Kaupallinen yhteistyö: IKEA & Asennemedia

+ale-koodi IKEA-verkkokauppaan

Tasapaino – sitä meistä moni tavoittelee ruuhkavuosien ja kiireisen arjen keskellä. Itse pyrin rakentamaan kodista sellaisen, joka tukisi tasapainoista arkea monelta eri kantilta. Makuuhuoneen sisustus ja valinnat petauksessa voivat omalta osaltaan vaikuttaa tasapainoisempaan arkeen. Viihtyisä makuuhuone kutsuu viettämään siellä aikaa ja sitä myötä rentoutumaan.

Ehkä jostain rivien välistä on ollut luettavissa, että olen ajoittain ollut hyvin kuormittunut viimeisen puolentoistavuoden aikana. Kiireet päivätyössäni ovat nousseet koronatilanteen takia aivan uudelle tasolle ja tilanne on vaatinut varallaoloa ja päivystystä joka toinen viikonloppu puolentoistavuoden ajan muutamaa hiljaista aikaa lukuunottamatta.

Samaan aikaan olen tykittänyt sometöitä entiseen tapaan ja kokenut tämän puolen vievän ajatukseni tehokkaasti pois päivätyön asioista. Niin se toki on, mutta selväksi tuli myös se, että arkeen on tehtävä muutoksia, jotta en uuvahda ihan täysin. Uupumuksesta puhutaan nykyään paljon, mutta usein kuulee esimerkkejä tilanteista, joissa totaalinen uupuminen on jo tapahtunut. Tärkeää on tunnistaa väsyminen ajoissa, jolloin siihen voi vielä vaikuttaa ennen totaalista stoppia ja sairaslomaa. Tähän havahduin viime keväänä ja oli selvää, että jotain arjessa pitää muuttaa.

Yksi erittäin tärkeä elementti palautumisen ja jaksamisen kannalta on uni. Minulla ei ole koskaan ollut ongelmia nukahtamisen kanssa, mutta olen huomannut, että stressaavissa hetkissä työasiat luikertelevat uniin ja muutaman kerran olen aamuyöllä herännyt työasiat mielessäni. Onneksi saan kuitenkin yleensä nopeasti unen päästä kiinni.

Hyvää unta voi tukea valinnoilla, joita makuuhuoneessa tekee. Osa valinnoista ovat hyvin konkreettisia, mutta myös tunnelmalla voi vaikuttaa makuuhuoneen levollisuuteen. Seuraavassa omat valintani, joiden olen kokenut edesauttavan tasapainoisen arjen tavoitteessa. Lopussa mukana myös ale-koodi IKEA-verkkokauppaan, jos sinäkin innostut päivittämään makuuhuonetta (tai jotain muuta tilaa) arjen taas alettua.

Tyynyt ja peitot tukemassa hyvää unta

Minä kärsin niska-hartiavaivoista ja migreenistä, joten oikeanlainen tyyny on yksi tärkeimpiä edellytyksiä levollisille yöunille. Tyyny suositellaan vaihdettavaksi noin parin vuoden välein ja voin myöntää, että ergotyynyni on kyllä ollut käytössä paljon pidempään! Niinpä nyt oli jo korkea aika päivittää se.

Valitsin uudeksi tyynykseni ergonomisen KLUBBSPORRE-tyynyn IKEA Suomen valikoimasta. Tämä tyyny sopii monessa eri asennossa nukkuville ja siinä on pehmeää vaahtomuovia toisella puolella ja viilentävää geeliä toisella. Minä nukun monessa eri asennossa (usein myös mahallaan) ja tämä tyyny on soveltunut hyvin minun tapoihini. Muutaman yön kokemuksella tuntuu oikein kivalta!

Oikeanlainen tyyny on yksi tärkeimpiä edellytyksiä levollisille yöunille

Samalla päivitin myös petauksessa olennaisena osana käyttämämme isot nojailutyynyt. Aiemmat tyynyt olivat jo menneet linttaan ja sisälmys muhkuraiseksi, joten nyt on taas ryhdikkäät tyynyt, mihin nojailla. Nämä SKOGSFRÄKEN-tyynyt ovat kooltaan 70×90 cm ja täyte kierrätysmateriaaleista valmistettua ontelokuitua.

Isot tyynyt viimeistelevät petauksen muhkeudellaan, mutta ne ovat myös käytännölliset, sillä niihin on mukava nojailla, kun esim. lukee kirjaa tai katselee televisiota. Isot tyynyt voivat myös korvata sängynpäädyn kokonaan.

