Maria kysyi minulta ”Neljä vuotta bloggaamista” postauksessa seuraavaa:

”Mikä juttusi on kerännyt eniten lukijoita? Itse vasta aloittanut ja löytänyt bloggaamisen. Mitkä ovat vinkkisi uusille bloggajille?”

Ajattelin vastata tähän kysymykseen ihan erillisellä postauksella, sillä kommenttilootan vastauksesta olisi tullut niin pitkä. Voisin vähän kertoa omasta bloggaamisestani ja blogitavoistani. Ehkä niistä on vinkkiä muillekin uusille bloggaajille, mutta jokainen tietysti bloggaa omalla tyylillään. Tärkeintä onkin löytää se oma tyyli, joka erottaa blogin muista blogeista.

Jaoin tämän postauksen seuraaviin alaotsikoihin: Postauksien sisältö, Päivitystahti, Kommentointi ja Blogin löydettävyys. Huh, toivottavasti jaksatte lukea! Yritän ilmaista ajatukseni lyhyesti.

Postauksien sisältö

Pyrin tekemään sellaista blogia, jota itsekin haluaisin lukea. Suunnittelen harvoin etukäteen kovin pitkälle sitä, mistä kirjoitan seuraavaksi blogiin. Usein idea syntyy juuri ennen postauksen tekoa, eikä minulla ole tapana kirjoitella postausluonnoksia talteen etukäteen. Toki aiheita putkahtelee mieleen myös silloin, kun en ole koneen ääressä, joten siksi olen koonnut puhelimeni muistiinpanoihin listauksen postausaiheista. Siihen listaan palaan silloin kun tuntuu siltä ettei keksi mitään postattavaa.

Valokuvat ovat tärkein osa blogini sisältöä. Ensin otan kuvat, joiden ympärille teksti rakentuu. Varsinaisella valokuvauskurssilla en valitettavasti ole käynyt, mutta olen saanut vinkkejä alan ammattilaisilta. Valokuvausta olen opetellut itse koko blogitaipaleen ajan ja opettelu jatkuu edelleen. Lempparikuvakulmani ovat melko suoralinjaisia, enkä koskaan ota kuvia seisaalleen, vaan olen aina polvillani tai sitten jalusta on sillä korkeudella. Vähän alempi kuvakulma on minusta kauniimpi sisustuskuvissa. Kamerani on Canon EOS 5D Mark II ja olen hankkinut siihen neljä objektiivia: Canonin omat 50 mm kiinteä, 24-105 mm (tuli kameran mukana) ja 50 mm makro sekä Tamronin zoom 70-300 mm (uusin hankinta).

Varsinkin pimeiden kuukausien aikana pyrin ottamaan valokuvia mahdollisimman paljon viikonloppuisin valoisaan aikaan. Siksi useat postaukseni osuvat viikonlopulle. Usein räpsäisen myös ihan satunnaisia kuvia, joista voi myöhemmin koota sekalaisen postauksen. Näitä kuvia käytän myöhemmin viikolla, kun iltaisin on jo pimeää. Blogipostauksen tekemiseen voi kulua aikaa viidestä minuutista useisiin tunteihin.

Omien kuvien vastapainoksi on minusta kiva julkaista välillä netistä poimittuja inspiraatiokuvia tai omatekoisia tuotekollaaseja. Mielestäni blogissa pitää olla vähän vaihteluakin, eikä pelkästään vain meidän kotikuvia. Kollaasikuvat teen Photoshop Elementsillä. Lataan netistä valmiit tuotekuvat, jotka sitten sommittelen paikoilleen Elementsissä.

Lukijani ovat minulle tärkeitä ja siksi minusta on mukava järjestää arvontoja silloin tällöin – siten voin konkreettisesti antaa teillekin jotain (tai niille onnekkaille, joita arpaonni sattuu silloin suosimaan). Yhteistyökumppaneiksi valitsen yrityksiä, joiden tuotteista oikeasti itsekin pidän ja jotka olen hyviksi havainnut.

