Toimiva sähkösuunnitelma parantaa kodin viihtyisyyttä ja lisää sähkölaitteiden käyttömukavuutta. Rakennusvaiheessa voi olla hankalaa miettiä esim. pistorasioiden paikkoja ja tarvittavaa määrää, ja ainakin meillä kävi niin, että moni asia havainnollistui vasta käytännössä muuton jälkeen. Ensimmäisenä huomasin joidenkin kytkimien epäloogisen toimintatavan ja esimerkiksi sen, että vaikka etuoven luona oli iso määrä valonkatkaisimia, ei niistä saanutkaan valoa päälle eteiseen, kuten olisi voinut kuvitella.

Yritimme tietysti huomioida kaikki nämä seikat jo rakentamisvaiheessa, mutta silti sitä on hyvin vaikea hahmottaa etukäteen, vaikka sähkösuunnitelman tekeekin ammattilainen. Jokaisella perheellä on kuitenkin omat toiveensa ja tottumuksensa; se mikä itsestä tuntuu loogiselta toimintatavalta, ei sitä välttämättä ole jonkun toisen mielestä.

mista_valo

Tämän lisäksi meillä oli jäänyt muutama sähköhomma ns. ”roikkumaan”, eli sähkömieheltä kesken. Tällaisia olivat esim. yhden ulkopistorasian kytkeminen sekä muutaman termostaatin sähkömoottorin kytkeminen paikoilleen. Muistaakseni olimme niistä omalle sähkömiehellemme maininneet, mutta nyt aikaa rakentamisesta on kulunut jo niin paljon, että enää ei melkein kehtaisi muistuttaa ja toisaalta ne asiat olivat oikeastaan jo unohtuneetkin. Epäloogisiin valonkatkaisimiinkin olimme ehtineet tottua. Mutta onneksi minulle tarjottiin mahdollisuutta testata Sähkötreffit-palvelua blogiyhteistyön merkeissä! Nyt vihdoin saisimme näitä epäkohtia korjattua!

Sähkötreffit on nettipohjainen palvelu, josta jokaisen on helppo löytää oman alueensa luotettava sähköalan ammattilainen, eli perinteisesti ilmaistuna: sähkömies. Aina ei tarvitse olla pitkä tehtävälista, vaan sähkömiehen voi varata lyhyeksikin aikaa. Kodin sähköistys on hyvä myös aika-ajoin tarkistaa ja tarvittaessa huoltaa. Huolletaanhan autoakin ja päivitetäänhän kodin laitteitakin aika-ajoin.

Sähkötreffeillä asiakas ja sähkömies kohtaavat tavoitteena laittaa kodin sähköistykset kuntoon. Kuntoon laittaminen tarkoittaa sitä, että kodista tehdään energiatehokkaampi, josta puolestaan yleensä seuraa aikaisempaa pienempi sähkölasku. Se merkitsee myös mukavampaa asumista ja elämistä, kun erilaiset talotekniset ratkaisut tuovat helpotusta ja iloa arkeen. Lisäksi se tarkoittaa turvallisempaa asumista, kun vajaakuntoiset sähköasennukset ja -laitteet korjataan tai uusitaan.

Palvelun kautta voi tilata myös sähkötestin, joka on ammattilaisen tekemä kuntokartoitus ja näkemys kiinteistön / huoneiston sähköistyksistä. Sen myötä laaditaan raportti, jossa on kirjattuna asiat jotka ovat kunnossa, asiat jotka vaativat toimenpiteitä sekä ehdotuksia siitä miten mukavuutta, turvallisuutta ja energiatehokkuutta voitaisiin kehittää.

sahkokaappi

Me sovimme sähkötreffit uuden talon sähkötöiden viimeistelyn ja käytännöllisyyden näkökulmasta. Halusimme kiinnittää huomiota niihin asioihin, jotka parantavat asumismukavuutta. Käyntiin sisältyi myös sähkötesti, vaikkakin kotimme onkin melko uusi omakotitalo. Sähkötreffikumppaniksi valikoitui reipas ja ammattitaitoinen Mikko Poikkimäki Pointel Oy:stä.

