävä ja ilmatiivis.

Ekovilla-puukuitueristeen valmistusaikainen ympäristönrasitus on minimoitu käyttämällä kierrätysmateriaalia:

”Ekovilla valmistetaan kierrätetystä puukuidusta (esim. sanomalehdestä) ja siksi sen valmistusprosessin kuluttama energia ei ole suuri. Ekovilla-eriste myös sitoo puukuiduissa olevan hiilen koko käyttöiäkseen itseensä, pienentäen näin asumisen aiheuttamaa hiilijalanjälkeä. Mikäli rakennus puretaan ja Ekovilla-eristeet poistetaan, tuotetta voidaan uusiokäyttää sellaisenaan lämmöneristeenä. Elinkaarensa lopussa sitä voidaan käyttää energian tuottamiseen muun polttoaineen mukana tai laimentaen maanparannusaineena.”

KANNUSTALOEKO on aito 100% puutalo, jossa myös lämmöneristeet ja tuulensuojalevyt ovat luonnollista puukuitua.

Hengittävyys

Merenrantaan rakentuva kesämökkimme altistuu kostealle meri-ilmalle ja lämpötilanvaihteluille. On mahdotonta estää ilmankosteutta menemästä rakenteeseen. Siksi on tärkeää, että mökki on rakennettu materiaaleista, jotka kykenevät käsittelemään ja siirtämään vesihöyryn luonnollisella tavalla. Puukuidun ansiosta elementtirakenteisesta puutalosta tulee hirsitalon tapaan hengittävä. Ekovillan puukuitu tasaa sisäilman kosteuden vaihteluita luonnon omalla menetelmällä.

”Hengittävyys on kykyä sitoa, siirtää ja luovuttaa kosteutta. Hengittävyys rakenteessa on kuivumiskykyä. Hengittävä rakenne hakeutuu aina tasapainokosteuteensa ja kuivuu turvallisesti molempiin suuntiin. Rakenne on turvallinen myös taloa jäähdytettäessä.”

Hengittävät rakenteet toimivat ja kuivuvat turvallisesti molempiin suuntiin.

Lämpö

Villa Fregatista rakennetaan ympärivuoden asuttava. Mökkiin ei tokikaan tule viemäröintiä ja käytössämme on vain kesävesi, mutta siitäkin huolimatta tulemme mökkeilemään myös talvella. Olisi sääli jättää niin ihana paikka useaksi kuukaudeksi ilman käyttöä. Siksi mökissä tullaan pitämään peruslämpö yllä talvellakin. Ekovillan lämmöneristeillä talosta tulee lämmin ympärivuotisesti.

”Puukuidun sisällä on solukko, joka sisältää runsaasti ilmaa ja jossa ilma pysyy paikallaan muodostaen tehokkaan lämmöneristeen. Ekovillassa on myös kuitujen välissä runsaasti eristävää ilmaa. Kuidut on hierretty ainutlaatuisella tavalla niin, ne muodostavat kuohkean ja hyvin ilmaa sisällään pitävän lämmöneristeen.”

Huoneilman kosteus vaikuttaa siihen miltä kodin lämpötila tuntuu. Sopivassa kosteudessa huonelämpö voi olla alhaisempi ja tuntua miellyttävältä kuin muutaman asteen korkeampi lämpötila liian kuivassa tai kosteassa huoneilmassa. Hengittävällä Ekovilla-eristeellä on kyky tasata huoneilman kosteutta, mikä on erityisen tärkeää mökkiolosuhteissa.

Lämmin tarkoittaa myös paljon muutakin kuin lämpöasteita. Talon pitää olla lämmin oikealla tavalla.

Valitsimme Ekovillan nimenomaan ekologisuuden, hengittävyyden sekä lämpöä tasaavien ominaisuuksien takia. Voin olla huojentuinen mielin siitä, että mökkiin ei tule ylimääräistä muovia ja että se hengittää luonnonmukaisesti tarjoten miellyttävän sisäilman. Haluamme, että mökistämme on iloa vuosiksi eteenpäin – joskus ehkä omille lastenlapsillekin – ja uskomme, että ekologisilla ja laadukkailla materiaaleilla takaamme Villa Fregatillle pitkän tulevaisuuden.

Lue lisää: Ekovilla.com ja KannustaloEKO

Kursiivilla olevat osuudet ovat lainauksia Ekovillan ja Kannustalon sisällöstä.

Author

10 Comments

 1. Ekovillan ekologisuus on ilmeisesti nimenomaan siinä, että se on kierrätettyä tavaraa. Muutoinhan se taitaa olla kyllästetty boorilla ja joillakin liima/sidosaineilla. Oikeasti egologisempia vaihtoehtojakin on, niin kuin vaikka kotimainen hamppukuitu 🙂

  • Suvi M Reply

   Valitsimme mahdollisimman ekologiset vaihtoehdot Kannustalon valikoimasta. Varmasti ekologisuuden voi viedä vieläkin pidemmälle… Näillä reunaehdoilla nämä ovat nähdäksemme parhaat valinnat.

 2. Upeita kuvia! Ekovilla kuulostaa järkevältä valinnalta. Tätä projektia on niin kiva seurata!

 3. Intello on myös muovia vaikka sitä kutsutaan kankaaksi (kangashan voi myös olla muovia ja varsin epäekologista). Intello on valmistettu polyetyleeni kopolymeeristä (PEC) sekä polypropyleenistä (PP).

  • Suvi M Reply

   Kiitos tarkennuksesta! Vaihtoehtoisesti rakenteen ilmansulun voi toteuttaa myös Ekovillan X5 ilmansulkupaperilla.

 4. Hienoa että kirjoitit aiheesta! On tapoja ilmaista asioita mm. passiivisagressiivinen tapa jne. Jokainen tyylillään ja niin kuin esim.Marjaana aikaisemmin jo mainitsi, ekologisuutta on monenlaista.

  • Suvi M Reply

   Niinpä. Ekologisuus on aihe, josta minua vähän jännittää kirjoittaa, kun tiedän siitä olevan vahvoja mielipiteitä. Minusta on tärkeää, että jokainen tekee oman osansa ja annetaan arvoa niin suurille kuin pienille teoille. Me pyrimme rakentamaan mahdollisimman ekologisesti niiden reunaehtojen sisällä, jotka projekti määrittelee. Tärkeintä on, että mökistä rakentuu hengittävä ja pitkäikäinen.

   • Hei! Nostan hattua teille. Hienoa, ettette mene massan mukana ja teette asiat tyylillänbe. Varmasti voisi kukin mielessään miettiä, miten paljon tekee ulkomaan reissuja lentäen, käyttää autoa jne. On ihan Ok tuoda vaihtoehtoja. Ja jos Kannustalo on yhteistyökumppani, niin ymmärrettävää että on rajoituksia.

    Meillä ei myöskään ole mökillä viemäröintiä (byrokratia, tarpeetonta mökille ja lisämaksua mökille) ja lueskelen mielenkiinnolla valintojanne.
    Tsemppiä mökinrakennukseen,
    P

    • Suvi M Reply

     Kiitos! 🙂 Rakennusprojektissa joutuu aina tehdä lukuisia valintoja ja kompromisseja. Olemme iloisia kuitenkin siitä, että voimme valita eristeeksi ekologisemman vaihtoehdon ja varmistua kuitenkin samalla myös siitä, että rakenteesta tulee hengittävä ja terve. Tärkeää on rakentaa talo, joka kestää pitkään – sekin on ekologista. Mahtavaa, että projektin seuraaminen kiinnostaa. 🙂

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.