Päivitystahti

Pyrin postaamaan noin viisi kertaa viikossa. Mieluiten joka päivä, mutta en ota siitä paineita. Tämä johtuu siitä, että itsekin seuraan mieluiten sellaisia blogeja, jotka päivittyvät usein. Toisaalta ei ole mitään mieltä kirjoittaa silloin, kun aiheen keksiminen on tuskaa. Silloin täytyy ottaa ”vapaapäivä” ja odottaa ideaa – kyllä se sieltä jostain taas tulee.

Arkipäivisin bloggaamiselle jää aikaa illalla, kun lapset ovat menneet nukkumaan. Eli aikaa ei ole kovin paljon. Siksi postailen viikolla mielummin lyhyempiä postauksia kuin viikonloppuisin. Viikonloppuisin on enemmän aikaa pidempiin teksteihin ja valokuvaukseen.

Blogin kautta välittyy vain pieni ripaus todellista elämäämme, joten silloin kun on oikeassa elämässä hässäkkää, saattaa se heijastua bloginkin puolelle. Sehän on ihan luonnollista.

Kommentointi

Kommentit ovat tärkeä osa blogiani ja haluan vastata jokaiseen kommenttiin erikseen. Poikkeuksena tietenkin arvontavastaukset. Joskus olen huomannut, että jokin vanhaan postaukseen tullut kommentti on mennyt minulta ohi, mutta vastailen niihinkin vaikkakin sitten jälkikäteen. Vuorovaikutus on tärkeä osa tätä harrastusta, joten siihen kannattaa myös varata aikaa.

Kommentoimalla muiden blogeissa uudet lukijat (ja toiset bloggarit) löytävät blogiisi. Olen huomannut, että jos saan usein kommentteja joltain samalta nimimerkiltä, käyn lopulta mielenkiinnosta katsomassa myös hänen blogiaan ja näin löydän uusia blogeja lukulistalle. Luen useita eri blogeja, mutta myönnän että voisin olla ahkerampi kommentoimaan.

Blogin löydettävyys

Blogi kannattaa tietysti linkittää blogisivustoille: Blog Lovin’ ja Blogilista, joiden kautta suosikkiblogeja on helppo seurata. Valkoisella Harmajalla on oma profiili myös Facebookissa, jonne linkitän kaikki blogipostaukset (muiden extrajuttujen lisäksi). Lisäksi lataan Instagramin profiiliini vähän arkisempia kuvia kuin mitä julkaisen blogissa. Nämä muut sosiaalisen median palvelut tukevat blogia ja sitä kautta uudet lukijat löytävät blogiisi.

Aloittelevan bloggaajan kannattaa myös linkittää muihin blogeihin omassa blogissaan. Näin linkkejä ”vaihtamalla” uudet lukijat löytävät blogiisi ja vuorovaikutus lisääntyy.

Hmmm…mitähän muuta voisin kertoa teille…? No ainakin sen vielä, että mikä juttuni on kerännyt eniten lukijoita. Blogini siirtyi Bloggerista tänne Divaaniblogeihin vuosi sitten, joten tarkistin koko viime vuoden ajalta blogikirjoitusteni suosion, ja suosituimmaksi postaukseksi nousi ”Olohuoneen matto”. En ole yllättynyt, sillä niin paljon olen saanut palautetta ja kyselyitä tuosta matosta. Ja hyvä mattohan se on! 🙂

Toivottavasti tässä oli vinkkejä aloitteleville bloggaajille. Ei kai tämä kaikki kuulostanut liian työläältä? Bloggaaminen on niin mukava harrastus ja pidän kovasti kaikenlaisesta ideoimisesta ettei tätä silloin koe raskaaksi. Mukavia juttuja tekee mielellään, vaikka ne veisivätkin jonkin verran aikaa. Ja kysykäähän jos jokin juttu jäi mietityttämään!

