Vihdoin meillä on pihavalot! Pihavalaisimien kytkentää ei saa tehdä itse, vaan se on laillistetun sähkömiehen hommia. Niinpä olimme jälleen sopineet Sähkötreffit ja Mikko Poikkimäki Lestijokiseudun sähkö oy:stä saapui niitä asentamaan.

9P4A1065

9P4A1053

Kaikki ei kuitenkaan mennyt ihan putkeen, sillä hankimme ensiksi väärät maatuet! Olimme sopineet sähkötreffit perjantaille 17.10. ja edellisiltana sovittelimme huvikseen valaisintolppia maatukiin ja huomasimme, että maatuet ovatkin väärän kokoiset! Tolpat eivät mahtuneetkaan hankkimiimme maatukiin – meidän oma moka! Ei siinä auttanut muu kuin lähteä iltasella puoli kahdeksan aikaan etsimään suurempia maatukia rautakaupoista. Kuusi oltaisiin tarvittu, mutta yksi jäi uupumaan. Mutta onneksi saimme edes ne viisi ja niin me sitten illalla pimeällä kaivettiin maatuet maasta ja vaihdettiin tilalle sopivat. Oli se varmaan näky, kun yhdet otsalampun valossa kaivoivat pimeällä maata ja tirskuivat. Onneksi huumoria riitti!

IMG_2599

Mankku jaksaa hymyillä, vaikka kahteen kertaan joutui maatuet kaivamaan maahan.
Tämä kuvassa näkyvä betoninen maatuki löytyi onneksi asennuspäivän aamuna Mikon avustuksella.

Se yksi puuttuva maatukikin saatiin seuraavana päivänä sähkömies-Mikon avustuksella eräästä sähköliikkeestä. Huh, ehdin jo säikähtää että jos ei saadakaan valaisimia asennettua!

Mikko kytki pihavalaisimet toimintaan ja ne säädettiin siten, että valot syttyvät itsestään tiettyyn aikaan tai halutessamme saamme ne myös valonkatkaisimesta päälle. Mikko asensi myös yhden pistorasian koristeporttiimme, joten nyt saadaan jouluvalotkin kätevämmin kytkettyä.

IMG_2590

9P4A1162

Katsoimme myös mistä takapihan pihavalojen kaapeli kannattaisi vetää jos päätämme sinnekin hankkia vielä valoja.

IMG_2593

9P4A1178

Valaisimiksi valitsin klassiset ja kotimaiset Käpy-valaisimet, joista olenkin kirjoitellut joskus Tykkään-sarjassani. Karluxin valikoimasta löysin kauniit kuparin sävyiset Kävyt ja päätin valita ne aiemmin miettimieni mustien Käpyjen sijaan. Tuumasin, että kuparin sävyiset valaisimet tuovat enemmän ilmettä ja kontrastia pihaan tavanomaisempien mustien Käpyjen sijaan. Kupariset valaisimet loistavatkin erityisen kauniisti pimeällä! Tällaisina ne eivät kuitenkaan tule pysymään, sillä kuparihan patinoituu ajan myötä, mutta se onkin minusta juuri viehättävää.

9P4A1352

9P4A1326

IMG_2631

IMG_2635

IMG_2628

Valitsin pylväsvalaisimien sijoituspaikat lähinnä visuaalisesta näkökulmasta: mitä kohtia haluamme korostaa ja mitkä kohdat pihasta jäävät pimeäksi. Valaisimia sijoitettiin etupihalle sekä talon ja saunatuvan väliin. Takapihalla emme juurikaan pimeällä oleskele, joten siellä riittää terassivalot ainakin toistaiseksi. Tärkeintä on kuitenkin, että kulkureitit on valaistu ja että pihalle tulee kaunis tunnelmavalaistus.

Mitkä sähkötreffit?

Sähkötreffit on nettipohjainen palvelu (osoitteessa www.sahkotreffit.fi), josta jokaisen on helppo löytää oman alueensa luotettava sähköalan ammattilainen, eli perinteisesti ilmaistuna: sähkömies. Aina ei tarvitse olla pitkä tehtävälista, vaan sähkömiehen voi varata lyhyeksikin aikaa. Kodin sähköistys on hyvä myös aika-ajoin tarkistaa ja tarvittaessa huoltaa. Huolletaanhan autoakin ja päivitetäänhän kodin laitteitakin aika-ajoin.

