Elisa Minä ja Morris -blogista kirjoitteli minulle sähköpostissa Joutsenmerkin Ekoasumishaasteesta ja haatoi minut osallistumaan. Olin kyllä huomannut haasteen jo Facebookissa aiemmin, mutta ohittanut sen kiireessäni. Aihe on tärkeä ja minusta sitä voi lähestyä niin monesta näkökulmasta, joten päätin tarttua haasteeseen.

Useinhan ekologisesta sisustuksesta tulee (ainakin itselleni) mieleen runsas ja värikäs retrosisustus, jossa on paljon kirpputorilta hamstrattuja tavaroita. Mutta ei ekologisen sisustuksen tarvitse välttämättä olla sellaista. Sitä voi toteuttaa monella tyylillä, miten parhaiten itselle sopii. Ja tärkeää onkin juuri se oman tyylin löytäminen ettei sisustusta tarvitse muuttaa vähän väliä, kun mieltymykset vaihtuvat.

Voisin tietysti aloittaa kotimme ekologisen tarinan jo rakentamisvaiheesta: kalliolämmöstä, laadukkaasta talopaketista ja energiatehokkaista kodinkonevalinnoista jne. Mutta haluan nyt kuitenkin keskittyä sisustamiseen ettei sepustuksestani tule liian pitkä. Minulle ekologisuus sisustuksessa tarkoittaa ennen kaikkea laadukkaita ja ajattomia materiaaleja ja huonekaluvalintoja, pitkäikäisyyttä. Tämä alkaa jo pintamateriaalien valinnasta: kun ne on valittu ajattomasti ja luonnonmukaisesti, on luotu hyvä pohja pitkäaikaiselle sisustukselle.

eko_klassikot

Sanonta kuuluu ”köyhän ei kannata ostaa halpaa” ja minusta tuo lause pitää usein paikkaansa. Satsaamalla kerran pikkuisen enemmän laadukkaisiin huonekaluihin, designklassikoihin, tulee hankinta pidemmällä aikavälillä paljon halvemmaksi ja ennen kaikkea ekologisemmaksi kuin muutaman vuoden välein hankitut edullisemmat huonekalut. Tässäkin valinnassa täytyy lähteä siitä, että tuntee oman tyylinsä ja tietää mistä pitää. Tällöin valintoihin ei kyllästy.

Ajattomat klassikot näyttävät vuodesta toiseen raikkailta, kun sisustus muulla tavoin – pienin keinoin – tuodaan nykypäivään. Ja mikä parasta, näistä huonekaluvalinnoista on iloa moniksi kymmeniksi vuosiksi eteenpäin, sukupolvelta toiselle. Esimerkisi monet kotimme Artek-klassikoista ovat peruja lapsuuteni kodista 30-vuoden takaa.

eko_diy

Kaikki itse tehty ja tuunattu on tietysti myös hyvin ekologista. Meidän kodissamme itsetehty näkyy lukuisina anopin neulomina kauniina tekstiileinä (on pikkutyynyjä ja torkkupeittoja) sekä Mankun nikkaroimissa huonekaluissa. Terassin pöytä koostuu kokonaan rakennusvaiheen jämäpuutavarasta. Lankkuja riitti myös pihalle raajaamaan nurmialueita kävelyreiteistä. Makuuhuoneen sängynpäädyn Mankku nikkaroi jo ensimmäiseen taloomme. Viimeisin tuotos on tyttären kirjoituspöytä, johon Mankku hitsasi pöydänjalat; vanerilevy oli ylijäämäpala toisesta pöydästä.

