Saan melko usein kysymyksiä valokuvaamiseen ja kuvauskalustooni liittyen. Siksi päätin tehdä siitä ihan oman postauksen ja kyselinkin teiltä lisäkysymyksiä jo aiemmin – kiitos niistä! Valokuvausinnostukseni syttyi bloggaamisen myötä ja on kai tässä vuosien varrella tullut opittuakin jotain, vaikka minusta tuntuukin siltä, että en teknisesti tiedä valokuvaamisesta juuri mitään. Säädän asetuksia oman silmän mukaan, enkä aina osaa puhua asioista oikeilla termeillä. Niinpä tämän postauksen ideana on kertoa teille kuinka kuvaan ja mitä kalustoa käytän, ei sen tarkemmin ohjeistaa ketään. Tietysti on kiva jos saatte tästä vinkkejä tai jos osaatte puolestanne neuvoa minua jossakin jutussa.
Aloitin tämän postauksen tekemisen niin, että asettelin kameran jalustani eteisen puolelle ja otin samasta kohtaa kuvia käyttäen jokaista objektiiviani. Näin näette kuinka laaja-alaisia kuvia milläkin objektiivilla saa. Kameran asetuksia (1/25 F4.0 ISO800) en muuttanut objektiivien vaihdon välissä. Kamerani on Canon 5D Mark II ja hankin sen kolmisen vuotta sitten. Nämä ensimmäiset kuvat jouduin ottamaan iPadilla, joten pahoittelen kuvan huonoa laatua. Muulla tavoin en voi kamerastani tai objektiiveistani ottaa kuvaa.
Kamerajalustani on Manfrotto-merkkinen ja olen ollut siihen todella tyytyväinen. Ensimmäinen kamerajalustani meni aika nopeasti rikki ja siksi päätin hankkia tukevan jalustan, jossa ei olisi hauraita muoviosia. Tämä jalusta on nyt kestänyt käytössäni kolme vuotta. Täytyy kyllä myöntää, että käytän jalustaa melko harvoin. Minun tapani kuvata on sellainen, että saatan vaihdella kuvakulmaa ihan muutamilla senteillä vain ja siksi koen, että jalustan jatkuva säätäminen olisi liian työlästä. Ehkä sellainen yksijalkainen jalusta, josta saisi vain sopivasti tukea, olisi hyvä minulle…
Objektiiveja minulta löytyy yhteensä viisi kappaletta. Kameran mukana tuli Canon EF 24-105 mm zoom-objektiivi ja perus 50 mm objektiivi minulla oli jo ennestään vanhassa Canonissani. Sittemmin hankin vielä 50 mm macro-objektiivin, 35 mm Sigman sekä Tamronin zoomin 70-300 mm.
Eli kun olin asettanut kameran paikoilleen eteiseen aloin ottaa kuvia samasta kohdasta eri objektiiveilla. Alla olevista kuvista näette kuinka laaja-alaisia kuvia milläkin objetiivilla saa. Zoom-objektiivien kuvat otin ilman, että zoomasin yhtään. Näitä seuraavia kuvia ei myöskään ole käsitelty kuvankäsittelyohjelmalla ollenkaan, ellei erikseen mainittu.
Canon Compact Macro 50 mm:
Kuvaan ehdottomasti eniten 50 mm macrolinssilläni. Minusta 50 mm objektiiveilla tulee parhaimmat kuvat, sillä jäljitteleehän tuo 50 mm kuvalaajuus ihmissilmän luontaista näkökenttää. Tässä objektiivissa on vain se vika, että se ei aina meinaa tarkentaa, vaan tarkennus junnaa edes takaisin. Se korjaantuu yleensä tarkennuspistettä vaihtamalla.
