Kaupallinen yhteistyö: Hakola

Teimme Villa Fregattiin muutaman uuden huonekaluhankinnan. Hankinnoissa painotimme ennen kaikkea ajattomuutta ja laatua: huonekalujen tulee olla sellaisia, jotka säilyttävät arvonsa ja joista on iloa vuosikausiksi eteenpäin niin visuaalisuuden kuin kestävyyden näkökulmasta. Yksi uusista huonekaluista on ihastuttava nahkainen nojatuoli: kotimaisen Hakolan Noma.

Arvostan todella paljon sitä, että meiltä täältä koto-Suomesta löytyy näin upeaa käsityön osaamista ja hienoa muotoilua

Puuseppä Heikki Aska alkoi luonnostella Hakolan Noma-tuolia vuonna 2007. Tuolin esikuvana olivat safarityyliset lepotuolit. Noma-tuolin lopullinen muoto hahmottui vuosien mittaan useiden piirrosten, mallinnoksien ja prototyyppien myötä, ja muotokieli hioutui modernimmaksi. Lopputulos on minusta todella onnistunut: Noma on nykyaikainen tulkinta klassisesta safarituolista ja samalla se on hyvin ajaton.

Safarituoli on yksi ajattomimmista huonekaluista, jonka tiedän – todellinen klassikko. Vuosien varrella monet arvostetut designbrändit ovat tehneet tuolista oman versionsa ja klassikkotuolit ovat ihastuttaneet sisustuskuvissa vuosikaudet. Tunnusomaista safarituolille on puinen runko ja rungon väliin pingoitettu nahka tai paksu kangas. Hakolan Noma-tuolin rungon materiaali on saarni ja istuin- ja selkäosat on valmistettu kasviparkitusta nahasta. Tuolit valmistetaan käsityönä Jurvassa.

Ihailen kovasti myös Noma-tuolin kauniita yksityiskohtia. Käsinojissa on kaunis ”syvänne”, joka tekee nojasta myös mukavamman tuntuisen käsivarren alla. Saumat ovat viimeisteltyjä ja selkänojan takapuoli näyttää kauniilta metallisine niitteineen. Tuolin voisi hyvin sijoittaa myös keskelle tilaa, sillä takaosan yksityiskohdat ovat ilo silmälle.

Visuaalisten seikkojen lisäksi erityisen tärkeää on tietysti istuinmukavuus. Vuosien hiominen Noma-tuolin yksityiskohdissa ja muotoilussa tuntuu istuinmukavuutena: tuoli on todella miellyttävä istua! Mieheni oikein yllättyi kuinka mukava se onkaan. Pörrö-kissakin tykkäsi tuolista niin paljon, että palasi aina takaisin tuoliin kun välillä nostin hänet pois kuvatessani tuolia.

On aivan erityinen tunne hankkia huonekalu, jonka taustalla on suomalaista osaamista ja josta tietää, että se kestää ja näyttää hyvältä vuosikymmenet eteenpäin

Noma-tuolin kasviparkittu nahka patinoituu ajan myötä kauniisti. Alussa nahka on melko vaaleaa, mutta se tummenee huomattavasti ajan kuluessa ja valon vaikutuksesta. Itse olen sitä mieltä, että yksi luonnonmateriaalien kiehtovin puoli on juuri se miten ne vain paranevat ajan kanssa ja elämän jäljet kuuluvat asiaan. Uskonkin, että Noma-tuoli vain paranee vanhetessaan.

Uskon, että Noma-tuoli vain paranee vanhetessaan

Nahkaisen nojatuolin kanssa saa toki olla pikkuisen varovainen, sillä kasviparkittu nahka on herkkä lialle ja rasvalle, eikä nahkaa ei voi pestä millään. Kasviparkittu nahka tulee puhdistaa vain kuivalla liinalla tai nahalle tarkoitetulla harjalla. Edes kosteaa liinaa ei saa käyttää, sillä huokoinen nahka imee kosteutta. Täytyy siis muistaa ettei istahda tuoliin saunan jälkeen kostealla peffalla. Jos nahkaosien päälle läikkyy nestettä, tulee nahka pyyhkiä kuivalla liinalla välittömästi. Noma-tuolin voi kyllä käsitellä luonnonmukaisella nahkarasvalla, mutta se tummentaa nahan väriä. Kannattaakin testata rasvaa ensin pienenä määränä johonkin huomaamattomaan kohtaan.

