Viikonlopun aikana selasin läpi sisustuslehtiä, blogeja ja sisustusaiheisia nettisivuja vertaillen millaisia sisustustrendejä povataan vuodelle 2015. Monen vuoden bloggaamisen myötä olen oppinut, että sisustustrendit ovat aihe, joka herättää melko voimakkaitakin vastareaktioita. Eihän kotia kuulu sisustaa trendien mukaan, vaan siitä on tehtävä pesä, jossa oma perhe viihtyy, trendeistä piittaamatta! Olen ihan samaa mieltä. Sisustaminen on minulle harrastus ja mielelläni vaihtelen kodin ilmettä pienillä muutoksilla. Sisustuksen perusta pysyy vakaana vuodesta toiseen, höystän sitä vain aika-ajoin trendien sekä omien ideoiden mukaan. Tietenkin tärkeintä on, että kotona on hyvä olla.

Trendit ohjaavat kuitenkin jossain määrin mieltymyksiämme ja ostopäätöksiämme. Siksi minusta on mielenkiintoista tarkastella mitä meille ”syötetään”. Mitään kovin radikaaleja muutoksia ei näyttäisi olevan tiedossa sisustusrintamalle, ainakaan sisustusta ahkerasti seuraavien näkökulmasta.

sisustustrendit2015

Punertavia sävyjä: Pantone Colour of the Year: Marsala / Pyöreitä muotoja ja veistoksellisuutta: Counterbalance-valaisin / Kromia ja Bauhaus-henkeä: Marcel Breuer Wassily Chair / Kukkaprinttejä: Saana ja Olli ”Myrskyn jälkeen” sisustustyyny / Marmoria monissa sävyissä / Luontoaiheita ja koristelautasia: Bloomingville / Ruostumaton teräs: Georg Jensen ”Masterpieces” kynttilänjalka / Terracottaa ja geometrisiä muotoja: Nick Fraser ”Geometric pot” / Tummat sävyt seinissä / Sininen: String-stailaus Lotta Agaton / Pastellisävyt ja origamimuodot: Bloomingville

Värisävyt

On ennustettu, että tänä vuonna valkoisen ja ”värittömän” sisustuksen suosio vähenee ja tulemme näkemään paljon enemmän värejä. Sävyt tummenevat ja kodin seiniä maalataan kauttaaltaan, ei vain yhtä tehosteseinää.

Vuoden trendiväriksi povataan oranssia ja terrakotan sävyä. Pantonen vuoden 2015 väri enteilee myös samaa: se on lämpimän punertava ”Marsala”. Mutta jää nähtäväksi tuleeko tuo sävy nousemaan oikeasti suosituksi tänä vuonna. Viime vuoden lila Pantone-sävy ei kyllä kovin huomattavasti noussut pinnalle.

Minusta tuntuu, että sinisestä on povattu uutta trendiväriä jo pitkään – onkohan 2015 vihdoin se vuosi, jolloin sininen löytää oikeasti tiensä koteihimme? Uskon, että se voi olla hyvinkin mahdollista, sillä syvää tummansinistä sävyä on jo näkynyt monissa (ulkomaisissa) sisustusblogeissa, ja sinisen kaikkien sävyjen sanotaan olevan hyvin trendikkäitä tänä vuonna.

Pastellivärit säilyvät edelleen pinnalla (etenkin puuterirosan sävy); ne ovat murrettuja, vähän sumuisia sävyjä heleiden ja kirkkaiden pastellisävyjen sijaan. Myös vihreän sanotaan olevan trendikäs värivalinta, onhan luonnonmukainen teema nyt niin kovin pinnalla.

Materiaalit

Marmori säilyttää edelleen asemansa trendikkäänä materiaalina – nyt tulemme näkemään sitä enemmän muissakin sävyissä kuin klassisessa valko-harmaasävyssä. Luonnonmateriaaleja arvostetaan edelleen ja etenkin vaaleat puunsävyt ovat suosittuja. Bambu ja rottinki ovat trendikkäitä valintoja. Myös nahka kasvattaa suosiotaan materiaalina.

Metalleista hopea, kromi ja teräs nousevat jälleen pinnalle, kuparin ja messingin ohelle. Ruotsissa ennustavat, että lasipöydät nousevat jälleen trendikkäiksi. Myös keramiikkaesineiden sanotan olevan trendikkäitä ja koristelautasia aletaan jälleen kiinnittää seinälle.

Muodot

Pyöreät muodot ovat trendikkäitä tänä vuonna. Näemme paljon esimerkiksi pyöreitä peilejä ja maljakoita. Myös valaisimissa pyöreät muodot ja veistoksellisuus on trendikästä (esim. kollaasin Counterbalance-valaisin).