Tamron 70-300 mm:
Tamronin 70-300 mm objektiivin innostuin hankkimaan siksi, että vanhassa kamerassani minulla oli vastaavanlainen objektiivi ja pidin siitä millaisia lähikuvia sillä saa. Yllä oleva kuva ei anna tuolle objektiiville oikeutta, sillä tarkennuspiste on vähän missä sattuu (vai unohtuiko se kokonaan määritellä), eikä tämä objektiivi ole minusta parhaimmillaan tällaisessa kuvakulmassa. Mutta tässäpä yksi esimerkkikuva, jonka olen tällä objetiivilla ottanut:
Olen oikeastaan löytänyt tämän Tamronin objetiivin uudestaan, kun eräs lukijani kyseli siitä minulta sähköpostissa. Sillä ei sisällä saa kovin laajoja kuvia otettua, mutta varsinkin tällaisiin lähikuviin se sopii minusta hyvin. Se tuo ihan erilaista syvyyttä kuviin verrattuna siihen, että ottaisin samanlaisen kuvan jollain toisella objektiivillani.
Sigma 35 mm:
Sigman 35 mm objektiivin ostin viime keväänä, kun halusin hankkia 50 mm:stä objektiivia laajemman kuvakulman antavan objektiivin. 35 mm:stä olin kuullut paljon hyvää muilta bloggareilta ja voinkin sanoa, että se on ollut oikein hyvä hankinta. Käytän tätä silloin, kun haluan ottaa laajempia yleiskuvia kotoamme.
Canon EF 24-105 mm:
Canonin 24-105 mm zoom-objektiivi tuli kameran mukana. Käytän sitä yleensä ulkokuvissa sekä erilaisissa tilaisuuksissa (esim. lasten juhlissa), kun kuvaustilanteet vaihtelevat. Tämän objektiivin huonoja puolia ovat se, että se tummentaa kuvan reunoja silloin tällöin (eli vinjetoi) ja se saattaa myös pyöristää kuvaa varsinkin zoomia käytettäessä (tuollekin ominaisuudelle on varmaan olemassa jokin tekninen termi, ”lens correction” korjaa sen Photoshopissa…). Molemmat epäkohdat saa kyllä korjattua kuvankäsittelyllä. Eli yllä olevan kuvan korjasin Photoshopissa seuraavanlaiseksi:
Canon 50 mm:
Canonin 50 mm objektiivi oli ensimmäinen irrallinen objektiivi, jonka hankin jo ensimmäiseen järjestelmäkameraani. Onneksi se sopii myös nykyiseen 5D Markiini. Tämä onkin oikein hyvä perusobjektiivi, mutta jostain syystä käytän enemmän sitä 50 mm macroa. Mitään selkeää eroa en kyllä noiden kahden välillä omassa käytössäni huomaa.
Minulla on myös lisäsalama, jota en käytä juuri ollenkaan. Minusta salama antaa aina kalsean valon kuviin, vaikka ohjaisikin se osoittamaan kohti kattoa ja näin hajoittamaan lisävaloa. Myönnän kyllä, että en ole tarpeeksi perehtynytkään salamani asetuksiin. Jos kuvaan pimeällä, suurennan ISO-arvoa ja teen loput säädöt kuvankäsittelyssä.
Kuvaan aina RAW-formaatilla, sillä se mahdollistaa kuvankäsittelyn paljon monipuolisemmin. Olen niin hätäinen, että joskus kuvatilanteessa saattaa jokin asetus olla vähän vinksallaan, eikä kaikkia seikkoja huomaa ennen kuin on siirtänyt kuvat koneelle. RAW-kuvissa pienet epäkohdat on paljon helpompi muokata. Kuvankäsittelyyn käytän Photoshopia, mutta se aihe vaatii kyllä oman postauksensa.
