Tulevana viikonloppuna taidetaan viettää jouluavajaisia monessa paikassa. Ennen kuin alan somistaa joulua kotiin, niin ajattelin tarttua Inspired by Love -blogin Sannan heittämään vanhan kunnon blogihaasteeseen ja esitellä teille meidän kodin jouluilmeet menneiltä vuosilta. Näkyvätkö trendit tai perinteet meidän joulussa – katsotaan…

Aloitin bloggaamisen äitiyslomalla vuonna 2008 asuessamme Vaasassa, eli löytäisin ehkä kuvia jo siitäkin kodista, mutta päätin kuitenkin keskittyä Valkoisen Harmajan ajanjaksoon. Haasteena on kylläkin kuvien laatu ja koko, sillä alkuvuosina kuvat ladattiin melko pieninä nettiin ja ehkä valokuvaustaitonikin ovat hioutuneet vähän vuosien varrella. Mutta näillä mennään.

2011

Vuonna 2011 vietimme ensimmäisen joulun tässä kodissa. Sisustus koostui samoista keskeisistä huonekaluista, jotka meiltä löytyvät edelleenkin, mutta sittemmin etenkin ruokailutila on kokenut muutoksia uuden ruokapöydän ja valaisimen osalta. Joulukuusesta en löytänyt kuvaa, mutta aikakauden hitti, huonekuusi, komeilee paraatipaikalla ruokapöydällä. Seinällä oleva suuri maalaus on yksi lempparini isäni Juhani Melenderin teoksista (se on myyty toiseen kotiin ja vieläkin ikävöin sitä). Olohuoneessa on ”joulumatto” sekä anopin kutoma kaunis neuletyyny.

2012

Vuoden 2012 jouluilmeestä pidän kovasti, vaikka nyt se näyttääkin hyvin valkoiselta. Olohuoneessa on sama joulumatto (vanhempieni vanha, tummanpunainen villamatto) sekä neuletyyny kuin aiemman vuoden kuvissa. Tämän vuoden kuvissa näkyvät myös meidän viralliset joulutyynyt, eli Mulberryn klassikkoruutukuosista ommellut tyynyt, jotka ovat olleet meillä jo Vaasan kodista saakka (eli jostain vuodesta 2007 lähtien). Lemppareitani tässä joulusisustuksessa ovat seinälle ripustetut jouluvalot, pikkukuusi maljakossa sekä raikas petaus valkoisine pellavalakanoineen. Tulee taas ikävä vaaleaa makuuhuonetta!

2013

Vuonna 2013 olen selkästi kaivannut vaihtelua, sillä olen vaihtanut valkoiset päälliset sohviin ja olohuoneen pöydäksi on siirtynyt Artekin pyöreä pöytä saunatuvalta. Tämä Artekin pöytä on kulkenut meidän perheessä vuosikaudet. Ensiksi se oli äitini toimistossa ja sen jälkeen muistaakseni sekä siskoni että veljeni kodissa, kunnes itse nappasin sen mukaan kun muutin opiskelemaan. Sille tielle se on jäänyt ja se on kulkenut mukanani jokaisessa aikuisiän kodissani. Ostimme pöytään myöhemmin nämä matalat jalat, joten pöytää voi käyttää sekä ruokapöytänä että sohvapöytänä.

Mutta perinteet jatkuvat: lattialla on joulumatto ja koristetyynyjen seassa perinteiset Mulberryn tyynyt. Näissä kuvissa vilahtaa joulukuusikin. Tässä yhteydessä on mainittava vielä myös yksi jouluperinne lisää: käyn nimittäin joka vuosi ostamassa joulumarkkinoilta aidon kuusikranssin oveen.

2014

Vuonna 2014 olen poikennut selvästi omista jouluperinteistäni sisustuksessa, eikä kuvissa näy enää joulumattoa tai Mulberryn tyynyjä. Sen sijaan olen selvästi innostunut joulunpunaisesta ja vihreästä. Punaiset samettityynyt eivät olleet uusi ostos, vaan nekin ovat kulkeneet matkassa Vaasan kodista saakka. Petauksessa sen sijaan on uusi Saanan ja Ollin tyyny* ja sohvapöydällä tuon ajan kuumin trendituote: Skandinaviskin tuoksukynttilä.

Vuonna 2015 vihreä on edelleen ollut jouluvärini, mutta joulutyynyt ovat palanneet, ainakin petaukseen. Sohvapöytä on päivittynyt marmorikansilla ja mattona on tummanruskea Annon villamatto. Makuuhuoneeseen olen laittanut esille valkoiset silkkiverhot, jotka hankimme aikoinaan Vaasan kotiin.

Jännä miten olen napannut kuvia hämärässä niin, että valot ovat päällä. Nykyisin näin ei enää tule tehtyä, ainakaan kameralla.

2016

Vuonna 2016 joulun värimaailma oli hyvin luonnonläheinen: beigeä, ruskeaa ja harmaata. Olohuoneessa on HobbyHallin lettimatto, joka meillä on nykyisin mökillä olohuoneessa – tästä matosta tulee tosi paljon kyselyitä! Makuuhuone pilkistää taustalla: siellä on maalattu seinät tummansinisiksi Jotun Lady -maalilla (sävy ”St. Paul’s Blue” – tästäkin kysytään edelleen varmaan joka viikko).

