Kaupallinen yhteistyö: Kannustalo

Me emme varmaan koskaan lakkaa haaveilemasta uudesta taloprojektista. Aina on ideoita mielessä – haaveita mitä tehtäisiin seuraavaksi toisin tai minkälaiset talounelmat olisi mahtava toteuttaa. Edelleenkin seuraan millaisia talomalleja tulee markkinoille ja uudet esitteet selataan yhtä tarkasti kuin mitkä tahansa sisustuslehdet. Kannustalon uusi yksikerrosmalliston esite on juuri ilmestynyt ja blogiyhteistyön myötä pääsin valitsemaan uudesta mallistosta yhden talomallin, johon aloin hahmotella sopivaa sisustusta kuvakollaasien avulla.

Me haaveilimme jo ihan alunperinkin Harmaja-talomallista, mutta muistan kun Laavu-mallisto tuli markkinoille ja sitä esiteltiin Habitaressa messuhalliin rakennetussa oikeassa Laavu-talossa vuonna 2007. Silloin kävi mielessä, että myös Laavu sopisi hyvin meidän perheen kodiksi, mutta tontin muoto huomioiden, oli Harmaja kuitenkin meille parempi ratkaisu. Nyt haluan nostaa Laavun erityisesti esille Kannustalon uusista yksikerroksisista talomalleista, sillä minulle se on yksi Kannustalon lempparitalomalleja.

laavu

Laavu-4_660

Laavun prototyypin on suunnitellut arkkitehtitoimisto Heikkinen-Komonen ja se suunniteltiin alunperin New Yorkin modernintaiteen museon, MoMa:n, kutsukilpailuun. Kilpailu liittyi MoMa:n järjestämään maailman parhaita valmistaloja esittelevään näyttelyyn vuonna 2008. Näyttelyssä oli mukana myös Kosketus-talomalli, joka sekin on Heikkisen ja Komosen suunnittelema, maailman tunnetuin suomalainen valmistalo.

Laavu-9_660

Laavussa on toimiva, yksinkertainen pohja: talon toisella puolella sijaitsevat makuuhuoneet sekä peseytymistilat, kun taas toiselle puolelle keskittyvät yhteiset tilat olohuoneineen ja keittiöineen. Suuret ikkunat avautuvat pihaa kohti ja on helppo kuvitella miten kauniisti piha tai luontomaisema avautuisikaan sisälle suurensuurista ikkunoista. Laavua näkee usein lähes mustalla julkisivulla, mutta kuinka upealta se näyttäisikään myös esim. valkoisena tai vaaleanharmaana (kuten yllä olevassa v. 2007 Habitaresta napatussa kuvassa).

laavu_pohja_hahmotelma

Tämä sisustussuunnitelmani rajoittuu olohuoneeseen, ruokailutilaan, eteiseen sekä päämakuuhuoneeseen. Takan sijoittaisin ruokailutilan ja olohuoneen väliin. Takkamalliksi valitsisin sellaisen, josta aukeaa luukut molemmin puolin tilaa. Sohvan asettaisin ikkunoita vasten, jotta kaunista luontomaisemaa tai pihaa voi ihailla esteettä. Takan edustalle sijoittaisin daybedin, joka ei estäisi näkymää takkatuleen. Huonekalut on hahmoiteltu pohjakuvaan, mutta ne eivät ole mittakaavassa.

laavu_varimaailma

Lähdin mielessäni hahmottelemaan Laavulle sopivaa värimaailmaa. Valitsin siihen neutraaleja, vähän savuisia sävyjä. Lämmintä puuta sekä betonia. Suunnitelmassani yhteisissä tiloissa olisi betonilattia, kun taas makuuhuoneisiin asennettaisiin lämmin puulattia: mahdollisesti modernisti pelkistetyllä kalanruotoladonnalla. Pääosan seinistä jättäisin valkoiseksi, mutta makuuhuoneisiin voisi luoda tunnelmallista ilmettä esimerkiksi tummanharmaalla tai ihan hiukan sinertävällä maalilla.

laavu_olohuone_sisustus

Olohuoneen sisustuksen lähtökohtana minulla oli erilaisten muotojen kontrastit, jossa pehmeät, pyöreät muodot kohtaavat terävät, suorakaiteen muotoiset vastaparit. Sohvaksi valitsisin Adean muhkean ”Bon”-sohvan, jonka päälle voisi heittää vaikkapa muutaman Artekin seepra-kuosisen koristetyynyn. Asplundin ”Tati”- sohvapöydässä toistuu muotojen kontrasti kannen terävässä suorakaiteen muodossa ja pöydänjalkojen kaarevassa linjassa. Sohvapöydän ylle sijoittaisin Flosin ”IC” valaisimen ja toisen valaisimen, Tom Dixonin ”Bellin” sijoittaisin olohuoneen sivuseinän tasolle. Artekin ”Kiki” -penkki sopisi minusta kauniisti takan eteen. Olohuonetilan betonilattian päälle sopisi esim. Linie Desiginin luonnonvalkoinen villamatto tuomaan lämpöä ja kokoamaan sohvaryhmää yhteen. Olohuoneen ja ruokailutilan väliin jäävälle seinänpätkälle sijoittaisin muutaman taulun (kollaasissa Juhani Melenderin ”Lehmus”) sekä Artekin ”Kaari” seinähyllyn.

