Täällä on vietetty Itsenäisyyspäivää rennoissa merkeissä leipoen ja syöden hyvin. Innostuin myös lisäilemään vähän jouluisia juttuja kotiin ja tänään olen heilunut kameran kanssa ympäriinsä. Saunatuvankin järjestin tänään, joten (lattia)postausta on luvassa vihdoin ensi viikolla. Mutta mutta, nyt ajattelin pläjäyttää ilmoille tämän seuraavan parivaljakon:

jalkavalaisimet

Tarvitsisimme pienen jalkavalaisimen meidän nojatuolinurkkaukseen ja Louis Poulsenin valmistama ”AJ” on ollut haaveissani jo monta vuotta. Ja haaveeksi taitaa edelleen jäädä, sillä nyt haluan säästää kaikki ylimääräiset pennoset takkaan. Ja vasta sitten joskus kun takka on paikoillaan (nojatuolinurkkauksen lähellä), kannattaa oikeastaan päättää millainen valaisin nurkkaukseen sopii.

Arne Jacobsenin suunnittelema AJ on muotoilultaan selvästi viimeistellympi ja upeampi kuin Ikean kopio, mutta monta kertaa kalliimpi hinta laittaa tietysti miettimään hankintaa. Itse kyllä säästäsisin mielummin pidemmän aikaa aitoon valaisimeen. Uskon siihen, että designklassikot ovat sijoituksia, joista on iloa vuosikymmeniksi eteenpäin, sukupolvelta toiselle. AJ:n ja Ikean Stockholm-valaisimen sijaan saattaisin ostaa esim. Muuton ”Leaf” lattiavalaismen, joka reilun kahdensadan euron hinnallaan asettuu noiden välille.

Miten on, pihistäisitkö vai panostaisitko tällaisessa valaisinhankinnassa?

Author

41 Comments

 1. Itse pihistin eli olohuoneessamme on ko. Ikean Stockholm musta lattiavalaisin. Toki on meillä panostettukin esim egg tuoliin ym. Onneksi jokainen sisustaja päättää itse mihin asioihin panostaa ja missä pihistää.

  • Niinpä, tietyissä jutuissa voi vähän pihistää jos haluaa satsata sitten jossain toisessa hankinnassa. Egg-tuoli on upea!

  • Tuo Ikean versiokin on näyttänyt kieltämättä ihan kivalta oikeassa ympäristössä. Tuo tuotekuva ei ehkä tee sille oikeutta…

 2. Minulla yleensä pihistämiset kostautuu jos ”aito” on ollut mielessä, koska ei se eri versio ole sama asia. Pahimmassa tapauksessa pihistyksen jälkeen alkaa säästää alkuperäiseen haaveeseen.

  • Mulla samoja kokemuksia kuin Saijalla, eli pahimmassa tapauksessa pihistäminen se vasta kalliiksi tuleekin:D Mutta tilanteen mukaan; välillä pihistetään ja välillä panostetaan:)

   • No niinpä! Jos tarkoituksena on kuitenkin joskus hankkia aito, niin ei mikään tule korvaamaan sitä oikeaa ja silloin on turha hankkia väliaikaisratkaisuja.

 3. Välillä pihistäminen kannattaa, mutta niinkuin edellä jo muutama sanoi, voi se välillä kostautua! Joten jos olet pitkään haaveillut AJ:stä, sanoisin, että siirrä sen hankintaa eteenpäin ja panosta tulevaisuudessa siihen! 🙂

  • Jep, kyllä minäkin olen sitä mieltä, että mielummin kannattaa odottaa ja säästää siihen aitoon versioon. 🙂

 4. Hyvältä näyttää kyllä pihistys-valaisinkin, mutta jatkan kyllä edelleen samalla linjalla eli panostaisin! 🙂

 5. Samoilla linjoilla Saijan kanssa! 🙂 Eli panostaisin kerralla! Toki jossain asioissa voi myös pihistää, mutta ehkä nämä klassikot&niiden kopiot ole se kohta.

 6. Ostin kerran mielijohteesta löytöpisteestä kaksi Ikean valkoista valaisinta ja olen ollut tosi tyytyväinen! Valaisevat hyvin. Nyt kyllä pihistäisin ja takkainvestoinnin jälkeen miettisin asiaa uudelleen.

  • On meilläkin tässä vuosien varrella ollut Ikean valaisimia ja muutama on edelleenkin (lastenhuoneissa). Ihan hyvin ovat toimineet, mutta kun olen hurahtanut design-valaisimiin, niin vähitellen alkaa ikealaiset jäädä pois… Ja toivon, että näistä panostuksista on iloa lapsillemme sitten joskus myöhemmin. 🙂

 7. Sijoittaisin takkaan, ja siirtäisin valaisinhannan takan saapumisen jälkeiseen ajankohtaan. Ikean versio olisi varmaan lopulta hukkaan heitetty satanen – senkin voisi ennemmin sijoittaa takkaan.