Päätimme hankkia myös uuden peiton: nimittäin tuplatäkin! Meillä on aikaisemmin ollut molemmilla omat peitot ja nyt päätimme kokeilla yhtä isoa peittoa. Peittoja on saatavilla viileinä tai lämpiminä. Me valitsimme lämpimän STJÄRNBRÄCKA-peiton, jossa täytteenä on lyosellikuidun ja kierrätetyn polyesterin sekoitusta.

Yksi iso peitto on tuntunut ihanalta valinnalta, eikä vielä ainakaan ole käynyt niin, että toinen olisi kiskonut peittoa toiselta pois, heh. Koska en aio kuitenkaan uusia koko lakanavalikoimaani, tulemme varmasti käyttämään myös erillisiä peittoja. Iso peittoa voimme käyttää saunatuvan vuodesohvan petauksessa silloin, kun makkarin sängyssä on erilliset peitot.

Vinkkaan samalla myös IKEA Suomen erinomaisista sijauspatjoista. Sänkymme on vanha, mutta olemme uusineet sijauspatjan muutamaan otteeseen ja parin hutiostoksen jälkeen oikenlainen petari löytyi IKEA-tavaratalosta. Kimmoisaa vaahtomuovia oleva petauspatjamme on TUDDAL-niminen.

Annan lämpimän suosituksen myös IKEA Suomen sängyille ja patjoille, jollaiset meillä on mökillä! Kun joskus uusimme sängyn kotona, on erittäin todennäköistä, että päädymme IKEA-sänkyyn: loistava hinta-laatusuhde! Hyvä sänky tukee kehoa oikealla tavalla ja auttaa nukkumaan paremmin.

Petaus osana sisustusta luomassa tunnelmaa

Innokkaana sisustajana erilaiset petaukset ovat minulle yksi keskeisimmistä tavoista vaihdella makuuhuoneen ilmettä. Kaunis ja kutsuva petaus houkuttelee käpertymään peittoihin ajoissa.

Klassiset valkoiset lakanat ovat aina varma valinta, mutta välillä kaipaan näyttävyyttä kuoseista. Uuden tuplapeiton myötä täytyi tietysti hankkia peittoon sopiva pussilakanasetti. Olen jo vuosia ihaillut ajatonta paisley-kuviota ja nyt päätin toteuttaa tämän sisustushaaveen, joten valitsin pussilakanasetiksi JÄTTEVALLMO-setin.

JÄTTEVALLMO-pussilakanasetti on materiaaliltaan puuvilla-viskoosisekoitetta. Ilahduttavaa tässä on ensituntumalta se, että materiaali ei rypisty yhtä herkästi kuin muut lakanani. Sekoitekangas imee kosteutta ja siirtää sitä pois iholta, mikä auttaa pitämään kehon lämpötilan sopivana ja tasaisena. Viskoosi lisää kankaan hengittävyyttä ja saa aikaan pehmeän tuntuman iholla.

Isoihin nojailutyynyihin ja aluslakanaan valitsin valkoista tasapainottamaan ja raikastamaan paisley-kuviota. Isot 70×90 cm tyynyliinat ovat ULLVIDE-nimiset. Aluslakanaksi valitsin muotoonommellun NATTJASMIN-lakanan, sillä mikään ei ole ärsyttävämpää kuin lakana, joka pakenee alta pois nukkuessa. Muotoonommellun lakanan kuminauhat pitävät sen hyvin paikoillaan, jolloin uni ei häiriinny kiemurtelevasta lakanasta.

Kauniit lakanat ovat osa sisustusta, eikä niitä tarvitse piilottaa petauksessa

Käytän harvoin päiväpeitettä, sillä minusta kauniit lakanat ovat osa sisustusta ja ne saavat näkyä. Yhtenäinen peitto tekee avoimesta petauksesta entistäkin kauniimman. Usein kyllä viimeistelen petauksen torkkupeitolla ja nyt heitin jalkopäähän luonnonvalkoisen INGABRITTA-peitteen. Täydellisen kauniisti ja huolettomasti aseteltu torkkupeitto vaatii usein kyllä melkoista säätöä niin kuin sisustusvaikuttajat varmasti tietävätkin.

Viihtyisyys tukemassa palautumista

Me vietämme makuuhuoneessa paljon aikaa myös muutenkin kuin nukkumalla. Näpyttelen lähes aina blogipostaukset makkarissa peiton alla, luen sängyssä kirjoja ja lehtiä ja katson sarjoja. Iltaisin vetäydymme makuuhuoneeseen jo hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Viihtyisä makuuhuone houkuttelee viettämään siellä aikaa.

