Luulenpa, että suurin osa meistä tavoittelee kodikkuutta kotia sisustaessaan. Näin todettiin taannoin myös Meillä kotona -tutkimuksessa, jossa 74% vastaajista vastasi sisustuksen tärkeimmiksi ohjenuoriksi kodikkuuden ja viihtymisen. Kodikkuus merkitsee ihmisille kuitenkin erilaisia asioita; toiselle se tarkoittaa pehmoista ja lämmintä sisustusta, kun taas joku toinen saattaa mieltää kodikkaaksi kodin, joka on hyvin graafinen ja moderni. Mutta muodostuuko kodikkuus lopulta ollenkaan siitä tyylistä, mikä kodissa vallitsee tai niistä huonekaluista ja tavaroista, joilla kodin sisustaa?

Meillä on pieni sisustusbloggaajien oma ryhmä Facebookissa, jossa jaamme ajatuksia bloggaamiseen liittyen ja minä heitin ilmoille idean kuukausittain vaihtuvista teemapostauksista. Yhteen aikaan blogeissa kiersivät erilaiset haasteet melko useinkin, mutta nyt sellaisia ei enää pitkään aikaan ole ollut liikkeellä. Siitä sain idean, että keksisimme joka kuukausi vaihtuvan teeman, josta jokainen voisi blogata omasta näkökulmastaan. Lopuksi teeman keksinyt bloggaaja tekee postauksista koosteen omaan blogiinsa. Minä toimin tämän teemahaasteen ensimmäisenä ”emäntänä” ja annoin kesäkuun teema-aiheeksi ”Kodin kotoisin nurkkaus”.

Tähän teemaan tarttui yhteensä 15 bloggaajaa ja ehkä olettekin jo bongailleet näitä postauksia eri blogeista. Minusta oli hauska nähdä kuinka monesta eri näkökulmasta kodikkuutta voi pohtia ja kuinka erilaisia kotoisia nurkkauksia teemahaasteeseen saatiin. Löytyy olohuonetta, makuuhuonetta, keittiötä ja työhuonetta. Ja todella mielenkiintoisia pohdintoja aiheesta.

kodikas_sisustus

Home via Laura -blogin Lauralle kodikkuus on ”tasapainoilua modernin minimalismin ja rennon lämminhenkisyyden välillä, kliinisyyden rikkomista menemättä levottomuuden puolelle”. Beauty of Life -blogin S:lle kodikkuus merkitsee paikkaa, ”jossa on hyvä olla ja siinä tapahtuu hyviä asioita”. Nuapurissa -blogin Marulle keskeneräisyys on yksi osa kodikkuutta ja hän luottaa siihen, että ”aikaa kestävät ratkaisut ja tarpeeseen hankitut tavarat luovat kodikkuuden ympärilleen. Ne on hankittu juuri meille, juuri meitä varten”. Sisustusunelmia -blogin Johanna on pohtinut kodikkuutta paljonkin viime aikoina ja valitsi kotoisammaksi paikaksi ”keskellä taloa olevan alueen, joka kokoaa perheen yhteen ja tämä alue on sellainen, jossa lähes aina ollaan”. Syyskuun kuudes -blogissa kodikkuutta toteutuu ”hyvän hyggen kaipuusta”, joka näkyy kauniissa makuuhuoneessa. Jutta K Oblik -blogista valitsi kotoisammaksi paikaksi heidän oleskelutilansa: ”tuo pieni keskeneräisyys sisustuksen kanssa on juuri se seikka, mikä tekee oman oloni kotoisaksi”, Jutta toteaa. Luumutar-blogin Sanna valitsi kodikkaimmaksi paikaksi keittiön: ”keittiöön saa helposti erilaista tunnelmaa kattauksia vaihtelemalla. Tämä on vaihtelunhaluiselle sisustajalle hyvä paikka totetuttaa itseään. Keittiö ja ruokailutila ovat paikat, missä ehdottomasti eniten ollaan ja missä eniten puuhastellaan”. No Home Without You -blogin Kaisalle ”kodikkuus liittyy tiettyyn suunnittelemattomuuteen” Kaisa tiivistää ja jatkaa ”kenties kodikkuuden tärkeimpänä elementtinä on tuo elämiseen kutsuva sohva, jonka ääressä stressitön ruualla ja juomalla herkuttelu on sallittu”.