Author

42 Comments

 1. Kiitos, kyllä tuosta oli paljon apua. Onko tuo kuvankäsittely ohjelma ladattavissa netistä?

  • Photoshop Elementsiä ei tietääkseni voi ladata netistä maksua vastaan. Se maksaa n. 80 euroa.

 2. Kiitos, itse olen pohdiskeluun blogin aloittamista ja nämä vinkit tulivat todella tarpeeseen. Juuri näitä kysymyksiä nimittäin pyörittelin mielessäni. Sulla on todella upeat kuvat blogissa, joista itse olen saanut valtavasti inspistä! Ja vielä täytyy sanoa, että uskomatonta, miten samanlainen sisustusmaku meillä onkaan…. 🙂 Eniten itseäni huolettaa kahden pienen lapsen äitinä aika tai sen riittävyys, kun kuvaaminen ja kuvien käsittely ei ole omaa alaa, niin opetteluunkin menee varmaan jonkin aikaa….

  • Kiva kuulla! 🙂
   Kyllähän tämä harrastus aikaa vie kieltämättä, mutta samalla se antaa niin paljon. Tämä on yksi itseilmaisun muoto, jossa voi toteuttaa omaa luovuutta. Kuvaamisen oppii kyllä harjoittelemalla.

 3. Kiitos Suvi, tästä oli paljon apua! Perustin blogini vuoden vaihteessa ja ihan hirmuisesti on kyllä opittavaa ja kehityttävää. Ehdottomasti parasta on vuorovaikutus ja on ihanaa, jos lukija jaksaa jättää pienen kommentin käynnistään.

  Alussa postaustahtini on ollut kiivas, mutta kun on intoa, niin annan palaa. Valokuvaaminen on iso haaste pimeyden vuoksi, viikonloput ovat tärkeää aikaa kun saa olla päivänvalonaikaan kotona.

  Bloggaaminen on hauska harrastus ja nyt jo olen huomannut, että se vie sen vapaan tunnin illasta. Mutta toisaalta on myös antoisaa nähdä lukijamäärän kasvavan ja saada kannustavaa palautetta.

  Kovasti minulla on suunnitelmia ja haaveita blogini osalle ja se on tämän homman suola. Yritän oppia ja löytää oman tyylini. Se tapahtuu varmasti vain kirjoittamalla 🙂

  Kiitos sinulle tästä inspiroivasta blogistasi, tämä on yksi esikuvistani. Olen seurannut juttujasi pitkään ja aina tuntuu, että löydät uuden mielenkiintoisen näkökulman sisustamiseen.

  Iloisin tervieisin, Kerttu / http://modernistikodikas.blogspot.fi

  • Kiitos positiivisesta kommentistasi! Olen iloinen jos tässä oli vinkkejä. 🙂

   Silloin pitää antaa palaa, kun ideoita ja intoa riittää. Ja mahtavaa, että sinulla on suunnitelmia ja haaveita blogisi suhteen. Sillä pääsee jo pitkälle. Oma tyyli löytyy varmasti ajan kanssa.

 4. Tosi hyviä neuvoja ja huomioon otettavia asioita. 🙂

  Jokainen tietenkin bloggaa omalla tyylillään, mutta itsellä olisi heittää sellainen vinkki vielä, että tekstin muotoilussa kannattaa ottaa huomioon, että vasempaan reunaan tasattua tekstiä ihmissilmä lukee ”jouhevammin” kuin esim. keskitettyä tekstiä. Tän on joku viisas tutkinut. ;D

  • Kiva kuulla. 🙂

   Ja olen samaa mieltä tuosta tekstin tasauksesta. Keskitystä voi käyttää tehokeinona silloin tällöin, mutta tulee raskaaksi jos koko teksti on keskitettyä.

