Yksi tämän vuoden mielenkiintoisimmista sisustuskirjoista on ehdottomasti Hanni Koroman ja Sami Sykön teos ”Avaimia ajattomiin suomalaisiin sisustuksiin”*. Kirjan kuvat ovat Jaanis Kerkiksen käsialaa. Tämä sisustuskirja esittelee 14 suomalaista kotia, joissa kaikissa näkyy sisustusarkkitehti Hanni Koroman kädenjälki. Kodit ovat harmonisesti ja ajattomasti sisustettuja, kaikki kuitenkin pikkuisen eri tyylisiä.

avaimia_ajattomiin_sisustuksiin

Sami Sykkö on tiivistänyt Hanni Koroman keskeisiä sisustusvinkkejä helppolukuiseen ja mukaansatempaavaan tekstiin. Minulle mieleenpainuvimmat vinkit liittyivät maalisävyn valintaan: ”Suomalaisten rakastama maalarinvalkoinen on sisustamisessa usein huono väri, sillä se taittuu kylmään harmaaseen”. Tuo seikka taitaakin ollakin jo melko yleisesti bloggareiden tiedossa, sillä monet ovat blogeissaan antaneet vinkkejä kauniisiin valkoisiin värisävyihin (me olemme suosineet Tikkurilan sävyä Paperi) ja niistä kysytään usein kommenttiboxin puolella.

Toisin kuin usein luullaan, valkoinen ei Koroman mukaan suurenna tilaa, vaan se tuo valoisuutta. Sen sijaan murretut värit suurentavat, sillä ne tavallaan painavat seiniä loitommalle. Koroma onkin käyttänyt kauniita, murrettuja sävyjä taidokkaasti sisustamissaan kohteissa. Juuri oikean murretun värisävyn löytäminen saattaa olla melko haasteellista ns. maallikkosisustajalle ja luulen, että ehkä siksi on turvallista luottaa siihen valkoiseen. Mutta ei maalarinvalkoiseen. Toinen vaihtoehto olisi varata lyhyt konsultaatioaika sisustussuunnittelijalta, joka voisi auttaa oikeiden värisävyjen löytämisessä.

Koroma kehoittaa valitsemaan kodin seinien värisävyt ikkunasta avautuvan ympäristön sävyjen mukaan: ”Käytä lämpimiä värejä, jos ikkunasta ei näy taivasta, ja kylmempiä värejä, jos taivas näkyy”. Koroma on sitä mieltä, että mikäli ikkunanäkymää ei huomioida, ulko- ja sisätilan välinen yhteys tuntuu katkeavan ja siksi elintila tuntuu kutistuvan.

 

ajatonkoti_lainaukset

 

Oikeiden värien valitsemisen lisäksi kirjasta saa vinkkejä myös tilojen avartamiseen, säästeliäisiin sisustusratkaisuihin sekä rauhallisten näkymien luomiseen. Erilaisten kuosien yhdistelyä ei kannata pelätä, sillä jos mattoihin ja verhoilutekstiileihin on valittu yhtenäinen väriskaala, voi hyvin yhdistellä erilaisia kuoseja toisiinsa.

Kirjojen kodeissa eivät näy sisustustrendit, sillä tavoitteena on ollut luoda ajattomia sisustuksia, joita ei voi selkeästi sijoittaa millekään aikakaudelle. Näin toki onkin, vaikkakin joissakin kodeissa on aistittavissa hitusen menneiden vuosikymmenten henkeä. Kirja on virkistävän erilainen ja antaa toisenlaista näkökulmaa sisustuslehtien ja -blogien suurkuluttajille. Suosittelen tutustumaan!

 

*kirja saatu arvostelukappaleeksi blogin kautta

 

Author

4 Comments

  1. Täytyypä nyt ensimmäistä kertaa kommentoida, vaikka blogiasi olenkin jo jonkin aikaa lukenut. Juurikin perjantaina saapui samainen kirja postissa. Hyviä poimintoja olet sieltä ottanut. Tuo Koroman sisustustyyli sopii kyllä ehkä enemmän vanhoihin taloihin, eikä ihan niin hyvin moderneihin uudiskohteisiin. Mietimme juuri rakenteilla olevan talomme seinämaalin valintaa. Miten teillä on kestänyt elämää tuo paperi-maali? Meillä oli edellisessä kodissa Lumi-maali ja se ei oikein kestänyt kulutusta, oli kovin herkkä likaantumaan.

    • Kiva, että innostuit kommentoimaan!
      Niin, olisipa mielenkiintoista nähdä Koroma suunnittelema uusi kohde…millainen fiilis siellä olisi? Nämä jutut ovat kuitenkin vahvasti myös makuasioita, mutta taitavasti hän on yhdistellyt sameita värejä. Itse tykkään ehkä enemmän heleämmistä ja raikkaista sisustuksista.

      Paperi on meillä kestänyt hyvin. Vähän olemme jostain kulmista paikkamaalanneet, mutta muuten pinnat ovat säilyneet hyvänä. 🙂 Samaa ottaisin uudestaan jos pitäisi valita…

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.