Käyn aina iltaisin suihkussa ja sen jälkeen tykkään viettää pienen kauneudenhoitohetken sängyssä ihoani rasvaten ja hoitaen. Minulla on ennen ajelehtinut sekalainen setti kauneudenhoitotuotteita pitkin sängynpäädyn tasoa (ne on vain aina sensuroitu pois blogikuvista). Nyt keksin hyödyntää tässäkin IKEA Suomen loistavia VARIERA-laatikoita, joiden avulla järjestelin keittiössä viime talvena. Laatikkoon piiloutuu nyt nätisti hiusharjani ja purnukkani.

On ihanaa, kun saa luonnollisesti nukahtaa sarjan tai elokuvan lomassa

Iltapesun jälkeen katsomme Mankun kanssa yhdessä jotain sarjaa. Kyllä, meillä on televisio myös makuuhuoneessa, enkä voisi kuvitellakaan, että katsoisimme sarjoja olohuoneessa ja sitten väsyneenä raahautuisimme makuuhuoneeseen nukkumaan. Minusta on ihanaa, kun saa luonnollisesti nukahtaa sarjan tai elokuvan lomassa. Melkein joka kertahan siis nukahdan siihen. Usein Mankku tökkäilee minua hereille etten missaa mitään tärkeää kohtaa, mutta nukahdan aina uudestaan alta aikayksikön.

Myönnettäköön myös se, että usein myös napostelemme jotain pientä samalla kun katsomme sarjaa tai elokuvaa. Meillä ei siis todellakaan ole kielletty sängyssä syömistä! RESGODS-tarjotin on ihana nostaa sänkyyn ja asetella naposteltavat siihen.

Viihtyisyyden ja hyvien yöunienkin näkökulmasta on tärkeää, että makuuhuoneen valaistus on säädettävä. Valoisina kesäiltoina huoneen saa hämyisäksi pimennysverhojen avulla ja usein säädän valonmäärää myös läpikuultavilla verhoilla.

IKEA-tavaratalosta jo jonkin aikaa sitten ostamani valkoiset DYTÅG-pellavaverhot ovat yhdet lemppareistani. Valo siivilöytyy niiden läpi kauniisti luoden hämyisää tunnelmaa. Yöksi lasken pimentävät rullaverhot ikkunan eteen paitsi valoisuuden myös näkösuojan takia. Muistan aina, kun olimme juuri muuttaneet tähän kotiin, eikä meillä ollut vielä verhoja, niin ensimmäisenä yönä tuntui kuin olisi nukkunut näyteikkunassa sängyn vieressä olevan ison ikkunan takia.

Koen, että makuuhuoneen viihtyisyys tukee palautumista monin tavoin. Oikeanlainen sänky, tyyny ja peitto tukevat hyvää unta, kun taas visuaaliset seikat ja miellyttävät materiaalit vaikuttavat yleiseen tunnelmaan tehden makuuhuoneesta paikan, jossa on mukava olla ja viettää aikaa. Rentoutua.

IKEA ALE-KOODI

Ilokseni saan tarjota teille oman alennuskoodin IKEA-valikoimaan! Koodilla VALKOINENHARMAJA saat 10€ alennuksen yli 100€ ostoksesta ajalla 29.8-5.9.2021. Alennuskoodi koskee koko tuotevalikoimaa ja se toimii IKEA-verkkokaupassa sekä sovelluksessa. Syötä alennuskoodi kassalla aktivoidaksesi alennuksen.

IKEA Suomen verkkosivuilta löydät lisää vinkkejä parempaan uneen. Sieltä opin mm. että tietyt vihreät kasvit, kuten aloe vera ja kirjorönsylilja, puhdistavat huoneilmaa, ja siksi nostin meidän aloe veran olohuoneesta makuuhuoneeseen. Lisää ajatuksia unesta ja sitä tukevasta makuuhuoneen sisustuksesta löytyy myös viimeisimmästä Annen ja minun Koti-Live-jaksostamme, joka löytyy tallenteena IGTV:stäni ellet päässyt itse liveen mukaan.

Panostaminen makuuhuoneeseen ja sitä myötä hyviin yöuniin on vain yksi osa tasapainoisen arjen tavoitteluani. Arkeeni tulee iso muutos syyskuusta lähtien, kun alan tehdä 4-päiväistä työviikkoa vuoden loppuun saakka. Olen erittäin kiitollinen työnantajalleni, että tämä mahdollistui. Tavoitteena on tukea työstä palatumista ja saada tasapainoa työhön ja vapaa-aikaan. On tärkeää huomioida oma jaksaminen ajoissa ja miettiä keinoja arjen tasapainoittamiseen. Monilla pienilläkin asioilla voi vaikuttaa arjen toimivuuteen. Hyviin yöuniin panostaminen kannattaa aina!

Author

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.