Olen viime aikoina siivoillut ahkerasti meidän kaappeja ja valikoinut tavaroita kirppikselle. Karsimisurakassa aloin miettiä ja muistella ensimmäisiä merkittävimpiä sisustushankintojani. Suuret hankinnat olemme tehneet alusta asti sisustuksen ajattomuus huomioiden, enkä ole vuosien varrella kokenut kyllästymistä tällaisiin hankintoihin. Moniin huonekaluihin ja sisustusesineisiin liittyy rakkaita muistojakin. Tässäpä minun viisi ensimmäistä merkittävää sisustushankintaa.

 

Ensimmäinen design-valaisin: Le Klint ”172”

 

Ensimmäisen design-valaisimen ostin opiskeluaikoina. Siskoni vinkkasi tästä Le Klintin ”172” -valaisimesta, joka oli Kodin Ykkösen alennusmyynnissä ja sitä kautta se kotiutui meille. Vuosi taisi olla 1998. Tällä valaisimella oli vuosikaudet keskeinen paikka meidän kodin sisustuksessa: ensin se valaisi opiskelija-asunnon olohuonetta ja sittemmin sijoitimme sen aina makuuhuoneeseen. Tällä hetkellä valaisin on tyttären huoneessa. Oikein upea ja ajaton valaisin, joka antaa pehmeän valon.

Ja kylläpä muuten tulikin nyt ikävä tätä meidän vaaleaa makuuhuonetta! Seinän sävy on sama (Kalklitir ”Palladio”), jota meillä on nykyään olohuoneessa.

Ensimmäinen astiasto: Iittala Teema

Ensimmäinen astiasto, jota aloin kerätä on perinteinen Iittalan ”Teema”, kuten varmasti aika monella muullakin suomalaisella. Aloitin sarjan keräämisen heti lapsuudenkodista muutettuani ja vuosien varrella valkoinen Teema on säilyttänyt paikkansa meidän kodin vakioastiastona. Tietysti höystän kattauksia usein muillakin kotimaisilla astiasarjoilla.

Vuosien varrella olen täydentänyt Teema-sarjaani, eikä taida olla monta sarjan osaa, joka minulta puuttuisi. Viimeisimpänä hankintana ostin syyslomalla Iittalan Outletista Teema-sarjan suuria ruokailulautasia sekä lisää syviä lautasia.

Ensimmäinen design-tuoli: Fritz Hansen ”seiska-tuolit”

Ensimmäiset design-tuolit saimme häälahjaksi. Olin vuosikaudet ihaillut siskoni seiska-tuoleja ja ilo olikin suuri, kun saimme neljä seiska-tuolia perheeltäni häälahjaksi vuonna 2004. Siitä lähtien nämä tuolit ovat olleet joka päiväisessä käytössä arjessamme.

Ajan myötä seiska-tuolimme ovat pikkuisen naarmuuntuneet ja maali on lohkeillut sellaisista kohdista, jotka ovat osuneet ruokapöydän terävään reunaan. En kuitenkaan juurikaan kiinnitä huomiota tuollaisiin pikkukolhuihin ja jos joskus siltä tuntuu, niin voihan tuolit aina kunnostaa.

Ensimmäinen kunnon sohva: Adea ”Band”

Aivan ensimmäinen sohvamme oli Ikean ”Klippan”. Klippan palvelikin meidän kodissa aivan ensimmäisestä opiskeluasunnosta tähän Harmaja-kotiimme saakka – välillä sitä piti naputella takaisin kasaan, kun käsinoja romahti. Kun rakensimme tämän talon vuonna 2010, päätimme varata budjettiin rahaa myös ensimmäisen laadukkaan sohvan hankintaan. Valinta oli selvä, sillä olimme ihastuneet kotimaisen Adean Band-sohvan modernin ajattomaan muotoiluun.

Band-sohvamme on kulmamallia, mutta pidän lähes aina modulit irrallaan toisistaan. Näin syntyy ilmavampi vaikutelma. Ostimme sohvan alunperin harmaalla kankaalla ja myöhemmin hankimme sohvaan myös valkoiset irtopäälliset, joten sohvan ilmettä voi muuttaa helposti. Se on kyllä ollut oikein hyvä ratkaisu!

Ensimmäinen maljakko: Ikean PS-sarjaa?

Loppuun ehkä vähän hassu valinta, mutta tähän hankintaan liittyy erityisen kivoja muistoja. Valitsin listaukseen siis ensimmäisen maljakkoni, ja tämä taisi olla myös ensimmäinen sisustusesine, johon ihastuin aivan erityisesti. Kyseessä on Ikean – muistaakseni PS-sarjan – maljakko, jonka ostin ensimmäiseen opiskelija-asuntooni. Ensimmäinen Ikea oli siihen aikaan juuri vasta avattu Suomessa ja olimme siellä tekemässä ensimmäisiä hankintoja ensimmäiseen omaan kotiimme. Muistan kuinka ihastunut olin tähän maljakkoon ja tämä oli viimeinen kappale koko myymälässä; itse asiassa poimin maljakon mukaani Ikean sisustuslavastuksesta, kun niitä ei enää löytynyt ”myymälän” puolelta. Olin niin iloinen, että sain haaveilemani maljakon!

