Viikkosiivous siirtyi tällä viikolla sunnuntaille minua kiusanneen mahapöpön takia. Joskus näin. Mutta nyt on koti siistinä ja teimme pienen muutoksenkin olohuoneeseen: siirsimme sinne Artekin pöydän saunatuvalta. Aiemmin sohvapöytinä olleet HAY:n ”Tray”-pöydät siirtyvät puolestaan saunatupaan. Saadaan pientä vaihtelua.

oh_ruokailutilaan

oh_artekinpoyta

olohuone2

oh_keittioon

Olohuoneeseen on valikoitunut ihan vahingossa samoja sävyjä tekstiileihin, huonekaluihin ja esineisiin. Mustan, valkoisen ja harmaan lisäksi olohuoneesta löytyy kellertäviä sävyjä (tyynyistä, Tom Dixonin tuoksukynttilästä huonekalujen puuosista ja Phrena-valaisimen jalasta) sekä hennon vaaleanpunaisia sävyjä (tyynyistä, hortensiasta ja tauluhyllyllä olevasta taulusta). Yritän välttää sitä, että kaikki matchaisivat liian hyvin toisiinsa, ettei synny liian ”hengetön” sisustus. Nytkin olohuoneen tyynyt eivät periaatteessa sovi yhteen keskenään, mutta minusta ne näyttävät silti kivalta yhdessä. Ja löytyihän niitä yhdistäviä sävyjä sittenkin, kun tarkastelin tilaa kokonaisuutena.

tyynyt

oh_eames

oh_savyt

Tämä Artekin pöytä on matkannut perheessämme jo melkein 30 vuotta. Se ostettiin alunperin ruokapöydäksi äitini toimistoon, josta se matkasi siskoni kotiin ja sitten muutamien vuosien päästä minun ensimmäiseen opiskelija-asuntooni ruokapöydäksi. Vasta tänne nykyiseen kotiin muutettuamme, tuli pöydästä sohvapöytämallinen, kun hankimme siihen uudet lyhyemmät jalat Artekista. Saa nähdä minne pöytä joskus vieä matkaakaan tästä kodista…toivottavasti omille lapsilleni.

Ja niin, myytiin se Artekin sitten Sveitsiin, Vitralle, joka valmistaa monia designklassikoita… Onkohan se nyt hyvä vai huono uutinen…?

 

Translation: We moved the Artek table from our sauna-house to our living room. It’s a nice change.

Author

45 Comments

 1. Kivasti sopii Artekin pöytä kokonaisuuteen.
  Mua kyllä harmittaa Artekin myynti, vaikka Vitra onkin tunnettu designtalo ja tykkään monista heidän valmistamistaan tuotteista kovasti. Toi myynti tapahtui vielä ikävästi just Nokia-kauppojen perään.

  • Niin, tietysti se olisi aina kiva että suomalaiset yritykset pysyisivät suomalaisina. Mutta ehkä Vitra antaa hyvää vauhtia ja enemmän tunnettavuutta Artekille maailmalla…? Ainakin on arvostettu kumppani.

 2. Hienosti sopii pöytä olohuoneeseen, jotenkin näin syksyllä ei tarvitse olla ihan niin keveää mitä Hayn pöytä edustaa 🙂 Keltainen ja vaaleanpunainen tuovat kivaa eloa yhdessä.

  • Onhan tämä kivaa vaihtelua. 🙂 HAY:n pöydätkin on niin ihanat, mutta on kiva laittaa niitäkin välillä eri ympäristöön.

 3. Toivottavasti Vitra pitää Artekista hyvää huolta, hieman haikealta tuntuu, vaikkakaan ei edellinen omistuskaan ollut meillä Suomessa vaan Ruotsissa jo yli 20 vuotta. Artek ja Vitra ovat ainakin hyvää pataa olkkarissanne 🙂

  • Heh, niinpä siellä meidän olkkarissahan ne ovat hyvässä sovussa. 😉 Vähän jännästi oli media kyllä uutisoinut tämän jutun, kun Artek on kuitenkin ollut niin kauan jo ruotsalaisten omistuksessa. Sai ainakin huomiota Nokia-uutisten jälkeen…

 4. Hyvältä näyttää. Paremmalta kuin Trayt. 🙂
  Onko tuo miten suuri halkaisijaltaan? Meillä on 100 cm, mutta se taitaa päätyä pojalle koulupöydäksi. Meidän olohuoneeseen ei ehkä mahdu niin suuri pöytä. Toinen on sitten pienempi (olisiko 60 cm), mutta se taas puolestaan on vähän liian pieni. 😀 Täytyy varmaan ostaa joku noiden pöytien välistä.

