Kaupallinen yhteistyö: Iittala & Asennemedia

Visuaalisena ihmisenä nautin siitä, että arjessakin on ripaus kauneutta: aamukahvin saa nauttia nätistä kupista ja arkikattausestakin rakentuu kaunis lähes itsestään, kun astiat ovat upeita. Iittalan Teema luo pohjan meidän kodin astiastolle ja nyt täydensin kokoelmaani ihanilla uutuusväreillä! Kattauksissa yhdistelen uutta ja vanhaa – astioilla on minulle paljon tunnearvoa.

Aikoinaan kun muutin omilleni, aloin kerätä Iittalan valkoista Teema-sarjaa. Koska olen aina pitänyt pohjoismaalaisesta, pelkistetystä ja ajattomasta muotoilusta oli Teema selkeä valinta astiasarjaksi, jota lähteä rakentamaan. Nuoruuteen kuuluu monia merkkipaaluja (esim. valmistuminen, kihlat ja häät) ja oli helppoa esittää lahjatoiveita kun oli selkeä sarja, jota täydentää.

Vuosien varrella astiakaappiini onkin kertynyt melko mittava kokoelma valkoista Teemaa. Minulla on erikokoisia lautasia, kuppeja, kermakko, sirotin, teekannu, kulhoja, tarjoiluastioita jne. Nyt innostuin Iittalan Teeman uutuusväreistä ja täydensin kokoelmaani muutamalla uudella lautasella, kipolla ja kupilla. Värit tuovat kattaukseen kivaa vaihtelua ja samalla sopivat saumattomasti yhteen vanhojen osien kanssa.

Iittala juhlistaa Teeman 70-vuotisjuhlavuotta kolmella uudella värisävyllä: pellava, vintage-ruskea ja vintage-sininen. Vintage-sävyt ovat saaneet inspiraationsa Kaj Franckin vuonna 1952 suunnitteleman alkuperäisen, Kilta-kokoelman väripaletista. Franck vastusti turhaa kulutusta ja kertakäyttökulttuuria ja keskittyi muotoilussaan olennaiseen. Suunnittelun perustana olivat universaalit, geometriset perusmuodot, kuten ympyrä, neliö ja kolmio. Franckin mukaan ”väri on ainoa tarvittava koriste”. Tämän ajatuksen voin todellakin allekirjoittaa!

Teema-astiat kulkevat mukana arjen ja juhlan hetkissä

Kaj Franckin värisilmä ja sävyn taju sai innoitusta arkisista, tunnistettavista hetkistä. Tästä ajatuksesta inspiroituneena kokosin tämän blogipostauksen kuvat arjen kattauksista meillä kotona – aamupalasta illalliseen ja yhteiseen iltapalaan Mankun kanssa.

Meillä ei ole erikseen arki- tai juhla-astiastoja, vaan samoja astioita käytetään arjessa ja juhlassa. Teema-sarja kulkee mukana aamupuurosta, lounaaseen, illalliskattaukseen ja iltapalaan. Juhlahetkellä pöytään katetaan sarjan pienemmät kahvikupit asetteineen ja tarjoilujen esillepanoja helpottavat Teema-sarjan monen erikokoiset tarjoiluastiat.

Aamiainen

Joka aamu syön puuroni Teema-sarjan syvältä lautaselta. Minulle on jo muodostunut selkeä rutiini kaurahiutaleiden ja veden määrän suhteesta ja tämä lautanen on ainoa, jossa osaan tuon suhteen hahmoittaa. Nyt täydensin syvälautasten kokoelmaamme vintage-ruskean sävyisillä lautasilla. Minusta tämä sävy on suorastaan herkullinen – kuin suklaata!

Vapaapäivinä saan syödä puuroni hitaasti ja yksi viikonloppujen kohokohdista on se, kun saa kahvikupin kanssa hipsiä sohvannurkkaan nauttimaan kahvista ja lukemaan päivän uutisia. Aamukahvikupin tulee olla suuri jos minulta kysytään! Niinpä ilahduinkin, kun Teemasta löytyy suurempia 0,4 l kokoisia mukeja. Isosta pellavansävyisestä Teema-mukista onkin tullut uusi lempparini!

