Kaupallinen yhteistyö: Bo LKV & Asennemedia

Haaveilimme kesämökistä pitkään ja nyt kun tuo haave on toteutunut, huomaa että ajatukset asumisesta ovat muuttuneet jonkin verran. Nyt meillä on kaksi omakotitaloa ja pihaa huollettavana. Käykö se raskaaksi? Olemmeko koskaan ajatelleet muuttaa pienempään kotiin? Kieltämättä eri vaihtoehtoja on tullut punnittua viime aikoina…

Mökki ”Villa Fregatti”
Koti ”Valkoinen Harmaja”

En voi sanoa, että olisin mikään viherpeukalo, mutta nautin valtavasti kauniista pihapiireistä ja upeista kukkasista. Tykkään myös pihatöistä pienissä määrin, mutta tärkeää on kuitenkin pihan helppohoitoisuus. Nyt meillä on tosiaan kaksi pihaa hoidettavana, mutta periaatteet sekä kotona että mökillä ovat pääosin samat: helppohoitoisuus ja kodikas piha modernin arkkitehtuurin vastapainoksi.

Sain kutsun tulla vieraaksi Bo LKV:n Bo Living -podcastiin keskustelemaan pihajutuista, mökkeilystä ja kahden kodin sisustamisesta (linkki jaksoon). Keskustelun lomassa aihepiiri laajeni myös jopa ajatuksiin kodin myymisestä ja ajattelinkin avata ajatuksiani näistä aiheista myös täällä blogissa.

Villa Fregatin pihapiiri on vielä jonkin verran keskeneräinen. Viime kesänä kylvimme mökin ympärille nurmikkoa. Tämä oli etenkin Mankun toive – itse olisin voinut laittaa kunttaa (metsänpohjaa) koko pihan täyteen. Toivoisin, että mökillä säilyisi mahdollisimman luonnonmukainen ilme ja valtaosa tontista jäikin luonnontilaan. Mökin ympärillä kuitenkin myllättiin maata sen verran, että jotenkin se oli siistittävä. Nurmikko on kyllä kiva vaihtoehto oleskelun kannalta, sillä nurmikolla voi pelata pelejä tai sinne voi laittaa oleskelupaikkoja tarpeen mukaan.

Jätimme nurmikon sekaan kasvamaan kaisloja ja muita kasveja, joita tontilla luonnostaan kasvoi ja ne yhdistävätkin kivasti nurmiosuuden luonnontilaiseen osuuteen pihapiirissä. Myös suurimmat kivet saivat jäädä. Mitään istutuksia emme ole vielä mökille laittaneet, mutta voisin kuvitella, että sinne sopisi kivasti erilaiset hedelmäpuut ja marjapensaat.

Pidän eniten runsaista, vanhanaikaisista puutarhoista. Minusta sellainen olisi upea moderninkin talon vastapainoksi; tuomaan kodikkuutta ja kerroksellisuutta. Puutarhan kasvaminen loistoonsa kestää toki aika monta vuotta. Olen kuitenkin valinnut kasvit ja puut kotipihalle nimenomaan perinteisen tyylin mukaan sen sijaan että tavoittelisin esim. modernin japanilaista puutarhaa.

Runsas perinteikäs piha toisi kaunista kontrastia modernille arkkitehtuurille

Rakensimme kotitalomme, Valkoisen Harmajan, vuonna 2010-2011 ja pihan rakennus alkoi sen jälkeen. Pihamme alkaa nyt siis olla kymmenisen vuotta vanha. Kotipihalle olemme istuttaneet monia perinteisiä puita ja kasveja, kuten omena- ja päärynäpuita, viinimarjapensaita, syreeneitä ja vaahteran. No, pihalla on toki myös pari tuijaa, jotka tuntuvat nykyisin olevan vakiovaruste modernien omakotitalojen pihalla. Puut ja pensaat ovat kasvaneet kyllä ihan kivasti ja pihan hoitamiseen riittää oikeastaan nurmikonleikkuu sekä rikkaruohojen kitkeminen (ja niitä kyllä sitten riittääkin!).