 5. Hyviä vinkkejä ja minusta noista sai sellaisen fiiliksen, että blogin pitäminen ei ole raskasta puurtamista niskalimassa vaan rakas harrastus. Hyvä fiilis on välittynyt minulle blogistasi muutenkin, etenkin viikonloppu-postauksistasi tulee hyvä fiilis. Sellaisesta hyvästä fiilliksestä olen yrittänyt rakentaa omankin blogini. Omalla kohdalla listaan voi lisätä vielä pitkäjännitteisyyden, blogien määrän kasvaessa pitkäjännitteisyyttä tarvitaan siinä että oma blogi löytää lukijakuntansa sekä omien taitojen karttumisessa. Etenkin jälkimmäisen suhteen olen omanmukavuus alueen ulkopuolella, onhan kuvaamisen opettelu ihanan haastavaa puuhaa, mutta välillä ollaan itkupotkuraivarin kynnyksellä kun muistikortille ei tallennu yhtäkään mairittelevaa otosta. Välillä pitää vain pistää oma itsekriittisyys sivuun ja antaa palaa 🙂

  • Tosi mukava kuulla, että blogistani on välittynyt hyvä fiilis. 🙂

   Itse olen kyllä joskus julkaissut kuvia vähän liiankin höllällä kädellä – en ole niin kauhean itsekriittinen. Hätäisenä ihmisenä ei voi ollakaan. 😉

  • Ne on H&M Homen mallistosta. Tosi kätevät, kun pussilakanan päässä on vetoketju – ei valahda peitto pois lakanan sisältä. 🙂

 6. Kiitoksia hyvistä vinkeistä! Aloitin itsekin bloggaamisen reilut pari kuukautta sitten ja ainakin itse koen koko ajan oppivani lisää tästä koukuttavasta harrastuksesta. Haluan myös, että kuvat ovat tärkeä osa blogiani, joten haluan oppia koko ajan kuvaamaan paremmin ja kiitos teille bloggaajille, jotka jaatte omat vinkkine kuvaamiseen. Nykyään itsekriittisyyskin saattaa nostaa päätään ja jokunen postaus jää tekemättä koska en ole ollut tyytyväinen ottamiini kuviin.

  • Mahtavaa jos tästä oli jotain apua. 🙂

   Kuvaaminen voikin tuntua ensin vähän hankalalta, mutta kyllä siihen sitten harjaantuu. Varsinkin hämärässä on hankala ottaa kuvia. Salamaa en tykkää käyttää, joten siksi täytyy yrittää ajoittaa valokuvaus valoisaan aikaan.

 7. Sinulla on kyllä ihanan inspiroiva blogi, eniten pidän laadukkaasi otetuista kuvista.

  Kysymys koskien teidän keittiön kaapistoja, lähtevätkö sormenjäljet helposti mattapinnasta pois? Entäs oletko edelleen tyytyväinen keittiön tasoihin? Teidän keittiö on niin kaunis ja ajaton <3

  • Kiitos, tosi mukava kuulla! 🙂

   Kyllä sormenjäljet lähtevät ihan helposti pois kostealla rätillä. Keittiön tasoihin olemme olleet erittäin tyytyväisiä.

 8. Kiva postaus. Itse tykkään sellaisista blogeista eniten, joissa käytetään pääosin omia kuvia. Luen blogeja laidasta laitaan. Omassa blogissani en jaksa tehdä postauksia etukäteen, sillä postausaiheet syntyvät ehkä sillä hetkellä kun istun tietokoneen ääreen (ja lapset viimein nukkuvat), tai sitten olen pyöritellyt postausta mielessäni päivällä leikkipuistossa ollessani.

  Blogisi on selkeä ja sinulla on silmää ottaa kauniia kuvia, jatka samaan malliin! 🙂

  • Kiitos kauniista sanoistasi. 🙂

   Minäkin tykkään eniten sellaisista blogeista, joissa on omia kuvia. Mutta ei näitä samoja nurkkia voi koko ajan näytellä. 😉 Voi kunpa aika riittäisi siihen, että voisin käydä kuvaamassa muiden koteja. 😉

 9. Kiitos neuvoista!

  Hyviä neuvoja aloittelijalle. Tämä harrastus vie mukanaan. Aikaakin se vie ja vaatii opettelua, mutta sen tekee mielellään, kun homma on mieluista. Uusia kiinnostavia blogeja löytyy ja lista vain kasvaa 🙂

  Jatka jatka samalla tavoin 🙂

  Mukavaa viikkoa!

