Kuten olen aiemmin kertonut, hankimme uuden sohvan (Adean Band) tähän kotiin. Ensimmäisen ”kunnon sohvamme” ja sillä olisi tarkoitus pärjätä mooonta vuotta.

Jo heti, kun hankimme sohvan, huomasimme, että meidän kisu tykkää upottaa kyntensä siihen. Niinpä päätimme, että hän saa alkaa heti ulkoilla vaikka olimme juuri vasta muuttaneet, ja onneksi se onkin sujunut hyvin. Kisu on yleensä ulkona jos emme ole kotona (lyhyitä aikoja). Öisin, kun kisu on sisällä, levitämme viltit sohvan päälle suojaksi.

Raapimisen estämiseksi ostin myös ihmisnenälle hajutonta suihketta, jonka pitäisi hillitä kisun raapimistarvetta. Ehkä siitä oli vähän apua, sillä hetkeksi sohva jäi rauhaan. En ole suihkuttanut sitä ainetta kylläkään kuin kaksi kertaa.

Arvatkaa vaan v***ttiko suorastaan tämä näky lauantai-iltana, kun tulimme kaupasta (kisu oli jäänyt sisälle):

Suurempien tuhojen estämiseksi sohvan runkoon olimme hankkineet Adealta myös käsinojansuojukset samasta kankaasta ja onneksi kisu oli raapinut sitä suojusta eikä sohvaa!

Ja onneksi minulla on sopiva ratkaisu tuohon pulmaan ja 10 min myöhemmin tuo kohta näytti tältä:

Paljon parempi! Ja salainen ase….

Lyijykynä, kun meillä ei mitään järeää neulaa sattunut olemaan (nuppineulalla homma ei onnistu). Harmittaahan tuo siltikin ihan valtavasti!

Tyypillistä tälle jutulle on vielä se, että juuri ennen kuin kisu oli tehnyt tuon pahimman tuhonsa, olin minä aiemmin päivällä korjannut hänen aikaisemmat, paljon lievemmät, tuhot piiloon.

Sohvan takaosa (täältä olin aiemmin samana päivänä korjannut kisun paljon pienempiä tuhoja)

Olemme juuri leikanneet kisun kynnet, mutta luulenpa, että se on vikatikki – taitaa raapimisvimma siitä vaan yltyä, jotta saa kyntensä taas teräviksi. Voi voi…arvatkaa vaan ärsyttääkö tällainen, vaikka tuhot saakin korjattua suhteellisen hyvin?!

Täytyy vielä mainita noista käsinojan suojuksista, että ne ovat muutenkin hyvät olemassa: käsinojathan likaantuvat helposti ja suojukset on kätevä heittää koneeseen aina silloin tällöin (kaikki sohvan päälliset ovat kyllä vesipestävät, mutta aina ei jaksa kaikkia päällisiä pestä). Toivoisin vain, että käsinojasuojukset olisivat koko sivun levyiset, eikä tällaiset ”kolmiot”:

Tuossa yllä olevassa kuvassa siis vielä kerran ne tuhot…taustalla näkyy myös olkkarin uusin valaisin. Tarkempi olohuonepostaus on tulossa kyllä…

Author

39 Comments

 1. >Tosi hienosti sait kyllä korjattua! Uskon hyvin että harmittaa. 🙁

 2. >ihan takuulla ottaa aivoon.pojan star wars huoneeseen mietin tuota samaista valaisinta 😉

 3. >Tosi hyvin sait korjattua, ainakaan näin kuvissa ei näy juuri mitään jälkeä korjauksen jälkeen! Mut ymmärrän, että ketuttaa :/ Meidän kaksi kisuneitiä on onneksi jättäny huonekalut rauhaan, liekö syynä se, että heillä on alusta asti ollut raapimapuu. Miehen suihkujakkara tosin on toisen kisulin suosikki, hän ei alussa ilmeisesti tajunnut raapimapuun ideaa ja jäi sitten tavaksi raapia sitä jakkaraa. ;DToi teidän sohva on muuten tosi kaunis, olen sitä kuvissa ihaillut 🙂 Jalat tekee siitä tosi ilmavan oloisen, vaikka iso sohva onkin!-I-

