Onkohan lampaantaljavillitys vallannut sisustusbloggarit? Niitä vilisee nyt monissa postauksissa ja minunkin kirjoituslistalla tuo aihe on keikkunut pitkään. Viikonloppuna lähdin ostamaan uutta kylppärinmattoa ja mukaan tarttui myös lampaantalja, heh. No, olin meinannutkin tilata netistä harmaa-kuviollisen lampaantaljan, mutta kun lähes vastaava tuli vastaan Anttilassa, päätyikin se minun ostoskoriini.

harmaa_lampaantalja

lampaantalja_eames

lampaantalja_kiikkutuoli

Minusta lampaantaljat ovat ihana lisä sisustukseen! Talvella ne sopivat hyvin sisätiloihin esim. tuolien ja rahien päälle. Kesällä taas käytämme lampaantaljoja terassilla – noh, ihan kesähelteillä ne ovat vähän liikaa. Minulla on kolme erilaista lampaantaljaa:

lampaantaljat

harmaa uusi talja: Anno / valkoinen talja: Prisma / tummanharmaa talja: Ellos (saatu blogiyhteistyön kautta)

Useinmiten olette nähneet valkoisen lampaantaljan meidän Masters-tuoliin aseteltuna, mutta kokosin tähän muitakin tapoja sijoittaa taljoja.

Tuolissa:

lampaantalja

Penkillä:

eteisessa

Rahin päällä:

lampaantalja_rahilla

Mattona:

lampaantalja_mattona

talja_mattona

Keskellä sohvaa:

lampaantalja_soffalla

valkoinen_lampaantalja

Sohvan reunalla:

lampaantalja_sohvalla

Meillä lampaantaljat on normaalisti sijoitettu Masters-tuoliin (valkoinen talja), keinutuoliin (uusi harmaa talja) sekä nojatuolin rahille (tummanharmaa talja), mutta oli kiva kokeilla muitakin tapoja. Sohvan reunallekin talja sopii nätisti. Olohuoneemme on saanut jo muutakin joulupäivitystä kuin nämä taljat, mutta kirjoittelen siitä tarkemmin myöhemmin…

Translation: Different ways of using sheep hides in decoration. The light grey sheep hide is my latest purchase. Love it!

Author

30 Comments

  • On kyllä! Minä haaveilen vielä sellaisesta pidempikarvaisesta, jossa olisi enemmän sävyvaihteluita.

 1. Omat valkoiset taljani ostin viime vuonna ja ne ovat nytkin keittiön tuolien päällä. Mutta kuinka ollakaan, harmaita ja mielellään oikein pitkäkarvaisia taljoja on tehnyt mieli koko syksyn. Eilen viimeksi Prismassa hypisteli harmaata taljaa, mutta jätin vielä ostamatta…:)

  • Juu, minäkin olen haaveillut sellaisesta oikein pitkäkarvaisesta, jossa on harmaan eri sävyjä. Tämä Annon talja on vähän sinnepäin, mutta vielä olisi tilaa sille juuri etsimälleni… 🙂

  • Juu, sama talja taitaa olla kyseessä. 🙂

   Elloksella on yksi sellainen pörröisempi harmaasävyinen (jonka poimin inspiskollaasiinkin)…sen tyyppisen vielä haluaisin…. 🙂

 2. Nyt on vinkattava, että muistakaa myös kotimaiset taljat! Esimerkiksi Villa Laurilalla ja Aholaidan lammastilalla on aivan mielettömän upeita lampaantaljoja. Lähettävät mielellään kuvia sähköpostiin. Pulittamaan joutuu ehkä vähän enemmän kuin markettitaljasta, mutta on se sen väärti 🙂 Samalla tukee suomalaista pienyrittäjyyttä!

   • Jep, ihan oikeassa olette. Noita markettitaljoja on vaan helpompi ostaa samalla kun käy ruokakaupassa ja mieluisa sattuu silloin kohdalle…

 3. Suurena blogisi ihailijana ja lukijana tulin valtavan surulliseksi tästä aiheesta 🙁 Minusta on vaan niin kamalaa, että kuolleiden eläinten nahkoja käytetään osana sisustusta ja vieläpä ihastellaan niitä. Ei osata ajatella, että kerran elävä, kipua, iloa, onnea, ikävää, surua ja tuskaa kokenut olento on antanut henkensä sen vuoksi, että ihmisillä olisi kaunista kotona.

  Lämpimänä pysymiseenhän ihminen ei ole tarvinnut kuolleiden eläinten nahkoja enää aikoihin, joten en ymmärrä tätä suurta hypetystä niiden ympärillä. Ovathan ne toki kauniita, mutta eivät niin kauniita kuin niiden kantajiensa päällä. Yhtä kauniita ovat keinotekoisetkin taljat jos olet niihin jossain törmännyt.

  Haaveissa on ostaa mm. samanlainen sohva kuin teillä, mutta sekin eläinkidutusvapaana ilman höyheniä. Itse en voisi kuvitellakaan istuvani höyhenillä täytetyllä sohvalla tai lampaantaljalla. Kuulisin vain korvissani näiden eläinpolojen tuskanhuudot ja näkisin veren tahrimat käteni, jotka ovat olleet osasyynä heidän henkensä menettämiseen.

  Lähes kaikki kaunis on saatavana myös keinotekoisesti tehtynä. Miksi siis kannattaa tehoeläintuontantoa, jossa eläimet ovat vain materiaa ja niitä kohdellaan miten sattuu niiden kivuista ja surusta välittämättä, eikä niin, kuin ne ansaitsisivat – yhdenvertaisina meidän ihmisten kanssa?