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että vanhoille huonekaluille pitää antaa uusi elämä. Niillä on usein myös paljon tunnearvoa. Tämän takia halusin uudistaa vanhan nojatuolin, joka on ollut perheessämme yli 20 vuotta. Nojatuoli-rahi-yhdistelmään on uusittu päälliset jo pariin otteeseen ja nyt viimeisimpänä teetin siihen valkoiset irtohuput ompelijalla. Olisi ehkä saattanut tulla edullisemmaksi ostaa uusi nojatuoli Ikeasta, mutta se ei varmasti olisi ollut yhtä hyvä istua ja etenkään yhtä rakas.

eko_kierratettya

Tärkeä osa ekologisuutta on tietenkin kierrättäminen. Tämä voi tarkoittaa juuri aiemmin mainittujen klassikkohuonekalujen kierrättämistä tai vaikkapa kirpputorilöytöjen hyödyntämistä sisustuksessa. Minusta sisustuksessa täytyy olla kerroksellisuutta, jotta koti ei jää hengettömäksi. Jo muutamalla vanhalla maljakolla saa aikaa aivan uudenlaista mielenkiintoa kodin sisustusasetelmiin. Kirpputorilöydöistä voi myös itse tuunata jotain oman näköistä: tästä esimerkkinä makuuhuoneen valaisin, johon vaihdoimme pitkän johdon, joka kannattelee valaisinta katosta saakka.

En malta kuitenkin olla palaamatta rakentamisvaiheeseen. Silloinkin kannattaa ottaa huomioon voisiko jostain löytää jotain käytettyä tai jämätavaraa. Budjetti on rakentamisen aikana usein tiukilla, joten tuollaisista löydöistä saattaa tulla mukavia säästöjäkin. Me löysimme saunatuvan kylpyhuoneen suuret seinälaatat eräästä outlet-myymälästä. Oikeasti nuo laatat ovat ylijäämätavaraa Helsinki-Vantaan lentokentältä. Onneksi eivät menneet roskiin.

Toinen jämätavara, jota on hienosti hyödynnetty ovat vanhat sälekaihtimet, joista kokkolalainen Anna Nygård valmistaa kauniita ja käytännöllisiä sälekoreja. Mahtava idea!

eko_kotimaista1

Itse miellän myös kotimaisuuden osaksi ekologisuutta. Haluan suosia suomalaisia pienyrittäjiä, jotka usein valmistavat tuotteensa eettisin ja ekologisin perustein. Myös designhuonekalut ostan mielummin pienistä suomalaisista liikkeistä kuin ulkomaisista nettikaupoista, sillä haluan tukea yrittäjyyttä. Tämä on minusta ekologinen valinta myös siltä kannalta, että tuotteita ei rahdata toiselta puolelta maapalloa kotiovelle.

Ja nyt olin vielä niin ekologinen, että käytin tässä postauksessa jo kertaalleen julkaistuja kuvia. Kierrätystä! 😉

Tarttukaahan muutkin bloggaajat tähän haasteeseen!
Lisätietoa löydät Joutsenmerkin sivuilta.

Author

16 Comments

  1. Samoilla ajatuksilla itse lähestyn myös ekologisuutta. Ajattomia ja kestäviä valintoja, jolloin se pohja toimii aina. Me sorruimme ensimmäisessä talossamme hieman siihen määrä korvaa laadun ajatteluun, kun yhtäkkiä oli 200 neliötä, johon piti saada kalustus ja sisustus aikaan. Ja kyllä niitä oikaistuja valintoja kaduimme usein, kun halu niitä päivittää oli koko ajan olemassa.

    • Silloin, kun sisustettavaa tilaa on yhtäkkiä paljon on varmaan aika helppoa sortuakin ajatukseen määrä korvaa laadun. Mutta onneksi niitä hutiostoksiakin voi kierrättää jollekin muulle, jolle ne ovat mieleisiä. 🙂

  2. Hyvä postaus! Olen blogissasi kiinnittänyt huomiota nimenomaan siihen, että kotoanne löytyy paljon juttuja, joita muistan jo vuosien takaisista postauksistasi, ja sellaisia, joista olet sanonut, että ne ovat jo lapsuudenkodista/ensimmäisestä opiskelijakämpästä jne. Kunnioitettavaa! Monta kertaa, kun joku esine tai huonekalu siirretään johonkin toiseen paikkaan kodissa, tulee siihen ihan uutta tatsia. Klassikot toimii aina, ja olen sun kanssa ihan samaa mieltä siitä, ettei köyhän kannata ostaa halpaa. Hyvää ja laadukasta designia jaksaa katsella vuodesta toiseen.