 4. >Harmitti taatusti ihan hirmuisesti! Onneksi sait korjattua noin hienosti. Tosin eipä tämä kai ollut viimeinen kerta, kun kisuli tekee tuhojaan. Jos piilotat vaikka appelsiininkuoria sohvan sisään? 😉 Meidän mummu käytti ulko-ovella sitä kikkaa. Naapurin kissat jättivät näin pissaamatta mummun ovelle. Onko teillä muuten raapimispuu kisulle?Teillä on niin kovin kaunis ja tyylikäs koti =) Kiva lukea postauksia!

 5. >Juurikin tuosta syystä meillä ei ole kissaa eikä koskaan tule olemaan! Mutta osanottoni sohvan puolesta!

 6. >Tuttu tunne! Kun ostettiin uudet sohvat, valittiin kankaaksi kangas jonka luvattiin olevan kissan kynsien kestävää. Muistan, että mainoksessa oli jopa kuva kissasta mattoveitsi kädessä. No, eipä se kestänyt yhtään ja kaikki kulmat oli nopeasti riekaleina. Päällystettiin ne sitten myöhemmin uudelleen, tällä kertaa ihan normaalilla vahvalla kankaalla ja kappas, on kestänyt aivan uskomattoman hyvin!

 7. >Voi kissa minkä teit! Onneksi kuitenkin tuhot saa noin hyvin piiloon. Ja hmh tuota edellisen anonyymin kommenttia..

 8. >Kiva sohva 🙂 Kissat on ihania, mutta välillä ne ottaa aivoon… Onhan sulla useita raapimispuita ja kannat kissan järjestelmällisesti aina sen luo, kun yrittää raapia? Niitä feromonisuihkeita voi käyttää tukena, kun ei halua kissan enää "merkkaavan" jotain paikkaa omakseen. Kissan ei kyllä ole turvallista ulkoilla kuin ulkotarhassa tai valjaissa!

 9. >Voi ei! Harmittaa varmasti. Itseänikin harmitti aikoinaan kun kissamme raapi juuri samantyylisellä kankaalla olevaa sohvaamme. Sittemmin meillä on nojatuolit verhoiltu alcantaralla ja HT-collectionin sohvassa on tiivis nukkamainen(?)kangas missä ei ole ollenkaan näkyviä lankajuoksuja. Ja kas, kissa ei ole ollenkaan näitä raapinut vaikka siis omaa taipumusta sellaiseen. Uusi suosikkikohde on sisalmatto joka onneksi kestää raapimisen! 🙂 Mutta siis hienosti sait korjattua tuhot, toivotaan että kisu jättää jatkossa raapimisen vähemmälle!

 10. >Hei!Toivottavasti kissalle on oma ulkotarha, vapaanahan kissa ei Suomen lain mukaan saa ulkoilla. Olisi vastuutonta jättää kissa ulos ilman valvontaa kun kissa on silloin lainsuojaton ja kissan saa kuka tahansa tappaa. Eli toivottavasti ymmärsin väärin ja kissa ulkoilee omassa ulkotarhassaan silloin kun ette ole kotona.

 11. >Niiiin tuttu näky! Meilläkin asui kaksi sohvatuholaista, joiden jälkiä jatkuvasti korjailin neulalla. Nämä ihanat tuholaiset toki asustavat meillä edelleen, mutta kolmisen vuotta sitten hankkimaamme sohvaan valitsimme ihan suosiolla myyjän "kissakestäväksi" mainostaman kankaan. Siihenpä ei ole enää kynsiä käytetty :)Kiipeily-/raapimispuu meillä on aina ollut, mutta meidän edellinen sohva vaan tuntui olevan kissojen mielestä parempi kynsimispaikka 😀 Suosittelen muuten kotimaisia Catmax-kiipeilytelineitä, ollaan oltu omaamme tosi tyytyväisiä.

