Minun mielestäni yksi viehättävimmistä tunnelmista, mitä kotiin voi tulla on ilta-auringon säteiden luoma hehku. Meidän kodissamme aurinko alkaa tähän aikaan vuodesta paistaa sisälle olohuoneen suurista ikkunoista iltapäivällä ja ne valaisevat n. klo 21 asti. Eräänä perjantai-iltana päätin taltioida nuo auringonsäteet valokuviin.

viivi_keittiossa

iltaaurinko_oh3

viivi_torkkuu

tyynyt

iltaaurinko_oh_2

viivi_sohvalla

iltakuvat

Todellisuushan on kuitenkin se, että kesäisin aurinko porottaa ihan liian kuumasti meidän sisälle. Sen vuoksi laitamme joka vuosi terassille terassipurjeet, jotka estävät enimpiä auringonsäteitä pääsemästä sisälle. Harmi sisätilojen tunnelman kannalta, mutta välttämätöntä mukavuuden kannalta (emmekä aio hankkia ilmalämpöpumppua kalliolämmöllä lämpenevään taloon pelkästään viilennyksen takia). Monet teistä olettekin noista purjeista ja niiden kiinnityksestä minulta kyseleet, joten päätin kirjoittaa niistä ihan oman jutun lähiaikoina.

Huomenna onkin luvassa helatorstai, joten saa nukkua vähän pidempään. Toivotaan lämmittäviä auringonsäteitä huomiselle!

Translation: I love how the evening sun lights up our home.

Author

21 Comments

 1. Tarkoitatko kalliolämmöllä samaa kuin maalämmöllä? Meillä on maalämpöön yhdistetty viilennystoiminto eli sisäyksikkö (katossa) puhaltaa viileää ilmaa kesäisin. On paljon ilmalämpöpumppu huomaamattomampi vaihtoehto, hiljainen ja viileä ilmakin jakaantuu tasaisemmin (riippuu tietysti talon mallista; meillä on kaksikerroksinen talo ja sisäyksikkö on 2. kerroksen katossa, josta on paljon korkeaa tilaa 1. kerrokseeen). Muistelen että teillä on myös screen-kaihtimet ikkunoissa? Auttavatko ne pitämään lämpöä poissa yhtään?

  • Meillä myös tuo maalämmöllä toimiva viilennyslaite. Todella kätevä!

   • Me ei asennettu silloin raksa-aikana viilennystä kalliolämpösysteemiin (on siis hyvin samantapainen kuin maalämpö, paitsi että porataan yksi syvä reikä, kun maalämmössä kai lämpö kerätään laajalta alueelta), koska ilmanvaihtoputkien eristämisessä olisi ollut vielä suurempi homma. Ja siinä on kondensio-mahdollisuus jos ei eristä kunnolla. Meillä oli muoviputket, joten niihin ei sitä olisi sitten voitu edes laittaa. Ja sitten järkeiltiin, että täällä on lämmintä korkeintaan muutama viikko vuodessa, joten ehkä me kestetään se. 🙂 Ja jos oikein alkaa tympiä, niin voihan sen ilmalämpöpumpun sitten hankkia, mutta en usko että hankitaan.

    Meillä on rullakaihtimet (makkareissa pimentävät) ja toki ne blokkaavat lämpöä pois jos haluaa pitää kaihtimia alhaalla. 🙂

 2. Ihania ilta-auringon säteitä!
  Ja voi että, miten suloinen teidän kissa on. Tekisi mieli rutistaa syliin:)

  • Viivi-kissa on kyllä niin suloinen! <3 Ihan eri tyyppinen kuin meidän Pehmis, mutta molemmat ihastuttavia omalla tavallaan. 🙂

  • Minustakin. 🙂 Ihan en kuviin saanut vangittua sitä samanlaisena kuin mitä luonnossa.

 3. Täälläkin on yksi ilta-auringosta nauttiva:) On aika merkityksellistä, miten auringon säteet valaisevat tilaa ja itse ainakin kodin valinnassa kiinnitän siihenkin huomiota. En voisi kuvitella asuvani pimeähkössä kodissa. Vielä pitää ihastella teidän söpöläistä:) Kissa tuo sellaista kodikkuutta ja ajan pysähtymisen hetkeä.

  • En minäkään voisi kuvitella asuvani pimeässä kodissa! Minulle oli tärkeää, että aamuaurinko paistaa keittiöön ja nyt se pääsee pilkahtelemaan keittiön välitilan ikkunasta. Mutta joskus kaipaisin vieläkin isompaa ikkunaa keittiöön. No ehkä joskus jos vielä rakennetaan… 😉

   Kissat ovat meille tärkeitä ja heistä on paljon iloa arjessa. Molemmat aivan ihastuttavia omalla tavallaan. 🙂

 4. Kaunista tosiaan tuo illan valo, jotenkin niin pehmeää. Meillä on myös tuo nimettömän mainitsema viilennys maalämmössä, en tosin tiedä, saako sitä jälkikäteen. Käsittääkseni se oli ihan oma laitteensa pumpun yhteyteen, joten luulisi onnistuvan (joo, minä en ole meillä teknisen tilan vastaava). Ei se ihmeitä tee, mutta juuri sen muutaman asteen viilennyksen helteillä, mielestäni juuri riittävästi. Meillä on myös suuret ikkunat etelään olohuoneessa, joten olisi melko tukalaa ajoittain. Ikkunoissa on screenit, jotka myös yllättävän paljon blokkaavat lämpöä.

  • Kyllä minäkin olisin sen viilennyksen laittanut, jos olisin saanut päättää. 😉 Mutta enhän minä kaikkeen voi vaikuttaa. ;D Isännän mielestä putkien eristäminen on kaikista tympeintä puuhaa, joten senkään takia ei sitä laitettu. Noh, nyt ”nautitaan” sitten lämmöstä ne muutamat lämpimät päivät vuodessa. 🙂

 5. Kauniita kuvia. Me laitettiin muutama vuosi sitten markiisi, joka kyllä pitää sisälämpötilan yllättävän hyvin kurissa kesäaikaan.

  • Markiisit voisivatkin olla hyvä ratkaisu. Ovat niin tyylikkäätkin.
   Tykkään kyllä kovasti meidän purjeistakin. 🙂

 6. AnnaH: Meillä on maalämmön viilennyksessä digitaalinen säätö, johon voi valita minkä asteisena haluaa talon pysyvän. Kone puhaltaa sitten sen mukaisella voimakkuudella viileää ilmaa.

 7. Se on kyllä niin kaunista kun aurinko valaisee kodin. Jopa meidän vuokraluukkukin näyttää siedettävältä silloin 😀 kaunis koti teillä!

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.