  • Juu, ilman muuta nyt satsaamme takkaan. Ehkä ilmaisin tekstissäni vähän epäselvästi sen, että emme nyt ole hankkimassa tuota valaisinta. Esittelin vain nämä ”serkukset”. Ehkä sitten joskus meille kotiutuu aito AJ…

 8. Tuo Aj -valaisin ei ole niin minun mieleiseni, mutta siitä huolimatta olen ehdottomasti design -valaisimen kannalla, juurikin samoista syistä kuin sinä -ne ovat pitkäaikainen investointi.

 9. tulipa vain mieleeni että miksi ette laittaneet takkaa heti silloin rakennusaikana? meillä lämmitellään taloa pääasiassa takalla ja en tiedä miten sitä nykyään pärjäisi ilman:) sähkölaskutkin on onneksi pysyneet kohtuullisena..

  • Meillä on kalliolämpö, joten sen kannalta takan hankkiminen ei ole niin välttämätöntä kuin jos on sähkölämmitteinen talo. Tarkoituksena oli kyllä hankkia takka jo paljon aiemmin, mutta rakentaessa takkaan varatut rahat menivät aina johonkin muuhun. Nyt tuumattiin, että on oikeastaan aika hyvä, että takan hankinta venyi, sillä nyt olemme saaneet rauhassa asettua tänne kodiksi ja takan paikka on nyt helpompi määritellä. Koska hankimme kevyen kiertoilmatakan, ei erillistä vahvempaa perustusta tarvita takan kohtaan (mutta sellainenkin kohta löytyy kyllä olohuoneestamme varmuuden vuoksi). Ja olemme nyt ainakin saaneet rauhassa miettiä sopivaa takkaa… 🙂

 10. Minusta on käsittämätöntä, että ko. Ikean valaisin nostetaan hyvin usein vaihtoehdoksi kun puhutaan tuosta AJ:sta, mielestäni niistä ei voisi puhua edes samassa lauseessa 😉 Eli tässä tapauksessa panostaisin ehdottomasti. Ainoa mistä en AJ:n jalkamallissa pidä on tuo itse lattialla oleva jalka, joten en välttämättä ostaisi paikkaan, jossa se on näkyvissä. Mutta kyllä desing-valaisin on panostuksen paikka ja jos siihen joskus kyllästyy, niin jälleenmyyntiarvokin monasti näissä on melko hyvä.

  • Niinpä, kyllä minäkin panostaisin aitoon. Itse en ole kyllästyvää sorttia, joten se kyllä kulkisi matkassa vuosia. 🙂

 11. Ei merkkivalaisimet mikään sijoitus ole! Arvo laskee heti ainakin puoleen kun kannat kaupasta ulos. Minusta tuo AJ on aina ollut tosi epäkäytännöllisen näköinen, en ole ymmärtänyt sen designarvoa vaikka yleensä tykkään designvalaisimista.

  • Olen eri mieltä. Joidenkin design-valaisimien arvo on jopa noussut vuosien varrella. Ja paljon suurempi niiden jälleenmyyntiarvo on verrattuna ”tavallisiin” valaisimiin.

 12. Tässäpä on se ikuinen dilemma: kannattaako hankkia funktionsa täyttävä esine ylihintaan vain sen takia, että se on klassikko? AJ:n hinta ei minusta ole mitenkään perusteltavissa, jos ajatellaan kaikkia suunnittelu-ja valmistuskustannuksia. Kun jostakusta esineestä tulee ”desing-klassikko”, niin kummasti hintakin nousee.

  • Minusta hyvästä muotoilusta voi maksaa. Ajattelen, että se on ikäänkuin taidetta. Ei design-tuotteen hinnassa ole kyse pelkästään tuotantokustannuksista.

 13. Mä pihistäisin niin että jättäisin valaisimen ostamatta ja ostaisin haluamani vasta sitten, kun takka on paikallaan ja on varaa ostaa se, josta oikeasti tykkää eli designversio. Tai sitten ostaisin ihan muunlaisen valaisimen, kopiosta kuitenkin tulisi aina mieleen se, jonka alun perin olisi halunnut.

 14. No mutta, onhan tuossa AJ:n ja Stockholmin välissä ihan kelpo vaihtoehto eli ei-virallinen-AJ. Siitä ei tarvitse maksaa kuin 50 e yli Stockholmin hinnan (+ kuljetusmaksu). Laatukin on varmasti vähintään Ikean tasoa.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.