 12. >Heips, meillä oli sama ongelma toisen kissan suhteen. Ei tiennyt mihin kyntensä sai upottaa. Ostettiin halkaisijaltaan noin 30 senttistä viemäröintiputkea ja sen ympärille kunnon liimalla kiinni paksua ´juuttinarua´ ( mitä lienee oikealta nimitykseltä ). Johan tepsi. Ei siis sisustuksellisesti kaunis elementti, mutta toimii edelleen. Kertaakaan eivät ole kynnet sen jälkeen sohvaan koskeneet. Oltiin siis tässä vaiheessa kokeiltu kaikki mahdolliset kaupan raapimapuut ja -telineet, mutta olivat ilmeisesti liian matalia vötkäleellemme, joka nauttii samalla venytellä kun teroittaa kynsiään :)Tsemppiä, toivottavasti saatte kisulle takaraivoon iskostettua muutamat käyttäytymissäännöt huonekalujen suhteen :D-Henni

 13. >Vapaana olemisesta kirjottaneelle anonyymille tiedoksi, että kissaa ei todellakaan saa tappaa tuosta vaan vaikka se vapaana olisikin, käyppä tarkistamassa tietojas. Iso osa kissoista on vapaana ja varmasti onnellisimpia silloin kun sisällä tai tarhassa. Monilla kissoilla ikävä kyllä on tapana raapia huonekaluja, vaikka oiskin raapimispuu. Hankala sitä on kitkeä, toki voi yrittää kantamalla raapimispuun luo. Ja vielä sille yhdelle aiemmalle anonyymille, se, että ärsyttää kun kissa on tuhonnut jotain, ei todellakaan tarkota, että huonekalut ois tärkeempiä kun kissa ja ei pitäs hankkia kissaa. Luonnollisesti se ärsyttää jos kalliita huonekaluja tuhotaan, mutta tuskinpa se rakkautta kissaan estää 😀 -unelmasäleikkö

 14. >Voin arvata, että harmitti! Meillä on myös jo 12 vuotias sisäkissa. Uusi sohva (Adean Camp) hankittiin neljä vuotta sitten. Kissan takia kaikki tuollaiset kankaat eivät tulleet edes kyseeseen. Päätettiin hankkia sohva kahdella päällisellä. Toinen on (ei nykyisin kovinkaan muodikas) mikrokuitu (Designers Guildin mezzola). Kissalla ei ole mitään mielihaluja tätä päällistä kohtaa, vaan katti suorastaan kiertää sohvan kaukaa. Toinen päällinen on juuri tuollaista teidän kankaan tapaista kangasta. Toista päälistä on käytetty lähinnä silloin, kun kissa on lomaillut pitempään mummolassa. Tämä päälinen taas on kiinnostanut kissaa aivan älyttömästi! Ilmeisesti kissa "näkee", että siihen olisi hyvä terottaa kynnet. Kissan kotiuduttua ollaan vaihdettu taas mikrokuituun…Onneksi Adean sohviin saa tilattua uusia päällisiä!Vakkarilukija

 15. >Ai kamala millaista jälkeä voi kisu aikaan saada! Muistan joskus kun minulla vielä oli kissa, kun se meni aina runkopatjasängyn alla tuhatta ja sataa kynsiensä varassa roikkuen. Ne puusäleiköt menivät aivan kamalaan kuntoon.. Samoin se kangasosa sieltä alhaalta reunoista.

 16. >Muistan, että lapsuudenkodissani sohva oli kissalle kielletty paikka, samoin ruokapöytä.Ruokapöydältä kissa siirrettiin poikkeuksetta varmoin ottein lattialle.Aina, kun kissa ilmaantui sohvalle sai se kiellon lisäksi suihkauksen vettä suihkepullosta. Jonkin aikaa täytyi tätä toistaa, mutta oppihan kisuli lopulta. Ehdollistui, että sohva tarkoitti vesisuihkausta.Ei ollut kyse mistään eläimen kiusaamisesta, kyllä eläintäkin voi yrittää kasvattaa talon tavoille, ettei siitä tule huonolla tavalla koko talon kingi ;)-Kaisa

