Olen viettänyt oikein mielenkiintoista päivää tänään! Meillä oli kylässä arvostettu kokkolalainen valokuvaaja Anne Yrjänä ja kahvitauon lomassa kysyin häneltä vinkkejä minua askarrutaneeseen syväterävyyteen (halusin siis oppia ottamaan kuvia, joissa sekä etualalla oleva esine/huonekalu että sen taakse jäävä tila ovat molemmat tarkkoja). Ja nyt opin sen! Anne sääti kamerani asetuksia ja jo muutamasta käytännön vinkistä aloin ymmärtää mitä olen tehnyt väärin. Vieraiden lähdettyä en malttanut olla heti kokeilematta uusia oppeja, vaan napsin seuraavia sekalaisia kuvia (ilman mitään sen kummempaa tavaroiden asettelua).

sininentyyny_eames

sangylta_olohuoneeseen

sohvankulma

oh_tauluhylly_makkarista

Olen käyttänyt ihan liian pientä ISO-arvoa! Käytin ennen yleensä ISO800:aa tai ainoastaan pimeällä korkeampaa arvoa, sillä olen pelännyt kuvien rakeisuutta. Mutta turhaan. Canon 5D Mark II -kamerassani ISO-arvoa voi surutta säätää korkeammaksi, varsinkin kun kuvaan nettiin tarkoitettuja kuvia. Ja nyt opin hyvät niksit myös tarkennuspisteen valinnasta ja aukosta. Kehtaanko edes tunnustaa, että nyt vasta tiedän mikä se objektiivien rungossa oleva liikkuva asteikko on, heh! Mutta on niin mahtavaa vihdoin hoksata nämä jutut ja harjoitella nyt taas uudella innolla.

Ja tämän lisäksi opin vaikka mitä uutta myös sähköjutuista, mutta niistä kirjoittelen myöhemmin tarkemmin…

Author

13 Comments

 1. No onpas hyviä kuvia! Mulla on aina ollut tuo sama ongelma. Aikoinaan halusin järkkärin pystyäkseni kuvaamaan juuri sellaisia kuvia missä joku tietty kohde on tarkka ja muu epätarkkaa – ja nyt kun en muunlaisia kuvia saa otettuakaan, olen alkanut kaivata niitä! Siis juuri tuollaisia missä kaikki on tarkkaa. Joten eikun tuota omaa Canoniani tutkimaan ja opettelemaan 🙂

  nimim. yhtään valokuvauskurssia en oo käynyt enkä käyttöopasta lukenut 😀 Ja siis mikä ihmeen liikkuva asteikko objektiivissa?!

  • Juuri noin oli minullakin, että alunperin halusin niitä takaa sumeita kuvia. Mutta välillä kaipaa kokonaan skarppeja kuvia. Enkä minäkään ole oppaita lukenut tai käynyt valokuvauskursseja. 😀

   Joissakin objektiiveissa on siinä rungossa sellainen asteikko, joka muuttuu f-arvoa säätämällä. Siitä näkee metreissä mihin saakka kamera tarkentaa. Nyt vasta siis hokasin sen. 😀

 2. Mitä mieltä olet ollut tuosta olohuoneen matosta, onko ilmennyt huonoja puolia?
  Kyselen kun olen saman maton tilaamista pähkäillyt. 🙂

  • Eipä kyllä tule mitään huonoja puolia mieleen. Oikein hyvä matto on ollut. Ja edelleen valitsisin saman. 🙂

 3. AAh, maailman kaikista taloista muuttaisin teiän kotiin, änyytee, NYT! Ilmota mulle, kun myytte koko talon pois tavaroinen kaikkineen, heh 🙂

  Mietin, että osaisitko vihjata hyviä kauppoja parvekelausteiden hommaamiseen? Olen kolunnut kaikki perinteiset suomalaiset kaupat, mutta mistään ei tunnu löytyvän tarpeeksi linjakasta ja ei-polyrottinkista makuuni. Sattuisitko tietämään jotain hyviä ulkomaalaisia nettikauppoja, jota toimittavat myös Suomeen?

  Kiitos ja ihaninta viikonloppua teille!

  • Heh, kiitti. 🙂

   Olen lähiaikoina kirjoittamassa juttua ulkokalusteista, joten stay tuned. 😉
   Itse tilailen aika vähän verkkokaupoista, mutta Länna Möbler ja Room21 ovat sellaisia, jotka voisin mainita.

   Mukavaa kevään odotusta sinne!

 4. Aina oppii uutta, kun vain on halukas oppimaan. Minä muuten pidän töissä huoneistokuvia ottaessani (olen kiinteistönvälitysalalla) aina kaikissa valaisimissa valot päällä. Pimeät valaisimet näyttävät mielestäni jotenkin kolkoilta, eikä haittaa, vaikka kuvassa olisi kahta eriväristä valoa, kunhan tarvittaessa vähän käsittelee keinotekoista valoa koneella ennen julkaisua. Kuvaan tosin myös yleensä aina epäsuoralla salamalla, joten sekin vaikuttaa valon lämpömaailmaan jonkin verran. Valo päällä lampussa tulee kodikkaampi olo.

  • Niinpä. Jos haluaa luoda vähän lämpimämpää ja kodikkaampaa fiilistä, niin voi pitää valot päällä valaisimissa. Minullakin on lisäsalama, mutta en juurikaan käytä sitä. Minusta siitä tulee vähän kolkko valo, vaikka salaman suuntaisikin kattoon.

  • On kyllä! Jo tuollaisesta muutamasta käytännön vinkistä saa paljon apua omaan valokuvaamiseen.

   Ihanaa sunnuntaita sinnekin! 🙂

 5. I hope you don’t mind that I’m asking, but where did you buy your living room carpet? I just love it! 🙂

  • Of course you can ask. 🙂 The carpet is from Linie Design and the model is called ”Asko Mixed”. I bought mine from Swedish webshop called Länna Möbler.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.