Niin kuin aiemmin mainitsin, saimme sunnuntaina tehtyä pihahommia taas askeleen eteenpäin. Istutimme pihalle vaahterapuun, siperianhernepuita, eri pioni-lajikkeita, clematiksia, alppiruusun sekä angervopensaita. Tässäpä muutama kuva uusista tulokkaista.

Vaahterapuu istutettiin etupihalle, jossa nurmikko ei ole vielä kunnolla lähtenyt kasvamaan. Mietimme myös tammea, mutta se olisi ehkä liian hankala näillä leveysasteilla.

Etupihalla, koristeportin toisella puolella, on aiemmin istutetut kartiovalkokuuset ja nyt ne saivat seurakseen alppiruusun.

Talon ja saunarakennuksen välinen osuus ollaan saatu raivattua siistiksi vasta ihan lähiaikoina. Nyt istutimme korkeaa sivuseinää vasten kasvamaan clematiksia ja niiden eteen eri pioni-lajikkeita. (En muistanut ottaa kuvaa tästä kasvien istutuksen jälkeen.) Kuvan etualalla näkyvät angervo-pensaat, joiden tarkka nimi ehti jo unohtua.  Tähän alueelle pitää keksiä vileä jotain. Luultavasti siirrämme marjapensaat tähän.

Saunarakennuksen taakse istutimme kolme kappaletta siperianhernepuita. Valitettavasti nämä puut kaatuivat parin päivän takaisessa myrkyssä. Nyt täytyy pikaisesti tukea nämäkin kepeillä, ettei sama toistu uudestaan.

Löysimme myös kivat ulkovalaisimet, mutta ne ovat vielä kaupassa. Täytyy katsoa laitammeko ne tänä syksynä vai siirtyykö se projekti kevääseen.

Author

13 Comments

 1. Nämä pihan istutukset kiinnostavat kovasti. Vähän samoja kasveja myös meillä ja ensi vuonna laitamme lisää. Varsinkin Pionit ja alppiruusut ovat upeita. Kuinka suuri alue on tuo teidän kuusi/alppiruusukokoelma?

  • Kiva, että pihajutut kiinnostavat. Niistä on vähän hankala kirjoitella, kun en ole mikään viherpeukalo. 🙂

   Tuo epäsymmetrinen alue, jossa kartiovalkokuuset ja alppiruusu ovat, on n. 3 m pitkä ja ehkä reilun metrin leveä.

 2. Vielä piti lisätä yksi kommentti. Oletteko ajatelleet laittaa tyrnipensaita pihallenne? Ne ovat minusta hieman erilaisia ulkonäöltään ja ovathan marjat huipputerveellisiäkin vielä. 🙂

  • Emme ole ajatelleet niitä. Olen kyllä kuullut niistä kaikenlaista hyvää, mutta meillä on niin pieni piha ettei siihen kovin paljon voi kasveja istuttaa.

 3. Vaahtera kannattaa istuttaa aika kauas talosta, sillä sen juuret tunkevat todella pitkälle rakennuksen alle jos se on lähellä. Meillä on naapurin pihalla 30v. vaahtera joka nyt aiheuttaa suuria ongelmia 🙁 On myös todella kova roskaamaan ja leviää alkuja joka paikkaan. Myös nurmikko voi kärsiä sen ympärillä. Kannattaa leikkoa sitä huolella, ettei pääse rönsyämään ja ettei käy kuten meillä! Muuten oli kivannäköistä 🙂

  • Jep, kysyimme tähän puutarhurilta neuvoa. Kuva vähän väärentää tuota etäisyyttä, joka vaahteralla on taloon nähden.

 4. Ihan samaa varoittelen kuin m tuossa edellä. Me jouduimme kaatamaan 11 vuotta vanhan vaahteramme, kun se oli niiiin valtava. Pimensi puutarhaamme ihan hurjasti ja tosiaan sen alla ei mikään kasva kovin hyvin. Vielä kun teidän vaahteranne on noin pieni, voisi sen siirtoa harkita kauemman talostanne. Meillä oli melkoisen suuret talkoot vaahteramme kanssa, vaikkei se edes ollut vielä vanha eikä täysikokoinen.

  – Elma –

 5. hieno piha ja kivat kasvivalinnat! rakennusinsinöörin tyttärenä olen vain huolestunut kasvien istuttamisesta talonseinustalle. isäni sitä ei meille suositellut. mukavia syyspäiviä kauniissa ja uudessa puutarhassanne! kymmenen vuoden päästä jo rehottaa. 🙂

  • Juu, sitä rehottamista tässä odotellaan. 🙂

   En usko, että muutamasta kukkasesta talon vierustalla on haittaa…

 6. Onhan teillä sahoja ja lapioita. Sitten joskus 10-12 vuoden päästä voi vaahteran vaikkapa kaataa kokonaan.
  Mukavasti on neuvoja tullut. Jotkut bloggaajat huolehtivat liiankin äidillisesti. Insinöörejä saattaa olla suvussakin ja puutarhureita ihan omasta takaa.

 7. Olipa kerran meilläkin vanha vaahtera Reply

  Valitettavasti lapiolla ei ole mitään tekoa siinä vaiheessa, jos haluaa jo suureksi kasvaneen puun kaataa. Ja jos ympärillä ei ole tilaa sen kaatamiseen, on tilattava nosturiauto ja pilkottava puu osissa. Ja lisäksi pahimmassa tapauksessa saa uusia peltikaton, vaikka nykyiset materiaalit ehkä kestävät paremmin. Nurmikko sen sijaan pysyy vaahteran alla yleensä ihan ok hyvänä, koivu on siinä suhteessa paljon pahempi.

  Vahvajuurisia kasveja ei seinustalle kannata valita, niiden juuret voivat luikerrella rakenteisiin. Nuo taitavat olla ok.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.