 17. >Tästä lienee turha täällä sen kummemmin taistella, mutta kannattaa tosiaan tarkistaa tiedot: kissa on suomen lain mukaan lainsuojaton oman pihansa ulkopuolella ja tämä kyllä tarkoittaa sitä, että irtiolevan kissan saa ihan laillisesti tappaa jos sen tekee eläinsuojelumääräysten mukaisesti. Kissan irtipitäminen on laitonta ja kissan henkikulta arvoton…

 18. >Kylläpä alkoi kissa-asiaa kiinnostaa minuakin, jolla ei kissaa ole, eikä kyllä tulekaan.Piti vähän etsiä asiasta tietoa. Tällaista löysin:Ei niitä kissoja nyt noin vain tappaa saa. Oman tontin rajojen ulkopuolelle kissaa ei toki valvomatta pitäisi päästää. Näin kirjoitetaan laista Sey:n sivuilla (www.sey.fi)"Kissan hoidotta jättäminen ja hylkääminen on eläinsuojelulain mukaan kiellettyä. Metsästyslaki kieltää niinikään kissan hylkäämisen ja myös sen heitteillejätön. Euroopan neuvoston lemmikkieläinsopimus puolestaan määrittelee heitteille jättämisen ja hylkäämisen. Sopimuksen mukaan koditon kissa on heitteille jätetty tai hylätty. Heitteille jättämisestä on kysymys myös silloin, kun kissan omistaja päästää kissansa ilman valvontaa kotipiirinsä rajojen ulkopuolelle.Jokaisen Suomen kunnan on huolehdittava irrallaan tavatun ja talteen otetun kissan tilapäishoidon järjestämisestä. Kissoja on säilytettävä vähintään 15 päivää näissä kuntien löytöeläintaloissa. Tällä järjestelyllä pyritään siihen, että kissansa kadottanut mahdollisimman nopeasti saisi takaisin oman lemmikkinsä. Jos kissaa ei haeta määräajassa, kunnalla on oikeus päättää kissan kohtalosta. Kunta voi myydä, luovuttaa tai lopettaa kissan.Metsästyslaissa on määräys siitä, että villiintyneen kissan saa tappaa se, jonka omistamalle tai hallitsemalle alueelle se on tullut. Mikä tahansa irrallaan tavattu kissa ei ole villiintynyt kissa. Niitä vartenhan on järjestetty kunnan tilapäishoitovelvollisuus. Villiintyneen kissan voi tunnistaa muun muassa ulkoisten tuntomerkkien, käyttäytymisen ja elinpiirin perusteella. Villiintynyt kissa hankkii ravintonsa luonnosta."

 19. >Mikä idiootti ihminen luulee että irrallaan kulkevan kissan saa tappaa!!!! Kaikkia dorkia sitä tässä maassa elääkin, HUH HUH.

 20. >Voi, tiedän niin hyvin miltä tuo tuntuu! Harmittaa aivan kauheasti välillä kun tulee kotiin ja näkee mitä kissa on saanut aikaan. Meidän kissa on muuten hyvin kiltti ja jättää verhot yms. rauhaan, mutta se sohva… Jatkuvasti saa olla korjailemassa. Itse käytän pientä virkkuukoukkua, se toimii ihan hyvin kun meidän sohva on vähän "rouheampaa" kangasta kun teidän.