Päivällinen

Viikonloppuisin on kiva kokata pidemmän kaavan mukaan ja kattaa pöytäkin vähän näyttävämmin alku-, pääruoka- ja jälkiruoka-astioineen. Yhdistin tässäkin kattauksessa uutta ja vanhaa Teemaa: isot valkoiset Teema-lautaset ovat alla pääruokalautasina, pellavansävyiset 23 cm halkaisijaltaan olevat lautaset alkuruokalautasina ja päälimmäisenä on tässä kattauksessa tummansininen Teema Tiimi -sarjan kulho, jonka olen ajatellut jälkiruokalautaseksi. Minähän en noudata kattauksissa orjallisesti sääntöjä, joten jälkiruokakupin voi asetella näinkin ja siirtää sivuun, kun ruokailu aloitetaan.

Teema Tiimi on luotu nuorien aasialaisten muotoilijoiden ja Iittalan suunnittelutiimin yhteistyönä. Teema Tiimi -osat tuovat modernin, aasialaisen vivahteen kokonaisuuteen ja täydentävät Teema-sarjaa. Nämä siniset kipot ovat sarjassa riisikulho-nimellä.

Tarjouiluastioina on uutta pellavansävyistä Teemaa, minun vanhoja valkoisia Teema-sarjan kulhoja sekä uusi vintage-sininen tarjoiluvati, joka muistuttaa minua lapsuudestani. Meidän äidillä on tällainen vanha, tummansininen Teema-tarjoiluvati ja muistona siitä, halusin valita samanlaisen omaan kokoelmaani.

Iltapala

Arki-iltaisin olemme ottaneet tavaksi syödä yhdessä iltapalan Mankun kanssa. Teinit syövät sen monesti omissa huoneissaan, joten meille jää tällöin kiva kahdenkeskeinen hetki. Iltaisin juomme teetä ja syömme mysliä tai kokoamme herkulliset voileivät. Teekupposen ääressä on mukava kerrata päivän tapahtumia ja kuulumisia. Tässäkin kattauksessa yhdistelin uutta ja vanhaa.

Ihastuin aikoinaan Iittalan värikkääseen Origo-sarjaan ja nyt nostin sarjan munakupit osaksi iltapalakattausta. Valkoisen Teema-sarjan teekannun saimme aikoinaan häälahjaksi. Uuden ja vanhan yhdistelyllä saa kivoja kokonaisuuksia aikaan! Lahjaksi saadut astiat muistuttavat tärkeistä hetkistä ja ovat tunnearvoltaan rakkaita.

Uusien ja vanhojen astioiden yhdistely luo aikaan kivoja kokonaisuuksia ja lahjaksi saadut osat muistuttavat tärkeistä hetkistä

Teeman uudet värit ovat minusta todella upeat! Vaikka ruskea ja tummansininen henkivät vahvasti mennyttä aikaa, ovat ne samalla todella ajankohtaisia sävyjä ja sopivat hienosti nykyajan kotiin. Kiinnitin heti huomiota sinisten ja ruskeiden Teema-astioiden vaaleampaan reunukseen, joka tuo astioihin upean vivahteen menneisyyteen. Hivenen läpikuultava lasite on saanut innoituksensa alkuperäisestä Kilta-kokoelmasta. Astioiden selkeästi vaaleammat reunat ja vaihtelu värin vahvuudessa ovat näille värilasitteille tyypillisiä.

Uutuusväri pellava puolestaan täydentää kokoelmaa neutraalilla sävyllään. Se on saanut inspiraationsa pellavansiemenistä ja viileästä tuulenvireestä. Uskon, että pellavasta tulee monelle Teema-sarjan uusi suosikkiväri!

Olen rakentanut astiakaappiani pitkällä tähtäimellä: astiat ovat karttuneet pikkuhiljaa ja monet niistä ovat muistoja elämän erilaisista merkkipaaluista. Toki olen päivittänyt astiosta välillä myös ihan käytännön tarpeiden mukaan. Toivon, että osa astiakaappini aarteista kulkeutuu jonain päivänä myös omien lasteni koteihin.

Author

2 Comments

 1. Nuo pellavanväriset houkuttavat kyllä kovasti. Meillä myös Teemaa vuosikymmenien varrelta .
  Mix and match on hyvä periaate. Samoin olen oppinut käyttämään arkisin myös ns. parempia astiastoja. Miksi turhaan hillota niitä kaapissa käyttämättöminä. Vuodenaikojen mukaan on myös hauska vaihdella serviisejä.
  Keväisin terveisin, astioihin aikoinaan pahasti hurahtanut Celia C

  • Suvi M Reply

   Niinpä, miksi tosiaan hillota ihania astioita kaapissa, kun niistä voi nauttia vaikka joka päivä. 🙂
   Pellava on monen suosikki, enkä ihmettele. Se on aivan ihana sävy!

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.