  • Niinpä, juuri näin! Tämä harrastus vie kyllä täysin mukanaan.

   Mukavaa viikonloppua sinne! 🙂

 10. Kiitos inspiroivasta blogista ja näistä vinkeistä!

  Huomaan, että oma tyyli on muokkautunut blogia pitäessä. Samoin valokuvien laatu on parantunut, vaikka edelleenkään ne eivät ole aivan sitä mitä haluaisin. Toisaalta juuri se bloggaamisessa ja valokuvauksessa onkin kivaa, että siinä kehittyy ja siitä oppii koko ajan lisää 🙂 Kommentit ja lukijat saavat harrastusta jatkamaan.

  ps. kivat lakanat!

  • Niinpä, se motivoi kun näkee kuinka on kehittynyt jossain asiassa. 🙂 Aina on kuitenkin uutta opittavaa.

 11. Hei!

  Kommentoin blogiisi ekaa kertaa. Kiitos hyvistä vinkeistä ja keskustelun herättämisestä tästä aiheesta! Blogisi on ollut inspiraationa itselle oman talon rakennusaikana.

  Olen harkinnut oman blogin aloittamista, ja siinä plussapuolina näkisin ainakin oman kehittymisen kirjoittajana, kuvaajana ja sisustajana. Uskoisin myös, että voisin tuottaa sisältöä, josta on oikeasti hyötyä muille rakentajille kirjoittamalla niistä aiheista, joista itse olisin kaivannut enemmän tietoa rakentaessa.

  Yksi asia kuitenkin vielä pidättelee: oman kodin asettaminen julkisen silmän alle. Miten suojata omaa yksityisyyttä ja kuinka vetää raja oikeaan paikkaan yksityisen ja julkisen välille? Varsinkin jos kodissa on asioita kuten design-esineitä, joihin kaikilla ei ole varaa, tämän aiheuttama kateus voisi olla ikävää, jos sitten henkilöllisyyden pystyy päättelemään jotakin kautta. Oletko joutunut miettimään näitä asioita blogiasi aloittaessa tai sen suosion kasvun myötä? Vai olenko vaan vainoharhainen 🙂

  • Voi että, kiva että kommentoit! 🙂

   Kyllä minäkin bloggaamisen alussa mietin noita asioita, mutta jos niitä ajattelee liikaa, ei loppuen lopuksi voisi tehdä mitään. Onhan sisustuslehdissä esitelty ihmisten koteja, ihmisten nimillä jo useiden vuosien ajan.

   Blogin kautta välittyy vain pinnallinen kuva bloggaajan elämästä – en paljasta täällä sellaisia asioita, joita en voisi sanoa vaikkapa työpaikan kahvipöydässä. Ja kyllä osa varmasti minut tunnistaakin tätä kautta, mutta ihan samoin voisin tehdä jotain muuta ”julkista työtä”. Jos liikaa salailee sitä kuka on, herättää se vain enemmän mielenkiintoa ja joku alkaa tehdä salapoliisityötä vain uteliaisuudestaan.

   En voisi ajatella niin, että antaisin jonkun toisen ihmisen kateuden rajoittaa minua ilmaisemasta itseäni. Se on heidän ongelmansa. Toki hiukan varovainen kannattaa aina olla nettimaailmassa, mutta vaaroja piilee joka paikassa jos sen näkökulman ottaa.