 21. >voi harmi :/meillä kissat ei oo koskaan raapinu sohvia tai mitään muitakaan huonekaluja, et ei kaikki kissat automaattisesti sitä tee! tosiaan raapimispuu pitää kissalla olla, sillä kynsiä pitää saada raapia johonkin säännöllisesti. ja ootteko joskus aiemmissa kodeissa antanu kisun raapia huonekaluja? tuli vaan mieleen ku kavereilla oli niin ja nyt ku on laadukkaammat sohvat yms. ni eihän kissat sitä ymmärrä! sama meininki jatkuu ku halpiskamojen kans eikä siitä kyllä kissoja voi syyttää. ne ei ymmärrä että se on yhtäkkiä kiellettyä ku aiemmat vuodet on ollu sallittua :/. toivottavasti keksit jonku keinon! voisit koittaa ostaa sellasen ns. raapimislevyn, joka on tarkoitettu seinään kiinnitettäväksi. laita se nojaamaan tuohon käsinojaan ainaki nyt alkuun, jos kisu siitä tajuis et sitä pitää raapia eikä sohvaa sen takana… kannattaa ainaki yrittää! tuttavilla oli ongelmana ku kisu raapi yhtä kohtaa seinässä ja ostivat sellasen raapimalevyn. kissa ei enää mee lähellekään sitä seinän kohtaa vaikka nyt sitä sais raapia 😀

 22. >Ai tänkö takia meidänkin piha ja terassi on täynnä kissojen ulosteita vaikka itsellämme ei olekaan kissaa! Eli omistajat päästävät kissansa tekemään tuhojaan muiden ihmisten tonteille jotteivät ne tuhoisi huonekaluja omassa kodissaan! Pöyristyttävää luettavaa muuten niin ihanassa blogissa! Suorastaan kihisev raivosta, sorry vaan! :- (enkä suinkaan tuhotun sohvanne takia)Et kuule arvaa, miten kamalaa meillä oli mm. tänä keväänä kun naapuruston kissat käyttivät sivupihaamme vessanaan ja pieniä lapsia sai koko ajan varoittaa astumasta PASKAAN! Poislapiointikaan ei auttanut kuin hetkeksi! Joten pitäkäähän ihmiset ne kapiset kattinne kotonanne!

 23. >Kissan paikka on sisällä tai ulkona omistajan kanssa ulkoillen hihnan päässä. :/ Ei kannata hankkia lemmikkieläimiä jos ne haittaa ihanaa täydellistä sisustusta. Kyllähän se itseäkin harmittaa, kun vaalea sohva ei ole niin vaalea, mutta oma moka kun on hankkinut vaalean sohvan ja koiran.

 24. >Ja meni kyllä maku tästä blogista, en osaa arvostaa ihmistä joka päästää kissansa kulkemaan vapaana ulkona. 🙁

