Tässä kuussa meidän pienen sisustusblogggajaporukan postaushaasteen valitsee herttainen Modernisti Kodikkaan Kerttu. Kerttu haastoi meidän haaveilemaan joululahjoista:

”Aikuisetkin saavat toivoa ja nyt on aika avata sisustusbloggaajien toiveiden tynnyri! Tämä joulupukki tuo vain kotimaisia sisustuslahjoja. Maailmanrauha tulee vakiotilauksena eli sitä ei saa toivoa. Tällä teemalla nostetaan esille suomalaisia suunnittelijoita ja valmistajia, jaetaan inspiraatiota omista haaveistamme sekä annetaan lahjavinkkejä lukijoille. ”

Ohjeistukseen kuului etsiä lahjavinkkejä neljästä eri hintaluokasta: alle 20 e, alle 100 e, alle 500 e ja alle 1000 e. Löysin kuitenkin niin monta kivaa tuotetta, että en mitenkään voinut rajata vinkkejäni vain neljään tuotteeseen noissa hintaluokissa. Niinpä otin vapauden soveltaa Kertun ohjeistusta ja valitsin 10 kotimaisen brändin joululahjavinkkiä eri hintaluokista. Pääpaino on alle 100 euron hintaluokassa.

alle10Opelle tai tarhantädille on joskus hankala keksiä pientä joululahjaa. Ihana, ylellinen saippua on varmasti sellainen, jota jokainen tarvitsee ja harvemmin tulee itse panostettua saippuaan. Tämä kaunis, vegaaninen saippuapaketti löytyi kotimaisen Jolien valikoimasta.

varitajosvaritat

Ihailen aina aikuisten värityskirjoja kauppojen lehtihyllyillä. Nykyään valikoima on laajentunut ja löytyy myös modernimpaan makuun kuvitettuja värityskirjoja. Tämä Eveliina Linnaman ja Viola Minerva Virtamon ”Väritä jos värität” teos näyttää upealta ja mikä parasta, sivut ovat irroitettavia, joten niistä saa jättipostikortteja tai vaikkapa pieniä tauluja.

gedigo

Eikös niin, että kaikki tarvitsevat joulukoristeita? Kaupat ovat pullollaan muovisen räikeitä rimpsuja ja palloja. Tässäpä toisenlainen idea, jota designin ystävä ainakin arvostaa: kotimaiset, ja minun pitää sanoa tietenkin että kokkolalaiset, Gedigon nahkaiset joulukoristeet. Tosi ihania!

annikanjuliste

Nyt tulee herttainen lahjavinkki vaikkapa nuorelleparille (tai miksei vanhemmallekin) tai vaikka muistoksi omalle tai ystävän lapselle: nimikirjainjuliste. Lahjakas graafinen suunnittelija (monelle somestakin tuttu) Annika Välimäki on suunnitellut kauniita, personoitavia nimikirjainjulisteita. Ne ovat myynnissä vain rajoitetun ajan 9.-30.11.2016 ja toimitukset ehtivät jouluksi perille. Nyt pitää olla siis nopea jos meinaa tällaisen pukin konttiin sujauttaa.

everydaydesignTyylikkään, pelkistetty kotimaisen Everyday Designin ”Memo”-muistitaulu sopii erityisen hyvin moderniin kotiin ja sen avulla pysyvät avaimet, lippuset ja lappuset sekä päivän postit kauniisti organisoituna. Sopii yhtä hyvin eteiseen, keittiöön kuin työhuoneeseenkin.

bedesign

Upea turkulainen brändi BEdesign tekee aivan ihastuttavia huonekaluja ja sisustusesineitä! Nämä pienet Lily-kulhot olisivat varmasti monen sisustusintoilijan mieleen. Kippoja voi käyttää niin tuikkukuppeina kuin vaikkapa korujen säilyttiminä. Pakkaus sisältää kaksi Lily-kulhoa.