Villa Fregatissa olen ehtinyt sovitella Noma-tuolia jo useampaan paikkaan. Yläkerrassa se sopii täydellisesti porraskaiteen viereen, josta avautuu laajat näkymät merelle. Alakerrassa sijoitin Noman paraatipaikalle olohuoneeseen ja se valikoituikin lopulliseksi paikaksi ainakin tässä vaiheessa. Näin olohuoneen kulmaukseen muodostuu kotoisa lukunurkkaus.

Minusta Noma-tuoli oli täydellinen valinta meidän kesämökille – se sopii erinomaisesti mökin tyyliin ja on istuinmukavuutensa ansiosta yksi lempipaikoista istuskella. Arvostan todella paljon sitä, että meiltä täältä koto-Suomesta löytyy näin upeaa käsityön osaamista ja hienoa muotoilua. Silloin kun tulee tarve hankkia jokin uusi huonekalu, priorisoin ehdottomasti kotimaiset designyritykset. Valinnan taustalla painavat muutkin seikat kuin visuaalisuus, joka sekin on tietysti tärkeää. On aivan erityinen tunne hankkia huonekalu, jonka taustalla on suomalaista osaamista ja josta tietää, että se kestää ja näyttää hyvältä vuosikymmenet eteenpäin.

Etu Valkoisen Harmajan lukijoille: -15% alennus Noma-tuolista

Yhteistyössä Hakolan kanssa voin nyt tarjota blogini lukijoille -15% alekoodin Noma-tuoliin. Alennus aktivoituu Hakolan verkkokaupassa koodilla: noma15 ja on voimassa 31.8.2019 saakka. Noma-tuolia voi käydä koeistumassa sekä Helsingin (Fredrikinkatu 28) että Oulun myymälässä (Pakkahuoneenkatu 22) ja toki alennuksen saa myös myymälässä.

Author

10 Comments

 1. Tuoli on kyllä kovin kaunis, mutta sen muotokieli on kovin tuttu. Selaan paljon ulkomaisia sisustuslehtiä ja tämä tuolimalli on kyllä tullut useasti vastaan. Tuleeko itsellesi mitään mieleen?

  • Minulle tämän muotokieli tuo mieleen Nikarin December XL:n. Kauniita molemmat.

   • Suvi M Reply

    TL: myös tuo Nikarin tuoli on tulkinta safarituolista. 🙂 Tykkään enemmän Nomasta, kun siinä on käsinojatkin.

  • Suvi M Reply

   Merja, kuten tekstissä kirjoitin safarituoli on klassikko, josta monet designbrändit ovat tehneet oman tulkintansa. Kyseessä on ihan oma tuolityyppinsä, jolloin siinä on tietyt tunnistettavat piirteet. Minusta Noma-tuoli ei ole täysin samanlainen minkään muun safarituolin kanssa, jos siihen viittaat? Mutta tietysti se täyttää safarituolin tunnusmerkit, sillä onhan se muotoilijan tulkinta tuosta klassikosta. 🙂

 2. Niin totta, mitä kirjoitit luonnonmateriaaleista. Ne muuttavat sävyään vuosien kuluessa, mikä tekee niistä mielenkiintoisia. Noma-tuoli on kyllä kaikessa yksinkertaisuudessaan kaunis ja istuu hyvin muuhun sisustukseen. Nahka+puu -yhdistelmä kestää hyvin myös kissojen vaatimuksia. Eipä lähde langat purkautumaan, vaikka vähän tassuilla leivotaan.

 3. Hei, päädyitkö käsittelemään tuolin lopuksi jollain rasvalla tms? Ja jos niin niin millainen lopputulos ulkonäöltään tai pinnan kestävyydeltä tuli? Miten pinta on kestänyt tai onko siihen läikkynyt jotain nesteitä jättäen jälkiä muutenkaan? 🙂

  • Suvi M Reply

   Ei olla käsitelty tuolia mitenkään, mutta se pitäisi kyllä tehdä. Nahkaan jää helposti jälkiä, mutta se kuuluu tavallaan asiaan. Näin vaaleassa nahassa ne näkyy helpommin ja väri on myös haalistunut auringossa, joten haluaisin kyllä käsitellä nahkaosat…

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.