 25. >Minna: No juu, onneks! :)Tuulia: Juu, harmittaa kyllä siltikin.RUMBO: Heh, mulle tulikin ekana noista valaisimista mieleen ne Star Wars -miekat. ;)I: Toivottavasti saadaan opetettua meidän kisu raapimaan jotain muuta. Meillä oli raapimispuu silloin, kun kisu oli pentu, mutta hän ei ikinä raapinut sitä. :/Minustakin nuo sohvanjalat on kivat! :)Misty: Meillä oli raapimispuu silloin, kun kisu oli pieni, mutta hän ei ikinä raapinut sitä. Aikaisemmin meillä oli sisal-matot ja kisu raapi niitä (ei tullut jälkiä). Nyt niitä mattoja ei enää ole…Anonyymi: Juu, ei kannata ottaa kisua jos ei voi elää hänen tekemien tuhojen kanssa. um: Sellainen ihan tiheä kangas olisi varmaan ollut parempi kissaperheessä…Anonyymi: Voi kuule, jos meille olisi huonekalut tärkeämpiä kuin kisu, olisi kisu lähtenyt jo aikoja sitten! Et tiedäkään mitä kaikkea hän on tehnyt 11 vuodessa… :DK: Onneksi tuhot sai korjattua suht. hyvin…mut ärsyttävää silti.Anonyymi: Sitä feromonisuihketta meillä just on. Täytyy laittaa sitä uudestaan. Raapimispuuta ei ole, koska kisu ei sitä ole koskaan oppinut raapimaan (laitettiin se sitten pois).Anonyymi: Meidänkin kisu raapi aiemmin sisal-mattoa eikä siihen tullut jälkiä. Täytyy nyt sitten varmaan laittaa sisalmatto jonnekin…Anonyymi: Voi kuule, kyllä se kisu ihan pihalla vapaasti on. Niin kuin kaikkien muidenkin kisut täällä. Meidän kisu ei edes mene kauas, vaan on pääasiassa omalla pihalla.En usko, että meidän naapurissa asuu niin aivotonta porukkaa, että tappaisivat toisen lemmikin!Laurana: Täytyy kyllä harkita sitä raapimispuuta uudestaan, mutta tuntuu turhalta ostaa sellaista jos kisu ei sitten raavikaan sitä. Ostetaan varmaan sisalnarua ja yritetään ite väsätä jotain raapimisviritelmää…Henni: Jokin tuollainen ratkaisu on meidänkin varmaan tehtävä. :)unelmasäleikkö: Juuri niin! :)Vakkarilukija: Niinpä, onneksi Adean sohviin saa helposti päällisiä. Ja onneksi meillä on tuo runko-osuus pysynyt suht. turvassa. Ei minua niin paljon haittaa, että noita käsinojansuojuksia raapii. :)Taija: Tutulta kuulostaa. Meidän kisu teki tuota samaa edellisen Ikean sohvan kanssa. Mutta sohva ei kyllä ollut silti pohjasta hirveän kärsinyt. :)Kaisa: Juu, tuo suihkepullo on tuttu niksi. Mutta ongelma on se, että kisu raapii aina silloin, kun meidän silmä välttää (jos ei olla kotona tai jos nukutaan). Ovela pikkuneiti! :DAnonyymi: Hmph! Tuskin se noin ihan on. Vaikea uskoa, että tässä asuisi kissantappajia, mutta eihän sitä koskaan tiedä. :/Anonyymi: Minä muistin kans, että olen jostain lukenut ettei lemmikkejä saa tappaa (eli jos kisulla on panta tai selvästi näkee, että se on jonkun lemmikki). Eikä kyllä ymmärrykseeni millään mahdu sellaiset ihmiset, jotka elämiä tappavat! Mutta valitettavasti meitä on moneen lähtöön…Noora: Meidänkin kisu jättää onneksi verhot rauhaan. 🙂 Kunpa jättäisi vielä sohvankin… No, onneksi on sentään nuo kikkakolmoset. :)S: Juu, raapiminenhan on kissan luonnollinen vietti, eikä sille voi oikein mitään. Meillä ei ole enää raapimispuuta, sillä kisu ei sitä koskaan raapinut. En tiedä, pitää varmaan hankkia taas sellainen jos tuohon ei muut keinot tepsi. Aiemmin kisu raapi sisalmattoa, eikä siihen tullut mitään jälkiä. Voisi ehkä laittaa pienen sisalmaton jonnekin, vaikka kynnysmatoksi….Tiina: No joo, ei varmasti ole kivaa! Meidän kisu tekee kyllä tarpeensa omaan laatikkoon tai omalle pihalle. Hän ei mene pihalta pois, ei ole mikään seikkailijatapaus. Nuo kisujen jätökset varmasti eniten ihmisiä ärsyttääkin.

 26. >Anonyymi: Jaahas. Meillä oli kisu aluksi hihnassa, mutta hihna kietoutui mieten sattuu eikä se kyllä ole kisulle turvallista. Anonyymi: No voi harmi jos se on siitä kiinni.

 27. >Jatkaakseni vielä.. Kyllä meilläkin on tänä kesänä ollut kissoissa kestämistä. Normaalisti niin kiltit ja suloiset ystävykset olivat päättäneet käydä tutustumassa keittiön valikoimaan ja tonkineet joka ikisen kaapin ja laatikon ollessamme kaupassa. Kaikki lasipurkit, mausteet, kuiva-aineet, siis suunnilleen jokaisen kaapin sisältö oli lattialla. Jep jep, kiva tulla kotiin. Eihän se kerta riittänyt, vaan tämä tapahtui joka kerta kun hetkeksi ulos asunnosta astui. Laitoimme jopa videokameran kuvaamaan jotta näkisimme kumpi tuhoa aiheuttaa. Molemmat :)Nykyään meillä on lapsilukot ovissa ja sitruunaviipaleita pöydällä. Josko se tästä. Niinkuin joku aiemmin jo kommentoi, rakkaus voittaa :D-Henni