Talosta koti -blogin Lyde nimesi viherkasvit ja esineiden tarinat heidän kodin kodikkuuden avaimiksi ja valitsi kodikkaimmaksi nurkkaukseksi työhuoneen: ”Tässäkin nurkkauksessa ympärilläni melkein kaikilla esineillä on aika kiinnostava tausta, aika harva esine on vain tylsästi ostettu kaupasta ja kannettu kotiin”. Saksassa asustavan Ex-minimalist -blogin Riikan kodikkain nurkkaus löytyy olohuoneesta: ”Tämä on paikka, johon voi istahtaa hetkeksi selaamaan penkillä olevaa sisustuskirjaa, jäädä vilttiin kietoutuneena katsomaan elokuvaa tai uppoutua lukemaan romaania”. All You Need Is White -blogista tutun Sadun  kotoisuus huokuu myöskin olohuoneessa:  ”valkoisen valoisasta, korkeasta, vinokattoisesta olohuoneesta isoine ikkunoineen on tullut meille meidän kotimme sydän”. Essi Esmeralda’s -blogista valitsi heidän kotinsa kodikkaimmaksi kohdaksi keittiön niemekkeen: ”siihen kertyy tavaroita, sen äärellä kokataan, syödään, piirrellään ja istuskellaan ja päivän päätteeksi se siivotaan siistiksi, jotta se on aamulla valmiina ottamaan seuraavan päivän tapahtumat vastaan”. Tunnetilat -blogin Karinille kodikkuuteen vaikuttaa ennen kaikkea ihmiset, joten kodikkaimmaksi paikaksi valikoitui olohuone: ”Meidän perheessä olohuone on varsinainen hermokeskus, sillä  taidamme olla varsinaisia sohvaperunoita”. Anniina V:lle kodikas nurkkaus on paikka, jossa on hyvä olla ja heiltä se löytyy olohuoneesta ”se on aamun aloituspaikka kahvikupin ja tabletin kanssa, välillä toimisto läppäri sylissä ja iltaisin rentoutumispaikka tv-sarjojen parissa”. Idis ja interiööri -blogin kodikkain nurkkaus löytyy myös olohuoneesta: ”Siinä sohvalla on nukuttu makoisia päiväunia, tuuditettu lapsia, hoivattu kipeitä karhunpoikasia ja moiskautettu monta pusua.”

Summa summarum: sanoisin, että kaikille kodikkuuteen liittyvät vahvasti tunteet ja muistot. Kodikkain nurkkaus on se paikka, missä on hyvä olla. Kodikkuus syntyy tunteista, ei niinkään tavaroista ja huonekaluista, joilla koti on sisustettu. Toki sisustusvalinnoilla on mahdollista lisätä kodikasta ilmettä, mutta lopulta kodikkuuden luo se tunne, jonka tilaan assosioi. 

Meidän kodin kotoisin nurkkaus

Samoilla perusteilla minäkin valitsin meidän kodin kotoisimman nurkkauksen: se paikka, jossa on hyvä olla ja mihin usein kokoonnumme koko perheen kesken. Valitsin makuuhuoneen, mutta miellän myös meidän olohuoneen kodin sydämeksi. Tietysti koko koti tuntuu hyvin kotoisalta, mutta jos yksi paikka pitää valita, niin se on makuuhuone. Seuraavaan kuvakavalkaardiin valitsin sellaisia makuuhuonekuvia vuosien varrelta, jotka minusta ilmentävät kodikkuutta. Viimeisin kuva on tältä aamulta.

aurinkomakkarissa

IMG_9332

paivaunet

puhallettu_kynttila

balmuir_linen_sheets

jielde_valo

petaus_mh

nakyma_mh

iittalaIMG_9984

IMG_1647

petaamaton_sanky

balmuirin_lakanoissa

linumin_paivapeite

iittala_isseymiyake12

pikkuiset_makkarissa

marimekko_cups

mh_ovella

suvi_m

makkari

marimekko_kevat3

Kodikas sisustus

Makuuhuone tuntuu erityisen kodikkaalta, sillä sinne käperrymme usein koko perheen kesken katsomaan tv:tä, iltaisin syömme siellä Mankun kanssa iltapalaa (kyllä, meillä saa syödä sängyssä ja sohvallakin) ja useinmiten kirjoitan blogiakin makkarissa peiton alla. Minua ei haittaa jos sänky on petaamatta, sillä minusta petaamaton sänkykin voi näyttää kauniilta ja etenkin kotoisalta. Ja silloin kun petaan sängyn, tykkään rennosta ilmeestä. Nautin myös näkymästä, joka avautuu kun olohuoneen sohvalla istuskellessa kääntää katseen makuuhuoneeseen päin.

Myös valolla on suuri merkitys kodikkuuden aistimisessa. Ihailen valon ja varjon leikkiä valoisaan vuodenaikaan ja pimeään aikaan valaisimet luovat lämpöistä tunnelmaa.

Minulle kodikkuus on tietynlaista huolettomuutta. Ei tarvitse nipottaa jokaisesta leivänmurusta tai ajelehtivasta kahvikupista, vaan kotona saa olla rennosti ja hipsiä sen kahvikupin kanssa vaikka peiton alle. Pehmoinen sänky kutsuu rentoutumaan ja lepäämään. Yöllä lapset saavat hiipiä viereen jos siltä tuntuu.

