Kaupallinen yhteistyö: IKEA & Babler

Uudistimme hiljattain makuuhuoneemme maalaamalla, mutta sen jälkeen sisustus jäi ehkä hivenen askeettiseksi. Yhteistyössä IKEA:n kanssa sisustin makuuhuoneeseen kotoisampaa ja kutsuvampaa ilmettä. Tuotteet valitsin vastuullisuutta silmälläpitäen – voitteko uskoa, että nämä IKEA:n sisustustuotteet on valmistettu kierrätetyistä muovipulloista?!

Vastuullisuus heijastuu nykypäivänä moniin valintoihimme, eikä sisustaminen ole tästä poikkeus. Paitsi, että haluan sisustaa kotia ajattomasti ja pitkällä tähtäimellä (mikä on myös ekologista ja vastuullista), haluan huomioida myös ympäristötekijät ja kiinnitän erityistä huomiota tuotteiden materiaaleihin. Uskon, että sitten kun muovijätteestä alkaa tulla ”valuuttaa”, raaka-ainetta, niin maailman meret alkavat puhdistua muovista. Nykyteknologia mahdollistaa mitä kekseliäimpiä tapoja kierrätysmateriaalien käyttöön ja nyt nuo innovaatiot alkavat saapua koteihimme.

Verhot tuovat makuuhuoneeseen ripauksen ylellisyyttä ja hotellimaista tunnelmaa, joten lähdin pehmentämään makuuhuoneen ilmettä nimenomaan verhoilla. IKEA:an on tullut mahtava uutuus: GUNRID-verhot, jotka puhdistavat sisäilmaa! Kangas on tehty kierrätetyistä PET-pulloista, ja yhden verhosetin valmistukseen on käytetty 50 kierrätettyä puolen litran muovipulloa.

Miten verhot voivat puhdistaa sisäilmaa? Muovipulloista valmistetussa kankaassa on hyödynnetty uudenlaista tekniikkaa, joka perustuu mineraalipohjaiseen fotokatalyyttipinnoitteeseen. Pinnoite levitetään valmistusvaiheessa kankaan pintaan. Auringonvalon osuessa verhoihin käynnistyy katalyysireaktio, jolloin verhot hajottavat ilmasta yleisiä epäpuhtauksia. Myös kodin sisätiloissa voi nimittäin olla ilmansaasteita.

GUNRID-verhot puhdistavat sisäilmaa

Kauniisti laskeutuvat valoverhot ovat jo pitkään olleet vahva sisustustrendi, mutta tässäkin suhteessa on mahdollista tehdä vastuullisempi valinta. Paitsi että verhot on valmistettu kierrätetyistä muovipulloista, plussaa on myös se, että itsepuhdistuvan materiaalin ansiosta verhoja ei tarvitse pestä usein, mikä säästää vettä, energiaa ja rahaa.

Meille valitsin GUNRID-verhot kauniin vaaleanharmaassa sävyssä, mutta verhoa on saatavilla myös vaaleanpunaisena ja kirkkaankeltaisena. Kesällä IKEA-tavarataloihin saapuu näitä verhoja myös keltaisena. Muistathan tarkistaa verhon pituuden ennen tilausta. Meille verhot ovat hitusen liian lyhyet, varsinkin kun verhokiskomme on kiinnitetty kattoon, mutta koska verhojen alaosa jää sängyn taakse piiloon, niin se ei niin haittaa.

Sisätyynyt on valmistettu kierrätetyistä muovipulloista

Toinen helppo tapa piristää sisustusta on tietysti koristetyynyt. Tein IKEA:sta ehkä oman tyylini kannalta epätavallisen valinnan, kun valitisin sinikukalliset SÅNGLÄRKA-sisustustyynyt. Olin kuitenkin niin inspiroitunut pienestä sinisävyisestä maljosta, jonka ostin Tukholman tuliaisena, että se heijastui tähän valintaan.