Huonekalujen muotoilu tulee pehmeämmäksi ja muhkeammaksi, mutta kontrastina näemme edelleen särmikkäitä kanttisia muotoja.

Teemat

Inspiraatiota haetaan etenkin luonnosta ja kaikenlaiset kasviaiheet ovat hyvin trendikkäitä. Kasvikuosit koristavat niin tekstiilejä kuin esimerkiksi astioitakin.

Kontrastit ovat päivän sana. Samassa tuotteessa yhdistellään erilaisia materiaaleja kuten puuta ja metallia, nahkaa ja metallia tai vaikkapa lasia ja betonia.

Myös erilaiset meriaiheet nousevat trendikkäiksi sinisten sävyjen ohella: oikeasti, tulemmeko näkemään simpukankuoria ja meritähtiä sisustuksen yksityiskohdissa…?

Mattaisten pintojen povataan nostavan suosiota entisestään, ja viime vuosina pinnalla olleet korkeakiiltoiset pinnat vähentävät edelleen suosiotaan.

Kotoilu ja itse-tekeminen säilyy edelleen vahvana trendinä. Jostain luin, että aikaisemmin pinnalla ollut hotellimainen ja persoonaton sisustustyyli on väistymässä ja alamme suosia persoonallisempaa sisustustyyliä, jossa yhdistellään erilaisia kontrasteja ennakkoluulottomasti keskenään. Ruotsalaisessa Lovely life -sivuston blogissa oli tästä ihan hyvä kirjoitus.

 

Trendiennusteita on hauska lukea. Esille nousee varmaankin myös sellaisia asioita, joista ei ihan heti innostu (simpukat ja korallit…hmmm…?). Trendivirtaukset jatkuvat ja muovautuvat kokoajan ajan kuluessa ja siksi näemme edelleen paljon samoja elementtejä kuin aiempinakin vuosina. Tarkoitus ei ole se, että koko kodin sisustus uusitaan aina muutaman vuoden välein, vaan se että kotia voi maustaa itselle mieluisilla ja ajankohtaisilla elementeillä.

Miltäs nämä sisustustrendiennusteet teidän mielestä kuulostavat?

Translation: I went through a pile of interior design magazines, web sites and blogs to find out what kind of trends the experts predict for this year. It seems that nature will be the main theme and we are going to see a lot of green and blue shades in interior decoration. Pastels are also trendy, especially pale powder rose. It is trendy to mix different materials, like leather and metal or glass and concrete, together. Botanical prints and round shapes will become more popular. But the most important thing is to decorate your home with personal style, so that you (and your family) will enjoy spending time there.

 

Author

17 Comments

  • Tosi kiva kuulla, Sanna! 🙂 Tätä postausta oli kiva väkertää, vaikka kuvia ei ollut ihan helppo löytää…

 1. Kiitos, tämä oli loistopostaus!

  Pyöreät muodot ja luonto ovat selkeästi nousussa omassakin sisustuksessa. Ja viherkasvit näyttävät nyt jotekin tosi hyvälle! Väreihin sen sijaan suhtaudun vähän enemmän varauksella. Ehkä pieninä palasina,mutta tuskin isompina kokonaisuuksina, terrakottaa ainakaan! 🙂

  • Onpa tosi kiva kuulla! 🙂

   Minäkin luulen, että terracottaa tullaan meillä näkemään ihan pieninä ripauksina vain. Se sopii kyllä nätisti harmaan kanssa yhteen, joten en yhtään voisi sanoa etten siitä innostuisi. 🙂

 2. Ajatella että mulla oli Wassily-tuoli ekassa omassa kodissa, sitten möin sen kirpparilla. Toki ei ollut aito, mutta silti. 🙂

  Trendit on kivoja, vaikka perussisustus onkin ajaton, ajan saa antaa näkyä kotona. Siitähän syntyy kunkin aikakauden kulttuuri sisutuksen osalla.

  • Juu, muistan sen tuolin! 🙂 Hah! Niin se aika menee…ja nyt taas alkaa näyttää hyvältä.