  • Adean Band-sohvaa saa myös ns. allergiatyynyillä, eli silloin sisuksissa ei ole untuvaa vaan sen korvaa vanu. Näin ollen voit hyvin haaveilla laadukkaasta kotimaisesta sohvasta ilman untuvaa.

   Olen itsekin kovin eläinrakas, näistä asioista voisi keskustella vaikka kuinka. Lampaantaljat monissa tapauksissa ovat teurastuotannon ylijäämää, eli lammasta ei teurasteta tuon turkin vuoksi. Myös untuvia on olemassa moneen lähtöön.

  • Elina: ymmärrän kyllä pointtisi. Minullekin tulee tosi paha mieli jos ajattelen noin. 🙁 Kuitenkin lampaantaljat tulevat lihan sivutuotteena, joten olisi sekin väärin että hyvät taljat heitettäisiin vain pois. Hypistelin viime vuonna lampaantaljoja erään lammasfarmilaisen kojulla ja silloin minulle tuli paha mieli, että hän kasvattaa lampaat ja teurastaa ne ja myy lihat ja taljat. Se tuli niin konkreettiseksi, kun tapasi tilan omistajan. Kaupan taljat eivät aiheuta samaa tunnetta niin voimakkaasti, kun ne on jo niin kaukana siitä lähtötilanteesta. Tiedän, että tämä ajattelutapa on vähän ristiriitainen, mutta rehellisesti kerron että näin koin asian.

 4. Miten yhditelmä lampaantalja+ kissa toimii? Mun tekisi mieli lampaantaljaa mutta pelkään että kissa kynsii tai merkkaa siihen?

  • Meidän Pehmis nyppii taljoista kyllä villaa irti. Häntä täytyy välillä kieltää. Mutta Viivi ei välitä taljoista mitään. Varmaan riippuu paljon siis kissasta…

 5. Sama harmaa talja samaisessa keinussa täälläkin. Olen yrittänyt myös metsästää kohtuuhintaista mustaa taljaa, mutta viimeisimmän löytöni bauhausista jouduin kiikuttamaan kiireesti takaisin, kun se päästi väriä. Onneksi en ollut vielä ehtinyt tällätä sitä valkoiselle nahkasohvalle…

  • Höh, harmi että mustan taljan kanssa kävi noin! Mutta hyvä, että huomasit ajoissa. 🙂

 6. Taljakuume täälläkin! Täytyy käydä tutkimassa noiden kotimaisten valmistajien sivuja. Oikeasti hieno olisi myös supiketun nahoista tehty talja! Näin semmoisen Kiinassa turksmessuilla ja se oli ihan huikean hieno! Niin ja mikäs sen ekologisempaa! Itsellä on nytkin olkkarin lattialla mattona lehmäntalja. Tykkään!

 7. Sun taljat näyttää hyviltä. Mulla on etsinnässä ollut jo tovin pari valkoista ja harmaa talja kotiin. Valkoiset vain on aina keltaisia ja harmaat enemmänkin märkiä villakoiria… Jatkan siis etsintöjä.

  • Juu, villa on luonnostaan luonnonvalkoista, joten vitivalkoisen taljan löytäminen on varmasti tosi hankalaa. Ellei osta tekokuituista tai värjättyä…

 8. Olen myös ihastunut kaikenvärisiin taljoihin. Tuo niin ihanaa lämpöä kotiin. Mistä olet löytänyt tuon kivan maton viimeisessä kuvassa?

  • Meidän olohuoneen matto on Linie Designin ”Asko mixed”. Ostin sen aikoinaan Länna Möbler -nettikaupasta, mutta nykyisin niitä saa monesta muustakin paikasta. 🙂

 9. Taljat ovat kyllä kauniita ja itsekin hankin vasta kaksi valkoista. Mutta pelkästään ajatus kuolleen lampaan nahasta ja karvasta omassa kodissa tuntui puistattavalta. Niinpä tilasin keinotaljat. En osta esim. talvitakkiakaan aidolla turkishupulla, vaan ehdottomasti tekoturkiksena. Onneksi on vaihtoehtoja..

 10. Meille hankittiin taljat kun nyt jo varhaismurrosikäiset lapset olivat vauvoja. Silloin ne palvelivat ilmakylpyalustoina, pulkan pehmusteena, talvella rattaissa lämmittämässä. Sittemmin ovat löytäneet tiensä Tapiovaaran Crinolette-tuolien pehmikkeeksi, ko. tuolit kun kaikessa kauneudessaan ovat hiukan epämukavat istua muuten.

  • Taljat ovat kyllä tosi monikäyttöisiä! Ja näyttävät varmasti kauniilta myös tuossa upeassa tuolissa. 🙂

 11. Maria Tapiovaara Reply

  Ostin viikko sitten upean tummanruskean pitkäkarvaisen, osittain jopa kiharan ja hiukka harmaaseen siftavan ison taljan Kotkassa päin elävältä Lampuriparilta.
  Nyt kysyisin, kun olen sen laittanut nojatuolin koristeeksi, jossa aina luen ym ym, että miten saan sen lukittua tuoliin, kun en tahtoisia sen nahkapintaa
  venyttää eli rikkoa?
  Nyt minullla on 2 kpl trikoonauhaa pitämässa taljaa ”kiinni” selkänojassa, toistaiseksi toimii…

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.