Kurkkaa muut ”Kodin kotoisiin nurkkaus” teeman postaukset

Linkitän tähän loppuu vielä muiden bloggareiden teemapostaukset tästä aiheesta. Käykäähän lukemassa tarkemmin ja ihastelemassa kotoisia kuvia:

Home via Laura: ”Sisustusteema: Kodin kotoisin nurkkaus (ennen ja jälkeen -kuvin)”

Beauty of life: ”Viiniä ja kodin kotoisin nurkkaus”

Nuapurissa: ”Kodikas koti”

Sisustusunelmia: ”Kodin kotoisin nurkkaus”

Syyskuun kuudes: ”Sisustusteema: kodin kodikkain nurkka”

Oblik: ”Meidän kodin kotoisin nurkkaus”

Luumutar: ”Kodin kotoisin nurkkaus”

No Home Without You:THE COZIEST CORNER OF OUR HOME”

Talosta koti: ”Kodikkain nurkkaus meillä?”

Ex-minimalistin tunnustuksia: ”Meidän kodin kotoisin nurkkaus”

All You Need Is White: ”Kotimme kotoisin nurkkaus”

Esmeralda’s: ”Ajatuksia kodikkuudesta”

Tunnetilat: ”Meidän kodin kotoisin nurkkaus”

Anniina V blog: ”Sisustusteema – kodin kotoisin nurkkaus”

Idis ja interiööri: ”Sisustusteema: kotimme kotoisin nurkka”

 

Author

19 Comments

 1. No huh minkä työn olet tehnyt tämän postauksen eteen! Niinhän se on että tunne on se mikä kodista välittyy, jos välittyy. Muistisairaillekin tunne on aina tosi, vaikka se olisi kuinka outo. Kodikkaat kodit ovat tunteella rakennettuja, niin se vain on.

  • suvi m Reply

   Kyllähän tämän postauksen parissa tovi jos toinen vierähti. 🙂

   Kyllä, tunteet ovat hyvin vahvasti läsnä kodissa, eikä ne tunneseikat ulkopuolisille avaudu. Ulkopuolisen on helppo arvostella toisen tekemiä sisustusratkaisuja, kun ei välttämättä tiedä kaikkea mikä siellä taustalla on…

 2. Ihana kooste, kiitos emännälle! 🙂 Teidän makkarissa on ihanasti erilaisia ilmeitä ehtinyt olla, tykkään myös tuosta että makuuhuone kutsuvasti näkyy ovista myös olohuoneeseen. Meillä piti olla vähän samaan tyyliin makuuhuone alakerrassa, pariovilla erotettuna olkkarista, mutta tästä samaisesta huoneesta tulikin sitten postauksessakin nähty työhuone 🙂

  • suvi m Reply

   Kiva, että lähdit tähän mukaan! 🙂

   Olen kyllä tykännyt tästä ratkaisusta, että makkari avautuu pariovilla olohuoneeseen.

 3. Onpa hieno kooste, ja totta puhut valon ja varjon leikkiä on mahtava katsoa, se muuttaa sisustusta päivän ja vuoden aikana. Ihana katsoa kuinka teidän makuuhuone on vaihtanut ilmettään vuosien aikana.

  • suvi m Reply

   Kiva, että sinäkin vastasit tähän teemahaasteeseen! 🙂

   Varsinkin pitkän pimeän ajan jälkeen on tosi ihanaa katsoa miten valo alkaa vallata kotia. <3

 4. Kiva haaste!

  Minä myös tunnelmoin juurikin valoilla. Eri vuodenaikoina on niin erilainen tunnelma ja jokaisessa jotain hyvää.

  Eli valaistus on tärkeä tunnelmanluoja.

  Tuo teidän makuuhuoneen seinä on ihana! Minulla on petroolia keittiössä. Sekin tosi kiva.

  • suvi m Reply

   Kyllä, valaistus on niin tärkeä tunnelmanluoja! 🙂

   Me maalattiin koko makkari tuolla petroolilla. Ollaan kyllä tykätty. Mutta nyt kun katson kuvia vanhasta, vaaleasta ilmeestä, niin tykkään siitäkin kyllä edelleen. Mies vaan sanoi ettei tätä makkaria maalata ainakaan viiteen vuoteen…. ;D Onneksi en sentään vielä ole kyllästynyt tummaan makkariin.

  • suvi m Reply

   No, tuleehan näitä teemahaasteita vielä… 😉 Ja sieltä teidän uudesta kodista on sitten varmasti tosi kiva postailla. 🙂 Tsemppiä loppuremonttiin!

 5. Tämä oli todella kiva haaste, jota oli mukava seurata eri blogeissa! Itsekin aiheesta muutaman sanan juuri blogiin laitoin ja mielenkiinnolla odotan, millaisia haasteita porukkanne seuraavaksi keksii! 🙂

 6. Pingback: Kodin toimivin ratkaisu - Meillä Kotona -blogit

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.