Tämän joulusisustuksen lemppariyksityiskohta on hyasinttiasetelma, jonka tein Marimekon Urna-vaasiin*. Pidän tosi paljon myös tuosta pienestä kuusesta tarjoiluvaunun pääällä. Ja tietysti pitää mainita lemppareina myös Pehmiksen ketarat, jotka näkyvät pöydän alta.

2017

Vuonna 2017 somistin joulukodin perinteisesti Mulberryn tekstiilein sekä punaisin samettityynyin. Valitsin maljakkoonkin punaisia tulppaaneita. Näissä kuvissa näkyy myös meidän joulukynttelikkö, joka kaivetaan joka vuosi esille. Kyseessä on Design House Stockholmin moderni ”Joy” kynttelikkö, joka on edelleen suuri lempparini. Haaveilin tuosta kyntteliköstä pitkään ja hankin sen vuonna 2011 ensimmäisen tässä kodissa vietetyn joulun kunniaksi.

2018

Viime vuonna meidän joulu oli piparinruskea. Olin vaihtanut olohuoneeseen sohvapöydäksi tammisen puusepän valmistaman pöydän, jonka hankimme aikoinaan Vaasaan ensimmäiseen ostamaamme asuntoon. Sittemmin halkaisimme suuren pöydän kahdeksi kapeammaksi sivupöydäksi, mutta viime vuonna laitoin palaset yhteen ja pöytä palasi olohuoneeseen monen vuoden jälkeen. Nyt palat ovat taas erillään ja toinen niistä on matkannut mökille.

Olohuoneessa oli pehmoinen Tiscan villamatto* ja ruskean sävyiset koristetyynyt. Ruskean paperitähdenkin löysin Granitista. Maljakossa on havuja tai mehikasveja ja pöydällä lempikynttilöitä. Makuuhuoneeseen olin pedannut ihanat Midnattin lakanat* ruskeassa ”Dromedary”-sävyssä. Minulla on Midnattin lakanat myös sävyssä ”Wilted” (kuva alla).

Tämän vuoden joulusisustusta en ole vielä hirveästi suunnitellut, mutta lemppareitani ovat edelleen ruskean sävyt. Mielelläni pidän kiinni myös meidän perheen perinteistä, joten varmaan tänäkin vuonna koti somistuu Mulberryn tyynyin, Joy-kyntteliköin ja tuoreine kuusikransseineen. Ehkäpä innostun viikonloppuna laittamaan joulua kotiin, mutta ennen sitä pääsette kurkistamaan miten avaamme joulukauden meidän mökillä…siitä pian tarkemmin.

Mikä näistä jouluilmeistä on sinun lempparisi?

*tähdellä merkityt tuotteet saatu aikoinaan blogin kautta

Author

20 Comments

  • Suvi M Reply

   Minäkin tykkään siitä joulusisustuksesta paljon. 🙂

 1. Kauniita sisustuksia kaikki, mutta voiton vei 2016 <3 Kivasti moni juttu kulkenut vuosien saatossa mukana. Kerranko satsaa, niin pysyy monta vuotta mukana 🙂

  • Suvi M Reply

   Ihana kuulla! 🙂 Juu, en raaski luopua designjutuista tai sellaisista sisustusjutuista, joihin olen joskus tykästynyt erityisesti, joten siksi ne kulkee mukana vuodesta toiseen. Mutta hyvä niin. 🙂

  • Suvi M Reply

   Kiva kuulla! 🙂 2016 sisustuksesta minä pidän itse erityisesti.

 2. Hei, hauska postaus! Jotenkin ihastuin erityisesti joulun 2014 ilmeeseen, mutta myös 2016 ja 2017 ovat tunnelmalliset. Hauska nähdä muutenkin miten sisustus on ”muuttunut ja kehittynyt”. Ja vitsit, inspiroiduin taas uudelleen ideasta hyasinteista Urna-maljakossa ????

  • Suvi M Reply

   Kiva kuulla! 🙂 Blogiin on pian tulossa postaus mun lempparihyasinttiasetelmista… 🙂

 3. Upea huomata kuinka teillä on samoja esineitä jotka kulkevat mukana vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen!???? Mun suosikiksi nousi 2017.

  • Suvi M Reply

   Juu, olen vähän sellainen jemmari ja kiinnyn tavaroihin. En raaski luopua varsinkaan mistään arvokkaammista jutuista, joten silloin niitä tulee sovellettua sisustukseen vuosikaudet. 🙂

 4. Suosikit ovat v. 2017 ja 2018. Erilaiset värimaailmat, mutta kaunista ja tunnelmallista molemmissa kokonaisuuksissa.

  • Suvi M Reply

   Mukava kuulla! 🙂 Minä tykkäsin tosi paljon viime vuoden piparinruskeasta sävymaailmasta.

 5. Joy-kynttelikkö oli myös minun haaveeni monta vuotta. Nyt se on paketissa käyttämättömä, koska en löydä uusia varlamppuja enää mistään.

  • Suvi M Reply

   Voi harmi! On kyllä inhottavaa, kun noiden varalamppujen löytäminen on niin hankalaa. Kynttelikköön varmaan sopii toisenlaisetkin lamput jos vaan kanta on samanlainen….

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.