En ole raaskinut luopua tästä maljakosta, vaikka en käytä sitä enää kovin usein. Maljakko on liian korkea monille kasveille ja täytyy myöntää, että se alkuperäinen ihastuksenikin on jo laantunut. Mutta tämä on rakas muisto niiltä ajoilta, kun muutin ensimmäiseen omaan kotiini.

Muistatko sinä vielä ensimmäisiä merkittäviä sisustushankintojasi? Löytyykö niitä vielä kodistasi?

Toki tämän saa napata blogihaasteena eteenpäin omaan blogiin jos siltä tuntuu. Siinä tapauksessa olisi kiva jos linkittäisit postauksesi tuonne alas kommenttilootan puolelle, niin me muutkin löydämme vastauksesi.


Translation: I’ve been going through my stuff and putting things away to charity and second-hand-shops. While sorting things, I started thinking about my first interior purchases and decided to make this list. My first designer lamp was Le Klint’s ”172”. My first  set of dishes was Iittala’s ”Teema”. My first designer char was ”The seven chair” from Fritz Hansen. My first high-quality sofa is Adea’s ”Band” – our first sofa was Klippan from Ikea. My first vase was the Ikea vase in the last picture. I had such a big crush on it back in the 1998.

Author

20 Comments

 1. Meidän kodin ensimmäinen merkittävä hankinta oli käytettynä löytyneet aidot Thonet 214- tuolit. Aivan uskomaton löytö, sillä maksoin niistä 10e/kpl 🙂

  • suvi m Reply

   Oi että, onpas hieno löytö! Tuollaisista tulee niin hyvä mieli… 🙂

 2. Tanja / Idis & Interiööri Reply

  Tosi kiva postaus! Ehkä nappaan aiheeksi itsellekin

  Iloa viikkoosi

  • suvi m Reply

   Voi kiitos! Kiva jos nappaat. 🙂 Ihanaa viikkoa sinnekin!

 3. Ensimmäinen astiastoni jota aloin keräilemään ylioppilasvuonnani yli 20 vuotta sitten oli Arabian vihreä 24h…. ❤️ Käytössä yhä joka ikinen päivä. Samoin Aalto-vaasit samaisena vuonna joita on kertynyt aikamoinen armeija. Ensimmäinen design-tuolini oli Artekin Paimio. Ihania muistoja jotka ovat kasvaneet matkan aikana ja reissanneet tähän päivään asti mukanani ympäri Eurooppaa..

  • suvi m Reply

   Meilläkin on tosi monta Aalto-vaasia, ovat kerääntyneet vuosien varrella. 🙂

   Ihanaa, että olen vienyt muistojasi mukana Euroopan halki. Varmasti ulkomailla suomalaisen muotoilun merkitys korostuu entisestään.

 4. Kiva postaus!

  Itselläni ensimmäisiä ”merkittäviä” sisustushankintoja taitaa olla Artekin pöytäryhmä 10v takaa, palvelee nykyään työpöytänä, sekä Block-lamppu. Myös Kartellin ghost-tuoli on kulkenut mukana pienen ikuisuuden.

  • suvi m Reply

   Meilläkin on muuten Block-lamppu yksi ensimmäisiä designhankintoja! Taisi tulla aika pian tuon LeKlintin valaisimen jälkeen. 🙂

 5. Netta - Syyskuun kuudes Reply

  Olipa kiva postaus ja hauska valikoima tuotteita! Ehdottomasti nappaan idean omaan blogiin ja katsastan meidän kodin sisustushankinnat.

  • suvi m Reply

   Voi kiva kuulla! 🙂 Mielenkiinnolla odotan sinun postaustasi…

 6. Oma ensimmäinen merkittävä sisustushankinta on Block valaisin, jonka sain lahjaksi isältäni. Rakastan tuota valaisinta edelleenkin ja tälläkin hetkellä se toimii yöpöytävalaisimena. Toinen merkittävä on Lokki, joka on minun ja avopuolison ensimmäinen yhteinen desinghankinta 🙂

  • suvi m Reply

   Block on meilläkin kulkenut mukana vuosikaudet. Samoin Lokki-valaisin. 😉

  • suvi m Reply

   Aivan mahtavaa! Niin kiva lukea muidenkin listauksia. 🙂

  • suvi m Reply

   Olipa kiva, että tartuit tähän! Näitä on niin kiva lukea. 🙂 Mahtavia klassikoita siellä teillä…

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.