Kerron nyt lyhyesti – ja meidän molempien muistimme varaisesti – kuinka Kannustalo-elementin valmistuminen tapahtuu. Meidän oman talomme elementit eivät esiinny kaikissa alla olevissa kuvissa, sillä ne olivat jo linjaston loppuosassa, kun pääsimme paikalle.

Seinäelementin valmistuminen

 

Elementtejä aletaan kasata ikkunan/ikkunoiden ympärille.

 

 

 

Ikkunan ympärykset eristetään kuvassa näkyvällä sinisellä hyörynsulkuteipillä ja villalla. Sitten elementin runkoa aletaan koota siihen ympärille vaihe vaiheelta.
Elementin puuosiin merkataan koolausten ja sähkörasioiden paikat:

 

Jokaiseen elementtiin tulee myös laatutodistus-tarra, johon tulee jokaisen työvaiheen tekijän oma puumerkki:
Koolaukset naputellaan paikoilleen ja niiden väliin asennetaan villat:

 

Kahden puuosan väliin tulee myös aina villaa, jotta valmiista talosta ei karkaa lämpö harakoille:
Höyrynsulkumuovi asennetaan ja sisäpuolen kipsilevyt kiinnitetään koolauksiin (valitettavasti tästä työvaiheesta ei ole kuvaa). Myös sähkörasiat asennetaan elementteihin, mikäli sähköpiirustukset on toimitettu talotehtaalle tarpeeksi ajoissa.Elementin sisältä tuleva ”ylimääräinen” höyrynsulkumuovi asetetaan kipsilevyn päälle suojaksi:

Myöhemmin, kun talo on pystytetty, sama muovi nostetaan ylös höyrynsuluksi talon yläpuolisiin rakenteisiin.
Sitten elementti käännetään toiselle linjastolle hydraulisesti nousevien kääntöpöytien avulla:

 

Ennen elementin ulkoverhouksen aloittamista, varmistetaan vielä, että villat on hyvin aseteltu myös elementin toiselta puolelta katsottaessa.

 

Sitten naputellaan tuulensuojalevyt, ulkopuolinen koolaus sekä ulkoverhouspaneelit kiinni elementtiin:

 

 

Sitten elementti on valmis ja se siirretään varastoon, sateelta suojaan, odottamaan kuljetusta määränpäähänsä.

 

Kattotuolien valmistus
Kattotuolit valmistetaan Kannustalojen vanhassa elementtitehtaassa jokaisen talon omien piirustusten mukaisesti. Se on tarkkaa työtä. Puuosat on sahattava juuri oikeassa kulmassa, jotta rakoja ei synny:
Sirkkeli on tietokoneohjattu ja terä kääntyy 360 astetta

 

Linjastossa, jossa kattotuolit rakennetaan, on rautalevyistä tehty lattia, jotta kattotuolien ”muotit” (siniset osat alla olevassa kuvassa) pysyvät siinä kiinni tehokkaiden magneettien avulla:

 

Kaikki näytti sujuvan ammattilaisten käsissä kuin tanssi ja elementit valmistuvat aikamoista tahtia! Tehtaalla on kolme linjastoa, joten samaan aikaan voi olla käynnissä kolmen eri talon elementtien valmistus. Valmiit elementit säilötään varastossa sateelta suojassa, kunnes ne kuljetetaan määränpäähänsä.

Näin valmistuu koti monelle meistä – osaavissa käsissä.

Author

2 Comments

  1. >Tosi mielenkiintoinen juttu. Kiva lukea noin hyvin ja selkokielisesti kirjoitettuna mitä talotehtaalla oikeasti tapahtuu. Kiitos tästä. :)BlokkiPs. Kysyisin vielä tuosta teidän Ikean ruokapöydästä. Oletteko olleet tyytyväisiä? Onko tukeva? Ei notku, nulju? Onko pinta vähän kovempaakin kulutusta kestävä? Itse olen katsellut samaa pöytää valkoisena ja kalastelen käyttökokemuksia. 🙂

  2. >Blokki: Kiitos mukavasta kommentista! :)Olemme olleet erittäin tyytyväisiä Ikean ruokapöytäämme. Se on todella tukeva ja pinta on on helppo pitää puhtaana. Siihen ei ole tullut mitään suuria naarmuja. Sanoisin, että tuossa pöydässä on erittäin hyvä hinta-laatusuhde. Meillä on tosin se koivun värinen, joten minulla ei ole kokemusta maalatun pöydän pinnan kestävyydestä…

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.