Mitkä ovat sinun kotisi vanhimpia kalusteita? Meillä on useampi huonekalu, jotka ovat kulkeneet matkassa lapsuudenkodistani saakka. Niillä on erityistä tunnearvoa. Onneksi vanhempani aikoinaan panostivat näihin klassikoihin.

Järjestelin kotona vähän uudestaan ja siirsin eteisestä vanhan Artekin ritiläpenkin olohuoneeseen. Meillä on olohuoneen toisen sohvan takana ollut yleensä sivupöytä, johon on ollut helppo laskea lehtiä yms. (se on ollut myös vakiopaikka pojan koulukirjoille). Tuolle pöydälle tuli kuitenkin tarvetta saunatuvalla, joten ritiläpenkki pääsi entistä keskeisemmälle paikalle.

Artekin ritiläpenkki sekä osa muista Artekin huonekaluista, joita meillä on ovat kaikki peräisin lapsuudenkodistani ja äitini toimistosta. Onneksi vanhempani panostivat aikoinaan laadukkaisiin huonekaluihin, sillä näistä klassikoista on ollut iloa vuosikausiksi. Kun muutin ensimmäiseen omaan kotiini, muutamat Artekin huonekalut olivat ne, jotka halusin ja onneksi sain valita mukaani.

Ajaton muotoilu sulautuu saumattomasti yhteen uudempien hankintojen kanssa. Minua ei yhtään haittaa se, että vanhat Artekin huonekaluni ovat kellastuneet vuosien saatossa – laadukkaat huonekalut vanhenevat kauniisti. Puun sävyt tuovat sisustukseen lämpöä. Tässä yhdistyy myös useampi eri puulaji: saarni (ruokapöydässä), saippuoitu pyökki (y-tuoli), valkaistu tammi (lattia) ja koivu (ritiläpenkki).

Yksi monikäyttöisimmistä huonekaluista on Artekin klasikko: Jakkara 60. Käytämme jakkaroita sivupöytinä ja ylimääräisinä istuimina tarpeen mukaan. Meillä nämä jakkarat pysyvät harvoin paikoillaan, sillä niitä siirrellää koko ajan – yleensä sohvan viereen laskutasoksi kahvikupille tai pienelle välipalalle.

Minulla on tavoitteena kerätä vuosien varrella pikkuhiljaa lisää Artekin pikkujakkaroita. Tämä vanhin on peräisin lapsuudenkodistani ja toisen jakkaran, jossa on eri väriset jalat, ostin joitakin vuosia sitten Habitaresta tarjouksesta. Eilen löysin paikallisesta Isku-Vepsäläinen myymälästä alennettuun hintaan Artekin jakkaran sävyssä, joka on poistumassa. Se oli ihana löytö! Näette sen varmasti blogikuvissa vielä tarkemmin, kunhan ehdin kuvailemaan.

Koen tärkeäksi tuoda esille sisustusta, jonka perusta pysyy suhteellisen muuttumattomana vuodesta toiseen

Meidän kodissa ei hirveän isoja sisustusmuutoksia tapahdu usein, vaan tuon vaihtelua pienillä jutuilla. Koti ei ole näiden lähes kymmenen blogivuoden takana muuttunut kovinkaan radikaalisti, mikä onkin minulle tärkeä asia. Koen tärkeäksi tuoda esille sisustusta, jonka perusta pysyy suhteellisen muuttumattomana vuodesta toiseen. Vaihtelua saa kuitenkin aikaan pienin keinoin. Designklassikoita arvostan tosi paljon ja ne tuovat minulle iloa vuosikaudet. En näe miten voisin koskaan kyllästyä niihin.

 

Author

9 Comments

  • Suvi M Reply

   Se on Artekista, mutta siis samaa sarjaa kuin Airamilla. Lasikupu on Airamin.

 1. Artek on kyllä niin tunnistettava ja ajaton merkki. Itse olen sitä vähän karsastanut, kun en tykkää kellastuvasta vaaleasta puusta, kuten koivu. Tykkään kuitenkin Artekin muotoilusta ja pongasin nyt tämän seinähyllyn: https://www.huonekalut.fi/p/774/reb008-kaari-seinahylly-artek , jossa on mielestäni juuri sopivaa jämäkkyyttä. Nykyään suositaan niin kevyitä String-vaihtoehtoja hyllyissä, joten tämä pisti positiivisella tavalla silmään. Sopisi yhteen myös tiikkisen kirjahyllyn kanssa, joka meillä jo on. Meille ei ole säilynyt klassikoita vanhemmiltamme, mutta tarkoitus on itse hankkia ajattomia ja pitkäkestoisia huonekaluja kestävistä materiaaleista. Tunnemuistot vanhoista huonekaluista ovat kyllä varmasti ihania ja huonekaluja varmasti tulee vaalittua ihan eri tavalla, kun niillä on tärkeä historia kannettavanaan.

  • Suvi M Reply

   Artekilla on kyllä niin ajattomia ja kauniita tuotteita, jotka säilyttävät arvonsa. <3 Kaari-seinähylly on upea ja tosiaan hyvä vaihtoehto niin kovin nähdylle String-hyllylle.

    • Suvi M Reply

     Se on Carl Hansen & Sonin ”Wishbone” tuoli, joka tunnetaan myös ”y-tuolina”. 🙂

 2. Itse en tykkää kellastuneesta puusta, joten siksi monet Artekit jäävät hankkimatta. Myös erisävyisten puulajien yhdistelyn koen hankalaksi eikä edes huonekalun klassinen muotoilu saa anteeksi sävyvirheitä ????
  Artekilta meillä musta iso ruokapöytä, se on tämmöisen sisustustaviksen helppo yhdistää ihan kaikkeen.

  • Suvi M Reply

   Jes, musta ja valkoinen ovat siinä mielessä helppoja, että ne voi yhdistää mihin vain ja hyvältä näyttää. 🙂

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.