Olen ollut todella tyytyväinen kameraani ja kuvieni laatu parani huomattavasti sen hankittuani. Valaistus on kuitenkin tärkeintä kuvan onnistumisen kannata. Paras kuva syntyy luonnonvalossa kylpevässä tilassa (ei kuitenkaan suorassa auringonpaisteessa). Tähän vuodenaikaan valokuvaaminen on ollut erittäin haasteellista, sillä valoisaa aikaa on niin vähän – tai se vähäinenkin päivänvalo on tullut sään takia harmaan pilviverhon läpi. Se kyllä lisää bloggaajan stressiä. 😉
Ongelmia on aiheuttanut myös kahden sävyinen valo, sillä ulkoa tuleva valo on vähän sinertävää, kun taas valaisimien valo on (meillä) lämpimän sävyistä. Jos haluan pitää kuvassa valaisinta päällä, tulee kuvaan väistämättä eri sävyisiä valoja. Onneksi päivät pitenevät koko ajan ja kohta tuo ongelma väistyy.
Kamerani järeä koko on ainoa miinuspuoli, jonka kamerastani keksin. Siksi kameraa tulee harvemmin otettua mukaan. Olenkin miettinyt toisen pienemmän kameran hankkimista. Olympuksen kameroista olen kuullut paljon hyvää ja sellainen olisikin varmasti oiva kakkoskamera…
—
Translation: A few words on my camera equipment and photoshopping. Only in Finnish this time, sorry.
42 Comments
Kiitos, tämä oli tosi mielenkiintoinen postaus! Pisti todella miettimään omaa kalustoa ja valokuvauksen opiskelua. Kuvista näkyy hyvin eri objektiivien erot.
Kiva jos tämä kiinnosti ja herätti ajatuksia! 🙂
olisi kiva saada postaus Photoshopista
Jep, pitää yrittää väsätä sellainen jossain vaiheessa…Ehkä kätevintä olisi tehdä video… 🙂
Hieno juttu ja oikein selventävä. Kiitos. 🙂
Mukava kuulla! 🙂
Kiitos Suvi oikein valaisevasta postauksesta. Nuo objektiivit kun ovat niin hepreaa meikäläiselle, kuvista näkee hyvin että mitä eroja niissä on…
Niinpä. Minullekin ne olivat ihan hepreaa aluksi. 😀
Näitä on aina niin kiva lukea ja aina saa vinkkejä omiin kuvailuihin, jokaisella on kuitenkin ne omat tavat. Mun lemppari on myös 50 mm kiinteä tuohon samaan Canonin täyskennoiseen, mutta jos ei ole täyskennoinen sitä vastaava näkymä tulee 30-35 mm linssillä. Mutta täytyy myöntää, että Olympuksen minijärkkärit ovat vieneet sydämeni ja tuleekin enimmäkseen kuvattua niillä, suosikkilinssi niissä kiinteä 45 mm.
Aivan, jokaisella on omat tavat ja sitten kun lukee miten joku toinen tekee, voi saada vinkkejä ja uutta intoa valokuvaukseen. 🙂 Unohdin mainita tuosta täyskennoisuudesta, mutta onneksi se nousi esiin täällä kommenteissa. Ehkä meillekin vielä kotiutuu Olympuksen minijärkkäri…
Hyvä ja havainnollistava postaus! Kiitos. Onpa monenlaista objektiivia sulla. Mäkin näin uuden vuoden alussa haaveilen uudesta objektiivista, vähän laajakulmaisemmasta ja mahdollisesti zoomausominaisuudella…
Onpa kiva kuulla! 🙂 Minun objektiivikokoelma alkaa varmaankin olla tässä. En kaipaile ainakaan tällä hetkellä uusia ominaisuuksia. Sen sijaan toinen, pienempi kakkoskamera pitää kyllä hankkia. Ei ole kiva kun reissuilta (pieniltäkin sellaisilta) ei jaksa ottaa kuvia, kun kameran raahaaminen on niin työlästä.
Meille muutti vastikää Olympuksen OMD EM5 -pikkujärkkäri ja se vaikuttaa todella pätevälle niin koon kuin laadunkin puolesta 🙂 Rajalassa on pakettitarjous tuosta kamerasta.
Onpa hyvä kuulla! Pitää tsekata nuo Rajalan tarjoukset. Kiitos vinkistä! 🙂
Kiitos! Hyvä postaus ja selvensi asioita näin aloittelijalle. Haastava maailma ja vaatii perehtymistä! Sinulla on aina hyviä kuvia blogissasi.