Kotipihalle olemme istuttaneet monia perinteisiä puita ja kasveja

Viime kesänä mietin monesti, että kotimme pihapiiri alkaa kesäaikaan käydä aika turhaksi, koska vietämme mökillä niin paljon aikaa kuin mahdollista. Mökin myötä myös asumiskustannukset ovat tietysti kasvaneet, sillä onhan meillä nyt laina niin talosta kuin mökistäkin. Täytyy myöntää, että pikkuhiljaa onkin alkanut houkuttaa ajatus pienemmästä asuntolainasta, kompaktimmasta asumisesta sekä vähemmästä pihanhoidosta. Mökistä luopuminen ei ole käynyt mielessäkään, mutta ajatuksella talon myymisestä olemme kyllä leikitelleet.

Ajatus pienemmästä asuntolainasta ja kompaktimmasta pihattomasta asumisesta on alkanut houkutella

Alamme myös siirtyä erilaiseen elämäntilanteeseen lasten kasvaessa teini-ikään. Kun etsimme tonttia reilu kymmenen vuotta sitten, oli tärkein kriteerimme se, että rakentaisimme talon viihtyisälle omakotitaloalueelle, jossa lapsille olisi kavereita naapurissa. Nyt toiveet asuinalueesta alkavat olla aika erilaiset: mökin vastapainoksi voisimme asua vaikka kaupungin ytimessä tai sitten jossain etäämmällä pienemmässä omakotitalossa (jossa olisi se metsäinen piha).

Onneksi lapset asuvat vielä siipiemme suojissa monta vuotta ja tilaa tarvitaan kyllä varmasti vielä sittenkin, kun he lentävät pesästä. On vaikeaa tietää, milloin olisi oikea aika miettiä asumiskuviot uudestaan ja osaisiko sitä ennakoida tulevia asumistarpeita. Selvää on kuitenkin se, että tulemme luopumaan tästä talosta jossain vaiheessa, sillä mökkielämä houkuttelee niin vahvasti.

Kuuntele lisää ajatuksistani liittyen pihapiiriin sekä kodin ja mökin sisustamiseeen Bo Livingin uusimmasta jaksosta nimeltään Mökit, pihat, puutarhat – näistä haaveillaan vuonna 2021. Jännityksellä kuuntelen itsekin, mitä siellä tulikaan höpöteltyä…

Bo Living -podcastissa tutut vaikuttajat jakavat omia kokemuksiaan asumisesta ja asuntokaupasta. Ehkä oletkin jo kuullut jakson, jossa vieraili Hanna Sumari keskustelemassa kotihäpeästä tai Modernisti Kodikas -blogin Kerttu juttelemassa eri uuden ja vanhan kodin asumisen eroista yhdessä Avotakan päätoimittajan Kari-Otso Nevaluoman kanssa? Kiinnostava jakso on myös se, jossa Maru Hautala vieraili keskustelemassa siitä milloin on oikea aika myydä asunto. Podcastista saa konkreettisia vinkkejä asunnon ostamiseen, myymiseen, remontoimiseen ja sisustamiseen. Juontajina ovat Bo LKV:n asumisen asiantuntijat Ronny Roslöf ja Saija Palin.

Oletko sinä pohtinut muutosta asumiseen elämäntilanteen muuttuessa, esim. lasten kasvaessa?

Author

4 Comments

  1. Itse asiassa juu. Varasimme juuri naapuritontin! Ajatuksena asuntolainan pienentäminen, jospa saisimme nykyisestä kodistamme (rakennusvuosi 2014) pienen pompun ja pitäisimme kulut ja neliöt kurissa uudessa projektissamme, niin voisimme saada velkataakkaa pienemmäksi. Myös tarpeet ovat hieman muuttuneet. Piha on sopiva, kun sinne mahtuu trampoliini ja pieni nurmialue futista varten. Tavoitteena vähempi vähtääminen ja ajanhukka nurmikonleikkuun ynnä muun pihahoidon kanssa. Muutenkin ajatuksena että kodissa vähempikin riittää! Neliöt paremmin hyötykäyttöön jne. Ekasta projektista opittiin paljon, ja nyt tiedämme vähän paremmin, mihin kannattaa satsata mihin ei, mikä toimii mikä ei. Ensin toki on myytävän tämä nykyinen torppa…

    • Suvi M Reply

      Kuulostaa todella tutulta pohdinnalta! 🙂 Mekin ollaan mietitty, että jos vielä rakentaisi sellaisen ”järkitalon” metsäisellä pihalla…mutta katsotaan…

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.