Hennis ja Asta toivoivat postausta sisustusasetelman luomisesta. Hetken asiaa mietittyäni, päätin yrittää raapustaa jotain omia huomioitani aiheesta. Yleisesti ottaen luon asetelmat aina vain omien mieltymysteni mukaan – siten, mikä silmääni miellyttää, sen kummemmin asiaa miettimättä. Mutta yritän nyt listata jotain perusjuttuja, jotka kannattaa huomioida asetelman teossa jos pitää tämän tyylisistä asetelmista.

Omaa silmääni miellyttävät tiiviit asetelmat, eli tavarat saavat olla melko lähellä toisaan. Tärkeää on minusta myös se, että esineet on aseteltu eri syvyyksiin; esineet ovat toistensa edessä – ei vierekkäin. Esimerkiksi yllä näkyvä asetelma syntyi näin:

Jos asetelmassa on pari taulua tai valokuvaa, ne näyttävät minusta kauniimmalta jos kehykset ovat eri kokoiset. Ja olen myös huomannut, että jos astelmassa on monta samanlaista esinettä, näyttää minusta paremmalta, että niitä on pariton määrä; olen viehättynyt etenkin kolmen samanlaisen esineen kokoonpanosta (esim. kynttilänjalat kirjahyllyssämme). Pidän myös siitä, että asetelmassa on kontrasteja ja jotain pehmeyttä. Tässä asetelmassa hortensian oksa on tuomassa pehmeyttä. Se muodostaa kontrastin verrattuna kulmikkaaseen Muuton kulhoon.

Astelmia voisi viilata vaikka kuinka kauan. Tässä asetelmassa koetin vaihtaa toisen taulun alkuperäisen mustavalkoisen taulun tilalle ja Muuton kipon tilalle vaihdoin huonetuoksun:

Asetelmia kuvatessa kannattaa myös kiinnittää huomiota kuvakulmaan. Itse pidän siitä, että asioita kuvataan suoraa edestäpäin. Usein kyllä huomaan vasta myöhemmin tietokoneelta, että olenkin ollut vähän vinossa kuvaa ottaessani. Lähikuvia ottaessa pidän siitä, että jokin esine ei näy kokonaan.

Esimerkiksi yllä olevassa kuvassa osa kasvista leikkautuu pois kuvasta ja se näyttää minusta kivalta. Mutta tässäkin kuvassa hätäilin, sillä kuvakulma ei ole ihan kohtisuoraa edestä, ja vasemmalle puolelle olisi saanut jäädä enemmän taustaseinää näkyviin. Aina näitä juttuja voisi viilata vaikka kuinka kauan. Hätäiselle luonteelle se on vähän haastavaa. 😉

Nämä ovat makuasioita, joten oikeaa tai väärää ei ole. Tällaiset tiiviit asetelmat miellyttävät minun esteettistä silmääni. Toivottavasti tästä oli kuitenkin jotain vinkkiä.

 

Translation: Two readers asked me for a post about arrangements, so I tried to write about something on that subject. I haven’t thought about this subject before, because I just put things together in a way that looks nice to me. But when I thought about it, I found a few things that could be considered when creating these kind of arrangements.
I like arrangements where object are grouped together quite closely, in different ”layers”, where objects are in front of each other rather than next to each other. If there are lots of same items, uneven number looks nice to me – for example, three similar candle holders instead on two or four. And if there are paintings or photographs in the arrangement, I think it looks better if the frames are not the same size. To me, a beautiful arrangement has contrasts and something soft. These are a matter of taste, so there are no right answers. 🙂

Author

13 Comments

 1. Kiitos hyvistä vinkeistä. Minusta asetelmien tekeminen on aina jotenki vaikiaa.. Ja koskien arvontaa, voiko siihen osallistua jos ei oo facebookissa, riittääkö että linkittää lempituotteen kommenttiin?

  • Samaa mietin minäkin..
   Olis kiva lukijana saada osallistua arvontoihin vaikkei facebookissa olekaan! 🙂

   • Kysyin asiaa Länna Möbleriltä ja he vastasivat, että arvontaan saa toki osallistua, vaikka ei olisikaan facebookissa. Joten ei muuta kuin osallistumaan linkittämällä suosikkituote sinne arvontapostaukseen. 🙂

 2. Kiitos hyvistä vinkeistä! On aina kiva lukea muiden mietteitä asetelmien tekemisestä ja vertailla niitä omiinsa. Tässä oli paljon sellaista, jota teen itsekin, mutta myös uusia juttuja tuli esille. KIITOS! 🙂

  • Kiva jos tässä oli jotai uusia näkökulmia. 🙂 Aluksi tuntui vaikealta alkaa analysoida miten asetelmat luodaan, mutta tulihan sitä tekstiä sitten. 😉

 3. Kiitokset postauksesta! Tästä sain kyllä apua miten tuollaiset asetelmat voisi syntyä. Ei kun kokeilemaan. Kauniista asetelmistasi saa muitakin inspiksiä sisustukseen. Pitäsi vain saada kotiin tasoja enemmän, mihin niitä asetelmia tekisi 🙂

  • Kiva kuulla! 🙂 Vaikka pidänkin pelkistetystä sisustuksesta, on minusta kiva, että esillä on muutama asetelma tuomassa kodikkuutta sisustukseen. Osan tavaroista voi laittaa kaappiin ja vaihdella fiiliksen mukaan.

 4. Kiitos kovasti tämän toiveen toteuttamisesta! Itse asiassa juuri eilen loksahti tuo tiiviys-asia itselläkin päässä kun järjestin äitini kirjahyllyä uudelleen poistettuani sieltä rykelmän Festivoja omiin tarkoituksiini… 😉
  Juu, siitähän se selvästikin on suurimmaksi osaksi kyse, että oma visuaalinen silmä ilmeisestikin on hyvin samankaltainen kuin sinulla, koska asetelmasi niin kovasti miellyttävät. =D Ja jos olen oikein ymmärtänyt, niin sinäkin maalaat/olet maalaillut ja nyt kun aloin enemmän miettimään, niin tämähän on oikeastaan ihan vastaavaa kuin maalauksen sommittelu.

  • Aivan, maalauksen sommittelussa on jotain samaa. Ja juu, tykkään piirtää ja maalata omaksi huvikseni, vaikka sille harrastukselle ei viime vuosina ole jäänytkään yhtään aikaa.

 5. Tosi hyvin kuvasit asiat sekä sanallisesti että kuvallisesti!
  Tuu meillekin stailaamaan! 😉 😉

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.