Voi kiitos kivoista sanoistasi! 🙂 Ja on ilo kuulla jos tästä oli apua. En kuitenkaan osaa oikein neuvoa tai antaa sen kummempia ohjeita – helpompi on vain kuvailla miten itse tekee.
Tämä oli kiva ja hyödyllinen postaus :). Alankohan olla jo harvinaisuus (sisustus)blogimaailmassa, kun minulla on käytössäni vain halpa perus pokkari :D. Haaveissa on kyllä järkkärin hankinta, mutta siihen asiaan täytyisi paneutua kunnolla, sillä tarjontaa ja vaihtoehtoja on aivan liikaa :).
Kamerat ovat kehittyneet niin paljon, että varmaan jo pokkareillakin saa kelpokuvia. Hankin alunperin järkkärin siksi, että sen avulla saa syväterävyyttä eri tavalla kuviin (niin että osa kuvasta jää sumeammaksi ja tarkennuspisteen voi valita itse). Sitten hurahdin ihan järkkäreiden maailmaan, kun huomasin miten suuri ero kuvien välillä oli verrattuna vanhaan kameraani.
Kiitos tosi hyödyllisestä postauksesta! Kuvasi ovat aina todella laadukkaita ja itse olen valokuvaamisen suhteen vielä aivan lapsenkengissä, joten tällaisista vinkeistä on valtavasti hyötyä. Kuvankäsittelystä olisi tosiaan vielä kiva saada oma postaus, josta voi ammentaa taas lisää hyviä vinkkejä!
Voi että, kiitos! 🙂 Yritän kehitellä kuvankäsittelystä vielä oman postauksen videon muodossa. 🙂
Sain juuri joululahjaksi Olympus Pen E-PL7. Tykkään ihan hirveästi, mutta mun Canon onkin huomattavan paljon huonompi kuin tuo sinun. Yritin jossain vaiheessa harjoitella Rillan ohjeiden mukaan kuvausta, ja tajusin, ettei mun kameralla ja objektiiveilla, joita on neljä erilaista, pysty moiseen. No, nyt käytän tuota minijärkkäriä ja varmaan siihen ennen pitkää jonkun lisäobjektiivinkin hommaan.:) Mielenkiintoinen postaus!
Olympuksen kameroista olen kuullut paljon hyvää. Sellainen olisi kyllä kiva saada kakkoskameraksi. En uako, että tulen kuitenkaan luopumaan Canonista, kun objektiivejakin on hankittu niin monta. Pitääpäs minunkin kurkata ne Rillan ohjeet jostain – aina on mielenkiintoista saada tietää miten toiset kuvaavat. 🙂
Hanki 5D:n kaveriksi 100D, joka mahtuu hyvin (reilun kokoiseen) käsilaukkuun. Meillä on nuo rungot, ja monta muutakin Canonin runkoa ja tsiljoona objektiivia. Minä käytän nykyisin pelkästään tuota 100D runkoa ja yhtä ns.normiobjektiivia ja yhtä teleobjektiivia. Koko paketti on niin pieni, että kulkee käsilaukussa ja monessa menossa mukana.
Kiitti vinkistä! 🙂 Canonin tuoteperheessä olisi kyllä järkevä pysyä, että objektiiveja voisi käyttää molemmissa.
Kiitos objektiivien vertailusta, kiva postaus! Sitä vaan jäin miettimään, että onko siinä joku juttu, miksi käytit ISO800 ja 1/25? Minä laitan yleensä aina kun kuvaan jalustan kanssa, niin ISOn mahdollisimman pieneksi, ISO100, jotta kuviin ei tulisi kohinaa. Ja kun on jalusta, niin venytän valotusajan pidemmäksi, vaikka 1/3 s. (En tiedä, onko se hyvä vai huono. Mietin siis että pitäisikö sittenkin kuvata suuremmalla isolla ja nopeammalla valotusajalla?) Minulla on tosi perusmallin runko (Canon1100d), ja se tuottaa tosi paljon kohinaa jo ISO800:lla. Jos halusin saada kohinattomia kuvia, en pystynyt kuvaamaan illalla kotona ilman jalustaa (enkä siten myöskään leikkiviä lapsia, koska valotusaika olisi pitänyt saada lyhyeksi. Mutta nyt kun asensin Lightroomin, niin tuntuu kuin taivas olisi auennut, sillä pystyn vaimentamaan kohinan! Jesjes!! Photaria en uskaltanut alkaa kokeilla, ajattelin sen olevan kovin hankala..
