Tällä viikolla juhlistamme 80 vuotiasta Artekia ja kurkistamme Havin Samuji-mallistoon sekä fiilistelemme jälleen joulumallistolla – on aika kurkata tämän viikon sisustusuutisiin.

artek80

Suomalaisen muotoilun ikoni, Artek, täytti tällä viikolla pyöreät 80 vuotta. Artekin tiedotteessa kuvataan yrityksen vaiheita seuraavasti:

”Kun arkkitehti-ja muotoilijapariskunta Alvar ja Aino Aalto, taidemesenaatti Maire Gullichsen ja taidehistorioitsija ja -kriitikko Nils-Gustav Hahl päättivät lokakuussa 1935 perustaa Artekin, merkitsi se ainutlaatuista ja kunnianhimoista käännettä huonekalusuunnittelun historiassa. Päätöksen kimmokkeena oli pyrkimys nostaa Alvar ja Aino Aallon suunnittelemien kalusteiden levitys kansainväliselle ja ammattimaiselle tasolle. Uuden huonekaluliikkeen taustalla vaikutti kuitenkin myös kulttuurinen tehtävä, joka ei rajoittunut pelkkään kaupallisuuteen. Artekin perustajat näkivät yrityksensä modernin taiteen, teollisuuden, sisustamisen ja propagandan välineenä. Artekin liikeideana oli ”harjoittaa huonekalujen kauppaa, sekä näyttelyiden avulla ja muulla tavoin edistää nykyaikaista asuntokulttuuria. 

Perustamisestaan lähtien Artek on kokenut ylä- ja alamäkiä ja käynyt läpi lukuisia muutoksia – ja osoittanut yhä uudestaan kykynsä sopeutua muuttuviin tilanteisiin jopa radikaalisti erilaisissa olosuhteissa. Tämä näkyy tuotevalikoiman kehityksessä: se on vuosien varrella kasvanut ja painopiste on siirtynyt selvästi nykyaikaisempaan suuntaan. Jo aikaa sitten klassikoiksi muotoutuneet Alvar ja Aino Aallon huonekalut, valaisimet ja pienesineet muodostavat Artekin valikoiman ytimen. Tuotevalikoimaa puolestaan täydentävät ja rikastavat pohjoismaisten muotoilun mestareiden kuten Ilmari Tapiovaaran, Tapio Wirkkalan, Eero Aarnion ja Yrjö Kukkapuron suunnittelemat tuotteet. Artekin lähihistoriassa yhteistyö on tiivistynyt kansainvälisten arkkitehtien, muotoilijoiden ja taiteilijoiden kanssa, joiden näkemys, muotokieli ja tekniikan oivaltava käyttö ovat läheistä sukua Artekin ajattelutavalle. Heitä ovat esimerkiksi Shigeru Ban, Enzo Mari, Tobias Rehberger, Konstantin Grcic, Hella Jongerius ja uusimpana tulokkaana Ronan ja Erwan Bouroullec. Nyt 80 vuotta perustamisensa jälkeen ja perustajiensa radikaalissa hengessä Artek on edelleen etujoukoissa etsimässä  tulevaisuuden polkuja muotoilun, arkkitehtuurin ja taiteen alueilla, niiden risteyksissä.”

Oikein paljon onnea Artekille, jonka tuotteiden parissa olen minäkin kasvanut, ja edelleenkin sisustan kotiani mielellään Artekin ajattomilla klassikoilla ja uutuustuotteilla.

samuji-havi-photo8

Suomen suurin kynttilätehdas, Havi on julkaissut mielenkiintoisen yhteistyömalliston Samujin kanssa. Havi design by Samuji -mallisto on rakennettu Havin kattaustuotteiden ympärille ja se koostuu näyttävistä lautasliinoista neljässä eri kuosissa: Taite, Ofelia, Tunisia ja Kanerva. Havi design by Samuji -lautasliinamallisto edustaa Samujin skandinaavista ja ajatonta tyyliä, josta huokuu ripaus boheemiutta. Yhteistyömalliston kaikki lautas- ja kahviliinat on valmistettu Suomessa. Malliston tuotteita on saatavana syyskuusta alkaen vähittäiskaupoista.

photowall

Ruotsalainen Photowall on julkaissut uuden Nordic Moods -tapettimalliston, jonka on suunnitellut norjalainen Scandinavian Surface. Useasti palkittu designryhmä on tullut tunnetuksi hillitystä, elegantista tyylistään, jossa on kauniita siluetteja skandinaavisesta luonnosta. Luototeema näkyy myös tässä uudessa yhteistyömallistossa. Nordic Moods -malliston tapettien kuva-aiheet häilyvät surrealismin ja luonnonmukaisuuden välillä. Väriskaala on laaja – vaaleasta eleganssista synkkiin, tummiin sävyihin, jotka on otettu luonnon omasta väripaletista. Kudontaa, mosaiikkia, valokuvia ja tekstiilejä yhdistellään betonista, puusta ja metallista muodostuviin rakenteisiin.

Nordic Moods -mallistoa myydään yksinoikeudella Photowallilla, ja tapetteja voi tilata mittojen mukaan hintaan  47 euroa/neliö. Sisustuskuvat on stailannut ja kuvannut Sofia Jansson/Mokkasin.

150408_ganthome_0313-640x432

Gant Home on julkaissut myös oman syksy-talvimallistonsa, joka koostuu kauniista kuoseista, lämminhenkisistä tekstiileistä ja laadukkaista materiaaleista. Mukana on tunnistettavaa Gant-tyyliä tähtikuosineen, mutta myös raikkaita uutuuksia, jotka sopivat monen tyyliseen kotiin. Lisää kuvia löydät esimerkiksi Inredningshjälpen -blogista.

granit_-640x960

Granit on julkaissut oman joulumallistonsa, joka noudattelee Granitille ominaista hieman raffia ja teollisuushenkistä sisustustyyliä. Kauniisti stailatuissa kuvissa vilahtelevat mustat ja valkoiset tähdet, runsaat astelmat sekä kauniit purkit ja purnukat. Tästä mallistosta et löydä bling-blingiä tai perinteisiä punaisia sävyjä, vaan Granitin joulu on värimaailmaltaan pelkistetyn mustavalkoinen.

 

P.S. Kiitos kaikille mukavista kommenteista, joita olette postauksiini jättäneet! Vastailen mahdollisimman pian – nyt kutsuu sänky, sillä päivä kului pihahommissa ja iltasauna vei viimeisetkin mehut. Ai niin, arvon lähipäivinä myös sen SINI-arvonnan voittajan… Energistä uutta viikkoa!

Translation: This week’s interior news. Finnish Artek celebrated its 80th birthday this week. / A new collaboration line with Havi and Samuji. / Photowall launched new tapestry line. / Gant Home has released their A/W 2015 collection. / Granit’s black and white Christmas look.

Images: Artek / Havi / Photowall / Gant Home / Granit

Author

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.