 28. >Henni: Voi teidän kisuja! :DJust muisteltiin miehen kanssa, että mitä kaikkea muuta meidän kisu on näiden 11 vuoden aikana tehnyt. Yksi legendaarisimmista oli, kun edellisessä talossa asuessamme kisu oli käynyt kakkalla ja pyllyyn oli jäänyt vähän "tavaraa", kisu oli sitten päättänyt pyyhkiä pyllyänsä koko meidän valkoisen sohvan pituudelta! 😀 Noille tempauksille on vaan pakko nauraa. Onneksi senkin sohvan päälliset oli vesipestävät. Kyllähän kisun tuhot aina harmittaa, ei se tarkoita, että sisustus on tärkeintä. Näitä juttuja pitää vaan sietää ja osata suhtautua niihin huumorillakin (vaikka harmittaa) jos haluaa lemmikkiä pitää.

 29. >Olen tyrmistynyt, että joku pistää kissan pihalle aina kun lähtee kotoa. Ihan kuin se olisi joku haittaeläin eikä perheenjäsen.Tuosta kankaasta näkee heti, ettei ole kissaperheeseen sopiva, olisi pitänyt alunalkaen valita ihan toisin. Ilmeisesti kissalla ei ole muutakaan viihdykettä, kiipeilypuuta tms, mihin energiaansa kuluttaa?Jos kissalle ei järjestä kynsimispaikkoja, opeta sitä käyttämään niitä sekä valitsee materiaalit oikein, näiltäkin voi välttyä. Meillä sohvanpäällinen on tiivistä puuvillaa, ja saa olla ihan rauhassa. Kissoilla on kiipeilytolpat ja raapimismatot erikseen.Kissat ja designin voi yhdistää, mutta se vaatii vähän viitseliäisyyttä molempiin suuntiin.

 30. >Lakitekstin mukaan villiintyneen kissan saa tappaa (jos kissa esim. tulee pihapiiriin). Valitettavasti vain on hyvin vaikea todistaa, onko kissa villiintynyt vai ei ja siksi se kissa on lainsuojaton. Eli jos joku sen naapurintontille eksyneen kissan tappaa ja sanoo, että näytti villiintyneeltä niin asia on siinä. En tiedä yhtäkään tapausta, jossa tapetun kissan omistaja olisi voittanut kiistan. Ja tosiaan on laitonta pitää kissaa vapaana, tämä tiedoksi myös blogin pitäjälle – rangaistuksena muuten sakkorangaistus. Paikallisen eläinsuojeluvalvojan kanssa voi tulla sanomista jos tieto hänelle asti menisi. Se mikä minua aina ihmetyttää on kissanomistajien tietämättömyys lakipykälistä – vai onko se vain välinpitämättömyyttä?

  • googletappas vähän. Löytyy kyllä useta tapauksia jossa kissan tappaja on joutunut maksamaan tuhansia kissan omistajalle, vaikka olisi väittänyt kissaa villiintyneeksi. Villiintynyt kissa tunnisetaan sen käyttäytymisen perusteella ja se hankkii kaiken ravintonsa itse. Oikeastaan homma menee niin päin, että kissa on vaikea todistaa villiintyneeksi. Kissa ei todellakaan ole lainsuojaton.

 31. >Voihan kisu 😉 Varmasti harmittaa moinen.Kissoista en mitään ymmärrä, kun olen koiraihminen, mutta pisti silmään, kun joku tuossa yllä mainitsi raapimislevyn. Tuli mieleen, että saisikohan esim. sisalmatosta tehtyä kehystämällä hienon "raapimistaulun", joka sitten olisi kynsimistarpeen ja kissaneidon kriteerit täyttävä. Sehän vois olla ihan makee…

 32. >Kissa vieköön 😀 Meillä sama ongelma, kissa raapi sohvaa, raapimispuu vieressä jäi koskematta. Uuteen sohvaan suihkutin sellaista kissakarkotetta, katsotaan josko tepsisi…Vaikka tässä kuinka voivottelee sohvaansa, se ei tarkoita etteikö tuo kissa olisi rakas perheenjäsen. Samalla lailla sitä harmittelee lastenkin tuhoja ;)Ymmärrän siis hyvin tuon harmituksen!