   • Hyvä kysymys ja erinomainen vastaus Suvilta. Itse ratkaisin tätä asiaa rajaamalla pois perheenjäsenten kasvot ja nimet sekä talomme pohjapiirroksen ja ulkokuvat. Ainakin nyt tuntuu hyvältä näin. Muuten kerron mielelläni pieniä päivän kuuluisia ja kuvaan kotiani. Rajat pitää vain itse asettaa ja pitää niistä kiinni 🙂

 12. Kiitoksia vinkeistä! Vaikka itsekin olen blogannut jo yli kolme vuotta, kyllä tästä postauksesta löytyi uutta ja mietittävää! Seuraavaksi kuljen kotona kuvaamassa polvillani! =)

  • Mukava kuulla! 🙂 Sait minut nauramaan, kun kuvittelen tuota ”polvilla kuvaamista”. 😀 Mutta niin on paras. 😉

 13. Kiitos tästä Suvi! Todella hyödyllistä aloittelijabloggaajalle ja sanomattakin selvää, että Valkoinen Harmaja on inspiroinut monella muullakin tavalla. 🙂

  Haluaisin kysyä vielä kuvankäsittelystä. En tiennytkään, että Fotarista on olemassa tuollainen, ilmeisesti kevyeen harrastelijakäyttöön sopiva versio. Kuulostaa hyvältä! Onko ohjelmalla mielestäsi helppo oppia tekemään esimerkiksi kollaaseja, jos aikaisempaa kokemusta kuvankäsittelystä ei ole? Kiitos vastauksesta jo etukäteen!

  • Tosi kiva kuulla! 🙂

   Kyllä minusta oli aika helppo oppia käyttämään Elementsiä. Tietysti se riippuu myös siitä, miten ”taitava” on yleensäkin tietokoneiden ja erilaisten ohjelmien kanssa. Netissä on myös paljon videotutoriaaleja, joiden avulla hahmottaa helposti miten jokin juttu tehdään.

 14. Hei, hyviä vinkkejä näin aloittelevalle bloggaajalle!

  Itse löysin blogiisi juurikin tuon suositun mattopostauksen kautta. Pohdin uutta olohuoneen mattoa ja ”Asko Mixed” mallia tutkiessani ajauduin sivuillesi. Kauniit kuvasi sinetöivät kyllä sen diilin saman tien. Nyt vain odotellaan mattoa kotiin, toimitusaika kun oli aika pitkä.

 15. Olipas tarpeellista tekstiä.. itse olen aloittanut bloggaamisen syksyllä ja aika nopeasti tästä tuli tapa, vaikka vieläkin on välillä ihmeellistä ajatella, että tätä lukee muutkin kuin muutama ystävä 🙂

  • Niinpä, minustakin oli ihan hassua ajaella silloin aluksi, että joku muukin kuin tuttu luki blogiani. Muistan aina ihmetelleeni lukijalukuja ja kun Blogilistalla oli ensimmäisessä blogissani 30 seuraajaa, niin mietin että ketäköhän he kaikki ovat… 😀

 16. Ilmeisesti linkki siskosi blogiin sisältää pienen kirjoistusvirheen ”sikkosi”. Kiva blogi, ei muuta. 🙂

  • Sikko täällä vastailee, että ”sikko” ei ole kirjoitusvirhe. Suvi on pienestä tytöstä saakka kutsunut minua sikkoksi, niin edelleenkin 🙂 Olen sikko myös hänen lapsilleen ja muulle perheelle. Harvoin minua Anneksi puhutellaan kotipiirissä 😉

 17. Kiitos hyvistä vinkeistä ja loistavasta blogista! 🙂 Vasta minäkin olen aloittanut, mutta tietokone temppuilee ja uuden kameran tarpeessa olisin. Eli haastava alku 😀 ei aivan nuo puhelimella otetetut kuvat pääse oikeuksiinsa..

 18. Kiitos inspiroivasta postauksesta! Olen kirjoittanut blogia jo useamman vuoden, mutta vuoden vaihteessa aloitin puhtaalta pöydältä ja perustin kokonaan uuden blogin. Tämä kirjoitus todella antoi ajattelemisen aihetta ja vinkkejä oman blogin pitämiseen 🙂

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.