   Ajattomaan sisustukseen on niin helppo yhdistellä kaikkea, eikä ikinä kyllästy, kun pienillä muutoksilla saa vaihtelua. 🙂

 3. Kyllähän trendit tuppaavat vaikuttamaan ihan huomaamattakin, sillä kaikki kaupassa oleva tavara on sen hetken trendien mukaista. Ihan toinen juttu, jos ostaa kaiken käytettynä tai tekee itse/tuunailee omanlaiseksi… Juuri totesin toisaalla, että olen ihastellut Instassa yhtä vihreää seinää jo moneen otteeseen. Vihreää?!! No, en kyllä suunnittele sellaisen maalaamista, mutta pari seinää haluaisin hieman rosoisammelle pinnalle maalata, toinen voisi olla musta ja toinen harmaa…Ruskeaa antiikkinahkaa ottaisin vaikkapa nojatuoliin erittäin mielelläni ja kasviaiheita tuli laitettua kehyksiin jo viime keväänä. Niin, että mistä lienen saanut nämä ajatukset päähäni.;D Niin ne trendit vaan vaikuttaa.:)

  Terrakottan ja oranssin jätän toisten käyttöön.;)

  • Juu, kyllä ne trendit vain vaikuttavat jossain alitajunnassa.
   Minäkin haaveilen ruskeasta tai konjakin värisestä nahasta! Toivottavasti saan sitä vielä kotiin jossain muodossa….

 4. Kiva kooste, kiitos ! 🙂 Olen myös kiinnittänyt huomiota viimeisen vuoden aikana lisääntyneisiin tyylikkäisiin sisustuskuviin, joissa muita kuin valkoiseksi maalattuja seiniä, etenkin ruotsalaisissa lehdissä. Tämä varmasti tulee voimistumaan meilläkin, vaikka valkoinen varmasti pitää asemansa! Pidän myös paljon ajatuksesta ripauksesta rottinkia modernissa sisustuksessa, ja viherkasvit, niin kuvina kuin printteinä näyttävät myös kivoilta.

  • Kyllä, varsinkin ruotsalaisissa lehdissä on paljon muitakin kuin valkoisia koteja. Viehättävää tyyliä. En usko, että meidän kodin valkoisuus tulee kovin vahavsti koskaan väistymään, mutta kyllä kutkuttaisi taas tarttua tummaan maalipurkkiin… 😉

 5. Heippa,
  Olen jotenkin kummasti ihastunut vihreään, sellaiseen tummempaan ruohon vihreään. Katselin tänään kun Seppälään oli ilmestynyt vihreitä vaatteita ja uusin Deko kertoi että vihreä on uusi musta :).
  Ehkä meille muuttaa joitakin vihreitä, kuten tyynyjä sohvalle, lasisia vaaseja… hmmm… yksi pieni jakkara taisi jo muuttaakin :).

  • Vihreä on kyllä nyt kovin pop! En itse ole koskaan ollut vahvasti vihreän ystävä, mutta kyllä sitäkin on pieninä ripauksina eksynyt meidän kotiin. Oikeassa sävyssä vihreä seinäkin olisi upea! Sellainen savuinen, harmaan sävyinen vihreä.

 6. Kiitos hyvästä tiivistyksestä 🙂 Niin ne vaan trendit vaikuttaa, vaikka itse tunnun tulevan aina muutaman vuoden jälkijunassa 😀 mitä enemmän jotain näkee, niin sitä tutummalta ja kovemmalta se näyttää. Ehkä nyt menen hieman etukenossa, sillä törmäsin uusimmassa Koti ja Keittiö-lehdessä tumman siniseen (denim blue) seinään valkoisten taulujen takana ja se kolahti kovaa! Ehkä uuteen taloon tulee farkkujen sininen seinä 🙂

  • Farkunsininen seinä olisi varmasti upea! Ja kuitenkin aika ajatonkin valinta, onhan farkunsävy aika klassinen väri. Seinän saa sitten helposti maalattua umpeen jos menee ihan pieleen tai kyllästyy… 🙂

 7. Hyvä postaus tulevista trendeistä. Itse olen odotellut tuota sinisen läpilyöntiä, ainakin itse on nyt alkanut päästä värin 90-luvun yliannostuksesta yli… 🙂

  • Kiva jos tykkäsit! Kyllä luulen, että nyt se sininen alkaa taas lyödä itseään läpi… 🙂

 8. Oi sininen, oi sininen.. sisustusvärinä vähän verrattavissa nuoruusvuosien kasari/ysäritaitteen vaatemuotiin, josta en mitenkään voisi kuvitella pukeutuvani enää kainalomallisiin Levi’s -farkkuihin ja housunkauluksesta sisään survottuun collegepaitaan :D. Ensimmäisen yhteisen kodin hallitseva väri, josta vannoin pysyväni erossa forever sieltä muutettuamme. Mutta never say never -silmä tottuu kummasti kun vanhat asiat ryyditetään vähän uudella kulmalla.

  Paitsi kainalofarkkucollegehirvitys ja pike-paita. Never.

  Hyvä postaus -kiitos!

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.