Täyskennoisessa kamerassa ei sitä kohinaa tule samalla tavoin, joten ISO:a voi nostaa huolettomimmin. Nuo asetukset ovat ne, joilla usein kuvaan ilman jalustaa ja siksi annoin olla ne. Nopsaan vain räpsin kuvat. Toki olisin voinut nyt muuttaa asetuksia enemmän, kun käytin jalustaa. Jos on valoisampi sää, niin silloin säädän ISO:a alemmaksi, mutta nyt on ollut niin harmaata, että tuo 800 on ollut ihan ok päivällä. Iltakuvissa olen säätänyt sen jonnekin 2000 kieppeille. 🙂
Lightroomia pitäisi minunkin kokeilla…
Yksi hyvä lisähuomio olisi, että eikös Mark 2 ole täyden kennon runko? Se vaikuttaa siihen, miten kuvien laajuus eri objektiiveilla näkyy. Kroppikennoisessa kamerassa, kuten suurin osa kuluttajahintaisia runkoja on, samat objektiivit tuottavat tiiviimmän kuvan. Esimerkiksi 50-millinen on kroppirungossa jo yleiskuviin monissa asunnoissa ihan liian tiukka. Kennon erossa on vastaus myös Katrin ylempään kommenttiin; täydenkoon kenno kestää kohinaa paremmin.
Mukavaa uutta viikkoa!
Jep, totta. Unohdin sen mainita tuossa tekstissä. 🙂
Hyödyllinen postaus. Eka pikkujärkkäri Olympus PL5 hankittu Stockan alesta (oli muuten hurjan halpa 2994) ja nyt alkaa armoton kuvauksen opiskelu. Itsellä kaikki mihin liittyy numeroita, aiheuttaa vaan ahdistusta ja siksi kuvausoppaiden lukeminen on tosi tuskaista. Kittiobjektiivin lisäksi pitäisi kuitenkin hankkia ehdottomasti uusi parempi objektiivi. Mutta koska niiden hinnat on aikamoisia, niin luulenpa opettelevani ensin käyttämään kameran kaikkia ominaisuuksia.
Objektiiveja olen minäkin hankkinut pikkuhiljaa. Uuden kameran tai objektiivin myötä saa kyllä aina niin paljon uutta intoa valokuvaukseen! 🙂
Hei, kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Kuulostaa hyvin samalta kuin oma kuvaaminen 🙂 Ei jaksa säheltää jalustan kanssa, salama ei houkuttele… Yksi juttu jäi mietityttämään. Et maininnut mitään eri objektiivien aukkojen koosta, esim. noiden kahden 50 mm objektiivin kohdalla eron luulisi tulevan siitä, kuinka kapean syväterävyysalueen objektiivi mahdollistaa. Ainakin omassa kuvaamisessa tulee usein käytettyä minijärkkäriin yhtä ja samaa kiinteää 30 mm objektiivia (vastaa n. 50 mm), mutta variaatiota saa valitsemalla ensin haluamansa aukon (esim. 2.8 vs. 8 kuvasta tulee hyvin erilainen) ja sitten säätämällä valotusajan ja ISO:n kyseiselle aukolle sopivaksi.
Jep, syväterävyys onkin sitten oma stoorinsa, enkä koe olevani niin asiantunteva että voisin siitä jotenkin järkevästi kirjoittaa. 🙂 Säädän sen aina tilanteen mukaan, riippuen siitä millaisia kuvia haluan. Tosi harvoin käytän alle 4:n aukkoa vaikka objektiivi sen mahdollistaisikin.