Mutta, nämä eivät tietenkään ole mitkä tahansa tyynyt, vaan sisätyyny on sekin valmistettu kierrätetyistä muovisista PET-pulloista. Minulla on useampi suorakaiteen muotoinen koristetyynynpäällinen, mutta olen sullonut niiden sisään aina neliskanttisia tyynyjä. Niinpä aion jatkossa käyttää näitä PET-pulloista valmistettua SÅNGLÄRKA-sisätyynyjä myös muissa koristetyynyissäni.

Kurkistetaan vielä lattiaan. Makuuhuoneemme on melko pieni, joten emme ole hankkineet sinne mattoa ollenkaan. Pieni TOFTLUND-talja kuitenkin pehmentää kokonaisuutta kivasti ja onhan se mukavampi aamulla astua pehmeälle matolle mielummin kuin kovalle lattialle. Arvuuttelin kotona kaikilta keksiikö kukaan mitä materiaalia talja/matto on, eikä kukaan arvannut oikein. Olisitko sinä arvannut, että myös tämä TOFTLUND-matto on valmistettu kierrätetyistä PET-pulloista?

Vastuullisempia kierrätysmuovituotteita voi valita niin sisustukseen kuin säilytykseen

Lopuksi haluan antaa vielä yhden vastuullisemman säilytysvinkin. IKEA:n kierrätysmuovituotteet eivät rajoitu vain sisustukseen, vaan valikoimassa on myös PET-muovista valmistettuja säilytysratkaisuja. Meidän kotiimme valisin näitä KUGGIS-rasioita, jotka on valmistettu pelleteiksi tai hiutaleiksi puristetusta kierrätetystä PET-muovista, joka on peräisin tyhjistä muovipulloista.

Makuuhuoneen remontin myötä veimme seinähyllyn mökille, joten nyt täytyy löytää säilytysratkaisu osalle hyllyssä olleille tavaroille. Ne ajattelin järjestellä näihin KUGGIS-rasioihin. Laatikoissa on kannet, joten niitä voi kätevästi pinota päällekäin. Seuraava operaatio onkin järjestää hyllyn tavarat siististi näihin laatikoihin.

Näillä muutamalla lisäyksellä makuuhuoneeseen syntyi aivan uudenlainen tunnelma. Minusta lopputuloksessa on ripaus japanilaista tyyliä. Erityissuosikkini ovat kyllä GUNRID-verhot, jotka siivilöivät ilta-auringonvalon superkauniisti ja pehmentävät sisustusta. Ajatella, että muovipulloista voidaan tehdä näin kauniita juttuja! Hienoa IKEA!

IKEA-tuotteiden suunnittelussa on tavoitteena käyttää ainoastaan uusiutuvia materiaaleja ja kierrätysmateriaaleja vuoteen 2030 mennessä. Näin pienennetään raakamateriaalien määrää ja ympäristöjalanjälkeä. Tämä on minusta erinomainen tavoite, varsinkin tällaiselta suurelta huonekalujätiltä, jonka tuotteita löytyy meistä monen kodista. Vastuullisempien valintojen tekeminen pitää olla helppoa ja kukkarolle sopivaa.

P.S. Missasitko aiemman jutun vastuullisesti kasvikuiduista valmistetuista sisustustuotteista? Vastuullisia valintoja myös sisustuksen yksityiskohdissa -postauksessa kerron niistä tarkemmin pienen sisustuskierroksen lomassa meidän mökillä, Villa Fregatissa.

Author

4 Comments

 1. Kivaa kun laitat vinkkiä kierrätyksestä. Mitä yllätyksellisimpiä tuotteita voi näköjään tulla vastaan. Minä hämmästyin, kun ostin miehelle uusia boksereita. Nekin oli tehty muovipulloista.

  • Suvi M Reply

   Mukava kuulla! 🙂 On aivan mahtavaa miten kierrätysmuovista voidaankaan keksiä kaikkea tällaista! Meilläkin on mielellä niitä ”muovipullokalsareita”. 😉

 2. Moi! Miten hyvin verhot suojaavat katseilta yöaikaan (kun ulkona pimeetä ja sisällä valot)?

  • Suvi M Reply

   Nämä verhot eivät suinkaan ole peittävät. Meillä on pimennysverhot erikseen.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.