 5. Hyvin sopii pöytä kokonaisuuteen ja tuo tilaan enemmän ilmettä kuin Trayt. Lisäksi nykyään sohvapöydät ovat aina niin matalia, joten on kiva nähdä vähän korkeampaa sohvapöytää välillä.

  • Täytyy myöntää, että minusta pöydän korkeus näytti aluksi vähän kummalliselta. Kun on tottunut mataliin Tray-pöytiin. Mutta kyllähän tähänkin tottuu… 🙂

 6. Toi Artekin pöytä tarvitsee musta ison tilan ympärilleen ja teidän olohuoneessa se pääsee oikeuksiinsa, rakastan meidän Hay:n pöytiä ylikaiken, mutta kaipaisin itsekin jotain uutta tilalle 😀

  • Meidän olohuone tuntuu välillä kyllä jopa liian suurelta… 😀 Mutta onpahan tilaa lapsilla mellastaa. Tämä pöytä on osoittautunut tosi käytännölliseksikin: poika tekee sen ääressä läksynsä. 🙂

 7. pöytä on kuin teille tehty! Artekin penkki sai siitä hyvän kaverin. Mä oon vähän odotellutkin, koska teet vaihtarit… 🙂

  • Niin taitaa olla. 😉 Minusta pöytä sopii niin hyvin tuon kiikkustuolinkin kanssa.

 8. Hienosti uppoaa pöytä teidän olkkariin. Aivan kuin sinne tehty. Tämä pöytä on ollut mulla haavelistalla jo vuosia 🙂

  En usko, että Vitra on ruotsalaista sijoitusyhtiötä huonompi omistaja. Vitra tulee varmasti panostamaan brändiin ja tuotteisiin, eikä maksimoimaan euroja. Toivotaan, että saadaan pitää huonekalujen valmistusta täällä, jotenkin se vaan kuuluu tänne. Tämä on vain minun mielipiteeni 😉

 9. hyvältä näyttää ja mahtavat sävyt! Olinkin jo malttamattomana odotellut tätä postausta, kun vihjaisit, että pöytä siirtymässä olohuoneeseen. meillä sama pöytä lastenhuoneessa, mutta katsotaan siirtyiskö olkkariin uudessa kodissa, on vaan niin kulunut pinta, että ei taida näyttää hyvältä..

  • Kiva kuulla, että tämä muutos kiinnosti. 🙂 On tuossa meidän pöydässäkin aika kulunut pinta ja yksi pullistumakin (halkeama, jonka alle päässyt kosteutta ja sen myötä muodostunut patti).

 10. pöytä on kaunis, samanlaista itsekkin olohuoneeseen haaveilen. Itse olen sitä mieltä että Vitra on parempi kuin aikaisempi ruotsalainen omistaja. Olen sitä mieltä että Artek pitäisi ostaa takaisin suomalaisille. Olen aina mieltänyt Atrekin meidän, suomalaisten, omaksi jutuksi.. vaikkakin 20vuotta on kulunut jo muiden omistuksessa.

  • Olen samaa mieltä, että Vitra on varmaan parempi kumppani kuin ruotsainen omistaja. Mieluusti tietysti Artek takaisin suomalaisille. 😉

 11. Pöytä sopii teidän olohuoneeseen ihan loistavasti. Hieno muutos! Harmoninen ja kaunis kokonaisuus koko tila. 🙂

 12. Pöytä sopii täydellisesti teidän olkkariin. Meillä on samanlaisella 100-senttisellä pöydällä melkein samanlainen historia: ensin se oli matalana meillä olohuoneessa, sitten tyttäremme opiskelijayksiössä pitemmillä jaloilla ruokapöytänä, sitten hänellä keittiön pöytänä kolmiossa ja nyt taas hänen rivitaloasuntonsa kirjastossa matalilla jaloilla sohvapöytänä.