    • Kiva kuulla! 🙂

      Haluaisin tuoda blogissani esille nimenomaan sitä, että koko sisustusta ei tarvitse muuttaa muutaman vuoden välein, vaan näyttää miten pienillä jutuilla voi tuoda kotiin kaivattua trendikkyyttä ja ajankohtaisuutta ajattoman pohjan päälle. Jonkun mielestä se on ehkä tylsää… 🙂

    • Kiitos Kerttu! Tähän teemaan sopi hyvin kierrätetyt kuvat (ja vielä kun laiskottikin sen verran). 🙂

  3. Tärkeää asiaa ja kauniita kierrätettyjä kuvia! 🙂
    Minusta on hyvä ottaa kantaa ekologisuuteen ja korjata käsityksiä, että ekologinen sisustus olisi vain räikeää retroilua, jossa tosin ei ole mitään vikaa siinäkään jos tyylistä tykkää. Itse en ole kovinkaan aktiivinen kirpputorien kierätäjä, mutta silti kotiini on kertynyt paljon kierrätettyjä huonekaluja joita on sitten kunnostettu sopimaan omaan makuun, vanhoilla ja kierrätetyillä tavaroilla tulee vielä tarinakin kaupan päälle!
    Juuri tuo kirjoittamasi oman tyylin tunnistaminen on tärkeää jottei tule tehtyä turhia hankintoja, kaatopaikkoja kun kuorimitetaan muutenkin ihan liikaa! Itse tekemällä saa myös persoonallisia sisustusratkaisuja, tusina tavaraa on kaupat pullollaan, mutta pelkästään katalogitavaralla sisustettu koti jää minusta usein persoonattomaksi.

    • Juuri näin, hyvin olit poiminut tärkeimmät pointtini jutusta. 🙂

      Värikäs retrotyylikin on viehättävää, mutta ei ole minun omaa tyyliäni. Olen sitä mieltä, että kannattaisi käyttää aikaa oman sisustustyylin kartoittamiseen (vaikka sisustuslehtien ja -blogien avulla), jotta sitten voisi tehdä harkitumpia ostoksia.

  4. Pingback: Sisustajan Ekohaaste! | Talosanomat

  5. Olipa hyvä postaus! Olen kanssasi samaa mieltä. Varsinkin kodin sisustamisen kerroksellisuudesta ja siitä, että ainakin osalla tavaroista tulisi olla ”historia”, Omassa kodissani sitä ei ehkä ole niin paljon kuin haluaisin, koska joskus käy niin, että ”lusikat laitetaan jakoon” ja osa rakkaista tavaroista poistuu pakosta… Onneksi jotain on säilynyt 70-luvulta asti. Ja pienillä yksityiskohdilla saa uuteenkin kotiin tuota toivottua kerroksellisuutta ja henkeä, kuten totesit. Mukavaa syksyä!

    • Kiitos, mukava kuulla! 🙂

      Onhan se niin ettei kaikkea voi kuitenkaan säilyttää monestakin syystä, mutta onneksi jo muutamalla huonekalulla tai esineellä saa luotua sisutukseen kerroksellisuutta. Täydellisyyttä pitää vähän rikkoa.

      Mukavaa syksyä sinnekin! 🙂

  6. Kiinnostava postaus! Kiitos tästä! Tosiaan jo se, että rakentaa omakotitalon, on jo aika iso ekosynti. Onneksi sitä voi lieventää rakentamalla järkevämmin. Löysin tällaisen linkin, joka saattaa kiinnostaa monia tämän blogin lukijoita: http://www.rakentajanekolaskuri.fi/

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.