Kurkistetaanko jo vähän ensi kevääseen? Marimekko on julkaissut kuvia ensi kevään kodinmallistosta ja se näyttää ihanalta! Marimekko täyttää ensi vuonna 70 vuotta ja kevätmallisto rakentuukin Marimekon perustaan, omaperäisiin väreihin ja kuvioihin.
Marimekolta kerrotaan, että kevään kodinmalliston kantavia teemoja ovat abstrakti taide sekä geometria, jotka näyttäytyvät malliston muotokielessä monin eri tavoin. Mallisto sisältää tekstiilisuunnittelijoiden yhteistyössä syntyneen Ruudut-kuosin ja Jenni Tuomisen suunnitteleman ”marikyläläisten” keramiikkafiguurien sarjan (kuva yllä), joka juhlistaa 70-vuotiasta Marimekkoa.
Marikyläläisissä on Sami Ruotsalaisen suunnitteleman Oiva-astiasarjan funktionaalisuus, sillä keramiikkahahmojen alaosa on Oiva-astia. Marikyläläiset on valmistettu pientuotantona, ja ne ovat osin käsin maalattuja, minkä ansiosta jokainen marikyläläinen on omanlaisensa. Ensimmäisinä Marikyläläiset-sarjasta julkaistaan Raita-Armi, Pilkkuhauva ja Omppu nimiset keramiikkafiguurit.
Marimekon uutuuskuosi Ruudut (oikeanpuoleisessa kuvassa yllä) on syntynyt luovassa yhteisössä Erja Hirven, Maija Louekarin, Aino-Maija Metsolan ja Jenni Tuomisen kesken. Heitä pyydettiin toteuttamaan abstrakti, luontoaiheinen kuvio, joka tulisi osaksi Marimekon moni-ilmeisyydestä kertovaa kokonaisuutta. Ruudut-kuosi syntyi suunnittelijoilta saatujen luonnosten pohjalta kollaasimaiseksi kuosiksi.
Ruudut-kuvio nähdään keväällä sekä Oiva-astioissa että Marimekon kodintekstiileissä. Ruudut-tekstiilit on painettu Marimekon omilla ylijäämäkangaspainoväreillä. Koska jokainen ylijäämävärien sekoitus on hieman erilainen, on tekstiilien sävyissä pieniä vaihteluita, Marimekolta kerrotaan.
Kevään kodinmalliston tekstiileihin on käytetty useita kestävämmin periaattein tuotettuja luonnonkuituja, kuten kierrätettyä puuvillaa sekä pellavaa, juuttia ja hamppua, joka nähdään nyt ensi kertaa mm. Marimekon vuodevaatteiden materiaalisekoituksissa.
”Lähes 70 prosenttia kodinmalliston kankaista on painettu Helsingin Herttoniemessä Marimekon omassa kangaspainossa, joka toimii biokaasun ja uusiutuvan sähkön voimalla”, kerrotaan Marimekolta. Marimekko on julkaissut verkkosivuillaan selkeän kartan, josta näkee tarkemmin valmistusmaat ja sivulta voi lukea tarkemmin myös valmistuksen vastuullisuudesta.
70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Marimekko julkaisee myös neljä erikoismallistoa vuodelle 2021. Erikoismallistoissa nuoret suunnittelijat ovat tulkinneet Marimekon designfilosofiaa omalla tyylillään. Ensimmäinen erikoismallistoista sisältää sekä muodin että kodin tuotteita, ja se toteutettiin yhteistyössä palkittujen suomalaissuunnittelijoiden Antti Kekin ja Matts Bjolinin kanssa. Mallistossa Maija Isolan Unikko-, Kivet– ja Lokki-kuviot, arkistovalokuvat sekä Marimekon perustajan Armi Ratian sitaatit yhdistyvät inspiroivaksi ja ajankohtaiseksi kollaasiksi.
Itse kiinnitin erityistä huomiota myös malliston ihaniin maljakoihin, sillä Carina Seth-Anderssonin suunnittelemat vaasit ovat omia lemppareitani Marimekolta. Nyt maljakkovalikoima laajenee ja siihen tulee uusia värejä. Malliston tekstiilien värimaailma on minusta myös kaunis ja on piristävää nähdä taas kirkkaansinistä!
Tykkätkö sinä?
Kuvat: Marimekko
6 Comments
Ihania!
Niin minustakin! 🙂
Marimekko ymmärtää kyllä, mistä ainakin minä pidän!
https://suninidea.blogspot.com/2020/10/heijastava-kasvomaski.html
Musta tuntuu ihan samalta. 😀
Moni pitää Marimekon tuotteista ja kuoseista, pitäen sitä suomalaisuuden ilmentymänä. Vaikka pidän väreistä, en pidä kirjavista kuoseista ja kotimaisuusastekin on kyseenalainen. Unikko on niin nähty.
Makuasioita toki… Marimekko on myös kansainvälinen brändi, eikä nykymaailmassa pärjää ellei siirrä tuotantoa sinne, missä se on tehokkainta ja nykyaikaisinta toteuttaa. Minusta on hienoa, että suomalaiset brändit kansainvälistyvät. Ihailen myös sitä miten hienosti esim. Unikko on uudistunut, vaikka on klassinen kuosi.