IMG_0218_660kuva: Anne Yrjänä

sahkopiirrustukset

Aluksi kävimme läpi meidän toiveemme ja puutteet koskien kotimme sähköistystä. Sen jälkeen lähdimme kiertelemään taloa ympäri huone huoneelta ja kävimme läpi mahdollisia epäkohtia. Samalla saimme vinkkejä siihen kuinka voisimme parantaa energiatehokkuutta sekä kodin turvallisuutta. Vakavia puutteita ei löytynyt, mutta esille tuli kuitenkin muutamia sellaisia seikkoja, joiden muuttaminen lisäisi asumismukavuutta.

eroon_jatkojohdoista

Meillä, kuten monessa muussakin suomalaisessa kodissa, on ihan liian vähän pistorasioita. Yksi suurimmista ongelmakohdista sen suhteen on olohuoneemme ikkunaseinä. Lähes koko seinä on alas asti ulottuvaa ikkunaa, joten pistorasioiden laittaminen tähän seinään ei ollut mahdollista. Mikko ehdotti, että voisimme vetää johdon parketin ja seinän välissä pintavetona (listan alla piilossa) ja pistorasia saataisiin todennäköisesti näin mahtumaan kahden ikkunan väliin. Se olisi kyllä ihan mahtava juttu!

mittaus

Mikko suoritti myös sarjan erilaisia testauksia kuten vikavirtasuojakytkimen mittauksen (joka pitäisi tehdä talossa noin kerran vuodessa, riippuen sähkölaitetoimittajasta), suojajohtimen jatkuvuuden mittauksen, eristysresistanssin mittauksen, oikosulkuvirran sulakkeen toimivuuden jne. Nämä kaikki ovat minulle hepreaa, mutta onneksi on ammattilainen, joka hoitaa asiat kuntoon. Mikko tarkisti myös keskuksen sisäisten johtojen liitosten kireyden; nämä pitäisi tarkistaa jokaisessa talossa noin kymmenen vuoden välein ammattilaisen toimesta, sillä löysä liitos sisältää tulipaloriskin.

valonkatkaisimen_saato

IMG_0261_660kuva: Anne Yrjänä

merkityt_painikkeet

Mittausten ja kartoituksen jälkeen Mikko kävi puutelistamme kimppuun ja fiksasi muutamat epäkohdat kuntoon. Nyt toimii terassilla oleva pistorasia! Enää ei myöskään tarvitse arpoa mistä eteisen painikkeesta menee mikäkin valo päälle, sillä Mikko merkkasi katkaisimiin tiedon siitä mikä valo kytkeytyy päälle mistäkin painikkeesta. Ja mikä parasta, nyt eteisen kattovalot syttyvät alimmaisesta painikkeesta (aiemmin ne syttyivät vain jos himmeninkin oli päällä). Tämän lisäksi pääsimme yhdestä jatkojohdosta eroon, kun eteisessä vaihdettiin kahden pistorasian paikkaa keskenään. Eli kaiken kaikkiaan kotimme käyttömukavuus parantui jo ihan muutamalla pienellä jutulla. Tämän lisäksi saimme roppakaupalla tietoa energiatehokkuudesta (esim. halogeenimme kannattaisi vaihtaa led-polttimoihin) sekä muita hyödyllisiä vinkkejä.

IMG_0107_660kuva: Anne Yrjänä

Sähkötreffit-palvelun avulla on helppo ja nopea löytää oman alueen sähkömies. Aina silloin tällöin tulee kuitenkin sellaisia pieniä sähkötöitä eteen, joihin tarvitsee ammattilaisen apua ja tuolta palvelusta sähkömiehen löytäminen onnistuu näppärästi. Seuraavaksi meillä taitaakin olla vuorossa muutaman ulkovalaisimen asennus, joten eipä muuta kuin uusia sähkötreffejä sopimaan!

BlogiyhteistyoYhteistyössä:

sahkotreffit

Author

4 Comments

  1. Jatkojohtovirityksistä on kyllä kiva päästä eroon. Pistokkeen olisi rakennusvaiheessa voinut tehdä ikkunoiden eteen myös lattiaan. On tosi huomaamaton, kun on samaa parkettia ’luukussa’ kuin muuallakin lattiassa.

    • Niinpä, sellainen lattiapistoke olisi ollut tosi hyvä! Muistan, että mietittiin sellaista, mutta en silloin halunnut reikiä lattiaan, kun ajattelin, että huonekalujen paikat kuitenkin muuttuvat aika ajoin. Ikkunoiden välissä on niin vähän tilaa, että en tiedä mahtuuko siihenkään pistorasia, mutta olisipa tosi hyvä jos mahtuisi ja tosiaan pääsisimme noista jatkojohdoista eroon! 🙂

  2. Hyvä pointti tuo pistokkeen lisääminen lattiaan.. Johdoista puheen ollen onko teillä kaapelikourut (siis listat joissa on kaapelikouru integroituna) tv-ja työhuoneessa ym. missä on enemmän elektroniikkaa? Meillä osoittautui käteväksi ratkaisuksi..

    • Ei kun meillä ei ole normaalit jalkalistat, vaan ohuet lasilistat, joten niihin ei mahdu kaapelikourua mitenkään. Ei alunperin oltaisi haluttu lattialistoja ollenkaan, mutta pakkohan ne oli laittaa. Joten sitten laitettiin ihan ohuet vain.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.