mayn

Turun seudulta löytyy myös toinen hieno kotimainen brändi: Mayn. Monelle merkki taitaa olla tuttu säilytyskoreistaan sekä Musta5101-siivoustuotteista. Näissä tyynyliinoissa on minusta ihana idea ja ne sopivat hyvin joululahjaksi. Neljän tyynyliinan setistä muodostuu ajatus: You & Me, This moment. Tyynyliinat myydään erikseen (yhden hinta 16,50 €).

lapuankankurit_huopa

Lapuan Kankurit ovat hienosti uudistaneet brändiään viime vuosina ja heiltä löytyy todella upeita tekstiileitä. Esimerkiksi tämä ”Twisti” villahuopa olisi minusta oikein sopiva lahja monen ikäiselle: kukapa ei mielellään kääriytyisi pehmoiseen ja lämpimään huopaan.

filly

Mikäpä lista tämä olisi jos mukana ei olisi edes yksi valaisin, sanoo lamppufriikki. Tälle listalle valitsin mukaan kotimaisen Himmeen ”Filly”-valaisimen. Valaisimen ajaton muotoilu sekä puun, betonin ja metallin kaunis yhdistelmä jaksaa varmasti ihastuttaa vuodesta toiseen. Onko tämä tulevaisuuden designklassikko?

balmuirin-lakanat_1

Ylellisin kotimaisen brändin joululahja olisi minusta Balmuirin laadukas lakanasetti. Minua ihastuttaisi erityisesti perkaalipuuvillaa oleva setti, mutta sen toimitusaika on niin pitkä ettei paketti ehkä ehtisi jouluksi perille. Balmuirin pellavalakanat ovat myös aivan ihania ja sellainen setti meiltä jo löytyykin omasta lakanakaapista.

Näistä poiminnoista jokainen tuote on sellainen, jonka ottaisin ilomielin omaankin kotiin. En itse kuitenkaan halua lahjoja ollenkaan, sillä ykköstoiveeni on vain viettää rauhallista joulua oman perheen kesken. Olemmekin ottaneet viime vuosina tavaksi viettää aikuisten kesken lahjatonta joulua. Mutta haaveilu on aina mukavaa ja toivottavasti tästä oli lahjavinkkejä teille.

Kerttu kokoaa kaikkien haasteeseen vastanneiden bloggaajien lahjavinkit omaan postaukseen myöhemmin, joten kannattaa muistaa tsekata se. Uskoisin, että siitä saa monta loistavaa lahjavinkkiä!

Kuvat: valmistajilta


Translation: My 9 tips of Finnish design for Christmas presents.

Photos: from the brands

Author

6 Comments

 1. Aineettomat hyväntekeväisyyslahjat ovat loistavia aikuisten kesken. Esimerkiksi puutarhanhoidosta innostuneelle puita ja lukutoukalle koulunkäyntitarvikkeet kehitysmaahan.

 2. Monta ihanaa ja minulle yllättäen monta tuttuakin juttua. Vielä vähän reilu vuosi sitten sanoin inhoavanki kaikkea designiä, mutta hyvin pian sen jälkeen aloin huomaamaan, että löytyy sieltä niitä kivojakin juttuja, kun muistaa ettei design tarkoita automaattisesti ”rumaa huonekalua”. Minulla on siis pieni henkilökohtainen kompleksi Artekin ja Alvar Aallon kanssa, joka on hankaloittanut tätä minu design ymmärrystä.

  • suvi m Reply

   Kiva jos sait tästä kuitenkin myös uusiakin vinkkejä!

   Minusta tuota design-sanaa käytetään nykyää aika höllästi. Kuka määrittelee mikä on designia…? Se sana tuntuu kärsineen inflaation.

   Minä arvostan ajatonta ja taidokasta muotoilua, jossa on huomioitu käytännöllisyys ja korkea laatu. Haluan sisustaa kodin pitkälti sellaisilla huonekaluilla, joista olisi joskus iloa myös omille lapsille. Arvostan sitä, kuinka esim. Alvar Aalto on osannut vuosikymmeniä sitten suunnitella huonekaluja, jotka vielä tänäkin päivänä näyttävät ajattomilta ja kauniilta kodeissa. Ja ennen kaikkea kestävät sukupolvelta toiselle. 🙂

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.