Sähkötreffeillä asiakas ja sähkömies kohtaavat tavoitteena laittaa kodin sähköistykset kuntoon. Kuntoon laittaminen tarkoittaa sitä, että kodista tehdään energiatehokkaampi, josta puolestaan yleensä seuraa aikaisempaa pienempi sähkölasku. Se merkitsee myös mukavampaa asumista ja elämistä, kun erilaiset talotekniset ratkaisut tuovat helpotusta ja iloa arkeen. Lisäksi se tarkoittaa turvallisempaa asumista, kun vajaakuntoiset sähköasennukset ja -laitteet korjataan tai uusitaan.

Palvelun kautta voi tilata myös sähkötestin, joka on ammattilaisen tekemä kuntokartoitus ja näkemys kiinteistön / huoneiston sähköistyksistä. Sen myötä laaditaan raportti, jossa on kirjattuna asiat jotka ovat kunnossa, asiat jotka vaativat toimenpiteitä sekä ehdotuksia siitä miten mukavuutta, turvallisuutta ja energiatehokkuutta voitaisiin kehittää.

Sähkötreffit voi sopia myös kodin pienempiä sähköistysjuttuja varten, kuten me teimme: ihan vain pihavalojen kytkentään. Palvelun kautta on kätevä löytää oman alueen sähkömies ja sopia tapaaminen.

Lue myös edellisistä sähkötreffeistämme, jossa laitoimme kotimme muutamia epäkohtia kuntoon sähköistyksen osalta.

Kuvista: kuvat, joissa ei ole Valkoinen Harmaja -vesileimaa ovat valokuvaaja Anne Yrjänän ottamia. Kiitos kuvista, Anne!

BlogiyhteistyoYhteistyössä:

sahkotreffit

Sähkötreffit-käynti järjestetty blogiyhteistyönä. Bloggaaja on saanut alennusta pihavalaisimista.

Author

17 Comments

 1. Oi nuo kupariset on todella upeat, onneksi vaihdoit mustat kuparisiin! Tosin kyllähän se mustakin on aina perustyylikäs valinta, mutta näissä on enemmän sitä jotain 🙂

  • Kiitos, onpa kiva kuulla! 🙂 Olishan ne mustatkin olleet ihan hienot, mutta ajattelin nyt olla rohkeampi. 😉

  • Kiitti, mukava kuulla! 🙂 Meillä on aika himmeät polttimot (40 W hehkulamppuja, joita löytyi kaapista) ja polttimoita vaihtamalla tulee vähän tehokkaampaa valaistusta sitten…

 2. Hei!
  Tämä nyt ei pihavaloihin kuulu mutta huomasin että teillä on Marsetin Atlas spottivalot sisällä.
  Tilasitteko ne ulkomailta vai löysittekö ihan Suomesta sähköliikkeestä?

  Teillä on upeat ulkovalot!

  • Jep, ne spottivalot ovat olleet meillä jo vuosia (ekasta talosta saakka). Tilattiin ne aikoinaan Sisustuksen Koodista, mutta enpä tiedä saako niitä enää sieltä. Kantsii kysyä: [email protected]

 3. Voi hitsi, erinomainen valinta. Tosi tyylikkäät ja antaa kyllä kauniin valon! Me päädyimme Lumon tummiin pylväisiin, kun ne ovat seinässäkin, kauniit ovat nekin, mutta kyllä nuo ehkä vievät voiton=).

 4. Wautsi! Tosi makeet ja juurikin toi kuparinen väri sopii kivasti teidän talon kanssa. Tosi cool! Meillä on käpyvalot valkoisena, nyt niiden väri tuntuu ihan tylsältä. 🙂

  • Voi kun kiva kuulla, että tykkäät! 🙂
   Ne valkoiset kävytkin on varmasti aivan ihanat.

 5. Karluxin valaisimet ovat upeita ja sopivat erinomaisen hyvin teille. Hyvä valinta!
  Meillä on ollut käytössä Karluxin valaisimet kohteissamme jo vuosia – laatu ja design ihan huippua!

 6. Wau! Todella hienolta näyttää!
  Nyt alko itseäkin kiinnostaan meille pihavalot! Ehkä vielä pitää odottaa pihan istutusten valmistumista jotta tietää mihin valo ois kiva.

  • Mukava kuulla, kiitos. 🙂
   Toisaalta olisi ollut helpompaa kaivaa kaapelit maahan jo silloin, kun piha oli vielä aivan kesken. Nyt piti hyvää nurmikkoa rikkoa, mutta eiköhän se siitä toivu.

 7. Hei,

  Kiitos vinkistä. Hankimme myös kupariset Karlux Käpy-valaisimet. Toimituksemme mukana ei ollut mustia valaisinpylväitä. Mistä hankitte ne?

  Nuo on niin ihanat valaisimet.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.