laavu_ruokailutila

Ruokailutilaan toisin lämmintä puunsävyä, joka korostuisi kauniisti betonilattiaa vasten. Ruokapöydäksi valitsin Carl Hansen & Sonin ”339” pöydän, jonka pariksi sopisivat saman valmistajan klassikkotuolit, ns. Y-tuolit, mutta mustassa värissä. Pöydän päälle voisi sopia Nemon ”Crown Plana Linea” -valaisin – pitkän mallinen valaisin näyttää vaihteeksi jälleen uudelta, varsinkin pelkistetyssä muodossa.

laavu_eteinen

Keittiöstä avautuu kulku eteiseen johtavalle käytävälle ja asettaisinkin peilin heijastamaan luontomaisemaa takaisin seinänpätkältä, joka aukeaa keittiöön. Kollaasiin poimani yksinkertainen peili löytyi Artekin mallistosta. Peilin viereen sopisi kivasti saman valmistajan klassikko: ritiläpenkki. Ritiläpenkin ylle kiinnittäisin muutaman Iittalan Aarre-seinäkorun, joihin voi myös ripustaa esim. laukkuja tai muita asusteita. Eteisen ikkunapäätyyn mahduttaisin vielä naulakon, esim. kotimaisen BEdesiginin ”Lume” rekin. Matoksi eteiseen sopisi vaikkapa Pappelinan musta muovimatto ohuilla valkoisilla raidoilla.

laavu_makuuhuone

Kurkataan lopuksi vielä päämakuuhuoneeseen. Sinne hahmottelin pehmeämpää linjaa. Muhkea petaus pellavalakanoineen ja sängyn ylle kattovalaismeksi kepeä Ingo Maurerin suunnittelema ”Zettel”, johon voisi jättää herkkiä viestejä rakkaalleen. Yöpöydiksi kiinnittäisin seinään Lundian ”System” laatikoita. Makuuhuoneen sisustuksen viimeistelisi ”statement-tuoli”, joka voisi olla vaikkapa Gubin ”Beetle”.

Loppusilaus ja kodikkuus Laavu-kotiin tulisi asukkaiden omien, rakkaiden esineiden (taulujen, valokuvien, perintöesineiden jne.) myötä, jotka puhaltavat lopullisen sielun kotiin kuin kotiin.

Olisipa niin mukava päästä kurkistelemaan useampaankin Laavu-kotiin! Kannustalojen uudistetuilla nettisivuilla pääsee virtuaalikierrokselle vuonna 2007 Habitareen rakennettuun Laavuun. Mutta osaatteko vinkata onko Laavu-asukeilla blogeja?

 

Kaupallisessa yhteistyössä:

kt_logo_uusi

Kannustalo_esite2015uusi esite

Author

11 Comments

 1. Ihana Laavu ja hieno sisustussuunnittelma! Sinulla on ainutlaatuinen taito luoda seesteisiä, ajattomia, tyylikkäitä ja silti yksilöllisiä tunnelmia ja tiloja. Olen vaikuttunut!

 2. Mukava suunnitelma, monia ihanuuksia olit valinnut, mutta joitain uusiakin tuttavuuksia bongasin. Zettel valaisin on niiiiin omalla ostoslistalla, mutta makkariin en ole koskaan edes tajunnut sitä sijoittavani, kun ihanuuden joskus saan!

  Laavu on kyllä kaunis talo. En ole ainakaan itse koskaan törmännyt Laavu-kodin blogiin, mutta olisi mielenkiintoista jos vastaan tulisi.

  Lekoisaa viikonloppua Harmajaan 🙂

  • Minäkin olen yleensä ajatellut Zetteliä ruokapöydän valaisimeksi, mutta muistaakseni SEES-blogin pariskunnalla on se makkarissa. Sopii hyvin sinnekin! 🙂

   Laavu on tosi hieno talomalli. En minäkään ole törmännyt laavulaisten blogeihin, joten olisipa tosi kiva löytää sellainen (jos niitä on)…

   Kivaa viikkoa sinne! 🙂

 3. Laavusta haaveilen itsekin, tosin haluaisin siihen yhden makuuhuoneen lisää. Olikohan sellaista mallia uudessa esitteessä?

  Kysymys liittyen Artekin Kiki-penkkiin, tiedätkö, onko se tuotannossa ja mistä sitä voisi ostaa?

  • Kyllä tuon Laavun pohjaa voi varmasti itse räätälöidä niin, että sinne saisi yhden makkarin lisää. 🙂

   Kyllä ainakin Artekin hinnastosta löytyy Kiki-penkki. Kannattaa kysyä Artekia edustavasta myymälästä…

 4. Ihania valintoja olet tehnyt ja värit ovat mieleeni 🙂 Toivottavasti pääsisit myös toteuttamaan sisustuksen joskus Kannustalon projektiin 🙂

  Hyvää vko loppua sinne!!!

  • Voi kiitos, onpa kiva kuulla! 🙂 Olisi mahtavaa päästä joskus oikeasti toteuttamaan näitä suunnitelmia…

   Kivaa viikon jatkoa sinne! 🙂

 5. Hei, osaatko sanoa tämän maalin sävyä sekä mikä maali on kyseessä? Entä terassin puu? Mikä mahtaa olla. Rupeamme rakentamaan ja tämä on niin kaunis

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.