 33. >Viimeisin anonyymi, kyllä olet yksinkertainen!!! Vaikka kuinka mariset, SUURIN OSA KISSOISTA TULEE AINA LIIKKUMAAN VAPAANA!!! Ja koitahan muuten todistaa se tappamasi kissa villiintyneeksi, saat lauman vastatodistajia niskaasi! Että kumpikohan versio siinä tilanteessa on helpompi todistaa? Voi sinua (Suvin sanontaa lainatakseni) aivotonta!

 34. >Meillä on Ht-collektionin Clara sohva samanlaisessa "vapaassa" asennossa kuin teillä. Siinä on niin tiukkaan kudottu kangas että kissojen on vaikea saada niitä lankoja. Leikkaan aina kolmen kissamme kynnen päät säännöllisesti sekin auttaa. Olemme laittaneet n. 1 m. korkean tolpparaapimispuun juuri tuohon selkänojan kulmaan. Löytyi vaalean harmaa eli samanvärinen kuin sohvamme. Toinen puun on makkarissa eli kun heräävät päikkäreiltä tykkäävät teroittaa siihen.Tuo sisalmaton hankinta kuulosti hyvältä idealta, varmasti pienikin riittää. Sohvanne on hieno :)Kun nyt niin kovasti on käyty keskustelua kissojen vapaana liikkumisesta niin juuri tänään luin Mtv3 sivuilta että taas on tehty lakialoite kissojen luvallisesta tappamisesta! Haloo!Pitäisköhän mennä marssimaan!

 35. Tuossa aikaisemmin joku kertoi, että kissa ei saa ulkoilla Suomen lain mukaan vapaana, ja olisi tällöin lainsuojaton, jonka kuka tahansa saisi tappaa. Tämä ei pidä paikkaansa. Tässä lakia kissan osalta

  Vuonna 2003 voimaan tullut järjestyslaki sallii kissan pitämisen vapaana. Muutama poikkeus tästä säännöstä ilmaistaan järjestyslaissa näin: Omistajan on pidettävä huolta siitä, ettei kissa pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua.

  Kissalla on siis vapaa liikkumisoikeus koko maassa, eikä kissaa lain mukaan tarvitse pitää kytkettynä taajamassakaan.

  Lisäksi vuonna 1993 voimaan tulleessa metsästyslaissa säädetään, että kotikissalla on lain suoja koko maassa. Vain villiintyneen kissan saa tappaa maanomistaja tai metsästysoikeuden haltija. Villiintynyt kissa tunnistetaan sen käyttäytymisen ja elinpiirin perusteella. Villiintynyt kissa mm. hankkii kaiken ravintonsa luonnosta. Sekä metsästyslaki että eläinsuojelulaki kieltävät seuraeläimeksi otetun kissan heitteillejätön. Yksin ulkona liikkuva kissa ei missään nimessä ole sama kuin villiintynyt kissa.

  Jotta kiistatapauksilta vältyttäisiin, kannattaa naapurustossa keskustella kissan ulkoilusta ja sopia siitä, voiko kissan omistaja esimerkiksi järjestää suojan hiekkalaatikon päälle. Periaatteessa talokohtaiset järjestyssäännöt eivät voi kumota lain suomaa oikeutta.

  Kissan riistavietin vuoksi olisi hyvä, että kissaomistajat valvoisivat lemmikkiensä ulkoilua lintujen pesimäaikaan. Lisäksi kaupunkilaiskissojen oman turvallisuuden vuoksi kissat kannattaa ulkoiluttaa valvotusti.

  Lähde: Helsingin eläinsuojeluyhdistys

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.