Mielenkiintoista luettavaa, kiitokset! Sisustusbloggareiden valokuvausaiheisia kirjoituksia on aina mukava lukea, koska mistään valokuvausoppaasta en ole löytänyt vinkkejä interiöörien kuvaamiseen. Maisemakuvaus on oma lajinsa ja ihmisten kuvaus sisällä toinen, mutta mitenkäs kun haluaa kuvata ”maisemia sisällä” 🙂 Siksi luen aina näitä juttuja ahmien.
Minäkin lukisin mielelläni myös kuvien käsittelystä. Itse käytän GIMP:iä. Lightroomiin petyin pahasti (tai sitten en osannut käyttää), mutta ei sillä mielestäni pystynyt tekemään läheskään kaikkia temppuja mitä pitäisi.
Kyllä. Valokuvauksessa on niin monia tapoja tehdä sama asia. Olen seurannut mielenkiinnolla ammattivalokuvaajien työtä ja juuri viime viikolla eräskin neuvoi minua kuvakulmien suhteen. Mutta itse olen sitä mieltä, että parhaan ohjeen antaa omaa silmä ja siihen luotan. Ihan sama mitä jotkin säännöt sanovat tai miten ”kuuluisi” tehdä. 🙂
Hei,
Kiitos, olipas hyvä ja haivainnollistava blogikirjoitus. Tähän pitää joskus sitten palata kun haaveilen uudesta objektiivista. Haluaisin puutarhakuvia varten sellaisen että taustan saa ”sameaksi” mutta silti laaja kuva ei eli ihan mitään lähikuvia.
Puutarhablogini lisäksi aloitin raksablogin ja rakentamiseen liittyen etsin raksa-blogeja ja infoa (kiitos paljon sinunkin blogissa olen tämän tästä vieraillut) ja päädyin tekemään sivuston ”suomalaiset rakennusblogit”.
Linkkikista löytyy osoitteessa: http://koti7.blogspot.fi/p/suomalaisia-rakennusblogeja.html
Tervetuloa lisäämään blogisi listalle, toivotattavasti saadaan mahdollisimman kattava lista josta lukijoiden/rakentajien on helppo löytää eri blogit.
Valoisaa talvea,
Yst. T Karolina
Kiva jos tästä oli apua! Järkkärikameroilla saa säädettyä tuota syväterävyyttä juuri kuvailemallasi tavalla. Eli valitset tarkennuspisteen siihen kohtaan, jonka haluat olevan tarkka jolloin tausta jää sumeaksi. Tällöin aukon tulee olla ehkä jotain 4.
Onnea uudelle sivustolle! Pitääpä käydä kurkkaamassa. 🙂
Kiitos, tosi selkeä kirjoitus ja katsaus sun objektiivien maailmaan. Nimim. haaveena valokuvauksen opettelu. Täytyy sanoa, että sisustuskuvat ovat ihan oma juttu, koska moni ns. ammattivalokuvaajakaan ei osaa sellaisia ottaa. Olispa niin kiva osata valokuvata:)
Sisustuskuvissa tarvitsee minusta niin paljon omaa silmää sen suhteen, että miten huone tai asetelma näyttää hyvältä. Pelkät yleiskuvat eivät silloin tuo samaa lopputulosta vaikka kuva teknisesti olisikin laadukas. Valokuvaaminen on niin kivaa! 🙂
Aivan mahtavan hyvä postaus. KIITOS!
Onpa mukava kuulla! 🙂
Kiitos hyvästä postauksesta! Ihailen aina sinun hyviä kuvia, mutta myös taitavaa kuvakulmaa ja stailausta, sillä osaat asetella kuvien esineet ”oikeisiin” paikkoihin.
Voi kiitos positiivisesta palautteesta! 🙂 Ei ne kuvat aina ihan nappiin mene, mutta joskus sekaan sattuu sellaisiakin kuvia, joista itsekin innostuu.