  • Minusta on mahtavaa, että huonekaluille syntyy tarinoita. Niistä muodostuu rakkaita ja niihin liittyy muistoja. Pöydästä tulee enemmän kuin vain pöytä. <3

 13. Ihan hyvältä näyttää, mutta jotenkin ”vanhanaikainen” on tuo pöytä. Mielestäni hayt oli paljon paremmat. mutta nämähän on vain makuasioita! 🙂

  • Jep, makuasioita. Kaikki eivät pidä Artekista, mutta minä olen aina pitänyt ja nyt olen löytänyt tykästymiseeni vielä lisäinnostusta.

 14. Pöytä sopii myös olohuoneeseen erittäin hienosti. Ihastelin sitä kyllä silloin takkahuoneen stailauspostauksessa, että kuinka kauniisti sopi siihen tilaan, mutta näyttää sopivan myös olohuoneeseen! Vaihtelu välillä virkistää ja vanhat tavaratkin voi nähdä ihan uusin silmin kun ne asettaa uuteen paikkaan.

  Mukavaa alkanutta viikkoa! 🙂

  • Niinpä, vaihtelu virkistää. Saunatuvassakin pöytä oli kyllä hyvä. 🙂

   Kivaa viikon jatkoa sinne!

 15. Hyvin sopii tuohon ja ihanan pitkäikäinen on pöytä ollut, sitähän klassikoilta toivookin. En tiennytkään että Artekista saa pelkkiä jalkoja…Meillä on hakusessa sohvapöytä, eilen just miehelle esittelin HAY:n trayta, mutta tuokin olisi hyvä vaihtoehto. (Ainakin lapsiturvallisempi) Meillähän sattuu olemaan sama sohva ja ruokapöytäkin, varmaan kävis meillekin siis tuollainenkin… 😀

  • Varmasti sopisi sitten teillekin tämä pöytä. 😉 Artek on ainakin ajaton ja kestävä valinta.

 16. Artek:han on ollut ruotsalaisten omistuksessa reilut 20 vuotta ennen tätä kauppaa.
  Joten suomalaisuus taitaa olleen suunnittelussa ja osin tuotannossa.
  Tilasin meille A110 valaisimen ja luulin ostavani kotimaisen tuotteen, olin väärässä. Valmistusmaa oli Kiina. Esim. Iittala teettaa osan tuotteistaan Aasiassa kuten puneisen Teeman.

 17. Pöytä on aivan ihana ja sopii tilaan loistavasti. Kivaa vaihtelua kumpaankin tilaan, niin olohuoneeseen, kuin sautatupaan.

  Onko tuohon teidän pöytään tullut ajan saatossa kuinka paljon elämisen jälkiä? Itsellä haaveena myös kyseinen pöytä, mutta mietityttää, miten kauan pysyy naarmuttomana. Meillä löytyy myös tuo Hay:n Tray pöytä, ja siihen saadaan anakin meidän lapsi perheessä välillä jälkiä. Nämä tosin ovat lähteneet ihan taikasienellä.

  Osaatko sanoa myös miten korkea teidän sohvapöytänne on?

  • Kyllä pöytään on tullut naarmuja vuosien aikana. Mutta ei siltä voi välttyä minkään huonekalun kanssa. Eläminen näkyy ja kuuluu asiaan. Minua se ei haittaa.

   Pöytä on tämä:

   http://www.artek.fi/fi/products/tables/216

   Itse tulin vähän varovaiseksi taikasienen kanssa, kun huomasin sen hiovan pintoja ja siitä saattoi jäädä jälki.

 18. Moi, osaatko sanoa tuon Missoni-tyynyn mallianimeä tai numeroa? Kiitos paljon

 19. Hei,

  Voisitko kertoa vähän enemmän tuosta pelkkien jalkojen ostamisesta? Miten se onnistui ja mitä pelkät jalat maksoivat?

  • En valitettavasti enää muista mitä pelkät jalat maksoivat. Mutta ostimme ne paikallisesta, Artekia edustavasta myymälästä. Kannattaa kysyä lähimmältä Artek-jälleenmyyjältä lisää.

 20. Löysin tämän blogin ihan sattumalta kerran, kun googletin tuota Linie Desingin mattoa. Olen jo pitkään haaveillut tuosta matosta ja ollut jo monta kertaa aikeissa tilata maton mutta jostain syystä en oo vielä rohjennut tilata. Jotenki pelkään jos se ei olekkaan sellanen joksi sen kuvittelen. Mitä itse pidät matosta? Onko se luonnossa yhtä kaunis kuin kuvista antaa ymmärtää? 🙂

  P.S Teillä on todella kaunis koti ja tykkään sun blogista.. 🙂

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.